Állattemető 1090 csillagozás

Stephen King: Állattemető Stephen King: Állattemető

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Dr. ​Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokba új otthonukat…
Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó, vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli,… (tovább)

Kedvencek temetője címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Európa, Budapest, 2011
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630791120 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2000
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 963076721X · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 1993
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630755246 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 60

Szereplők népszerűség szerint

Jud Crandall · Louis Creed · Church · Ellie Creed · Victor Pascow · Gage Creed · Rachel Creed

Helyszínek népszerűség szerint

Bangor, Maine, USA · Ludlow · Penobscot folyó · Szép Kilátás Temető


Kedvencelte 240

Most olvassa 39

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Stephen King: Állattemető

Az idilli kezdés után válogatott borzalmakban volt részem. :) Amilyen cukinak tűnt kezdetben a gyerekek állattemetője (persze csak a maga morbid módján), olyan borzalmas szerepet töltött be majd később, hogy csak na! :)

A család Church nevezetű cicáját, minden gondok okozóját, annak ellenére, hogy az történt vele ami, sőt a sok kibelezett egér és madár ellenére is, nagyon sajnáltam.

Szegény csak taszigálták, vagy éppen rugdosták az egész történeten keresztül ide-oda…, még ha csak egy zombie macska is volt már, akkor is megesett rajta a szívem.

Érdekes, hogy a horrorfilmeket nem annyira szeretem, de egy ilyen vérbeli horror King-kötettel egész jól ki tudok jönni, de az örök kedvencem tőle mégiscsak a 11/22/63 marad.
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/thriller-csutortok…

4 hozzászólás
Lunemorte P>!
Stephen King: Állattemető

Halló, fiúk, halló, lányok, a nevem Óz, a Hatalmas és Khettenetes, de ti, ha akarjátok, szólíthattok egyszerűen csak Óznak is – mi a fene, elvégre régi cimborák vagyunk. Amit felvállalsz, az a tiéd, és előbb-utóbb vissza is tér hozzád. Hogy viccelek-e? Hová gondolsz, halálosan komolyan beszélek. Talán nem ártana, ha te is elmélyednél ebben a síri ügyben! No de hát mindez meg sem történt!

Nemes_Tímea>!
Stephen King: Állattemető

Eddig King kimaradt az életemből, azaz hazudok, mert kb 20 éve olvastam tőle a Bilincsbent és azt hiszem a Ragyogást. Utóbbiban nem vagyok biztos. Csak azt nem értem, miért? Miért vártam vele eddig? Miért nem olvastam tőle már sokkal korábban? Nagyon beteg, nagyon nyomasztó. Fantasztikus, ahogy felépíti a történetet, az idilli családi sztori szépen fokozatosan válik rémálomba illő zombi történetté. Imádtam. Ahogy elnéztem King életművét, jó darabig lesz miből válogatnom.

9 hozzászólás
TiaManta>!
Stephen King: Állattemető

Az első King olvasásom erősíti azt, amit eddig csak hallottam másoktól. Ő tényleg a horror mestere.
Úgy indul mint egy teljesen átlagos kis történet. Költözés, feleség, gyerekek, stb. Aggódtam is, hogy túl sokáig őrzi meg ezt a hétköznapiságot. De közben olyan apró dolgokat, elemeket vitt bele, amitől a felszín alatt folyamatosan, szinte észrevétlenül kúszik be a cselekménybe, és válik azzá, annak aminek készült. Nincs konkrét pont, hogy mikor is rágja ki magát a horror, a máz alól. A főszereplőnkben elméjében is pont így megy végbe az a végzetes változás.
A legvégén teljesedik ki, ahogy elértük azt ahol, és amikor nincs visszaút, és Louis sem tud már megállni, és végleg elnyeli az őrület. A hangulat tetőfoka, ami nem hagy alá azután se, hogy leteszi az ember a könyvet.
A fantasy elemtől eltekintve, ez egy nagyon is valóságos, hihető történet, arról hogyan is veszíthetjük el az épelméjűségünket attól, hogy létezik szeretet, fájdalom, halál.

A horror rajongóinak itt nem kell aggódni, hisz minden a lehető legrosszabbul alakul.

dagikám>!
Stephen King: Állattemető

Félelmetesnek csak a végére mondanám annak ezt a könyvet. Eleinte untatott, hogy ennyire belesüppedünk a család mindennapjaiba és szinte alig történik valami érdemleges. Nagyon haragudtam Judra, az öregemberre, hogy miért kell szántszándékkal belerángatni egy családot egy olyan misztikus, és rettenetes titokba, amiről már ő is eleve tudja, hogy nem lesz jó vége. Kicsit nekem ez fura volt.

1 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Stephen King: Állattemető

Gyermekkorom óta Stephen King az elsőszámú kedvenc íróm. Valószínűleg ez már így is marad. King mindig tud számomra újat mutatni, és egyáltalán nem tudom ráaggatni, hogy tucatkönyveket írna. Az Állattemető döbbenetes részletességgel mutatja be, hogy hogy megy tönkre egy család élete egyik napról a másikra. Míg a történet eleje már-már idillikus, bár már érződik, hogy valami balsejtelem közeledik, ahogy haladunk a történetben, úgy szembesülünk a borzalmakkal, iszonyattal, rémülettel. Azt hiszem annál nincs is nagyobb tragédia, mint hogy egy spoiler. A könyv olvasása közben bennem is felmerült, hogy hasonló szituációban vajon hányan cselekednénk ugyanúgy, mint Louis, ha lehetőségünk lenne rá. Bele se merek gondolni. Az Állattemető egy lélektani horror, mely egyszerre megindító és egyszerre hátborzongató.

Nikymeria P>!
Stephen King: Állattemető

Nemhiába az egyik kedvenc íróm King, most sem okozott csalódást. Még mindig képes vagyok elhinni neki ezeket a borzalmakat és még mindig meg tudok borzongani a szemem láttára kibontakozó őrülettől.
Összességében nézve nem múlta felül nálam A ragyogást, Jack-nél nincs őrűltebb. De ezek a feltámadott förtelmek…
Annyira tudtam mi lesz a vége és annyira szorítottam, hogy mégse az legyen. De King-nél ez nem kívánságműsor, sajnos. :)

>!
Európa, Budapest, 1993
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630755246 · Fordította: Szántó Judit
Sylveris>!
Stephen King: Állattemető

Aaa, úgy olvastam volna még!

Első olvasásom Kingtől, talán nem az elején kellene kijelentenem, de ő egy ZSENI!

Hihetetlen, hogy mennyire realisztikusan irja le, hogy milyenek is az emberek, ha mind a tiz körmükkel kötődnek/ragaszkodnak valamihez-valakihez, majd elvesztik azt. Szerintem sokunk megpróbálna Istent játszani, pont úgy ahogy Louis tette.
A történet maga zseniális, megrázó és undoritó, lassan indul be, de aztán hatalmasat üt. A karakterek hús-vér alakok. Letehetetlen, magába szippantott, néhol vontatott.
Louis-t szerettem volna mindannyiszor megcsapkodni, ahányszor valami baromságra készült, sosem tanult a hibájából, viszont érdekes volt egész végig a fejében járni, s követni azt, ahogy teljesen megtébolyodik. Rachel számomra semleges karakter volt, ahogy a gyerekek is. Jud gyorsan a szivemhez nőtt.

2 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Állattemető

Most, hogy megnéztem a legújabb filmet, itt volt az ideje, hogy kb. 7 év után a könyv is újra sorra kerüljön. Egyike King klasszikusainak, így nagyon könnyű volt olvasnom, mondhatni olvastatta magát. Ám a para hatás csak az utolsó 50 oldalon jött. Addig, hogy is mondjam… Egy tanulságos családi történet, mely az élet múlását, a halandóságot próbálja megismertetni az olvasóval, valamint azt, hogy mennyire nem tud valaki a gyászon túllépni. Kb. ennyi, és még a zombis rész, melyből keveset kapunk a könyvben, és még valami hiányzik, hogy tökély legyen a „savanyú” kép.

Ja, és a nagy kérdés: könyv vs új film?? Válasz a spoiler alatt. spoiler

2 hozzászólás
Sansa I>!
Stephen King: Állattemető

Szeretet. Ragaszkodás. Félelem. Tehetetlenség. Felelőtlenség. Téboly.
„Nem halhat meg, hiszen szeretem!”


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Besavanyodsz, ha csak melózol, és nem lazítasz egy kicsit.

156. oldal

4 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!

A macska az állatvilág gengsztere, törvényen kívül él, és nem is védi semmiféle törvény. Ritkaság, hogy békés öregkort érjen meg a kandalló mellett.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
15 hozzászólás
torbet>!

[…] a halál az a pont, ahol véget ér a fájdalom és megszületnek a szép emlékek. Nem az életnek szakad vége, csak a fájdalomnak.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
nory_8>!

A macska szenvedélyesen él, és erőszakos halál jut osztályrészéül. …A macska az állatvilág gengsztere, törvényen kívül él, és nem is védi semmiféle törvény. Ritkaság, hogy békés öregkort érjen meg a kandalló mellett.

Grace_Martin>!

Mert csak a bolond hiszi komolyan, hogy beleláthat egy másik ember lelkébe.

Sansa I>!

Ha kutyáról volna szó, inkább feltűnne a változás, gondolta Louis, de a macskák mindentől függetlenül is olyan átkozottul furcsa, öntörvényű lények; mintha valami babonás erejük volna. Nem csodálkozott, hogy a régi egyiptomi fáraók és királynők úgy rendelkeztek: haláluk után a macskájukat is balzsamozzák be és dobják utánuk háromszögletű sírjukba, hadd legyen
vezérlő szellemük a másvilágon. Semmi kétség: a macskában eleve van valami félelmetes.

195. oldal

Szédültnapraforgó>!

– Az Isten néha hosszan elpepecsel – mondta –, máskor meg épp csak rád mutat, és közli, hogy ideje beadni a kulcsot.

(első mondat)

Szédültnapraforgó>!

Alighanem tévhit, hogy az emberi lélek csak bizonyos mennyiségű iszonyatot képes befogadni és átélni. Éppen ellenkezőleg: ahogy a valóság egyre sötétebbre vált, úgy indul meg valamiféle hatványozódási folyamat. Nem könnyű beismerni, de a tapasztalat azt mutatja: amikor már végképp elborul a látóhatár, olyankor az iszonyat iszonyatot szül, a balszerencséből újabb, immár szükségszerű balszerencse fakad, mígnem mindent elnyel a feketeség. És talán minden kérdések legfélelmetesebbike éppen ez: mennyi borzalmat visel el az emberi lélek úgy, hogy még mindig megőrzi éber, befogadásra kész, lankadatlan józanságát. Azt talán mondani sem kell, hogy a folyamatban van valami hajmeresztő, már-már bohózati abszurditás; egy adott ponton az egész már-már mulatságossá válik. És talán éppen ez az a pont, amikor az ember vagy megússza ép elmével – vagy összeomlik, és a téboly prédája lesz.

249. oldal

Tama113>!

– Aki a sörrel tréfál, biztos, hogy haragosokat szerez magának.

Kapcsolódó szócikkek: sör
Szédültnapraforgó>!

– Mert olyan az ember, mint a völgy virága: ma kinyílik, holnapra elhervad és megsemmisül. Az emberi élet egyetlen évszak csupán: jön és eliramlik.

229. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Lestat, a vámpír
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
John Cure: Hontalan lelkek
Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.
Justin Cronin: A tükrök városa
Jason Rekulak: Baljós rajzok