Varázsló ​és üveg (A Setét Torony 4.) 240 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

A Setét ​Torony sorozatban – melynek negyedik kötetét tartja kezében az olvasó – a thriller koronázatlan királya a fantasy birodalmába kalandozik. Egy mitikus, történelem előtti – vagy utáni – varázsvilágba, amely idegensége mellett is ismerős a mesék és mítoszok mellett talán leginkább a nagy amerikai westernekből. A regényfolyam egyes darabjai önállóan is megállják helyüket, de együtt alkotnak kerek egészt, hoznak létre egy olyan teljes világot, amelyet sokan A Gyűrűk Urá-éhoz hasonlítanak.

Roland és hűséges barátai sikeresen megküzdöttek Blaine-nel, a Monóval. Egy valaha civilizált, ám mostanra elpusztult városban szálltak le a bomlott számítógépagyú, egysínű vasútról. Roland elérkezettnek látja az időt, hogy pihenőjük közben elmesélje társainak múltját. Megtudjuk, miért kellett idő előtt elhagynia atyái földjét, Gileádot, s milyen küldetéssel érkezett Alain és Cuthbert barátjával a Külső Ívbe. Itt ismerte meg a gyönyörű és bátor Susan Delgadót, s egy… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: Wizard and Glass

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Európa, Budapest, 2014
1024 oldal · ISBN: 9789630796163 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2004
904 oldal · ISBN: 9630776618 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2000
900 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630766809 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Jake Chambers · Susannah Dean · Randall Flagg · Susan Delgado · Cuthbert Allgood · Alain Johns · Eldred Jonas · Sheb McCurdy

Helyszínek népszerűség szerint

K tanya


Kedvencelte 47

Most olvassa 26

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 65


Kiemelt értékelések

>!
smetalin
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

King tud írni lovestoryt is?
Vaj, igen!
Kicsit hosszúra nyúlt e történet?
Vaj, igen!
Mentek tovább Setét Torony felé?
Vaj, igen….ja, nem!
Ez egy visszatekintő Roland harcos tini korába, kit megcsapott a szerelem, és itt indul el Setét Torony felé.
Jó-jó, nem rossz de nem is rövid, haladjunk a Torony felé, engem az jobban vonz!

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Már meg sem lepődöm, hogy Kingnek ismét sikerült meglepnie ezzel a folytatással :) Mekkora zsenialitás 4 ilyen eltérő karakterű könyvet alkotni, melyekben mégis ott van az egység, szervesen tudnak kapcsolódni egymásba. Ugyan ennél a kötetnél éreztem, hogy kissé túl hosszúra sikerült, azért egyértelműen kedvenc marad a sorozat.
A történet szála visszakanyarodik Roland ifjúsága idejére – visszatér az első rész western környezete, bár a hangulat még közel sem olyan sötét. Ismét rejtélyekbe botlunk, aztán meg már azt vehetjük észre, hogy egy love storyba csöppentünk, végül megtudjuk, hogyan lett Rolandból a Torony megszállottja. Nagyon megkedveltem Alaint és Cuthbertet, már előre félek megtudni, mi lett a vesztük. A legjobban eltalált karakter nálam mégis Rhea a boszorkány lett az ő hőn szeretett kígyójával spoiler
A könyv végén visszatérünk a Toronyhoz vezető útra. Nagyon tetszett az áthallás a Végítélet történetéhez, viszont a piros cipellőket és Oz birodalmát erőltetettnek éreztem.

>!
anglee
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Stephen King újra elkápráztatott.
És egy újabb szerelmes történetet tolt a képembe.
Nagy tévedésben voltam idáig: azt hittem nem szeretem az ilyet. Pedig de.
Az ilyen szenvedéllyel megírt felkavaró és magával rántó szerelmes történeteket, nos szeretem. Ez most már biztos.

Roland elbeszélése annyira izgalmas volt, hogy epekedve bámultam szerelmes pillantásokkal a könyvemet, amikor épp nem volt lehetőségem olvasásra. Munkahelyemen, ha beszaladtam egy korty vizet inni, ott hívogatott az asztalon. Zuhanyzás közben csak arra gondoltam, hogy olvasni akarok! Lefekvésnél, amikor már az összes könnyem, és szemem szétfolyt a fáradtságtól, és le-lebukott a fejem olvasás közben, akkor sem hagytam abba!

Ó, Roland. Te szerelmes hős. Te drága áldozat. Már az elején sejtetni engedi a történet végét. spoiler Mégis úgy vezeti a szálakat, és rakja egymás tetejére az eseményeket, hogy teljes mértékben reménykedsz, hogy neeem, neeem, hát ez nem így lesz, hát látom, hogy mi történik, és pont az ellenkezője annak, amire számítottam és amire felkészített minket az író, aztán jön a szomorú igazság. Ez egy annyira brutálisan jól megírt és kikerekített egész történet, hogy nem kerülhetjük el, amiről titkon mindig tudtuk, hogy meg fog történni. Mert megtörténik. Kegyetlenül. Tisztára mint A halálsoronban. spoiler Ugyan az a felállás. Ha nem így történik, akkor egy űr marad a történetben, olyan lehetetlennek tűnik az egész, ezért akármennyire is az ellenkezőjét szeretnénk, így fog tetszeni. Így akarjuk igazából, hogy történjen. A Setét Torony esetében is ugyan ez a helyzet. Ha máshogy alakulnak a dolgok, akkor nos, nem íródott volna még három kötet, hogy folytatódjanak Roland, Eddie, Susannah, Jake, és Csi kalandjai. A mese (igen, végül is az) visszatekintés, és ha bejön amiben mindvégig reménykedünk, akár még önmagában is helyt álló, nem sorozat részét képező regény is lehetne belőle. De nem az. Ennek pedig örülnünk kell! Folytatódik a kedvenc sorozatunk!

Stephen King tényleg mestere a feszültségkeltésnek. Attól hogy ez nem az éjszaka nem merek kimenni pisilni, csak ha minden lámpát felnyomok a lakásban – féle feszültség, attól még az.

Annyira kidolgozottak a karakterei (szokás szerint természetesen), hogy a rosszakat tényleg úgy igazán lehet gyűlölni, és szidni az anyukat, aki a világra pottyantotta őket, és gúnyosan kárörvendeni, amikor jól megszívják. És a végén a gonosz természetesen mindig jól megszívja, előbb, vagy utóbb. Sajnos néha utóbb. A jókkal pedig mi a helyzet? Roland csapata még itt van. És vár a folytatásban.

>!
Európa, Budapest, 2004
904 oldal · ISBN: 9630776618 · Fordította: Bihari György
5 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Ebből a bumhugból szerintem zseniális szakdolgozatot lehetne írni… Még nem tudom, hogy akkor emiatt most beiratkozzak e a bölcsészkarra…

6 hozzászólás
>!
Haarkon
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Bár King ezzel a regénnyel sokaknál „kihúzta a gyufát”, nekem a második rész mellett mégis ez lett a kedvencem. Épp itt volt már az ideje hogy Roland is megnyíljon kissé és a Charles Bronson image mögött meglássuk az embert, hiszen a szereplőkkel együtt kell vándorolni, küzdeni, nevetni de sírni is ahhoz hogy szimpatizálni tudjon velük az olvasó. A szerző a feladatnak maximálisan eleget tesz, fiú létemre ez egyike volt azoknak a szerelmi történeteknek amiket nem találtam lányosan romantikusak sem giccsesen csöpögősek, úgy volt megírva ahogy kellett.

>!
eMeR
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Nem győzöm hangoztatni, ha valaki nekem 1 évvel ezelőtt azt mondja, hogy Kinget fogok olvasni és még tetszeni is fog…!
Nem a Setét Torony volt az első könyv, amit Donald Edwin fia Stephentől olvastam, de ez a 4. kötete lopta be magát a leginkább a szívembe. Nagyon tesztet a történetvezetés, hogy minden kis apróság számít, még akkor is ha éppen akkor nem is jelent semmit. Ahogy a fő karakterek mellett a mellékszereplők háttértörténete is ki volt dolgozva.
A vége pedig fenomenális, pont a legrámaibb jelenet úgy volt megírva, hogy nem elborzasztott (mint ahogy normál esetben egy égetés tenné), hanem megmelengette (és fájdította) a szívemet: Susanért.

>!
Zsaninyusza
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Hát ez hosszú volt! Viszont nagyon jó. Nem úgy jó, mint az előző részek, mert ismét ugrottunk egyet az időben (ami felpuhult) és Roland múltjának meséjét ismerhetjük meg. Szinte már romantikus a történet, ha nem lenne tragikus a vége. De inkább olvassátok!

>!
negoti
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Az utolsó 200 oldalt egy ültő helyemben kellett elolvasni, mert az a 'rózsaszín' fény nem engedte, hogy letegyem. Jó kaland volt, folyt.köv. a közeljövőben!


Népszerű idézetek

>!
Morn

Az igaz szerelem, mint minden más erős kábítószer, unalmas – ha egyszer a találkozás és fölfedezés meséjét elmondták, a csókok gyorsan állottak, a simogatások fárasztók lesznek… kivéve természetesen azokat, akik osztoznak a csókokban és a cirógatásokban, miközben körülöttük dúsabb, fényesebb színű lesz a világ. Mind minden erős kábítószer, az első igazi szerelem is csak azoknak fontos, akik a foglyai.
És más erős kábítószerhez hasonlóan az első igazi szerelem is veszedelmes.

Harmadik rész - Gyere aratás - I. A vadászistennő holdja alatt

>!
amnaen

Férfiak! Nem tudta megérteni, hogy sok nő miért fél annyira tőlük. Hát nem úgy teremtették őket az istenek, hogy pont a zsigerük legérzékenyebb része fityeg ki belőlük, akár egy rossz helyre került béldarab? Odarúgsz, összenyaklanak, mint a bicska. Ott simogatsz, és megolvad az agyuk.

>!
amnaen

Minden helyzetben három dolgot tehetsz, lányom – mondta egyszer az apja. – Elhatározod, hogy megteszel valamit, elhatározod, hogy nem teszel meg valamit… vagy elhatározod, hogy nem határozol semmit. – Mely utóbbi a papa szerint sehova sem vezet, és azt is mondta (noha nem is kellett volna), hogy ez a gyengék és bolondok választása.

>!
lilla_csanyi

– Tényleg vannak vakfoltjai? – kérdezte Eddie.
– Ha nincsenek – felelte nyugodtan Roland –, akkor mi meghalunk ezen a vonaton.
– Imádom, hogy átsegítesz minket bennünket a bukkanókon! – mosolygott fakón Eddie. – Számos vonzó tulajdonságod közül ez az egyik.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roland Deschain
>!
mefi69 P

Nem volt választása. És ha nincs választás, a tétovázás mindig hiba.


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Trónok harca
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai
Jack Vance: Haldokló Föld
Christopher Moore: Ördögöd van!
Lisa Jane Smith: Ébredés
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Rick Riordan: Neptunus fia