A ​Setét Torony (A Setét Torony 7.) 264 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

A Susannah ​dala ott ér véget, hogy közeleg a szülés ideje… és a Dixie Malacban zajló küzdelem során Callahan atya halálos sebet kap.
Időközben szörnyű kínok közepette megszületik Roland és Susannah/Mia fia, Mordred, a pókká átváltozni képes rettenetes mutáns. Őrületes tempóban növekszik-fejlődik, folyton éhes, és ezt az éhet csillapítani kell: elsőként szülőanyját, Miát falja fel. Majd nekiindul, hogy a Bíbor Király parancsára elpusztítsa Rolandot is.
A megfogyatkozott ka-tet rendíthetetlenül folytatja útját a Setét Torony felé. Bármennyire szereti is Roland a harcostársait, a Torony megismerésének vágya mindennél erősebb benne – bárkit és bármit képes feláldozni célja eléréséért. Véres harcok és számtalan nehézség, nélkülözés árán – miközben az író, Stephen King életét is megmentik – Roland végre ott áll a világokat mozgató Setét Torony tövében: elérkezett a végső összecsapás ideje. Le kell számolni a Bíbor Királlyal, és ezzel megmenteni a világot.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Európa, Budapest, 2016
940 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055617 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2007
942 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630781152 · Fordította: Bihari György

Kapcsolódó zóna

!

A Setét Torony

34 tag · 6 karc · Utolsó karc: 2020. február 5., 15:51 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Donald Callahan atya · Susannah Dean


Kedvencelte 42

Most olvassa 14

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Kicsit féltem, hogy túl nagy szünetet hagytam az előző részekhez képest, és majd talán a feledés homályába merül egy-két szösszenet, hát nem. Minden előjött a megfelelő helyen.
Szomorú szívvel búcsúzom Rolandtól és a Ka-tet-jétől. Írhatnék litániát arról milyen jó ez a történet, de minek, akit érdekel az járjon maga utána. Nekik egy kis útravaló mielőtt belevágnak:
„Az utazás hosszú volt, az útiköltség magas…”

jehuka P>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Mit is tudnék mondani egy ilyen évekig tartó, monumentális utazás végén?
Annyira tetszett a regény befejezése, hogy ezért megérte a vándorlás minden métere, az olvasás minden oldala. Őszintén hiányozni fognak ezek a zseniálisan megalkotott karakterek, még Mordred, az az undorító póklény is. Néhányuk sorsát spoiler persze nem tudom megbocsátani Kingnek.
Az első kb. 100-150 oldal nem indult valami élvezetesen, útáltam azt az undorító szürke disztópikus környezetet, és a történetet is untam kicsit. Ezen átlendülve viszont beindultak az események, izgalmas, lendületes kalandokkal folytatódott a Torony felé vezető út még hátralévő része. Sőt, igazi drámákat is tartogatott egészen az utolsó oldalakig.
Ha egyetlen szóval kellene értékelnem az egész sorozatot, a „különleges” lenne az. Nem olvastam még ehhez foghatót, ahol az egyes részek ennyire különböztek volna, mégis ennyire szerves egészet alkottak volna. A szimbolikáján még nagyon sokáig elmélkedni fogok.

bokrichard>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Egy újabb remekmű ért véget… Nagy szeretettel gondoltam vissza az utolsó oldalak olvasása során, milyen is volt ezt a sorozatot olvasni elsőre. Nem szerettem a fantasyt, és ez a Gyűrűk urának köszönhettem (az előtte kialakult Harry Potter rajongásom sem tudott túltenni ezen). Túl elvont, túl elnyújtott, ingerszegény volt számomra, egyszóval nem az én világom. De a King rajongásom egy pontján eljutottam, hogy a műfaj iránti félelmemet leküzdve kinyitottam az első kötetet, és kinyílott számomra egy új világ.
Egy világ, ami egyszerre régi és új, modern és varázslatosan középkori, kusza, de mégis érthető; és egy könyvciklus, ami ennyire részletes, de mégis oly rövid. Igazi egyediség tükröződik a lapokon. Ami a nagyobb fantasy kötetek ismérve, az itt is megvan: a saját fogalom rendszer. Ami a Harry Potterben az aranycikesz, a horcrux, vagy a dementorok, az itt a Torony, a Sugár, vagy akár a lassú mutánsok. Elképesztő teljesítmény, ennyi új dolgot ilyen precízen „hálózatba” összekapcsolni iszonyatos nagy munka, és ilyet csak egy zseni tud megalkotni.
De ez mind nem lenne kerek egész a tökéletesen kidolgozott karakterek nélkül. Ez a ka-tet. Az elején mindenki nagyon idegen, de később megmutatkozik teljes valójuk, és így kerekké válik minden.
Roland ezzel az utazással nem csak a Tornyot, de saját magát is megtalálja, és bár sok minden(ki)t beáldoz a cél miatt, mégsem lehet nem szeretni a magányos harcost, aki ezzel az úttal társakat, az igazi családját is meglelte spoiler. Megvan neki a tökéletes ellentéte, a feketébe öltözött ember, és mint a jin-jang, valahogyan nem lehet egyik a másik nélkül meg, kiegészítik egymást. Aztán megjelenik a drogos Eddie, a tudathasadt Susannah, Jake, aki James Bonddal ellentétben nem csak egyszer élt, és házi kedvencük (az én kedvenc szereplőm) Csi, a szőrmókus is, teljessé válik a ka-tet. Együtt haladnak, és bár a világ bomlik, és mozog, és tótágast jár, és egyéb szürreális dolgok is zajlanak, ők kitartanak a célért és egymásért. Furcsán komoly emberi kapcsolatok vannak ebben az elrugaszkodott műfajban, de közben vicces helyzetek is kialakulnak (elég, ha Roland modernkori szavaira gondolunk), amik oldják a cselekményből fakadó elkerülhetetlen feszültségeket. Közben fejlődik a gonosz is, akiket marionett bábuként a fő „boss”, a Bíbor király irányít, aki egy igazi tengelyalkotó elem „az univerzumban”
A sorozat második felére, ahogyan ebben a kötetben is (rátérve az utolsó könyv értékelésére) bevonódik a teljes King életmű. Annyi könyv utalás, annyi ismerős szereplő, ismerős szál vonódik be, teljessé téve a sztorit, hogy erre a kötetre érve olyan érzésem volt, mintha a Feláldozhatók c. (általam igencsak utált) film ebből az ötletből lett volna koppintva (összetrombitálják az összes nagy nevet egy nagy dirr-durr-csitt-csett-bing-beng erejéig). De ezzel nem volt semmi bajom, sőt, felidézte bennem a korábbi olvasási élményeket a vonatkozó könyvekkel kapcsolatban.
Az utolsó kötetre érve sokkal érzelmesebb, sokkal szentimentálisabb lettem én is, de a könyv is maga, úgy érzem, indokoltan. A csapat lemorzsolódik, szomorú pillanatoknak lehetünk szemtanúi, és a vég… A vége olyan költői mondanivalójú, értem ezt, de mégis olyan bosszantó. Nem tudom, mi lett volna az a vég, ami nem klisés, de mégis pont jó. De ezzel is jó, csak…
Szóval, aki szereti Kinget, vagy a műfajt, de nem merte eddig ezt a könyvet a kezébe venni, tegye meg, mert megéri az időt. Sokak szerint túlnyújtott, vontatott, de a gépszíj könnyen elkaphatja az olvasót!!

ggizi P>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

– Én Gileádi Roland vagyok, és a magam nevében jövök; nyílj meg előttem!”

Izgultam, szomorkodtam és meg is könnyeztem, mégis élvezettel olvastam a ka történéseit és a ka-tet utolsó kalandjait – pedig nem most találkoztam vele először. Roland magánya nagyon szíven ütött. És ez a vég…?! „A ka egy kerék, ahogy az tudható.”

Hosszú napokat és kellemes éjszakákat, Gileádi Roland, Steven fia, Eld Vére!
Az Erő legyen veled!

24 hozzászólás
Röfipingvin MP>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Az élet nem mese mit schlag. És hasonló érzések kavarognak bennem, mint a 11/22/63 lezárásánál: nem tetszik, tetszett, de értem – ha tudni nem is tudom – miért kellett így lennie.
Köszönöm, sai King!

A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte.

És vajon mi tudjuk, hogy ki (vagy mi) a mi fekete emberünk?

Sai_home>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Nagyon sokat elárul a könyvről az, hogy az előző részhez hasonlóan 4 napig tartott elolvasnom, viszont ennek a hossza annak a duplája. Itt most tényleg úgy éreztem, hogy ezt olvasnom kell, ha volt szabad 10 percem, akkor olvastam, mindig érdekelt, hogy vajon mi következik, és ötletem nem volt, hogy hova fog még vezetni a történet.
Végre ismét történtek a dolgok, (többnyire) elhagytuk a XX. századi idősíkot, a harcos és társai eredeti küldetésükkel (is) foglalkozhatnak. Több helyen szomorú, de a vidámság nem is illene ehhez a történethez, az író már a korábbi részekben is felvillantott pár képet a végkifejletből, lehetett számítani a veszteségekre is.
Sikerült egy remek befejezést kapnunk, és én csak örülhetek, hogy akkor hallottam először erről a sorozatról, amikor már minden része készen volt, nem kellett egy évtizedet várnom a végére :)
Amit egy kicsit sajnálok, az az a tény, hogy nem igazán olvastam tőle más műveket, így kevésbé tudtam értékelni az ezekre vonatkozó utalásokat.

Gunray>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

És végül elértük a Tornyot.
Ha befejezek egy sorozatot mindig kis szomorúság van bennem , két évig csak a Torony fele mentem kisebb nagyobb megszakításokkal, de elértem a Tornyot.
King megalkotta a maga Gyűrűk uráját, kellemesen csalódtam, anno horrorszerzőként ismertem meg , kicsit féltem is a sorozattól, de hála istennek legyőztem a félelmemet, és sikerült elolvasnom .
A regényen nagyon érződik hogy befejező rész és közeledünk a Toronyhoz….többet nem is mondanék mert spoiler lenne igy a sorozatot foglalnám csak össze.
King interjúban azt nyilatkozta hogy ez a sorozat az életműve csúcspontja, hát igen megértem ezt a kijelentését., a Torony világa sok regényéhez kapcsolódik egy nagyon jó kapcsolattal, amiket lehet nem a közeljővőben fogok elolvasni, de elfogom. Több műfajú regény, sci-fi, fantasy, western, romantika…..sorolhatnám tovább, de nem. Ezt a regényt át kell élnetek. Lehet túlzásba estem az áradásával, de bennem ahogy befejeztem az utolsó betűig, bennem mély nyomot hagyott, és egy olyan élményt adott nekem a regénysorozat , amit senki sem vehet el tőlem és boldogan halok meg hogy volt ilyen időszak az életemben, sokminden történt velem mig olvastam a regényt, eljegyzés, új munka…ezért sem fogom elfelejteni. Nagyobb sorozat amit szerintem elfogok még olvasni sok van tervben de szerintem a Vámpírkronikákkal folytatom, csak megvárom amig tart a Torony hatása. :)

Roland ….egy élmény volt veled az utazás lehet nem a közeljővőben…..de pár év múlva lehet visszatérek hozzátok hogy újra felfedezzük a Belső-Világ szépségeit, és magát a Tornyot egyes szintjeivel.
King Sai………..köszönöm.

1 hozzászólás
Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Nehéz szavakba önteni, milyen érzés megválni olyan szereplőktől, akik hét kötet és több ezer oldal, valamint több hónap óta gyakorlatilag az életem részei. Ráadásul másodszor, mivel újraolvasás volt. Életem első igazi olvasmányélménye, a belépőm a fantasy világába másodszorra is katartikus élmény volt.

Amit negatívumként tudnék említeni, hogy a szereplők a záró kötetben kicsit úgy ugrálnak már a világok között, hogy azt elég nehéz fejben tartani és nyomon követni. Többször el kellett gondolkodnom, hogy akkor most hogy is van ez, hogy kerültek ide? No, nem mintha King hagyna elvarratlan szálakat, nem, az nem az ő stílusa. De túl sokat akart lezárni, és mindenre választ adni egy kötetben, ami így is vaskos.

Mivel már emlékeztem, ki marad életben és ki nem, a ka-tet szétesése, és a harcosok halála nem rázott meg annyira, de spoiler.

Rolandnak és kis csapatának még elég sok veszéllyel kell szembenéznie, mielőtt a Harcos elérné hőn áhított célját, többek között meg kell menteniük egy kötelességének eleget tenni nem akaró, léha író életét. A záró kötet sem kevésbé izgalmas, mint az eddigiek. Nem nagyon lehet bő lére ereszteni egy értékelést anélkül, hogy lelőném a történteket. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, Roland eléri hőn áhított célját, de hogy ott mit talál, na az az igazi meglepetés.

Meglepetés szereplőkből sincs hiány, King igazi tehetsége, hogy néhány fejezet erejéig beépít korábban nem látott karaktereket, akik a cselekményt az adott ponton viszik előre, de nincs szerepük sokáig. Az események azonban örökre megváltoztatják az ő életüket is.

Az egész sorozat szerintem megkerülhetetlen, kihagyhatatlan, és nem csak egy fantasy rajongó számára. Nem rövid, de nagy lesz a jutalma annak, akit nem tántorítanak el az apró betűs, tömött oldalak. Egyszerűen zseniális, az író igazi zsenije, életművének valódi esszenciája köszön vissza a sorozatban.

moonsugar>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

4858 oldalon keresztül volt szerencsém követni a ka-tet útját, és egyelőre nehéz elhinni, hogy ott kellett hagynom a barátaimat az utolsó kötet elolvastával. talán azért, mert SK olyan világot teremtett, ami a benne töltött órák számával egyre bekúszik az ember személyiségének szövetébe, hogy ott tovább mocorogjon és megszilárduljon. szófordulatok, komplett mondatok, szövegrészletek, képek és hangulatok vésődtek örökre a szívembe.
2015-ben, két éve indultam el a harcossal a sivatagban, s megköszönöm néki, hogy ez alatt az időszak alatt számtalanszor támaszom volt, ha nehéz idők jöttek. mert tudvalevő, hogy azok mindig jönni fognak. a Setét Torony felé vezető hosszú mérföldek azonban mindig tanítottak nekem egyet s mást a kitartásról, szenvedésről, veszteségekről és arról, hogy a saját életemben nekem is harcosnak kell lennem.
off
nehéz szívvel és ünnepélyesen tettem vissza a polcra a zárókötetet. hálás vagyok, hogy gyarapodhattam általa, és bár nem vagyok az újraolvasás híve (olyan sok történet vár még arra, hogy megismerjem), érzem hogy eljön az idő, amikor újra útnak indulok Rolanddal, hogy a ka hívását kövessem.

"S ott álltak most körül, egész tömeg,
Lesték, mint végzem, eleven füzért
Fontak körém és lángolót, s ezért
Jól láttam mindent! – Ám nem törve meg
Számhoz emeltem, s fújtam kürtömet:
„Roland Vitéz a Setét Toronyhoz ért…”"

Kathleen>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Másodjára olvasva is imádtam. Ahogy minden összeér, összefügg és kiegészíti egymást. Vérzett a szívem párszor spoiler, de az a kitekintés a Megfejthetetlen ajtó mögé enyhítette a bánatom. Abszolút elégedett vagyok a végével. A ka egy kerék. De ezúttal talán másképp lesz.


Népszerű idézetek

ilevvy>!

(…) a „soha” az a szó, amit Isten meghallgat, ha nevetni akar.

lilla_csanyi>!

Jake, korábban is találkoztam meseszövőkkel, és többé-kevésbé valamennyit ugyanabban a bordában szőtték. Azért mesélnek történeteket, mert félnek az élettől.

361. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese · mesemondó
ppayter>!

– Az, aki nem tudja elviselni, hogy megossza a szokásait, jobb, ha felhagy velük.

Második rész: A kék mennyország - 9. fejezet: Nyomok az úton - 2.

Pletscher_Judit>!

Sokat tettél, és még sokkal többet is tehettél volna, igen, minden gátlás és lelkifurdalás nélkül, s ezért lesz vége a világnak, azt hiszem, sokkal inkább a szeretet, mint a gyűlölet miatt. Mert biztos, hogy mindig a szeretet volt a pusztítóbb fegyver.

fiszi>!

És minden csendes a halál termeiben, ahol pókok szövik hálóikat, és némán, egyenként hullanak le a nagy áramkörök.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean
Almost_Zed>!

[…] a legtöbb politikus ugyanazért hazudik, amiért a majom a farkát lengeti, vagyis azért, mert megteheti.

Andrée P>!

Végig kell csinálnunk a dolgunkat ezen a világon. Mert ez egyirányú világ.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean
Tigi>!

Olyan sok mindent tettél, gondolta, míg lenyűgözve bámulta a poros, szétolvadt arcot. Sokat tettél, és még sokkal többet is tehettél volna, igen, minden gátlás és lelkifurdalás nélkül, s ezért lesz vége a világnak, azt hiszem, sokkal inkább a szeretet, mint a gyűlölet miatt. Mert biztos, hogy mindig a szeretet volt a pusztítóbb fegyver.

165. oldal

Roberto_Juanes>!

Vezesd a kezünk és vezesd a szívünk, amikor életet nyerünk a halálból.

Bőrök

Roberto_Juanes>!

Az idő tolvaj, és ez egyik első, amit ellop, az ember humorérzéke.

Ves'-Ka Gan


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Darren Shan: Rémségek Cirkusza
Peter Clines: 14
Michael Crichton: Ködsárkányok
Michael Crichton: A 13. harcos
Joe Hill: NOS4A2