A ​szem 71 csillagozás

Stephen King: A szem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valamennyien hátrahőköltek, ahogy Flagg ökle – mely most kékes fényben izzott – ismét lecsapott az ajtóra. Ágyúdörrenésszerű robajjal, egyszerre szakadt sarokvas, zár és retesz. A repedéseken át keskeny nyalábokban áradt befelé a kékes ragyogás – aztán engedek a deszkák is; tömegével szállt a forgács. A tönkrezúzott ajtó inogott egy darabig, majd recsegve-ropogva bedőlt. Flagg ott állt a küszöbön, a csuklya ezúttal nem takarta a fejét. Krétafehér volt az arca, máj-vörös ajkai vonaglottak, látni engedték vicsorát. Szemében pokoltűz égett. S markában ott villogott a súlyos hóhérbárd…

A mágus és A sárkány szeme címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
King, Budapest, 1995
350 oldal · ISBN: 9637789154 · Fordította: Gáspár András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

julcseee P>!
Stephen King: A szem

Nagyon régóta porosodik már a polcomon ez a King könyv, éppen ideje volt, hogy elolvassam (hála a kihívásoknak). Nem egy tipikus King regény, lányának írta, aki a horror könyveit nem olvasta. Érződik is rajta, hogy ez egy mesének akar tűnni. De azért nem tudja ám King meghazudtolni magát, bár mese, elbeszélős stílusban, felfedezhető benne a King féle hangulat, ahogy felépíti a feszültségeket. Bár tény, hogy nálam a horror regényei sokkal jobban tetszenek, ez is jó kis olvasmány volt, egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam.

SteelCurtain >!
Stephen King: A szem

Bizonyára van abban némi ellentmondás, hogy míg a horror, mint műfaj halálra untat, addig legjelesebb képviselője, Stephen King írásait szívesen olvasom. De ha figyelembe vesszük, hogy King akkor is el tudja szabadítani a sötétség démonait amikor mellőzi a horror általános kellékeit, egy képzelt, lidércnyomásos világ fantázialényeit, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az általa keltett hátborzongást kizárólag az ő tehetsége generálja. Éppen ezért nagy reményekkel vágtam ebbe a King műbe is, de ezúttal alaposan csalatkoztam. No nem azért, mert a Mester elfelejtett írni, hiszen a legrosszabb szándékkal sem állíthatom, hogy rosszul van megírva ez a regény. Azonban egészen mást vártam. Horrort, vagy pszichothrillert, ahol csilloghat King feszültség és félelemgeneráló talentuma. Helyette kaptam egy fantasyt. Szerencsére a szerző itt is mértéktartó, s nem kell szörnyhatározó az olvasáshoz, ám máskor élesen hasító eszközei ezúttal csak tompán karcolják a cselekményt. A szolid fantasyt kedvelőknek azért ajánlom, mert nem rossz ez, de a Kinggel való ismerkedést senki se ezzel kezdje! Nekem ez nagyon szimpla mű volt.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: A szem

King viszonylag korai műve merőben eltér azoktól a regényeitől, amiket a rajongók megszokhattak. Műfajában fantasy, de igazán egy klasszikus középkori mesére hajaz a leginkább. Egy középkori hatalmi harc varázslóval, sárkánnyal, ármánykodással, áldozatokkal és drámával fűszerezve. Egyedi elbeszélésmódja még különlegesebbé teszi a könyvet, igazi nagybetűs mesélés zajlik a papíron. A szereplők, a helyszín, a körítés nekem nagy hasonlóságot mutat az általam igencsak favorizált Setét torony ciklussal, amit egyáltalán nem bánok. (Meg is néztem, az első és a második kötet között íródott e mű, így biztos volt valami hatása erre a műre is.) A fél csillag az eleje miatt került levonásra, mivel nekem eléggé döcögött a történet, később azonban kerekké, és sokkal gördülékenyebbé vált a könyv.

Péter_Szombati>!
Stephen King: A szem

Gyönyörű fantasy-mese a Mestertől, már a Talizmán és a Setét Torony-sorozat egyes részei megmutatták, hogy tud ő ilyet is. Helyenként szívbemarkoló, helyenként szörnyű, de végig letehetetlen és atmoszférikus mű.

Ezt kellene elolvasnia mindenkinek, aki Kingben (még mindig) csak a horrorírót látja!

chhaya>!
Stephen King: A szem

Egyetlen baja, hogy túl hamar ér véget. Akarom olvasni MÉG. Tovább. Ha korábban tudom, hogy King bácsi ilyen fantasy-t tud produkálni, akkor rég nekiálltam volna már a Setét torony könyveknek is…

Eowyn I>!
Stephen King: A szem

Írtak már felnőtteknek mesét sárkánnyal és gonosszal (igen, igen, Tolkien pl. már megtette) – de mind közül ez lett az egyik kedvencem. Hihetetlen erővel szippantott be, alig bírtam letenni. King volt, mégis más volt – de mégsem. Minden sorát imádtam, a kedvencekhez került.

Roberto_Juanes P>!
Stephen King: A szem

Nagyon hasonlított az Átfúj a szél a kulcslyukon című regényre. Rengeteg közös dolog tűnt fel. Nagyon lassan csordogáló fantasy volt, meglepő fordulatok, nagy izgalmak nélkül.

Irenka>!
Stephen King: A szem

Nagyon jó mese, majdnem végig mesteri a feszültség-teremtésben, kár, hogy a végkifejlet kissé összecsapott.

AsesinaReina>!
Stephen King: A szem

Ismét kicsit más, mint a megszokott Stephen King, de nem hiányzik így sem a misztikum. Szerintem King ismét jót alkotott :)


Népszerű idézetek

Kabódi_Ella P>!

A bűntudat olyan, mint a viszkető kiütés: sosem múlik el egészen, mert arra készteti az embert, hogy foglalkozzon vele.

Kabódi_Ella P>!

Csak ezzel magyarázható, miért maradhat fenn a jó: a döntő percekben gyakorta fura vakság tör a gonoszokra.

chhaya>!

Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha. (…) A legmélyebb kútnak is van feneke, ahol az efféle dobozok megpihennek. Hogy nem látszanak, még nem jelenti azt, hogy nem léteznek (…) a gonoszság, a rémület e zárványai rothadásnak indulhatnak a mélyben, s idővel a legtisztább vizet is megmérgezhetik.

82. oldal

Roberto_Juanes P>!

A királyok rém nagyra nőnek, épp ezért kell vigyázniuk. Hisz egy hatalmasság könnyen eltiporhat másokat akkor is, ha történetesen épp sétára indul, fordul egyet, vagy rossz helyre telepszik le. A rossz királyok gyakorta tesznek ilyesmit, s azt hiszem, a jók is hasonló hibába esnek olykor.

6.

Kabódi_Ella P>!

A vég kezdetén elhagy a büszkeség is – mondta valaha anyja, s ő, gyermekfejjel megértette e bölcsességet. A büszkeség tréfa, melynek hallatán a bennünk lakozó idegen előbb-utóbb felkacag – …

chhaya>!

Ördögök azonban nem csak kitalált történetekben fordulnak elő. Igaz, a legtöbb hitvány ember inkább hasonlít egy kutyára, mint rá. A kutyák barátságosak, ám ostobák, akárcsak azok a férfiak és nők, akik lerészegednek. Ha a kutyák izgatottak vagy zavartak, harapni is képesek; ha emberekkel történik hasonló, harcra kerül a sor. A kutya kitűnő társ; de mert emberi tulajdonságok rejlenek benne, komisszá válhat. A kutya bátor, de akadhatnak helyzetek, mikor gyáván viselkedik; vonít a sötétben, vagy épp fülét farkát behúzva eliszkol a veszély elől. A kutya lelkesen nyalogatja a rossz ember kezét is , hisz nem tud különbséget tenni helyes és helytelen között. A kutya befal minden szemetet, kihányja mindazt, amit a gyomra nem képes befogadni – aztán visszatér, és tovább zabál…

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randall Flagg
orska1106 P>!

Az idő csak a kitalált történetekben pereg gyorsabban – az évek múlása a mi világunkban a századoké, magát a mesét pedig így hívják: történelem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve
Colleen Houck: A tigris átka
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Erich Kästner: Május 35.
Angie Sage: Repülés
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját