A ​harcos (A Setét Torony 1.) 705 csillagozás

Stephen King: A Setét Torony – A harcos Stephen King: A Setét Torony – A harcos

A világmindenség roppant misztériuma talán csak az emberi agy véges felfogó természetében rejlik, hogy ami minket körülvesz, csak alig épp, hogy fel tudjuk dolgozni. És ami azon túl nyúlik, az az óriási hatalmas valami, amit már nem érthetünk. Pont ezt a hatalmas káprázatot hivatott kissé meseszerűen feldolgozni Stephen King A harcos műve.
Egy modern Harry Potter sorozat, mely a felnőtteknek íródott.
Egy sorozat, mely dallamos, összecsengő elején versszerű balladisztikus folytatásban meseszerű mágikus realizmus műfaj egybe gyúrva a hamisítatlan író sajátos hangulatú cseppnyi iróniával átszőtt horror műfajjal.
A rejtélyek kulcsa, avagy a végső cél, mit rejt, és hol leledzik a titokzatos Setét Torony? Roland végül megtalálja?
Egy páratlan sorozat Stephen King tollából, ami utat nyit az olvasó fantáziájának, kiragadja az unalmas hétköznapok súlya alól.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Európa, Budapest, 2016
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796590 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2015
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796590 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2013
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796590 · Fordította: Bihari György

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A Setét Torony

49 tag · 9 karc · Utolsó karc: 2022. június 16., 14:56 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Roland Deschain · Jake Chambers


Kedvencelte 80

Most olvassa 32

Várólistára tette 266

Kívánságlistára tette 286

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Ha kedvesebbnél kedvesebb Molytársak nem biztatnának a partvonalról, hogy kitartás, türelem, lesz ez még jobb is, akkor minden bizonnyal itt és most felhagynék a Setét Torony becserkészésével. Merthogy ez a western disztópia komor, sivár, szikár, a sivatagi homok kaparja a torkomat. A dűnéken időnként keresztülsüvít az őrület szele, a monotóniát nyers erőszak és fékevesztett vérengzés töri meg.
A kötet rövidsége ellenére szinte beleszédülünk a hangulatváltásokba, a western után Roland vitéz emlékeinek középkori jellegű helyszíne következik, majd fantasy elemekkel tarkított küzdelmek mutánsokkal és démonokkal, végül nagyívű kozmikus látomások. A közös pont talán az lehetne, hogy ez a világ minden változatában könyörtelen, a cél csupán a puszta túlélés. És persze a Setét Torony.
Mindenesetre a mézesmadzagot már elhúzták előttem, úgyhogy előbb-utóbb folytatom majd a sorozatot a második résszel.

13 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

A világmindenség roppant misztériuma talán csak az emberi agy véges felfogó természetében rejlik, hogy ami minket körülvesz, csak alig épp, hogy fel tudjuk dolgozni. És ami azon túl nyúlik, az az óriási hatalmas valami, amit már nem érthetünk. Pont ezt a hatalmas káprázatos egyszerű misztériumot hivatott kissé ábrándos meseszerűen feldolgozni Stephen King, ami nagyon magával ragadott, és egyben el is gondolkodtatott. Sikerült kizökkentenie középszerű szürke gondolkodásmenetemből, azaz felvettem egy másik ritmust. Lenyűgözött. Valahol ez a műve nekem egy ódivatú, de annál színesebb Harry Potter volt. A végén olvasgattam, amit magáról „vallott” az író, hogy nagy fába vágta fejszéjét ezzel a Setét Torony sorozattal, amit nem egészen de majd húsz évig írt. Azazhogy addig élt, „szívként” dobogott megíratlanul, melyet szépen lassan bontogatott ki hosszú évek alatt. Az üres lap által kínálkozó csábító lehetőségek végeredménye mutatkozik meg a lapokban, amit Stephen King ki is töltött a gondolataival, eszmefuttatásokkal. De ennyire dallamos, összecsengő elején versszerű balladisztikus folytatásban meseszerű mágikus realizmus műfaj legyen, egybe gyúrva a hamisítatlan író sajátos hangulatú cseppnyi iróniával átszőtt horror műfajjal, no ez nem mindenkiben van meg. Észrevettem én is, miképp hatnak ki az ember írására az olvasott művek, példaképek, mondhatni, mindenki tolla után keletkezik bennem is egy zsíros lenyomat, pecsét, ami majd megjelenik egy darabig az írásaimban, azazhogy átveszem a hangulatát, a stílust, ami persze majd kopogtat idővel, és kialakul szép apránként az évek múlásával a saját védjegy. De valahogy ez szinte hirtelen üstökösszerűen vésődik, illetve tépődik ki az íróban, amire kicsit irigy is vagyok.
Mégis felnézek roppantmód erre a sajátos ezerarcú királyra, hogy lehet valaki színültig töltve kifogyhatatlan ötletekkel, rejtély számomra. Nem csoda, hogy szinte minden könyve egyben forgatókönyv(alapot is szolgált) és lett filmvászonra víve.
Le a kalappal ez előtt a sorozat előtt is, alig várom már a folytatást. Hogy a harcos miképp leli meg a nagy ismeretlent, a Setét félelmetes Tornyot. Mi rejtőzik az ismeretlenben.

Rituga P>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Roppant nagy következtetéseket nem vontam le a könyvből, hiszen tudom, hogy csak ízelítő egy nagyobb egészben. Ha nem kapok ennyi biztatást és bátorítást, talán nem is erőltetném tovább. Ami nagyon tetszett benne, a tipikus hangulat, aminek vitathatatlan mestere King. Úgy gondoltam, talán A-ból B-be el fog jutni a történet. Talán majd a többi részben. Kicsit kesze-kusza, kicsit idegen. De valami meghatározhatatlan mégis megfogott benne, úgyhogy tuti olvasom tovább.

3 hozzászólás
Cukormalac>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

„Menjen hát! Vannak még más világok is!” (John 'Jake' Chambers)

Hiába hívogat hosszú hetek óta a Mr. Mercedes, s valósággal ordít a polcról egy remeknek ígérkező trilógia (plusz A kívülálló és a lazán idekapcsolható Minél véresebb is), könyvtárból kölcsönöztem ki A Setét Torony első kötetét, teljesen hirtelen felindulásból. Totál véletlenül villant be, hogy már mióta meg akarok ismerkedni vele – és ha már hozzám került a második kötet magyarul és angolul is, persze ahogy a Jóbarátokban Chandlerékhez a Miami Vice filmzenéjét, ezt is egy pár ropogós bankóért hajították utánam, de egy pillanatra sem bántam meg –, végre elérkezettnek találtam az időt. Mindenképpen azt kell mondjam, jól döntöttem, ugyanis irgalmatlanul elkapott a gépszíj, ez a történet pedig (habár messzemenő következtetéseket nem vontam le belőle, elvégre egy igen masszív széria nyitó darabja) durván beszippantott, én személy szerint imádtam már ezt a kötetet is. (Vajon a folytatások során mit fogok érezni? Ááá, fogjatok le, ha elszabadulok!) spoiler

Igaz, egy cseppet meglepett az alacsony százalék – legalábbis több King-műhöz képest –, bár ha azt veszem, az érettségin ez még mindig négyes (és majdhogynem ötös) lenne, szóval mégis csak jónak és egyáltalán nem tragikusnak mondható a helyzet. Aki hozzám hasonlóan meglátja ezt a számot, kérem, ne hátráljon meg, mert minden belefektetett perc meghálálja a törődést, hiába vagyunk még valaminek nagyon is az elején. (Bizony hiába, az ember már most is durvábban szálaz, mint a Barátok közt forgatókönyvírói és lebegtet meg olyan dolgokat, amiknél lehet, hogy csak jóval később – esetleg totál másik könyvekben – kötünk ki, engem irgalmatlanul berántott és nem hagyja békén az agyamat.) Istvánunk zsenialitása a továbbiakban sem kérdéses előttem: aki ilyen atmoszférát képes teremteni a lapokon egyik mondatot mesterien a másikba fűzve úgy, hogy konkrétan a történések kellős közepén érzed magad olvasás közben, az tényleg kivételes alkotó. A világ, amit itt kapunk utánozhatatlan és páratlan: forró, kietlen és idegen, mégis furcsán ismerős a vidék, ahogy a lecsúszott figurák is, ó. Lassan, komótosan csordogál a történet, a feszültség viszont szinte késsel metélhető, ujjaimat égeti a papír, nem bírom ki, hogy ne tudjam meg, mi lesz a vége… Azt hiszem, ez egyfajta eleve elrendelés, én pedig véglegesen is rab lettem, egyszerűen képtelen vagyok a káka kapcsán akadékoskodni. Lehetek gerinctelen, tesze-tosza zseléember is akár, amiért ennyire kiugrottam a bőrömből, de most bizony újabb kedvencre találtam. Alig várom a folytatást!

Ééés legközelebb akármennyire is a Mr. Mercedest szerettem volna elkezdeni, túlságosan is csábító a következő kötet (A hármak elhívatása), úgyhogy kisvártatva biztosan nekiállok, karöltve az angol kiadással. Addig is marad a fejemben tomboló káosz és folyamatos feszültség érzése, mert ha valami, akkor A harcos most aztán igazán durva flow-élménnyel ajándékozott meg, erre pedig nagyon kevés könyv volt képes a közelmúltban. Persze soha ne mondd, hogy a nem olyan távoli jövőben már nem is lesz hasonló… Ebből viszont durva függőség lesz. Lassan zár egy időre a könyvtár – innen is üdvözlöm a személyzetet, beleértve a tagkönyvtárakét is –, szóval tárazom a folytatásokat (még jó, hogy minden alkalommal feleleveníti a sztorit nagyvonalakban, elvégre az én fejem sem kápolna) és mondanám, hogy állítsatok le, csak szinte biztosan hatástalan lenne – de hát pont ezért is szép és jó megszállottnak olvasónak lenni.

>!
Európa, Budapest, 1998
248 oldal · ISBN: 9630763745 · Fordította: Bihari György
2 hozzászólás
MissFortune>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Nem volt annyira rossz, mint amennyire vártam az értékelésekből. Azonban jó sem. Nagyon vontatott az eleje, mire kezdtem belelendülni addigra vége is lett. Pedig akkor már reménykedtem benne. A végén van egy kis bölcsesség, az egészen tetszett, bár lehangoló. Sőt, ha belegondolok az egész könyv szörnyen lehangoló. Mindenesetre nem hagyott bennem túl mély nyomot. Nem hiszem, hogy folytatatni fogom ezt a sorozatot.

4 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Nem is tudom mit írjak róla. Lassan halad, nem sok minden történik benne. Zavaros volt, (oké tudom, hogy ez egy felvezető rész) mert nem tudom a miérteket. Néhány emlékképen keresztül látjuk a főhőst, látjuk a világát. A könyv hangulata nagyon tetszett. A vége nekem kicsit homályos, remélem a következőkben majd megvilágosodok.

Sylvanas_Windrunner>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Szóóóóval… Be kell valljam, csalódott vagyok. :/ Számítottam rá, hogy kemény dió lesz, olvasva pár értékelést, de azért nem sejtettem, hogy ilyen masszív tanácstalanságban leszek olvasás közben. Egyszerűen az esetek 60%-ában azt se értettem, hogy mi történik, közben pedig azon gondolkoztam, hogy ez tényleg ennyire magas, vagy csak én vagyok ennyire lent szellemileg, hogy nullát fogok fel belőle. Sokszor voltak WTF pillanatok is, amikor nagyjából úgy nézhettem a könyvre, mint mikor valami furcsán gusztustalant lát az ember. Nem igazán szerettem meg Rolandot, és sajnos őt sem értettem igazán. A világ is viszonylag homályos számomra, nem kapunk sok magyarázatot, ami még talán elfogadható is, viszont sajnos nem csak a világról tudunk meg keveset. Talán az egyetlen ami elegendő kifejtést kapott a szememben, az Roland múltja. Ennek ellenére voltak nagyon erős pillanatok is. A harcosnak állított csapdák zseniálisak voltak, bár a vége elolvasása után nem igazán értettem, hogy miért volt rájuk szükség tulajdonképpen. Ahhoz képest, hogy csak simán fantasyre számítottam, jól állt neki a horror beütés, kellemes volt, viszont összességében fura, hogy én úgy láttam, egyik sem dominált igazán. :) Roland múltjában is voltak jól felépített, izgalmas jelenetek, de még itt is vannak dolgok amikre keresem a válaszokat.
Úgy voltam vele, hogy Stephen King és fantasy, az csak jó lehet, de most itt egy kisebb arculcsapást kaptam válaszul, pedig a stílus nagyon megnyerő, és egyébként olvastatta is magát a kötet. Tudom, hogy ez az első könyv nagyjából csak egy felvezetés, de némileg elvette a kedvem a folytatástól. Azzal is tisztában vagyok, hogy sokatok azt mondja, hogy a többi rész sokkal jobb, így nagy valószínűséggel folytatni is fogom, de az nem most lesz. :)

5 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Gőzöm sincs, hogy ez mi volt – de tetszett.
Nem olvastam még semmit Kingtől, úgyhogy többszörösen is kíváncsi voltam: milyen King stílusa (valószínűleg ez innen nem ismerhető meg), milyen egy igazi western fantasy (ez sem jött be), illetve hogy miért olyan szélsőségesek a vélemények a kötettel kapcsolatban (erre legalább rájöttem). Az ugyanis biztos, hogy A harcos a legjobb jóindulattal sem nevezhető klasszikus fantasy-nek: lényegében nem történik benne semmi, hosszú, látszólag céltalan jelenetek követik egymást, gyakorlatilag háromszáz oldalon keresztül csak a cselekményt alapozza meg, ráadásul néha határozottan az az érzés fogott el, King bizony túlzásba vitte az LSD használatát a regény írása közben.
De eltekintve attól, hogy sokszor egy drogos tripre emlékeztetett A harcos, nagyon élveztem az érzelmi és hangulati árnyalatokat, amik megjelentek: a hosszú menetelésekről kiderült, hogy közel sem olyan céltalanok, a szenvedő szereplők okkal szenvednek – és ez a mindent átjáró szomorúság és fájdalom, az egész mögött a mindent letaglózó pusztulás és hőség bizony nekem tetszett.
Úgyhogy előbb-utóbb folytatni is fogom.

11 hozzászólás
gazibla IP>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Már előre sejtettem, hogy nem lesz a legnagyobb kedvencem ez a sorozat, de King könyv és úgy gondoltam el kell olvasni. :) Jól sejtettem, de azért nem mondanám, hogy rossz könyv volt. Tetszett is meg nem is. Többször volt mikor nem tudtam azonosulni a szereplővel, nem tetszettek a cselekedetei és talán ezért van egy kicsi hiányérzetem. King írásstílusa itt is kifogástalan. Szerintem el fogom olvasni a sorozat többi részét is. :)

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

„A világ elmozdult. Kiürült.”

Ha nem olvastam volna el a szerző előszavát, akkor nekem eszembe se jutott volna (egyelőre) cowboy-hősként képzelni el Rolandunkat. Mondjuk még így se, valahogy lelki szemeim előtt olvasás közben nem cowboykalapos-bagórágós ísztvúdos fickó volt képben, de nem is baj, úgysem ez a lényeg. spoiler

A sztori teljesen beszippantott magába. Amúgy is szeretem azokat a történeteket, ahol két idősíkon fut a cselekmény, és apránként értjük meg a jelen történéseit, szereplőinek jellemét (és közben esszük a kefét, hogy most mi lesz, mi van, mi volt…) :-D Már a kezdés helyszíne, a sivatag, annak leírása megadta a hangulatot:

„A sivatag – a sivatagok sivataga – mintha az örökkévalóságig terpeszkedett volna minden irányban az ég alatt. Fehéren vakított, sehol egy csepp víz, tökéletesen jellegtelen volt, kivéve a látóhatáron a hegyek párásan elmosódott, fakó árnyait, meg a sátánfüvet, amely édes álmokat, lidércnyomást, halált hoz. Itt-ott sírkövek jelezték, hogy a szikszó vastag kérgébe harapott, homokkal behordott ösvény valaha országút volt, szekerek és bricskák jártak rajta. A világ azóta elmozdult. Kiürült.”

Van tehát egy harcosunk, aki a sivatagot szeli át éppen, egy fekete, csuklyás alak nyomában, a Torony megtalálása érdekében. Átszelvén a sivatagot összeakad egy, a sivatagban élő férfival, Brown-nal és hollójával Zoltánnal (akinek csőréből kapunk egy kis humort is a babos ételek okozta problémáról :-D), itt jön az első múltbeli történet, a maga mögött hagyott városkában tett látogatásáról, ahol persze a fekete ember megelőzte… A történetben kapunk egy másik történtet is, mely a fekete ember látogatásáról szól… borzongató, itt már rendesen érezzük, ahogy valami bekúszik a gyomrunkba… főleg az Allie-nek szóló üzenet (igen, igen, én is tutira kimondanám előbb vagy utóbb, mert ha nem, akkor meg abba őrülnék bele)

"Ismerni akarod a halált. Egy szót hagytam neki. Ez a szó a tizenkilenc. Ha kimondod, megnyílik az elméje. Elmondja neked, mi van a halál után. Elmondja, mit látott.
A szó tizenkilenc.
A tudástól meg fogsz őrülni.
Előbb-utóbb mégis meg fogod kérdezni.
Nem tudod majd megfékezni magad.
Kellemes napot! :-D Walter o'Dim

Ui: A szó tizenkilenc.
Megpróbálod majd elfelejteni, de előbb-utóbb úgy jön ki a szádon, mint a hányás.
TIZENKILENC."

Most komolyan: ezzel a levéllel engem King megvett kilóra a sorozathoz :-D A mézesmázosság, amibe durvaság vegyítődik, az „átkos tudás”, amit felajánl és amit nem is lehet visszautasítani… Itt persze már nyilvánvaló (? de tényleg ?), hogy ez a fekete fickó nagyon is a patás csoportjába tartozik (egyébként a könyv olvasása közben gondoltam arra, mennyire meglepő fordulat lenne egy ilyen történet, amelynek végén kiderülne, hogy a rosszarcú-fekete fickó a jó, és az üldöző pszichopata gonosz :-D). Aztán jön a thriller, vagy inkább horror-jelenet, a városka megőrülése (nyammmi, ez már nagyon kinges :-D).

A következő sivatagi megállónál egy kisfiú lesz a társa a harcosnak, aki egy másik világból érkezett… Gyorsan kiderül, hogy spoiler a gyerek egyfajta csapda, melyet az elöl haladó fekete ruhás állított a harcosnak, amolyan lelki próbatételként. A gyerekkel a hegyeken átkelve követik a gonosz nyomát, folyamatosan kezdjük megismerni a harcos kilétét, harcos életének első időszakát, kiképzésének körülményeit. A történet soha nem áll meg, hol a jelenben egy lidérc, egy démon, hol a múltban egy kegyetlen tett nyújt izgalmakat.

Valami történt az idővel. Puhul."

A hegyekben egy barlangon át is követik a fekete ruhás fickót, ekkor már nyilvánvaló ténnyé válik, hogy a gyerekre mi spoiler vár, spoiler Ismét visszaugrunk Roland múltjába, majd a barlangi mutánsok támadását élvezhetjük. A barlangból kijutva megtörténik a találkozás spoiler, szembekerül a fekete ruhás és a harcos…

A könyv végig nagyon izgalmas, néha horrorba átcsapós, néha gyomorszorongatós, néha disztópikus, néha fantasy, pont egy olyan keveréket sikerült az írónak eltalálni, amelyet én nagyon szeretek. spoiler. A karakterek egyelőre sejtelmesek, ahogy a történet is, utalások már vannak (Susan-ra is, vagy a hármakra)… Jöhet a következő rész!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

maerlyn>!

A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Roland Deschain
5 hozzászólás
félóra>!

A halnak a tó a világegyetem, amelyben él. Vajon mit gondol a hal, amikor szájánál fogva átrántják a létezésének ezüst határán egy új világegyetembe, ahol a levegő megfojtja, a fény pedig kék őrület?

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hal
1 hozzászólás
ronezki>!

Csak az ellenségek beszélnek igazat. A barátok és szeretők vég nélkül hazudnak a kötelesség hálójában.

232. oldal

félóra>!

Menjen hát! Vannak még más világok is!

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jake Chambers
Adrienn1994>!

Az idő az emlékezet tolvaja […]

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · idő · tolvaj
Futtetenne I>!

Mintha tündérmeséből vagy mítoszból lépett volna elő, fajtájának utolsó példánya egy olyan világban, amelynek könyvében az utolsó oldalt írják.

54. oldal

Niann>!

– Szép volt? Az országa… a földje.
– Gyönyörű – felelte szórakozottan a harcos. – Voltak mezők, folyók, hajnali párák. De mindez csak szép. Az anyám szokta ezt mondani… és azzal folytatta, hogy az igazi szépség a rend, a szeretet és a fény.

156. oldal

Cukormalac>!

– Nincs olyan, hogy felnőni – válaszolta a harcos. – Sose nőttem egyszerre mindenütt. Hol itt fejlődtem, hol ott. Egyszer láttam egy akasztott embert. Ez is része volt a dolognak, bár akkor nem tudtam. Tizenkét évvel ezelőtt otthagytam egy lányt a Király Tornya nevű helyen. Ez egy másik rész volt. Amikor ezek megtörténtek, sohasem tudtam, hogy részei a fejlődésemnek. Csak sokkal később jöttem rá.
Némi feszengéssel állapította meg, hogy kertel.
– Azt hiszem, része volt a férfivá avatás is – mondta kelletlenül. – Formális volt. Csaknem stilizált; mint egy tánc. – Bántón fölnevetett. – Mint a szerelem. Szerelem és halál, ebből áll az életem.

177. oldal - A lassú mutánsok (Európa, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés · halál · Roland Deschain · szerelem
fht109>!

Nem akart összeesni még akkor sem, ha nem láthatta senki. Ez büszkeség dolga. A harcos ismerte a büszkeséget, azt a láthatatlan csontot, amely a nyakat mereven tartja.

86. oldal


A sorozat következő kötete

A Setét Torony sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Carlos Ruiz Zafón: Marina
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Peter Clines: 14
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Michael Crichton: Ködsárkányok
Michael Crichton: A 13. harcos
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Dan Simmons: Terror
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas: a Halál