Puszta ​földek (A Setét Torony 3.) 272 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Roland és barátai, Eddie és Susannah Dean elszántan haladnak úti céljuk, a titokzatos Setét Torony felé. A homárszörnyekkel sikeresen megküzdöttek ugyan, ám mepróbáltatásaiknak koránt sincs vége. Új ellenséggel találják szemközt magukat, a félig gép, félig állat ősöreg óriási medvével. Elhívják Jake-et, azt a kisfiút, akit a harcos annak idején kénytelen volt feláldozni. Lud, az egykor szupercivilizált-technicizált város (talán a valahai New York?) – amelyet feltehetőleg szörnyűséges nukleáris katasztrófa pusztított el – romjai között élethalálharcot vívnak a testileg-lelkileg eltorzult, vérszomjas túlélőkkel. Kimerült, ám tántoríthatatlan hőseink folytatják útjukat. Sikerül-e elérniük a Setét Tornyot, s ott vajon mi vár rájuk?

Eredeti mű: Stephen King: The Waste Lands

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Európa, Budapest, 2014
696 oldal · ISBN: 9789630797023 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2004
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776480 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1999
606 oldal · ISBN: 9630764857 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Jake Chambers · Susannah Dean · Bill Tudbury · Cortland Andrus · Detta Walker · Talitha Unwin · Till Tudbury

Helyszínek népszerűség szerint

Belső-Világ · Második és Negyvenhatodik utca sarka, New York · George Washington híd · Send


Kedvencelte 38

Most olvassa 23

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 86


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Teljesen kibillentett a valóságból. Egyre jobb ez a sorozat, ahogy „bele rázódik az ember”. Mondjuk Istenesnek tartom, hogy Stephen King összefoglalókkal indít, aki számára nagyon magas lenne ez az irodalma. Így most már én is megértettem, megszoktam a könyv stílusát. Nagyon tetszett a sok elmaradhatatlan sziporka, a vonatos rész, belekavarodott a történetbe egy kalóz, és megannyi fantasy szál, melyen elcsúszik az ember, ha nem vigyáz. Találós kérdések voltak mindig is a nagy szívszerelmeim, meg a rejtvény feladványok, így ez a rész visszarepített kicsit nosztalgikus gyermekkori hangulatomba, a sor megannyi emlékek közé.
Felpörögtek az események, bár lehet, van, aki nem tudja megszokni ezt az Óz birodalmat. Nekem nagyon tetszett.
Teljesen kizáródott a valóság, egy mesekönyv felnőtteknek. Alig várom a folytatást. Most már tényleg a fejembe vettem, hogy ha törik ha szakad, végig fogom olvasni mind a hét részt.
A nagy trükk talán abban áll e sorozatban, hogy King úgy írta meg minden könyvét, mintha nem akarná tovább folytatni, illetve hagyta, hogy a tolla vezesse. Nem egy megtervezett mű, magától alakult, hangulat, ahogy adódott, mégis roppant élvezhető mesterűvé gyúródott össze. Azt kell mondjam, egyre jobban felcsigáz, lehengerel, megdöbbent ez a fránya Setét Torony.

>!
ggizi P
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Nem is emlékeztem rá, hogy ennyire izgalmas volt ez a rész! Jake elhívása nagyon kemény volt, amit csak tetézett a Lud városában (vagy inkább alatta) történtek. Wow! Megint tökéletesen a helyén volt minden egyes morzsa. És most jön majd a kedvenc részem!

>!
jehuka P
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Egyre több minden derül ki erről a sötét poszt-apokaliptikus világról, ugyanakkor újabb és újabb új elemmel bővül a repertoár. Megjósolhatatlan, hová fog kifutni a történet, mindig akad valami meglepetés, amire nem számít, nem is számíthat az olvasó. Zseniális ahogy King a világok közötti kapcsolatot kitalálta. Örültem, hogy ismét találkozhattam Jake-kel, imádtam Csi-t, és beleborzongtam Lud hátborzongató, őrült világába. Blaine egy igazi pszichopata, de hihetetlenül szórakoztató :) Jöhet a következő rész :)

>!
bokrichard
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Aki idáig eljut, az legalább annyira nyakig benne van a Belső-világban, mint főhőseink. Két nagy részre bontható a cselekmény: Jake visszatér, mégpedig nem is akármilyen izgalmak közepette, és a kalandok Lud városában.
Amennyire nehezen halad a ka-tet (legalábbis az elején biztosan), annyira könnyen haladtam én ezzel a kötettel is. Faltam a sorokat, igazán elmélyültem a páratlan élményben, amit a könyv ad. Mind a világ, mind a szereplői egyszeriek, és megismételhetetlenek, és ez lenyűgöző. Jake visszatérése olyan intenzívre sikerült, hogy a fejezetváltás egy kicsit leült, de azonnal felpörgött újra az egész, és mindjárt jött Blaine, és a rejtvények… Ó, imádom a találós kérdéseket, és ahogy ez be van építve egy ilyen műfajú írásba… (Nyilván látszik, mennyire imádom az egészet!!)

>!
anglee
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

King piszkosul ért a csőbe húzáshoz. Szívatja az embert. De megéri elviselni, mert cserébe egy kibebaszottjó történetet tehetünk a magunkévá, ami úgy beszippant, mint spoiler
Szóval nagyon. Na. Kőkeményen. Ehehe.
Sajnálom, hogy komolytalanul ébredtem, és elviccelem ennek a csodálatos könyvnek az értékelését, de King is bővelkedik viccekben, meg őrült beszólásokban. Őrület ez a könyv, őrület gyerekek. Megyek is, inkább olvasom a következő részt…
Vége.

>!
Európa, Budapest, 1999
606 oldal · ISBN: 9630764857 · Fordította: Bihari György
>!
Röfipingvin MP
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Nagyjából egy oda-vissza repülőút elég volt a könyvnek. Külvilág megszűnik, egyre mélyebben és mélyebben ott vagy a történetben, érzed az ő időjárásukat, eszed, amit ők, lősz – a szíveddel –, mint ők, keresed a rózsát, a kulcsot és persze a zárat, meg befut a vonatod, majd egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs tovább.. Illetve dehogynem! Hála az égnek! Na, meg a Mesternek!

>!
tamasloczi
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Zseniális egy rohadék ez az ember.
Gördülékenyen megy tovább a történet, hősei újabb és újabb kínokat állnak ki, ahogy a szerző szadista kis lelke egyre halmozza rájuk a válogatott nehézségeket. Persze néha van egy kis móka, na meg kacagás, de inkább csak amolyan kontrasztélmény jelleggel.
Ez a rész (is) tökéletesen megállja a helyét a poszt-apokaliptikus borzongatás témakörében, bedobva még pár csavart az amúgy sem egyszerű gondolatmenetbe.
Szerencsére még van pár további rész, így hát egyelőre ennyi elég is, majd a végén nevetünk, vagy inkább sírunk, a mestert ismerve.

>!
Blissenobiarella
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

A cselekmény hömpölyög tovább, de nekem ez a rész túl lassú volt ahhoz, hogy igazán elvarázsoljon. Türelmetlen olvasó vagyok, sokat unatkoztam, lassan is olvastam ki ezt a könyvet. Bízom a következő részek nagyobb sikerében.

>!
Near
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

King könyvet olyan tizenkét évesen fogtam először a kezembe. Mert hát milyen menő dolog volt gyerekfejjel őt olvasni! Igaz, hogy túl sokat nem értettem az Álomcsapdából… meg körülbelül egy értelmező kéziszótár kellett volna hozzá, annyi ismeretlen szó volt benne. De olvastam vagy egy hónapig, majd elfelejtettem.
Aztán újabb és újabb könyvei kaptak tőlem egy-egy esélyt. Állattemető, Ragyogás, Christine… a nagy hírnévnek örvendőek. Vagy félbehagytam, vagy végigszenvedtem őket. Túl sok, túl írt, túl unalmas. Mire történne valami, én már rég eluntam magam az előtte lévő 500 oldalban.
De aztán szembe jött velem a Setét Torony. A képregényt szerettem, és úgy gondoltam, megérdemel még egy esélyt az író. Bele a közepébe, harmadik kötet! Addigra csak lement már a felesleg, nem igaz? A bevezetések, nem lényeges szövegelés, időhúzás…

A könyv elején már nagyot néztem és lapozni kezdtem. Köszönetnyilvánítás… előszó… vers… és máris ötven-hatvan oldal elment a könyvből. Oké, nem számít. Előző kötetet tartalma, nézzük. Három-négy oldal? Ennyiben össze lehet foglalni két féltégla kötet tartalmát? Itt valami sántít. Nem baj, nézzük.
Jó feléig jutottam a regénynek, mire rájöttem, hogy igazából még mindig alig történt valami. Egy részem megkedvelte a szereplőket, a másik részem viszont halálra unta magát és azt számolgatta, hogyha ma elolvasok x oldalt, és holnap is… akkor vajon mikor végzek és mikor kezdhetek új könyvet. Na itt adtam fel.
Be kell vallanom, King bácsival én soha, de soha nem leszek jóban. Nekem túlírt az egész, amit csinál és az unalom végtelen tengere. Sajnálom. Maradok a filmeknél – azok még ma is megállják a helyüket a horrorfilmek között – és nagy rajongással várom a fia újabb műveit.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
amnaen

– Hát ez nem egy futó zápor, mi? – kérdezte Eddie.
– De nem ám. Addig zuhog, amíg bele nem fárad, azután még esik egy kicsit, tiszta piszokságból.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Susannah Dean
>!
ppayter

– Van valamid a Z. Z. Toptól? – kérdezte savanyúan Eddie.
– DE MENNYIRE – felelte Blaine. – MIT SZÓLNÁL EGY KIS „CSŐKÍGYÓ BUGI”-HOZ, NEW YORK-I EDDIE?

Második könyv: Lud - VI. Találós kérdés és pusztaság - 9.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Z. Z. Top: Tube Snake Boogie
7 hozzászólás
>!
Timcsibaba77

-Eredj haza, feküdj le. -tanácsolta Timmy.- Igyál sok tiszta folyadékot: gint, vodkát, ilyesmit.

160. oldal

>!
amnaen

Susannah, aki olvasta Tolkient, arra gondolt: Ilyesmit láthatott Frodó és Samu, amikor elérték Mordor szívét. Ezek itt a Végzet Repedései.

>!
amnaen

Amióta az utolsó barátom is meghalt, akivel erre a kalandra indultam, most először ismét a ka-tet közepén találom magamat.
– Kvartett? – kérdezte kétkedve Eddie.
A harcos megrázta a fejét. – Ka annyit tesz, „sors”, Eddie, noha a tényleges jelentése ennél sokkal bonyolultabb. Nehéz meghatározni. Ez a helyzet a Nemes Nyelv csaknem minden szavával. A tet viszont egy csoport embert jelenti, akiknek azonosak az érdekeik és a céljaik. Mi hárman például egy tet vagyunk. A ka-tet az a hely, ahol sok olyan ember van, akiket a végzet kötött össze.
– Mint a Szent Lajos király hídjá-ban – mormolta Susannah.

>!
amnaen

Most pedig fogadd el ezt, ha akarod. – Benyúlt kifakult ingválla alá, kihalászott egy vékony ezüstláncon lógó ezüstkeresztet, és leakasztotta a nyakából.
Most Roland hökkent meg. – Biztos vagy benne, hogy nekem akarod adni? Nem azért jöttem, hogy elvegyem, ami a tiéd és a tieidé, Öreg Anya.
– Biztos vagyok benne, amennyire lehetek. Harcos, ezt több mint száz éve hordom nappal és éjszaka. Most viseld te, és helyezd el a Setét Torony lábánál, és mondd ki Talitha Unwin nevét a világ másik végén.

Kapcsolódó szócikkek: Roland Deschain · Talitha Unwin
>!
amnaen

– Shardik? – vágott közbe Jake. – Hiszen az egy könyv címe! A mi világunkban írták! Az az ember, akinek az a híres könyve van a nyulakról…
– Richard Adams! – kiáltott föl Eddie. – A nyulakról szóló könyvnek Watership Down a címe.

>!
Doki_bácsi

Talán ez az a nap, amikor a tavasz körülnéz és látja, hogy erősen, jóképűen, napsütötte arcán pofátlan vigyorral ott áll a közelében a nyár.

>!
Mandula8

A leggyorsabb módja egy új hely megismerésének, ha megtudjuk, milyenek arrafelé az álmok.

119. oldal


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Trónok harca
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai
Jack Vance: Haldokló Föld
Christopher Moore: Ördögöd van!
Lisa Jane Smith: Ébredés
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Rick Riordan: Neptunus fia