Puszta ​földek (A Setét Torony 3.) 333 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Roland és barátai, Eddie és Susannah Dean elszántan haladnak úti céljuk, a titokzatos Setét Torony felé. A homárszörnyekkel sikeresen megküzdöttek ugyan, ám mepróbáltatásaiknak koránt sincs vége. Új ellenséggel találják szemközt magukat, a félig gép, félig állat ősöreg óriási medvével. Elhívják Jake-et, azt a kisfiút, akit a harcos annak idején kénytelen volt feláldozni. Lud, az egykor szupercivilizált-technicizált város (talán a valahai New York?) – amelyet feltehetőleg szörnyűséges nukleáris katasztrófa pusztított el – romjai között élethalálharcot vívnak a testileg-lelkileg eltorzult, vérszomjas túlélőkkel. Kimerült, ám tántoríthatatlan hőseink folytatják útjukat. Sikerül-e elérniük a Setét Tornyot, s ott vajon mi vár rájuk?

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Európa, Budapest, 2014
696 oldal · ISBN: 9789630797023 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2004
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776480 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1999
606 oldal · ISBN: 9630764857 · Fordította: Bihari György

Kapcsolódó zóna

!

A Setét Torony

34 tag · 6 karc · Utolsó karc: 2020. február 5., 15:51 · Bővebben


Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Jake Chambers · Susannah Dean · Bill Tudbury · Cortland Andrus · Detta Walker · Shirley Jackson · Talitha Unwin · Till Tudbury

Helyszínek népszerűség szerint

Belső-Világ · Második és Negyvenhatodik utca sarka, New York · George Washington híd · Send


Kedvencelte 49

Most olvassa 20

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Teljesen kibillentett a valóságból. Egyre jobb ez a sorozat, ahogy „bele rázódik az ember”. Mondjuk Istenesnek tartom, hogy Stephen King összefoglalókkal indít, aki számára nagyon magas lenne ez az irodalma. Így most már én is megértettem, megszoktam a könyv stílusát. Nagyon tetszett a sok elmaradhatatlan sziporka, a vonatos rész, belekavarodott a történetbe egy kalóz, és megannyi fantasy szál, melyen elcsúszik az ember, ha nem vigyáz. Találós kérdések voltak mindig is a nagy szívszerelmeim, meg a rejtvény feladványok, így ez a rész visszarepített kicsit nosztalgikus gyermekkori hangulatomba, a sor megannyi emlékek közé.
Felpörögtek az események, bár lehet, van, aki nem tudja megszokni ezt az Óz birodalmat. Nekem nagyon tetszett.
Teljesen kizáródott a valóság, egy mesekönyv felnőtteknek. Alig várom a folytatást. Most már tényleg a fejembe vettem, hogy ha törik ha szakad, végig fogom olvasni mind a hét részt.
A nagy trükk talán abban áll e sorozatban, hogy King úgy írta meg minden könyvét, mintha nem akarná tovább folytatni, illetve hagyta, hogy a tolla vezesse. Nem egy megtervezett mű, magától alakult, hangulat, ahogy adódott, mégis roppant élvezhető mesterűvé gyúródott össze. Azt kell mondjam, egyre jobban felcsigáz, lehengerel, megdöbbent ez a fránya Setét Torony.

ggizi P>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Nem is emlékeztem rá, hogy ennyire izgalmas volt ez a rész! Jake elhívása nagyon kemény volt, amit csak tetézett a Lud városában (vagy inkább alatta) történtek. Wow! Megint tökéletesen a helyén volt minden egyes morzsa. És most jön majd a kedvenc részem!

jehuka P>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Egyre több minden derül ki erről a sötét poszt-apokaliptikus világról, ugyanakkor újabb és újabb új elemmel bővül a repertoár. Megjósolhatatlan, hová fog kifutni a történet, mindig akad valami meglepetés, amire nem számít, nem is számíthat az olvasó. Zseniális ahogy King a világok közötti kapcsolatot kitalálta. Örültem, hogy ismét találkozhattam Jake-kel, imádtam Csi-t, és beleborzongtam Lud hátborzongató, őrült világába. Blaine egy igazi pszichopata, de hihetetlenül szórakoztató :) Jöhet a következő rész :)

anglee>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

King piszkosul ért a csőbe húzáshoz. Szívatja az embert. De megéri elviselni, mert cserébe egy kibebaszottjó történetet tehetünk a magunkévá, ami úgy beszippant, mint spoiler
Szóval nagyon. Na. Kőkeményen. Ehehe.
Sajnálom, hogy komolytalanul ébredtem, és elviccelem ennek a csodálatos könyvnek az értékelését, de King is bővelkedik viccekben, meg őrült beszólásokban. Őrület ez a könyv, őrület gyerekek. Megyek is, inkább olvasom a következő részt…
Vége.

>!
Európa, Budapest, 1999
606 oldal · ISBN: 9630764857 · Fordította: Bihari György
bokrichard>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Aki idáig eljut, az legalább annyira nyakig benne van a Belső-világban, mint főhőseink. Két nagy részre bontható a cselekmény: Jake visszatér, mégpedig nem is akármilyen izgalmak közepette, és a kalandok Lud városában.
Amennyire nehezen halad a ka-tet (legalábbis az elején biztosan), annyira könnyen haladtam én ezzel a kötettel is. Faltam a sorokat, igazán elmélyültem a páratlan élményben, amit a könyv ad. Mind a világ, mind a szereplői egyszeriek, és megismételhetetlenek, és ez lenyűgöző. Jake visszatérése olyan intenzívre sikerült, hogy a fejezetváltás egy kicsit leült, de azonnal felpörgött újra az egész, és mindjárt jött Blaine, és a rejtvények… Ó, imádom a találós kérdéseket, és ahogy ez be van építve egy ilyen műfajú írásba… (Nyilván látszik, mennyire imádom az egészet!!)

Röfipingvin P>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Nagyjából egy oda-vissza repülőút elég volt a könyvnek. Külvilág megszűnik, egyre mélyebben és mélyebben ott vagy a történetben, érzed az ő időjárásukat, eszed, amit ők, lősz – a szíveddel –, mint ők, keresed a rózsát, a kulcsot és persze a zárat, meg befut a vonatod, majd egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs tovább.. Illetve dehogynem! Hála az égnek! Na, meg a Mesternek!

A_S1M0N P>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

—2018—
Tartja a második kötet minőségét, ami már önmagában is remek, a cselekmény halad, a szereplőket is jobban megismerhetjük.
A kötet „főellensége” is nagyon jól lett megírva, ismét remekül szórakoztam.

—2020—
Így van, hozza az előző kötet minőségét, újraolvasva is izgalmas, érdekes, King fantasztikusan keveri a kártyákat, rakja össze a cselekményt. Rolandot és társaságát továbbra is imádom, nem lehet nem szeretni, kedvelni őket.
A könyv bizonyos pontján érdemes elolvasni a Csu-csu Charlie-t, alaposan megnézni a borítón és a belsejében található képeket, mindenképpen hozzáad az élményhez!
A könyv végére a cselekmény függőben marad, de egy igen kövér kötettel folytatódik is!

Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

A sorozat talán ebben a kötetben éri el csúcspontját. Legalábbis szerény, erősen szubjektív véleményem szerint Roland és a formálódó ka-tet ebben a részben megy át a legtöbb izgalmas kalandon. A szereplők jelleme gyökeresen megváltozik, amit legjobban talán Eddie karakterében érhetünk tetten: a korábbi heroinista és drogfüggő onnan, hogy kis híján elvágja Roland torkát a saját késével még a tengerparton, Lud városában eljut odáig, hogy akár Roland nélkül is folytatná az útját egészen a Setét Toronyig.

A ka-tet itt lesz teljes: King papa egy zseniális húzással visszahozza Jake-t a történetbe (hogy eredetileg is ez volt a terve, vagy pusztán utólag találta ki, nem lehet megmondani, de hogy kiváló ötlet, az biztos), aki nem kis izgalmak árán végül átmegy Roland világába hogy csatlakozzon a többiekhez. Az író aprólékosan építi fel a cselekményt, fokozatosan, lassan adagolva a feszültséget. Mindent alaposan megmagyaráz, de nem fecsérli az oldalakat. Még egy ilyen hosszú és viszonylag vastag kötetre sem mondanám, hogy túlírt lenne.

Itt jegyzem meg, hogy King elkövetett egy kis történelmi tévedést, amit csak most, az újraolvasás során vettem észre: spoiler

A történet tudatosan tetőzik a Ludban bekövetkezett eseménysorban. Szomorú volt látni az emberiség elkorcsosult maradékát a régi, nagy tudással és tapasztalattal bíró ősök koncán marakodni. King drámaian festi meg, hogyan züllik le az emberiség néhány száz év alatt. Az igazán szomorú az, hogy ez vélhetőleg bekövetkezne egy egész világra kiható, pusztító konfliktus esetében. Roland világa megmérgezte saját magát, melynek következményével szembesülnek a ka-tet tagjai.

Aki úgy gondolja, a szerző már nem tud többet hozzátenni a sztorihoz, nagyot téved. Bőven van még a sorozatban ezt követően is érdekesség. A horror nagy királyának letehetetlen fantasy sorozata.

Blissenobiarella>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

A cselekmény hömpölyög tovább, de nekem ez a rész túl lassú volt ahhoz, hogy igazán elvarázsoljon. Türelmetlen olvasó vagyok, sokat unatkoztam, lassan is olvastam ki ezt a könyvet. Bízom a következő részek nagyobb sikerében.


Népszerű idézetek

amnaen>!

– Hát ez nem egy futó zápor, mi? – kérdezte Eddie.
– De nem ám. Addig zuhog, amíg bele nem fárad, azután még esik egy kicsit, tiszta piszokságból.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Susannah Dean
Timcsibaba77>!

-Eredj haza, feküdj le. -tanácsolta Timmy.- Igyál sok tiszta folyadékot: gint, vodkát, ilyesmit.

160. oldal

ppayter>!

– Van valamid a Z. Z. Toptól? – kérdezte savanyúan Eddie.
– DE MENNYIRE – felelte Blaine. – MIT SZÓLNÁL EGY KIS „CSŐKÍGYÓ BUGI”-HOZ, NEW YORK-I EDDIE?

Második könyv: Lud - VI. Találós kérdés és pusztaság - 9.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Z. Z. Top: Tube Snake Boogie
7 hozzászólás
Hellena P>!

Az ég hatalmas volt – nem emlékezett rá, hogy látott-e valaha is ilyen óriási, megszakítatlan teret, ilyen végtelen, tiszta ürességet. Ettől nagyon kicsinek érezte magát, de hite szerint nem volt ebben semmi rossz. A dolgok rendjében ő tényleg nagyon kicsi.

262-263. oldal

Hellena P>!

Valamikor régen az ilyen arcú srácokra mondhatták, hogy ez is azért született, hogy felkössék.

269. oldal

Hellena P>!

Vedd például a Bermuda-háromszöget. Az egy hely az egyik óceánunkon, Roland. Állítólag elátkozott. Lehet, hogy tulajdonképpen egy bazi nagy kapu a világaink között, amely majdnem mindig nyitva áll.

397. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bermuda-háromszög

A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Interjú a vámpírral
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chuck Wendig: Halálmadarak
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Michael Crichton: Az elveszett világ
M. R. Carey: Kiéhezettek
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Isaac Marion: Eleven testek