Megjelenésének várható időpontja: 2023. szeptember 30.

A ​hármak elhívatása (A Setét Torony 2.) 484 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

A harcos-ban megismert Roland sebesülten, betegen, ám rendíthetetlenül halad célja, a titokzatos Setét Torony felé. Kietlen, veszélyekkel terhes vidéken visz az útja, ahol váratlanul egy ajtóba ütközik, amely az 1980-as évek New Yorkjába nyílik. A harcosnak át kell mennie ebbe a másik világba, hogy elhívja magával segítőtársait, akiket a feketébe öltözött ember cigánykártyán megjósolt neki. Így fonódik össze Roland, a harcos, Eddie Dean. a drogcsempész, Odetta Holmes, a gyönyörű, okos, ám egy balesetben megnyomorodott fekete lány, valamint Jack Mort, a gyilkos hajlamú könyvelő sorsa. A hármak elhívatása lélegzetelállító kalandokban bővelkedő, az „elmozdult világokban" játszódó könyv, amely, bár nem zárul le benne a főhősök sorsa, mégis élvezetes olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Európa, Budapest, 2023
464 oldal · puhatáblás · Fordította: Bihari György · Megjelenés időpontja: 2023. szeptember 30.
>!
Európa, Budapest, 2013
536 oldal · ISBN: 9789630796743 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2004
460 oldal · ISBN: 9630776499 · Fordította: Bihari György

1 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Odetta Holmes · 'Cimi Dretto · Cortland Andrus · Enrico Balazar · Henry Dean · Jack Andolini · Ticks Postino


Kedvencelte 66

Most olvassa 24

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 178

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Össze vagyok kavarodva, és várom a folytatást. Úgy érzem magam, mint egy tele zsúfolt szoba. Az első részt értettem, a második erősen elgondolkodtatott, a sok szereplőjével, felforgatta a lelkivilágomat fenekestül. Kiborított, hogy akkor most mi a fene van? Ember az emberben, világ a világban, a kapu, a több idősíkban játszódó történet.
Sokszor néztem fel a könyv olvasása közben, hogy akkor most MI VAN?
A lehetetlen meseszerűségből valós vizekre átevezett a történet. A vége nem lett lezárt, hisz lesz még folytatás, amit izgatottan várok. Mit mondjak, nem izgultam halára magam, inkább dacból, és méregből olvastam el, mert annyira „kiborított”, ez a több dimenzionált fantasztikus írás, rá akartam jönni a lényegre, meg akartam érteni a történetet. Aztán a végén csak felcsigázódtam, mert komolyan böki a csőrömet, hogy mi lehet az a Setét Torony, ami annyira fontos, hogy bármi áron, de meg kell találni.
Padlót fogtam, megint teljes egészében, mint egy makarenkói pofon lerendezett ez a műve is Stephen Kingnek. Amin elcsodálkoztam, hogy ez a rettenetesen hosszú hét részes sorozat egy az egyben bedarált, nem tudom letenni, egyszerűen a rabja lettem.
Most már lesz ami lesz, de el akarom olvasni elejétől a végéig mind a hét kötetet.

3 hozzászólás
gazibla IP>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Ez a könyv sokkal jobb, mint az első rész. Tetszett, hogy átlépett a történet a valós világba is. Az első rész után azt hittem, hogy ez a sorozat nem lesz kedvencem, de úgy tűnik tévedtem. Jó a sztori, persze kicsit más mint King többi írása, de érdemes elolvasni ezt is. Úgy tűnik King a fantasy világban is tud nagyot alkotni. :)

Cukormalac>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

A sorozatokat (legyen szó akár tévés/internetes, akár könyves viszonylatról) illetően igen csak határozott a véleményem: bizony nagyon (ó, de még mennyire!) erősnek kell lennie az indításnak, hogy lekenyerezzen és a későbbiekben esetleg a folytatásokra is sort kerítsek. S habár tudom, mennyire nagy fába vágtam a fejszémet ezzel a szériával, A harcos – divatos kifejezéssel élve – kilóra megvett magának. Persze megoszlanak a vélemények, de számomra tökéletes kezdés volt – ilyet filmsorozat esetében mostanság egyáltalán nem érzek, részemről pedig könyvek esetében is nagyon ritka –, bár a pilóta epizódok receptjének bevetése azért nem teljes mértékben sikerült. Nevettem is, mikor Istvánunk az utószóban leírta, hogy konkrétan halvány gőze sincs a folytatást illetőleg, majd az élet hozza, amit kell.

Kíváncsi voltam, mennyire sikerül emelni a tétet ebben a részben, s már az elején csak annyit tudtam kérdezni – méghozzá igen csak sűrűn –, hogy hova lehet ezt még fokozni? Mégis hogy képes ez a fickó ilyen zseniálisan összetett, végtelenül aprólékos, sokrétű történetet alkotni? Ráadásul úgy, hogy ott az előkép és ezerrel tisztelt A Gyűrűk Ura, meg a tizenkilenc éves kora óta dédelgetett nagy terv, aztán kész… Rendkívüli tehetségre és pazar készségre vall, hogy az ismeretlenbe ugorva, kvázi játszótérnek tekintve a lapokat alkosson az ember. No, de visszatérve kérdésemre, miszerint hova lehet ezt még fokozni, hááát… nem is tudom, mindenesetre lelkesen várom a folytatást, ugyanis az eddig sem alacsony tétet durván megemelte, ez tény.

Csupán néhány órával később járunk az előzményhez képest, a szükséges tudnivalókat pedig előzetesen újból elolvashatjuk, aztán egy csapásra beindulnak az események: ki-be járkálunk az ajtókon, egyszerre vagyunk drogcsempész, tolószékes lány és gyilkos hajlamú könyvelő, miközben a nyolcvanas évek New Yorkjában találjuk Rolandot, akinek jelenleg három laptól függ az élete, de mindössze egyre feltéve. Azt mondjuk a South Park és a Junkies örökbecsűje óta tudjuk, hogy a drog az rossz, mégis megkérdőjelezzük tudatállapotunkat – ilyet ugyanis legfeljebb hallucinálni lehet, felocsúdni azonban pillanatnyi lehetőségünk sincs. King mesterien adagolja a feszültséget, tágítja saját határait, dobálja a gyomrosnak is sok helyzetet, párbeszédet… Rengeteg ponton kiemelkedő és fantasztikus ez a kötet, sokszor tényleg fokozhatatlan benyomást kelt.

Egyszerre elrugaszkodott és valószerű, szórakoztató és szívbemarkoló, fájdalmas és felemelő, szóval összességében roppant szélsőséges, mégis nagyon szerethető. Lehet mondani, hogy elfogult vagyok, de ha a szerző profizmusa egyenlő az ebből adódó igazsággal, akkor miért is takargassam? Messze még a csúcs – ez időben maga King sem tudta, odaér-e valaha egyáltalán –, de már látatlanban megváltottam a jegyemet a legközelebbi utazásra, annak ellenére is, hogy Csu-csu Charlie minden, csak nem épp egy biztató közlekedési eszköz…

>!
Európa, Budapest, 1998
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630764008 · Fordította: Bihari György
Mónika_T P>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Roland súlyos sérülései ellenére megszállottan követi a feketébe öltözött ember jóslatait, hogy szövetségeseket szerezzen küldetése beteljesítéséhez. Végeláthatatlan tengerparti menetelések betegen. Küzdelmek az éjszakai homárszörnyekkel.
És röviden ennyi. De mindez hihetetlenül izgalmasan és érdekesen tálalva.
Még nagyobb a kíváncsiság, hogy milyen titkokat rejt a Setét Torony, és milyen további kalandokat hoz az odavezető út.

Bíró_Júlia>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Jónak jó volt, rossznak meg a közelében se, de azért… nagy levegő.
Kérem vissza A harcos szikár szárazságát vagy ami még jobb, a könyvet újraolvasni, kevés szereplőt mozgató misztikumát. Mert ez itt simán egy komplett elmegyógyintézet és detoxikáló. Abból mondjuk jóféle, de spoiler számomra keservesen megmaradt a csúnyagonosz városi talajon. Ugyanakkor kétségtelenül bájos volt, ahogy Roland gondolkodásmódja az általunk (majdnem)ismert rögvalóval ütközött, és King bácsi annyira profi, hogy minden adódó poén-és moralizálásfaktor ellenére sem ragadt le ezeknél, hanem a történet is haladt. Mondjuk. Bár szerintem még mindig nem erőssége kedvenc erős-okos-ifjú-női figuráit megkedveltetni az olvasójával is… valahogy túlságosan túlerősek, túlvédtelenek, túlelszántak, szóval na, túlsokak lesznek. Mary Sue a köbön, ellenpontozva pár gyilkolászó hajlamú férfiúval, nálam ez a kombó ritkán működik. spoiler Ugyanitt ellenben Eddie és Roland dialógusaiból, morális ön- és közveszélyeztetéseiből akármennyit olvastam volna még. Fene se érti…
Mindenesetre jöhet a következő, több Rolanddal és világépítéssel.

2 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Folyton elámulok King írásain. Nagyon bő lére szokta ereszteni a meséléseit, de a fő történetszál mellett az összes kitérőnek és körítésnek megvan a maga szerepe és helye, ami gyönyörűen kiegészíti vagy előrevetíti a történéseket. Zseniális! Egy cseppet sem éreztem unalmasnak a legnyugisabb részeket sem. Pláne nem a másik végletet, ahol Eddie elhívása olyan izgalmasra és véresre sikerült, akár egy Tarantino film. De a harmadik ajtó mögött is nagy érdekességek voltak. Nagyon izgalmas karakterekkel bővült a csapat, akik bőven kompenzálják a még sivár közeget.

jehuka P>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Hűha! King aztán jól a feje tetejére állított mindent. Egyáltalán nem olyan irányba folytatódott a történet, mint amire számítottam. Pár oldal után már teljesen nyilvánvaló volt: minden addigi feltételezésem mehet a kukába (nem olvastam a fülszöveget, nem akartam spoilereket). De valahogy nem bántam. Nagyon tetszett, ahogy Roland a számára idegen „való világban” próbál helytállni, és ahogy összetalálkoznak a szálak. Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés, de már kezd kicsit ismerőssé válni a világ.
Elvileg nincsenek pozitív hősök a történetben (sőt!), de nagyon bírtam valamennyi új szereplőt. Nem véletlenül tartják Kinget az egyik legjobb karakterformáló írónak. Ráadásul a humorát (még ha legtöbbször fekete humor) is megcsillogtatta néhányszor.
Folyt. köv.

Dominik_Blasir>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Nem vagyok maradéktalanul boldog.
Egyfelől érdekes fantasy, furcsa világgal, emlékezetes és nagyon hatásos jelenetekkel, kiváló karakterekkel, gördülékeny nyelvezettel. (Talán ez utóbbi nekem már túlontúl is az, pedig általában nem szokott zavarni az „amerikai kreatív írás”-stíl.) Erősen szószátyár, ami engem, ha nem jön meg a hangulatom hozzá, akkor azért eléggé untat. Ezúttal annyira nem jött meg.
Másfelől, és ez talán a nyelvi kukacoskodásom oka, azért az első rész nem egészen ezt tükrözte. Tudom, hogy mindenki említette, a folytatások mások lesznek, de azért ez igen nagy…. umm, hát, igen, nem tudom másnak, csak visszalépésnek ítélni. Minden szinten, hiába a koherensebb cselekmény vagy az összetettebb karakterek. Az egyediség irányából a szórakoztatás felé. Ami általában nem lenne probléma, csak itt az utóbbi némileg nekem sérült.
De majd talán a következő kötet kárpótol.

1 hozzászólás
chhaya>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Töredelmesen bevallom, hogy az első részt nem szerettem. Felét sem értettem (még újraolvasás után se) és szinte csak kérdések maradtak bennem. Ez a kötet annyira más… Ha ezt tudom, biztos nem halogatom eddig. Továbbra sincs sok elképzelésem, hogy Roland miért van így rákattanva a Toronyra, de az események magukkal ragadtak… Élveztem az olvasást, a harcos világa és a miénk közti kontrasztot, a hármak elhívatásának körülményeit, a látszólag külön futó szálak összefonódását, a kisebb-nagyobb összefüggések megértését… Alig várom a folytatást!


Népszerű idézetek

jehuka P>!

Van ott aszpirin, ahonnan jöttél?
Még sohasem hallottam róla. Varázslat vagy gyógyszer?
Asszem mindkettő.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aszpirin · Eddie Dean · Roland Deschain
balcso>!

Nem a kezemmel célzok;
aki a kezével céloz megfeledkezik atyja arcáról.
A szememmel célzok.

Nem a kezemmel lövök;
aki a kezével lő megfeledkezik atyja arcáról.
Az elmémmel lövök.

Nem a fegyveremmel ölök;
aki a fegyverével öl megfeledkezik atyja arcáról.
A szívemmel ölök.

Kapcsolódó szócikkek: halál · harc
2 hozzászólás
mohapapa I>!

A hiba mindig ugyanannál van, arany gyermekeim, aki olyan gyenge, hogy mindig másokat hibáztasson.

239. oldal

amnaen>!

Hamarabb kanalazod ki az óceánt, mint hogy egy szerelmest meggyőzz az igazadról.

mefi69>!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy a keze ügyében hagyod a szívedet!

amnaen>!

– Rögvest asztalon ez estebéd, gazda – mondja Eddie. – Választhat: csúszómászófilét vagy pedig csúszómászófilét kér? Mellik ízlene inkább, gazda?
– Nem értlek – mondta a harcos.
– Dehogynem – válaszolta Eddie. – Csak hiányzik belőled a humorérzék. Mi történt vele?
– Gondolom, ellőtték valamelyik csatában.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Roland Deschain
Futtetenne I>!

[…] akármit mondjanak rá, az öklendezésnek megvan legalább az az egy előnye, hogy míg az ember vele foglalkozik, nem tud másra gondolni.

52. oldal

amnaen>!

… az apjának volt egy mondása, ami lefordítva valami olyasmit jelent, hogy „Isten mindennap a tarkódra hugyoz, de csak egyszer fojt bele”, és noha 'Cimi nem volt teljesen biztos benne, úgy vélte, ez azt jelenti, hogy Isten végső soron rendes fickó…

Kapcsolódó szócikkek: 'Cimi Dretto
Praetorianus P>!

Vannak emberek, akiknek arra van szükségük, hogy másoknak szükségük legyen rájuk.

234. oldal (2013)


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tükrök városa
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
T. B. Byrt: A néma csillag dala
Peter Clines: 14
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
S. A. Barnes: Síri csend
Steve Perry – Stephani Perry: Ripley háborúja
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
Veres Attila: Odakint sötétebb
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén