A ​hármak elhívatása (A Setét Torony 2.) 424 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

A harcos-ban megismert Roland sebesülten, betegen, ám rendíthetetlenül halad célja, a titokzatos Setét Torony felé. Kietlen, veszélyekkel terhes vidéken visz az útja, ahol váratlanul egy ajtóba ütközik, amely az 1980-as évek New Yorkjába nyílik. A harcosnak át kell mennie ebbe a másik világba, hogy elhívja magával segítőtársait, akiket a feketébe öltözött ember cigánykártyán megjósolt neki. Így fonódik össze Roland, a harcos, Eddie Dean. a drogcsempész, Odetta Holmes, a gyönyörű, okos, ám egy balesetben megnyomorodott fekete lány, valamint Jack Mort, a gyilkos hajlamú könyvelő sorsa. A hármak elhívatása lélegzetelállító kalandokban bővelkedő, az „elmozdult világokban" játszódó könyv, amely, bár nem zárul le benne a főhősök sorsa, mégis élvezetes olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Európa, Budapest, 2013
536 oldal · ISBN: 9789630796743 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2004
460 oldal · ISBN: 9630776499 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1998
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630764008 · Fordította: Bihari György

Kapcsolódó zóna

!

A Setét Torony

42 tag · 8 karc · Utolsó karc: 2021. március 22., 14:10 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Eddie Dean · Odetta Holmes · 'Cimi Dretto · Cortland Andrus · Enrico Balazar · Henry Dean · Jack Andolini · Ticks Postino


Kedvencelte 64

Most olvassa 22

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Össze vagyok kavarodva, és várom a folytatást. Úgy érzem magam, mint egy tele zsúfolt szoba. Az első részt értettem, a második erősen elgondolkodtatott, a sok szereplőjével, felforgatta a lelkivilágomat fenekestül. Kiborított, hogy akkor most mi a fene van? Ember az emberben, világ a világban, a kapu, a több idősíkban játszódó történet.
Sokszor néztem fel a könyv olvasása közben, hogy akkor most MI VAN?
A lehetetlen meseszerűségből valós vizekre átevezett a történet. A vége nem lett lezárt, hisz lesz még folytatás, amit izgatottan várok. Mit mondjak, nem izgultam halára magam, inkább dacból, és méregből olvastam el, mert annyira „kiborított”, ez a több dimenzionált fantasztikus írás, rá akartam jönni a lényegre, meg akartam érteni a történetet. Aztán a végén csak felcsigázódtam, mert komolyan böki a csőrömet, hogy mi lehet az a Setét Torony, ami annyira fontos, hogy bármi áron, de meg kell találni.
Padlót fogtam, megint teljes egészében, mint egy makarenkói pofon lerendezett ez a műve is Stephen Kingnek. Amin elcsodálkoztam, hogy ez a rettenetesen hosszú hét részes sorozat egy az egyben bedarált, nem tudom letenni, egyszerűen a rabja lettem.
Most már lesz ami lesz, de el akarom olvasni elejétől a végéig mind a hét kötetet.

3 hozzászólás
gazibla IP>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Ez a könyv sokkal jobb, mint az első rész. Tetszett, hogy átlépett a történet a valós világba is. Az első rész után azt hittem, hogy ez a sorozat nem lesz kedvencem, de úgy tűnik tévedtem. Jó a sztori, persze kicsit más mint King többi írása, de érdemes elolvasni ezt is. Úgy tűnik King a fantasy világban is tud nagyot alkotni. :)

Bíró_Júlia>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Jónak jó volt, rossznak meg a közelében se, de azért… nagy levegő.
Kérem vissza A harcos szikár szárazságát vagy ami még jobb, a könyvet újraolvasni, kevés szereplőt mozgató misztikumát. Mert ez itt simán egy komplett elmegyógyintézet és detoxikáló. Abból mondjuk jóféle, de spoiler számomra keservesen megmaradt a csúnyagonosz városi talajon. Ugyanakkor kétségtelenül bájos volt, ahogy Roland gondolkodásmódja az általunk (majdnem)ismert rögvalóval ütközött, és King bácsi annyira profi, hogy minden adódó poén-és moralizálásfaktor ellenére sem ragadt le ezeknél, hanem a történet is haladt. Mondjuk. Bár szerintem még mindig nem erőssége kedvenc erős-okos-ifjú-női figuráit megkedveltetni az olvasójával is… valahogy túlságosan túlerősek, túlvédtelenek, túlelszántak, szóval na, túlsokak lesznek. Mary Sue a köbön, ellenpontozva pár gyilkolászó hajlamú férfiúval, nálam ez a kombó ritkán működik. spoiler Ugyanitt ellenben Eddie és Roland dialógusaiból, morális ön- és közveszélyeztetéseiből akármennyit olvastam volna még. Fene se érti…
Mindenesetre jöhet a következő, több Rolanddal és világépítéssel.

2 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Folyton elámulok King írásain. Nagyon bő lére szokta engedni a meséléseit, de a fő történetszál mellett az összes kitérőnek és körítésnek is megvan a maga szerepe és helye, ami gyönyörűen kiegészíti vagy előrevetíti a történéseket. Zseniális! Egy cseppet nem éreztem unalmasnak a legnyugisabb részeket sem. Pláne nem a másik végletet, ahol Eddie elhívása olyan izgalmasra és véresre sikerült, akár egy Tarantino film. De a harmadik ajtó mögött is nagy érdekességek voltak. Nagyon izgalmas karakterekkel bővült a csapat, akik bőven kompenzálják a még sivár közeget.

Dominik_Blasir>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Nem vagyok maradéktalanul boldog.
Egyfelől érdekes fantasy, furcsa világgal, emlékezetes és nagyon hatásos jelenetekkel, kiváló karakterekkel, gördülékeny nyelvezettel. (Talán ez utóbbi nekem már túlontúl is az, pedig általában nem szokott zavarni az „amerikai kreatív írás”-stíl.) Erősen szószátyár, ami engem, ha nem jön meg a hangulatom hozzá, akkor azért eléggé untat. Ezúttal annyira nem jött meg.
Másfelől, és ez talán a nyelvi kukacoskodásom oka, azért az első rész nem egészen ezt tükrözte. Tudom, hogy mindenki említette, a folytatások mások lesznek, de azért ez igen nagy…. umm, hát, igen, nem tudom másnak, csak visszalépésnek ítélni. Minden szinten, hiába a koherensebb cselekmény vagy az összetettebb karakterek. Az egyediség irányából a szórakoztatás felé. Ami általában nem lenne probléma, csak itt az utóbbi némileg nekem sérült.
De majd talán a következő kötet kárpótol.

1 hozzászólás
jehuka P>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Hűha! King aztán jól a feje tetejére állított mindent. Egyáltalán nem olyan irányba folytatódott a történet, mint amire számítottam. Pár oldal után már teljesen nyilvánvaló volt: minden addigi feltételezésem mehet a kukába (nem olvastam a fülszöveget, nem akartam spoilereket). De valahogy nem bántam. Nagyon tetszett, ahogy Roland a számára idegen „való világban” próbál helytállni, és ahogy összetalálkoznak a szálak. Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés, de már kezd kicsit ismerőssé válni a világ.
Elvileg nincsenek pozitív hősök a történetben (sőt!), de nagyon bírtam valamennyi új szereplőt. Nem véletlenül tartják Kinget az egyik legjobb karakterformáló írónak. Ráadásul a humorát (még ha legtöbbször fekete humor) is megcsillogtatta néhányszor.
Folyt. köv.

chhaya>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Töredelmesen bevallom, hogy az első részt nem szerettem. Felét sem értettem (még újraolvasás után se) és szinte csak kérdések maradtak bennem. Ez a kötet annyira más… Ha ezt tudom, biztos nem halogatom eddig. Továbbra sincs sok elképzelésem, hogy Roland miért van így rákattanva a Toronyra, de az események magukkal ragadtak… Élveztem az olvasást, a harcos világa és a miénk közti kontrasztot, a hármak elhívatásának körülményeit, a látszólag külön futó szálak összefonódását, a kisebb-nagyobb összefüggések megértését… Alig várom a folytatást!

bokrichard>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Kinyílik a második könyvben a történet, ahogy Roland előtt az ajtó. A világok a feje tetejére állnak, tótágast áll az ész, katyvasz a köbön… A ka-tet újra összeáll! Az elején egy brutálisan jó drogos krimi, a második fele egy szétcsúszott elme ámokfutása zajlik, sok drámával, és a homárszörnyekkel, amik kihagyhatatlanok. King bácsi ezzel a könyvvel anno teljesen meggyőzött, hogy ez a műfaj még esélyes lehessen nálam. A világ, ami a Torony köré épül igazi impresszionista alkotás. Nálam ez már hibátlan!

Ibanez P>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

"Ott volt a Torony. A Setét Torony.
Ott állt a látóhatáron, egy széles síkon, amelynek vérszíne volt a halódó nap erőszakos fényében."

Hűha! Jó kis második kötetet kerekedett ki, amely már rögtön az első fejezetével borzongatósan indul, jönnek a homárszörnyek, hogy elevenen felfalják Rolandunkat. De hát nem halhat meg, a Torony még a távolba veszik. Az előző rész jóslatához híven össze kell gyűjtenie társait, a pusztában megjelenő ajtókon keresztül… Elsőként a 80-as évbe kerül át, ahonnan egy narkós fehér srácot, Eddie-t hozza át. Az Eddie-s fejezetben igazából nem lehet megkedvelni a srácot, mégis, mire a könyv véget ér, már érte is izgulunk. A második rész szerintem a legérdekesebb, amelyben Odette-Dette, a fekete, lábait elvesztett fekete asszony „gurul át” az ajtón, sok bonyodalmat okozva ideát. Végül az utolsó részben magába a fekete emberbe bukunk, ismét találkozunk Jake-kel, igazságosan zárul a harmadik ajtó, ebben a fejezetrészben sok csavart is kapunk, ami alapján az Odette-fekete ember-Jake szálak is összetartanak (tényleg csak Eddie egy picit kakukktojás a szálak között). Nagyon izgalmas, bár Roland még mindig igazi antihős, viselkedése alapján nem megkedvelhető (túlzottan) de mégis együtt küzd vele az olvasó. Szerintem méltó folytatása a történetnek, várom a harmadik részt :-D


Népszerű idézetek

jehuka P>!

Van ott aszpirin, ahonnan jöttél?
Még sohasem hallottam róla. Varázslat vagy gyógyszer?
Asszem mindkettő.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aszpirin · Eddie Dean · Roland Deschain
balcso>!

Nem a kezemmel célzok;
aki a kezével céloz megfeledkezik atyja arcáról.
A szememmel célzok.

Nem a kezemmel lövök;
aki a kezével lő megfeledkezik atyja arcáról.
Az elmémmel lövök.

Nem a fegyveremmel ölök;
aki a fegyverével öl megfeledkezik atyja arcáról.
A szívemmel ölök.

Kapcsolódó szócikkek: halál · harc
2 hozzászólás
mohapapa I>!

A hiba mindig ugyanannál van, arany gyermekeim, aki olyan gyenge, hogy mindig másokat hibáztasson.

239. oldal

amnaen>!

Hamarabb kanalazod ki az óceánt, mint hogy egy szerelmest meggyőzz az igazadról.

mefi69>!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy a keze ügyében hagyod a szívedet!

Futtetenne I>!

(…) akármit mondjanak rá, az öklendezésnek megvan legalább az az egy előnye, hogy míg az ember vele foglalkozik, nem tud másra gondolni.

52. oldal

amnaen>!

… az apjának volt egy mondása, ami lefordítva valami olyasmit jelent, hogy „Isten mindennap a tarkódra hugyoz, de csak egyszer fojt bele”, és noha 'Cimi nem volt teljesen biztos benne, úgy vélte, ez azt jelenti, hogy Isten végső soron rendes fickó…

Kapcsolódó szócikkek: 'Cimi Dretto
amnaen>!

– Rögvest asztalon ez estebéd, gazda – mondja Eddie. – Választhat: csúszómászófilét vagy pedig csúszómászófilét kér? Mellik ízlene inkább, gazda?
– Nem értlek – mondta a harcos.
– Dehogynem – válaszolta Eddie. – Csak hiányzik belőled a humorérzék. Mi történt vele?
– Gondolom, ellőtték valamelyik csatában.

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Dean · Roland Deschain
bokrichard>!

A francba, úgyis meghalok, gondolta, míg figyelte a remingtonost, ahogy a závárral bajlódva friss lőszert nyom az alkarjára fektetett csőbe. Vigyorgott. A foga nagyon sárga volt, Eddie szerint nem állhatott közelebbi ismeretségben a fogkefével.

173. oldal, 5. fejezet


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Interjú a vámpírral
Justin Cronin: A szabadulás
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Dennis Lehane: Viharsziget
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Michael Crichton: Kongó
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Mark Lawrence: Tövisek Királya
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Libba Bray: The Diviners – A Látók