A ​Setét Torony (A Setét Torony 7.) 307 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

A Susannah ​dala ott ér véget, hogy közeleg a szülés ideje… és a Dixie Malacban zajló küzdelem során Callahan atya halálos sebet kap.
Időközben szörnyű kínok közepette megszületik Roland és Susannah/Mia fia, Mordred, a pókká átváltozni képes rettenetes mutáns. Őrületes tempóban növekszik-fejlődik, folyton éhes, és ezt az éhet csillapítani kell: elsőként szülőanyját, Miát falja fel. Majd nekiindul, hogy a Bíbor Király parancsára elpusztítsa Rolandot is.
A megfogyatkozott ka-tet rendíthetetlenül folytatja útját a Setét Torony felé. Bármennyire szereti is Roland a harcostársait, a Torony megismerésének vágya mindennél erősebb benne – bárkit és bármit képes feláldozni célja eléréséért. Véres harcok és számtalan nehézség, nélkülözés árán – miközben az író, Stephen King életét is megmentik – Roland végre ott áll a világokat mozgató Setét Torony tövében: elérkezett a végső összecsapás ideje. Le kell számolni a Bíbor Királlyal, és ezzel megmenteni a világot.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Európa, Budapest, 2016
940 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055617 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2007
942 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630781152 · Fordította: Bihari György

Kapcsolódó zóna

!

A Setét Torony

48 tag · 9 karc · Utolsó karc: 2022. június 16., 14:56 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Susannah Dean · Donald Callahan atya


Kedvencelte 50

Most olvassa 13

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 177

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lady_Stoneheart P>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Az értékelés a blogomon is olvasható:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2020/12/stephen-ki…

Az éjjel fejeztem be. Épp csak átcsúszott a mai napba, de addig nem akartam nyugovóra térni, amíg nem érek a végére – bár reggel, amikor nekiültem olvasni, plusz egy napot adtam magamnak, mivel még a fele hátravolt. Ezzel az egyéni rekordomat is megdöntöttem napi elolvasott oldalszámból.

Már az utolsó oldalaknál peregtek a könnyeim off, és amikor becsuktam, öt percig csak rázott a sírás, és egy ép gondolatom nem volt. Ha ekkor kérdezik, milyen volt, tömören annyit mondtam volna: Jó. És fáj. Egy órán át még nem tudtam elaludni.

Nagyon nehezen csúszott az első 100 oldal, nem szerettem, hogy a ka-tet nincs együtt. A térbeli ugrálások és a különböző nézőpontok miatt nehézkesebb volt az olvasás. Onnantól indult be, amikor a szereplők újra összegyűltek. Innentől már csak arra vágytam, hogy menjünk, érjünk oda a Toronyhoz. Ahányszor letettem a könyvet, szóltam neki: Roland, várj meg, mindjárt jövök és megyünk tovább. Teljesen a hatása alá kerültem, már-már én is Torony megszállottja lettem.

Faltam az oldalakat, miközben egy érzelmi hullámvasúton ültem. Volt, hogy a könnyekig meghatódtam, máskor a nevetéstől kellett őket törölgetnem, majd megint elszomorított.
Maga a cselekmény egyébként érdekesen halad. Kevés az igazán pörgős jelenet, ezért lassúnak tűnik, közben mégis tömöttnek. Végig az volt az érzésem, hogy tényleg soha nem érünk oda a Toronyhoz, mert még 600 dolog fog közbejönni, egyébként meg már csak 150 oldal van hátra.

Kinget pedig nagyon sokszor küldtem el a fenébe amiatt, ahogy a saját életét beleírta ebbe a kötetbe. A legjobban a ’99-ben elszenvedett balesetének a megjelenítése tetszett; zseniálisan mosta össze a két világot – vagy talán nem is kellett annyira összemosnia? Mindenesetre a lehető legjobb helyet találta magának a regényében.

Egyszóval, nem unatkoztam. Közel ezer oldal, de csak akkor érződött ennyinek, amikor a kezeim elzsibbadtak a könyv tartásától off.

A vége: letaglózó. Egy olyan befejezés, amire egyáltalán nem számítottam, és ami tulajdonképpen még rosszabb, mint amit az elejétől fogva vártam. Mindenkinek megvan az az érzés, amikor ülünk a könyv fölött, és azt kiáltjuk, vagy suttogjuk: Neeeeee! Ez is ilyen. Szíven üt, földbe döngöl. És mégis azt érzi az ember, hogy nem is lehetne jobb, méltóbb befejezése egy ilyen hosszú sorozatnak.

Az egész évemet átfogó olvasmány volt; januárban kezdtem, és decemberben értem a végére. Hosszú volt. De mind a 4777 oldalt megérte elolvasni. Most kifacsart vagyok és üres. Egyelőre novellaolvasásnál többre nem vagyok képes, és az sem lepne meg, ha ez még néhány napig így maradna. Ugyanakkor legszívesebben máris kezdeném elölről.

Még valamit elmondok, mielőtt kilépek ebből a zseniálisan felépített világból:
A negyedik kötet környékén merült fel bennem, hogy szeretném a Tornyot magamon viselni tetoválásként, és a végére ez teljesen biztossá vált. spoiler Mert King egy zseni, és ezt ezzel a sorozattal újra és végérvényesen bebizonyította számomra. És mert:

Minden dolog a Sugarat szolgálja.

2 hozzászólás
smetalin>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Kicsit féltem, hogy túl nagy szünetet hagytam az előző részekhez képest, és majd talán a feledés homályába merül egy-két szösszenet, hát nem. Minden előjött a megfelelő helyen.
Szomorú szívvel búcsúzom Rolandtól és a Ka-tet-jétől. Írhatnék litániát arról milyen jó ez a történet, de minek, akit érdekel az járjon maga utána. Nekik egy kis útravaló mielőtt belevágnak:
„Az utazás hosszú volt, az útiköltség magas…”

bokrichard>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Egy újabb remekmű ért véget… Nagy szeretettel gondoltam vissza az utolsó oldalak olvasása során, milyen is volt ezt a sorozatot olvasni elsőre. Nem szerettem a fantasyt, és ez a Gyűrűk urának köszönhettem (az előtte kialakult Harry Potter rajongásom sem tudott túltenni ezen). Túl elvont, túl elnyújtott, ingerszegény volt számomra, egyszóval nem az én világom. De a King rajongásom egy pontján eljutottam, hogy a műfaj iránti félelmemet leküzdve kinyitottam az első kötetet, és kinyílott számomra egy új világ.
Egy világ, ami egyszerre régi és új, modern és varázslatosan középkori, kusza, de mégis érthető; és egy könyvciklus, ami ennyire részletes, de mégis oly rövid. Igazi egyediség tükröződik a lapokon. Ami a nagyobb fantasy kötetek ismérve, az itt is megvan: a saját fogalom rendszer. Ami a Harry Potterben az aranycikesz, a horcrux, vagy a dementorok, az itt a Torony, a Sugár, vagy akár a lassú mutánsok. Elképesztő teljesítmény, ennyi új dolgot ilyen precízen „hálózatba” összekapcsolni iszonyatos nagy munka, és ilyet csak egy zseni tud megalkotni.
De ez mind nem lenne kerek egész a tökéletesen kidolgozott karakterek nélkül. Ez a ka-tet. Az elején mindenki nagyon idegen, de később megmutatkozik teljes valójuk, és így kerekké válik minden.
Roland ezzel az utazással nem csak a Tornyot, de saját magát is megtalálja, és bár sok minden(ki)t beáldoz a cél miatt, mégsem lehet nem szeretni a magányos harcost, aki ezzel az úttal társakat, az igazi családját is meglelte spoiler. Megvan neki a tökéletes ellentéte, a feketébe öltözött ember, és mint a jin-jang, valahogyan nem lehet egyik a másik nélkül meg, kiegészítik egymást. Aztán megjelenik a drogos Eddie, a tudathasadt Susannah, Jake, aki James Bonddal ellentétben nem csak egyszer élt, és házi kedvencük (az én kedvenc szereplőm) Csi, a szőrmókus is, teljessé válik a ka-tet. Együtt haladnak, és bár a világ bomlik, és mozog, és tótágast jár, és egyéb szürreális dolgok is zajlanak, ők kitartanak a célért és egymásért. Furcsán komoly emberi kapcsolatok vannak ebben az elrugaszkodott műfajban, de közben vicces helyzetek is kialakulnak (elég, ha Roland modernkori szavaira gondolunk), amik oldják a cselekményből fakadó elkerülhetetlen feszültségeket. Közben fejlődik a gonosz is, akiket marionett bábuként a fő „boss”, a Bíbor király irányít, aki egy igazi tengelyalkotó elem „az univerzumban”
A sorozat második felére, ahogyan ebben a kötetben is (rátérve az utolsó könyv értékelésére) bevonódik a teljes King életmű. Annyi könyv utalás, annyi ismerős szereplő, ismerős szál vonódik be, teljessé téve a sztorit, hogy erre a kötetre érve olyan érzésem volt, mintha a Feláldozhatók c. (általam igencsak utált) film ebből az ötletből lett volna koppintva (összetrombitálják az összes nagy nevet egy nagy dirr-durr-csitt-csett-bing-beng erejéig). De ezzel nem volt semmi bajom, sőt, felidézte bennem a korábbi olvasási élményeket a vonatkozó könyvekkel kapcsolatban.
Az utolsó kötetre érve sokkal érzelmesebb, sokkal szentimentálisabb lettem én is, de a könyv is maga, úgy érzem, indokoltan. A csapat lemorzsolódik, szomorú pillanatoknak lehetünk szemtanúi, és a vég… A vége olyan költői mondanivalójú, értem ezt, de mégis olyan bosszantó. Nem tudom, mi lett volna az a vég, ami nem klisés, de mégis pont jó. De ezzel is jó, csak…
Szóval, aki szereti Kinget, vagy a műfajt, de nem merte eddig ezt a könyvet a kezébe venni, tegye meg, mert megéri az időt. Sokak szerint túlnyújtott, vontatott, de a gépszíj könnyen elkaphatja az olvasót!!

jehuka P>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Mit is tudnék mondani egy ilyen évekig tartó, monumentális utazás végén?
Annyira tetszett a regény befejezése, hogy ezért megérte a vándorlás minden métere, az olvasás minden oldala. Őszintén hiányozni fognak ezek a zseniálisan megalkotott karakterek, még Mordred, az az undorító póklény is. Néhányuk sorsát spoiler persze nem tudom megbocsátani Kingnek.
Az első kb. 100-150 oldal nem indult valami élvezetesen, útáltam azt az undorító szürke disztópikus környezetet, és a történetet is untam kicsit. Ezen átlendülve viszont beindultak az események, izgalmas, lendületes kalandokkal folytatódott a Torony felé vezető út még hátralévő része. Sőt, igazi drámákat is tartogatott egészen az utolsó oldalakig.
Ha egyetlen szóval kellene értékelnem az egész sorozatot, a „különleges” lenne az. Nem olvastam még ehhez foghatót, ahol az egyes részek ennyire különböztek volna, mégis ennyire szerves egészet alkottak volna. A szimbolikáján még nagyon sokáig elmélkedni fogok.

ggizi P>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

– Én Gileádi Roland vagyok, és a magam nevében jövök; nyílj meg előttem!”

Izgultam, szomorkodtam és meg is könnyeztem, mégis élvezettel olvastam a ka történéseit és a ka-tet utolsó kalandjait – pedig nem most találkoztam vele először. Roland magánya nagyon szíven ütött. És ez a vég…?! „A ka egy kerék, ahogy az tudható.”

Hosszú napokat és kellemes éjszakákat, Gileádi Roland, Steven fia, Eld Vére! Az Erő legyen veled!

24 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Az élet nem mese mit schlag. És hasonló érzések kavarognak bennem, mint a 11/22/63 lezárásánál: nem tetszik, tetszett, de értem – ha tudni nem is tudom – miért kellett így lennie.
Köszönöm, sai King!

A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte.

És vajon mi tudjuk, hogy ki (vagy mi) a mi fekete emberünk?

Sai_home>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Nagyon sokat elárul a könyvről az, hogy az előző részhez hasonlóan 4 napig tartott elolvasnom, viszont ennek a hossza annak a duplája. Itt most tényleg úgy éreztem, hogy ezt olvasnom kell, ha volt szabad 10 percem, akkor olvastam, mindig érdekelt, hogy vajon mi következik, és ötletem nem volt, hogy hova fog még vezetni a történet.
Végre ismét történtek a dolgok, (többnyire) elhagytuk a XX. századi idősíkot, a harcos és társai eredeti küldetésükkel (is) foglalkozhatnak. Több helyen szomorú, de a vidámság nem is illene ehhez a történethez, az író már a korábbi részekben is felvillantott pár képet a végkifejletből, lehetett számítani a veszteségekre is.
Sikerült egy remek befejezést kapnunk, és én csak örülhetek, hogy akkor hallottam először erről a sorozatról, amikor már minden része készen volt, nem kellett egy évtizedet várnom a végére :)
Amit egy kicsit sajnálok, az az a tény, hogy nem igazán olvastam tőle más műveket, így kevésbé tudtam értékelni az ezekre vonatkozó utalásokat.

moonsugar>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

4858 oldalon keresztül volt szerencsém követni a ka-tet útját, és egyelőre nehéz elhinni, hogy ott kellett hagynom a barátaimat az utolsó kötet elolvastával. talán azért, mert SK olyan világot teremtett, ami a benne töltött órák számával egyre bekúszik az ember személyiségének szövetébe, hogy ott tovább mocorogjon és megszilárduljon. szófordulatok, komplett mondatok, szövegrészletek, képek és hangulatok vésődtek örökre a szívembe.
2015-ben, két éve indultam el a harcossal a sivatagban, s megköszönöm néki, hogy ez alatt az időszak alatt számtalanszor támaszom volt, ha nehéz idők jöttek. mert tudvalevő, hogy azok mindig jönni fognak. a Setét Torony felé vezető hosszú mérföldek azonban mindig tanítottak nekem egyet s mást a kitartásról, szenvedésről, veszteségekről és arról, hogy a saját életemben nekem is harcosnak kell lennem.
off
nehéz szívvel és ünnepélyesen tettem vissza a polcra a zárókötetet. hálás vagyok, hogy gyarapodhattam általa, és bár nem vagyok az újraolvasás híve (olyan sok történet vár még arra, hogy megismerjem), érzem hogy eljön az idő, amikor újra útnak indulok Rolanddal, hogy a ka hívását kövessem.

„S ott álltak most körül, egész tömeg,
Lesték, mint végzem, eleven füzért
Fontak körém és lángolót, s ezért
Jól láttam mindent! – Ám nem törve meg
Számhoz emeltem, s fújtam kürtömet:
„Roland Vitéz a Setét Toronyhoz ért…””

LuPuS_007>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

1998-2000 a regény folyam első négy regényét faltam és az olvasókkal őrjöngtem a könyvek befejezésénél, főleg a negyediknél, jobban mint a harmadiknál( akik olvasták tudják)

Elröppent 14 év nem feledkeztem meg a folytatásokról csak mindig jött valami más és az emlékek az út pora, a SUGÁR továbbra is a TORONY felé vonzott mivel nagyon sok regényében, ha csak pár sor erejéig valahogy, valamiképpen megjelent a Bíbor Király( a szemét).
A KA azt mondta itt vagyok miért állsz a SUGÁR mellett, amikor haladnod kellene. Legyen hát, nekiveselkedtem és az ötödik könyv mintha csak nekem akarna kedvezni, egy összefoglalóval nyit.

Kell is 14 év telt el, de a kedves kis „Thomas” rejtvény imádó mozdonyra még így is élesen emlékszem.

A történet, a csapat tovább halad és közben továbbra is csak a torony számít, a regényeken át tovább haladva megállíthatatlanul, a cél felé.
Az egész egy kerek történet a Torony ajtajának kinyílásáig. Tökéletes mű, s itt be is lehetne fejezni, az író kikacsint ránk és meghagyja azt gondoljunk a Toronyról és a benne lévő dolgokról amit akarunk, szinte ordítja a sorok közül.

Ám itt nem ér véget a történet az utolsó oldalakon, KÓDA:A CÉLNÁL fejezettel egy tarkón vágást ad.
Idáig követtél, akkor itt a jutalmad egy penge a szívedbe és persze jól meg is forgatom neked.
SZEMÉT,SZEMÉT,SZEMÉT HÚZÁS tisztelt sai KING, ám mégis könnyes szemmel már látom, hogy ismételten útra kerekedek. A KA hív.

Ideje indulni.A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, az OLVASÓ pedig követte.

1 hozzászólás
Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Nehéz szavakba önteni, milyen érzés megválni olyan szereplőktől, akik hét kötet és több ezer oldal, valamint több hónap óta gyakorlatilag az életem részei. Ráadásul másodszor, mivel újraolvasás volt. Életem első igazi olvasmányélménye, a belépőm a fantasy világába másodszorra is katartikus élmény volt.

Amit negatívumként tudnék említeni, hogy a szereplők a záró kötetben kicsit úgy ugrálnak már a világok között, hogy azt elég nehéz fejben tartani és nyomon követni. Többször el kellett gondolkodnom, hogy akkor most hogy is van ez, hogy kerültek ide? No, nem mintha King hagyna elvarratlan szálakat, nem, az nem az ő stílusa. De túl sokat akart lezárni, és mindenre választ adni egy kötetben, ami így is vaskos.

Mivel már emlékeztem, ki marad életben és ki nem, a ka-tet szétesése, és a harcosok halála nem rázott meg annyira, de spoiler.

Rolandnak és kis csapatának még elég sok veszéllyel kell szembenéznie, mielőtt a Harcos elérné hőn áhított célját, többek között meg kell menteniük egy kötelességének eleget tenni nem akaró, léha író életét. A záró kötet sem kevésbé izgalmas, mint az eddigiek. Nem nagyon lehet bő lére ereszteni egy értékelést anélkül, hogy lelőném a történteket. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, Roland eléri hőn áhított célját, de hogy ott mit talál, na az az igazi meglepetés.

Meglepetés szereplőkből sincs hiány, King igazi tehetsége, hogy néhány fejezet erejéig beépít korábban nem látott karaktereket, akik a cselekményt az adott ponton viszik előre, de nincs szerepük sokáig. Az események azonban örökre megváltoztatják az ő életüket is.

Az egész sorozat szerintem megkerülhetetlen, kihagyhatatlan, és nem csak egy fantasy rajongó számára. Nem rövid, de nagy lesz a jutalma annak, akit nem tántorítanak el az apró betűs, tömött oldalak. Egyszerűen zseniális, az író igazi zsenije, életművének valódi esszenciája köszön vissza a sorozatban.


Népszerű idézetek

ilevvy>!

[…] a „soha” az a szó, amit Isten meghallgat, ha nevetni akar.

lilla_csanyi>!

Jake, korábban is találkoztam meseszövőkkel, és többé-kevésbé valamennyit ugyanabban a bordában szőtték. Azért mesélnek történeteket, mert félnek az élettől.

361. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese · mesemondó
ppayter>!

– Az, aki nem tudja elviselni, hogy megossza a szokásait, jobb, ha felhagy velük.

Második rész: A kék mennyország - 9. fejezet: Nyomok az úton - 2.

Lady_Stoneheart P>!

A válaszok, amelyek igazán számítanak, sosem érkeznek könnyen.

832. oldal

Lady_Stoneheart P>!

…a nevetés olyan, mint a hurrikán: ha elér egy bizonyos pontot, akkortól önmagát tartja fenn és táplálja.

762. oldal

4 hozzászólás
Pletscher_Judit>!

Sokat tettél, és még sokkal többet is tehettél volna, igen, minden gátlás és lelkifurdalás nélkül, s ezért lesz vége a világnak, azt hiszem, sokkal inkább a szeretet, mint a gyűlölet miatt. Mert biztos, hogy mindig a szeretet volt a pusztítóbb fegyver.

fiszi>!

És minden csendes a halál termeiben, ahol pókok szövik hálóikat, és némán, egyenként hullanak le a nagy áramkörök.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean
Tigi>!

Olyan sok mindent tettél, gondolta, míg lenyűgözve bámulta a poros, szétolvadt arcot. Sokat tettél, és még sokkal többet is tehettél volna, igen, minden gátlás és lelkifurdalás nélkül, s ezért lesz vége a világnak, azt hiszem, sokkal inkább a szeretet, mint a gyűlölet miatt. Mert biztos, hogy mindig a szeretet volt a pusztítóbb fegyver.

165. oldal

Almost_Zed>!

[…] a legtöbb politikus ugyanazért hazudik, amiért a majom a farkát lengeti, vagyis azért, mert megteheti.

Lady_Stoneheart P>!

Az álmainkat nem számítva ugyan melyikünk meri elhinni, hogy visszakapjuk szeretteinket, még akkor is, ha csak percekre és a legszürkébb okokból hagytak ott minket? Valahányszor kilépnek a látókörünkből, a szívünk mélyén halottnak tekintjük őket. Úgy okoskodunk, hogy miután eddig is olyan sokat kaptunk, hogy ne buknánk Lucifernél is mélyebbre, büntetésül szerelmünk egetverő elbizakodottságáért?

159. oldal


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„A setét torony című művét tartja élete alkotásának, mely az összes regényét összeköti.”

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Kapcsolódó alkotók: Stephen King


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Benjamin Percy: Vörös hold
Peter Clines: 14
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Joe Hill: NOS4A2
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Alexandra Bracken: Sötét elmék