A ​szem 77 csillagozás

Stephen King: A szem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valamennyien hátrahőköltek, ahogy Flagg ökle – mely most kékes fényben izzott – ismét lecsapott az ajtóra. Ágyúdörrenésszerű robajjal, egyszerre szakadt sarokvas, zár és retesz. A repedéseken át keskeny nyalábokban áradt befelé a kékes ragyogás – aztán engedek a deszkák is; tömegével szállt a forgács. A tönkrezúzott ajtó inogott egy darabig, majd recsegve-ropogva bedőlt. Flagg ott állt a küszöbön, a csuklya ezúttal nem takarta a fejét. Krétafehér volt az arca, máj-vörös ajkai vonaglottak, látni engedték vicsorát. Szemében pokoltűz égett. S markában ott villogott a súlyos hóhérbárd…

A mágus és A sárkány szeme címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
King, Budapest, 1995
350 oldal · ISBN: 9637789154 · Fordította: Gáspár András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

julcseee P>!
Stephen King: A szem

Nagyon régóta porosodik már a polcomon ez a King könyv, éppen ideje volt, hogy elolvassam (hála a kihívásoknak). Nem egy tipikus King regény, lányának írta, aki a horror könyveit nem olvasta. Érződik is rajta, hogy ez egy mesének akar tűnni. De azért nem tudja ám King meghazudtolni magát, bár mese, elbeszélős stílusban, felfedezhető benne a King féle hangulat, ahogy felépíti a feszültségeket. Bár tény, hogy nálam a horror regényei sokkal jobban tetszenek, ez is jó kis olvasmány volt, egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam.

SteelCurtain >!
Stephen King: A szem

Bizonyára van abban némi ellentmondás, hogy míg a horror, mint műfaj halálra untat, addig legjelesebb képviselője, Stephen King írásait szívesen olvasom. De ha figyelembe vesszük, hogy King akkor is el tudja szabadítani a sötétség démonait amikor mellőzi a horror általános kellékeit, egy képzelt, lidércnyomásos világ fantázialényeit, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az általa keltett hátborzongást kizárólag az ő tehetsége generálja. Éppen ezért nagy reményekkel vágtam ebbe a King műbe is, de ezúttal alaposan csalatkoztam. No nem azért, mert a Mester elfelejtett írni, hiszen a legrosszabb szándékkal sem állíthatom, hogy rosszul van megírva ez a regény. Azonban egészen mást vártam. Horrort, vagy pszichothrillert, ahol csilloghat King feszültség és félelemgeneráló talentuma. Helyette kaptam egy fantasyt. Szerencsére a szerző itt is mértéktartó, s nem kell szörnyhatározó az olvasáshoz, ám máskor élesen hasító eszközei ezúttal csak tompán karcolják a cselekményt. A szolid fantasyt kedvelőknek azért ajánlom, mert nem rossz ez, de a Kinggel való ismerkedést senki se ezzel kezdje! Nekem ez nagyon szimpla mű volt.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: A szem

King viszonylag korai műve merőben eltér azoktól a regényeitől, amiket a rajongók megszokhattak. Műfajában fantasy, de igazán egy klasszikus középkori mesére hajaz a leginkább. Egy középkori hatalmi harc varázslóval, sárkánnyal, ármánykodással, áldozatokkal és drámával fűszerezve. Egyedi elbeszélésmódja még különlegesebbé teszi a könyvet, igazi nagybetűs mesélés zajlik a papíron. A szereplők, a helyszín, a körítés nekem nagy hasonlóságot mutat az általam igencsak favorizált Setét torony ciklussal, amit egyáltalán nem bánok. (Meg is néztem, az első és a második kötet között íródott e mű, így biztos volt valami hatása erre a műre is.) A fél csillag az eleje miatt került levonásra, mivel nekem eléggé döcögött a történet, később azonban kerekké, és sokkal gördülékenyebbé vált a könyv.

Péter_Szombati>!
Stephen King: A szem

Gyönyörű fantasy-mese a Mestertől, már a Talizmán és a Setét Torony-sorozat egyes részei megmutatták, hogy tud ő ilyet is. Helyenként szívbemarkoló, helyenként szörnyű, de végig letehetetlen és atmoszférikus mű.

Ezt kellene elolvasnia mindenkinek, aki Kingben (még mindig) csak a horrorírót látja!

chhaya>!
Stephen King: A szem

Egyetlen baja, hogy túl hamar ér véget. Akarom olvasni MÉG. Tovább. Ha korábban tudom, hogy King bácsi ilyen fantasy-t tud produkálni, akkor rég nekiálltam volna már a Setét torony könyveknek is…

No_Exist>!
Stephen King: A szem

King és fantasy, ez biztos jó lesz. Hát nem. Gyerekeknek való történet, borzasztóan unalmas és faék egyszerű cselekménnyel. Mivel rövidek a fejezetek nem emlékszem pontosan mikor, de valahol nagyon az elején lehet már következtetni arra, hogy mi is fog itt történni. Ami egyébként tök cuki lenne és még érdekelne is, de nekem túlírt és gyenge. Nem hiszem, hogy valaha is újraolvasom, egyébként a szereplőket kedveltem, cukik, de ez nem az én történetem…

Szollosi_Bernadett I>!
Stephen King: A szem

Írtak már felnőtteknek mesét sárkánnyal és gonosszal (igen, igen, Tolkien pl. már megtette) – de mind közül ez lett az egyik kedvencem. Hihetetlen erővel szippantott be, alig bírtam letenni. King volt, mégis más volt – de mégsem. Minden sorát imádtam, a kedvencekhez került.

Kabódi_Ella P>!
Stephen King: A szem

Imádtam!! Minden egyes mondatát, minden egyes mozzanatát. Szerettem a szavait, a leírtak ízét, illatát, hangulatát. Igazi mese volt, elejétől a végéig. És még az sem szegi kedvem, hogy nem lett igazán lezárása. Olvasnám tovább. Fantasztikus volt, biztosan többször olvasós lesz. Felébresztette bennem a gyermeket.

Irenka>!
Stephen King: A szem

Nagyon jó mese, majdnem végig mesteri a feszültség-teremtésben, kár, hogy a végkifejlet kissé összecsapott.


Népszerű idézetek

Kabódi_Ella P>!

A bűntudat olyan, mint a viszkető kiütés: sosem múlik el egészen, mert arra készteti az embert, hogy foglalkozzon vele.

Kabódi_Ella P>!

Csak ezzel magyarázható, miért maradhat fenn a jó: a döntő percekben gyakorta fura vakság tör a gonoszokra.

chhaya>!

Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha. […] A legmélyebb kútnak is van feneke, ahol az efféle dobozok megpihennek. Hogy nem látszanak, még nem jelenti azt, hogy nem léteznek […] a gonoszság, a rémület e zárványai rothadásnak indulhatnak a mélyben, s idővel a legtisztább vizet is megmérgezhetik.

82. oldal

orska1106 P>!

Az idő csak a kitalált történetekben pereg gyorsabban – az évek múlása a mi világunkban a századoké, magát a mesét pedig így hívják: történelem.

Roberto_Juanes>!

A királyok rém nagyra nőnek, épp ezért kell vigyázniuk. Hisz egy hatalmasság könnyen eltiporhat másokat akkor is, ha történetesen épp sétára indul, fordul egyet, vagy rossz helyre telepszik le. A rossz királyok gyakorta tesznek ilyesmit, s azt hiszem, a jók is hasonló hibába esnek olykor.

6.

chhaya>!

Ördögök azonban nem csak kitalált történetekben fordulnak elő. Igaz, a legtöbb hitvány ember inkább hasonlít egy kutyára, mint rá. A kutyák barátságosak, ám ostobák, akárcsak azok a férfiak és nők, akik lerészegednek. Ha a kutyák izgatottak vagy zavartak, harapni is képesek; ha emberekkel történik hasonló, harcra kerül a sor. A kutya kitűnő társ; de mert emberi tulajdonságok rejlenek benne, komisszá válhat. A kutya bátor, de akadhatnak helyzetek, mikor gyáván viselkedik; vonít a sötétben, vagy épp fülét farkát behúzva eliszkol a veszély elől. A kutya lelkesen nyalogatja a rossz ember kezét is , hisz nem tud különbséget tenni helyes és helytelen között. A kutya befal minden szemetet, kihányja mindazt, amit a gyomra nem képes befogadni – aztán visszatér, és tovább zabál…

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randall Flagg
Adriána>!

– Menj hát – szakította félbe Roland. – Menj; légy hozzá gyengéd… s légy heves, ha az érzelmeid úgy diktálják. A késői évék hidegek, Peter… Legyetek hevesek, míg fiatalok vagytok, míg futja a tüzelőből; hadd csapjon magasra a láng!

103. oldal

Adriána>!

Soha senki nem képes elfelejteni azt a játékát, melyben gyermekfejjel legnagyobb örömét lelte, még akkor sem, ha idővel szebb játékot kap helyette.

24. oldal

Adriána>!

Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha.

82. oldal

Adriána>!

Elvégre Thomas kisfiúnak számított még, s amit ezen a bizonyos hajnalon érzett, ugyanaz volt, amit valamennyien érzünk, ha magunkra maradunk: halálfélelem.

159. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Soman Chainani: Jótett helyébe
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Christopher Paolini: Elsőszülött
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Maya Motayne: Nocturna
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Rick Riordan: A kígyó árnyéka