79. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

A ​sárkány szeme 362 csillagozás

Stephen King: A sárkány szeme Stephen King: A sárkány szeme Stephen King: A sárkány szeme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egyszer ​régen, valamelyik másik világban, Delainben élt Roland király. Nem volt különösebben jelentős uralkodó, de béke és nyugalom honolt a birodalmában. Telt-múlt az idő, a király haja őszbe csavarodott, s bizony gondoskodnia kellett utódról. Nőül vett egy kedves, jólelkű ifjú nemeshölgyet, Sashát, kitől két fia született, Peter és Thomas. A fiúk csepredtek, tanultak, elsajátították mindazt, amit a hercegeknek kell, hogy majdan az idősebbikből jó király váljon, s a fiatalabb mindenben támasza legyen.
Hanem ott élt az udvarban Roland fő tanácsadója, Flagg, a nagyhatalmú varázsló, maga a megtestesült gonosz. Ő bizony nem akarta, hogy béke és nyugalom legyen – feltett széndéka volt, hogy feldúlja a birodalmat, háborút és viszályt szít, mert csak akkor érezte jól magát. Intrikált és ármánykodott, merényletet követett el a fiatal királyné ellen, rontást hozott az emberekre. Sasha halála után ő vette a kezébe a hercegek nevelését. Peter határozott jellemű, daliás ifjúvá… (tovább)

A mágus és A szem címmel is megjelent.

Eredeti mű: Stephen King: The Eyes of the Dragon

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Európa, Budapest, 2006
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630780151 · Fordította: Müller Bernadett
>!
King, Budapest, 1992
342 oldal · ISBN: 9637789049 · Fordította: Gáspár András
>!
King, 1992
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 963763200X

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Flagg · Anders Peyna · Ben Staad · Dennis · Frisky · Jó Roland király · Naomi Reechul · Peter · Sasha · Thomas

Helyszínek népszerűség szerint

Delain Királyság


Kedvencelte 49

Most olvassa 19

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

>!
KingucK
Stephen King: A sárkány szeme

Az eleje kicsit lassabban ment (a szokásos hosszú felvezető), de az egyharmadától kezdve már nagyon izgalmas volt. Könnyített King olvasmány a fiatalok számára,inkább nagy tinédzserektől ajánlott.
Próbáltam gyűjteni az utalásokat (Flagg-en kívül) King Világára, de volt egy-kettő, amit valószínűleg nem olvastam még. Pl: ki az a két nővér akik egész nap varrogatnak?
Ezek után már nagyon érik a Setét torony sorozat folytatása, már nem sokáig halogathatom. :)

>!
gab001 P
Stephen King: A sárkány szeme

Végre megtört a jég, az első Stephen King könyvem. Tudom, nem tipikus könyve az írónak, de valahogy mégis ez vonzott a legjobban. A cím és főleg a borító miatt sokkal több fantasztikus lényre számítottam, mégsem vagyok csalódott. Cseppet sem. Egy vérbeli mesélőtől olvashattam egy nagyon jól felépített történetet, melynek szerintem a részletekben van az igazi ereje. Tetszett, hogy olykor az író is megszólalt, s kommentált néhány mozzanatot. A karakterek is változatosak; volt kit szeretni, utálni, szánni és bírálni. Igazán jó kis mese volt.

>!
Európa, Budapest, 2006
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630780151 · Fordította: Müller Bernadett
3 hozzászólás
>!
ggizi P
Stephen King: A sárkány szeme

Nagyon szeretem ezt a történetet. Akármilyen lassan is cseperegnek az események, ezzel a régimódi mesemondós narrációval nagyon különleges hangulatot tudott King teremteni.
Akárhányszor olvasom mindig képes elvarázsolni ez a történet, ahol Flagg, a több más könyvekben is felbukkanó igazán gonosz varázsló manipuláló és félelemkeltő módszereire is bepillantást nyerhetünk, ahogy kénye-kedve szerint játszadozik a királysággal és a hatalommal. Peter karakterét nagyon szeretem. Egy igazi nyíltszívű, tiszta lelkű fiú, aki szerencsére kellő akarattal és ésszel rendelkezik, hogy egyáltalán megpróbálja felvenni a kesztyűt Flaggal szemben.
Egy igazi sötét mese kitartásról, barátságról, szeretetről, hatalomról, féltékenységről és nem utolsósorban a gyávaságról.
Ez az egyik nagy kedvencem Kingtől.

1 hozzászólás
>!
marcipáncica P
Stephen King: A sárkány szeme

Valószínűleg, ha előzetesen jobban utánaolvasok a regénynek, nem ért volna ekkora csalódás, és bár igyekeztem eme balga hibám ellenére (sötét, lebilincselő fantasyt várni egy középkori varázslós mese helyett) nagy lelkesedéssel olvasni a könyvet, sajnos ez hamar meghiúsult.
Rögtön a történet eleje csábítóan indul, annyira tipikus fantasy leosztással dolgozik King, hogy óhatatlanul is izgatottan vártam a pillanatot, amikor bekövetkezik a hatalmas fordulat, és megindul a történet az egyediség felé. Sajnos szomorúan döbbentem rá, hogy soha nem következik el ez a pillanat, King fogta a legegyszerűbb 1x1 történetszerkezetet, hozzádobott pár borzalmasan egysíkú szereplőt, és minden meglepetéstől, minden különlegességtől megfosztva papírra vetette azt.
A regénynek van egy sajátos, a mesekönyvekre jellemző bája, a jó és a rossz örök harca, az ármányos gonosz varázsló, az igazságtalanság áldozatává vált jóságos herceg, a megvezetett ifjú király annyira tipikus szereplők, hogy tökéletesen illeszked(hetné)nek ebbe a környezetbe, sajnos azonban a karakterek annyira sablonos, kidolgozatlan figurák, hogy elvesznek a történetben. (Pedig elméletben még sárkány is van.) A nagyon rossz és nagyon jó oldal között semmi átmenet, árnyalat nem jelenik meg, jellemeik egysíkúak, a motivációk erősen megkérdőjelezhetők. Messze a legérdekesebb figura Flagg, a varázsló, de ő is leginkább A setét torony, illetve a King-univerzum egyéb regényeiben felbukkanó kapcsolatok miatt érdekes – illetve azért, mert ennyire nyíltan pusztító, sötét karakter akár rejtegethetett is volna meglepetéseket, kár, hogy nem tette.
A cselekmény az elején még egészen jó tempóban halad, kifejezetten örültem neki, hogy nem telepszik rá King későbbi terjengős stílusa, viszont a közepe táján bőven veszít már ebből a lendületből, és az előre borítékolható, minden meglepetéstől és fordulattól mentes történetet igazából semmi sem menti meg attól, hogy unalomba fulladjon. A történet mondanivalójához mérten a terjedelem bőven sok, és még így is hiányzik belőle az épkézláb világépítés – bár ezt egy mesekönyvnek igazán nem is róhatom fel, itt alap, hogy elfogadja az olvasó az elé tárt mágiát, magyarázat és összefüggések nélkül.
A stílus nekem furcsa volt, az elején még kedves, szimpatikus King mesélő hangja, a kikacsintó, megjegyzéseket tevő, apa-mesél-a-gyerekeinek hangulat szórakoztató volt, és illet a történethez, jópofák voltak a csipkelődő megjegyzések, viszont egy idő után valahogy megfáradtnak és erőltetettnek éreztem ezt.
Összességében a kezdeti lendület és varázs nagyon hamar elveszik, a könyv második fele egész egyszerűen unalmas. Nagyon hiányzik belőle a plusz, amitől egyrészt King-regénynek érezném, másrészt pedig ne egy gyenge meseátiratnak tűnne.

>!
gazibla P
Stephen King: A sárkány szeme

Csak azért kezdtem ebbe a könyvbe bele, mert King írta. :) A fülszöveg alapján nem vonzott a történet, de nem bántam meg, hogy elolvastam. :) Kicsit érzem rajta, hogy ez gyerekeknek vagyis inkább gyereknek készült(King lányának), de ettől függetlenül szeretettem. :) Úgy látszik, akármihez nyúl King az arannyá válik. :)

>!
Blissenobiarella
Stephen King: A sárkány szeme

Jól szórakoztam ezen a mesén. Mert ez a könyv Kingtől szokatlan módon valóban egy mese. Kicsit A babóra emlékeztetett, ugyanaz az érzés fogott el most is, mint mikor A gyűrűk ura után azt kézbe vettem.
A történet kiszámítható, ennek ellenére a valamelyest függő vég számomra csalódást okozott. A fordításban néhol szörnyen bosszantó hibák vannak, és a kiadás (King könyvek) is elég igénytelen, ez nem esett jól.
Ennek ellenére nem bánom, hogy olvastam, mert érdekes kitekintés volt. Szerintem 11-12 évesek már nyugodtan olvashatják, nem kell félteni őket tőle.

1 hozzászólás
>!
Katara_Phoenix P
Stephen King: A sárkány szeme

Gyakorlatilag most olvastam egy eszméletlenül jó mesekönyvet. Eleinte olyan érzésem volt, mintha nem is King írta volna. Később felfedeztem némi hasonlóságot azért. :D
Annak ellenére, hogy furán/lassan/érdekesen – nevezzük, ahogy akarjuk – nem tudtam letenni,abbahagyni. Sok fordulat persze előre sejthető volt, de nem győztem kivárni, hogy mi lesz a vége. spoiler
Thomast a körülmények ellenére sem tudtam megszeretni, azok után, hogy spoiler
Már jó pár könyvet olvastam Kingtől, ezért rettegtem, hogy Frisky-nek komoly baja fog esni.

Szívesen olvastam volna egy epilógust Delain királyságáról. Bár lenne folytatása! *-*

>!
Andrée P
Stephen King: A sárkány szeme

Szokatlan volt Kingtől egy ilyen könyv, de egyáltalán nem volt rossz, sőt kifejezetten jó volt olvasni. Némileg elvarázsolt, némileg azért borzongatott máshol izgulhattam rajta.
Idővel aztán előjöttek a tőle megszokott vonások, mégis új élmény volt ezt a fajta mondhatni meseszerű történetet olvasni a mester tollából. Nem volt az a tőle megszokott keményvonalas horror, mint a legtöbb műve, talán pont ezért is tetszett annyira. Jó volt ez a kis változatosság .

>!
Röfipingvin MP
Stephen King: A sárkány szeme

Tudtam mire számítsak. Úgy kezdtem bele a könyv olvasásába, hogy tudtam egy kicsit kilóg az almanachból, hogy tulajdonképpen egy kis kalandozásról van itten szó.
A Mester tett egy kis túrát a fantasy földjére. Miért ne?
És ugyan megvoltak benne a Kingre jellemző finomságok – ha nem is olyan töményen, mint ahogy én például megszoktam –, de mégsem volt olyan igazán eredeti, igazán szórakoztató.
Rengeteg történetnek éreztem a hatását, ill. mintha láttam volna magam előtt a fantasy könyvek sorvezetőjét. Nem volt annyira eredeti a történet, mint, amit egy akármilyen King regénytől elvár az ember. Ettől függetlenül több mint három csillag, mert össze volt rakva, helyükön voltak a szereplők (még ha nem is volt annyira cizellált a jellemfejlődésük), volt története, ám mégis vérszegény volt.
Szóval nem azért nem lett kedvenc, mert nem horror, vagy lélektani krimi, kedves Barátom, hanem azért, mert egy fantasy legyen egy kicsit bonyolultabb, összetettebb, misztikusabb.
De azért örülök, hogy a lányod ezt a történeted már elolvasta kiskamaszként, még ha a korábbiak nem is érdekelték.

Viszont egy dolog mellett nem mehetek el, és ez valami botrányos volt helyenként: az a fordítás. Soha nem éreztem még kedvet ahhoz, hogy angolul olvassak Kinget (kicsit félek, hogy nehéz a nyelvezete; a Tortúrát – Misery – olvastam már angolul egyedül), de most igencsak kíváncsi lennék az eredeti szövegre. Mégpedig azért, mert helyenként olyan szövegidegen szavak voltak – parti, sztori, szakítószilárdság etc. – hogy csak lestem.

>!
King, 1992
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 963763200X
4 hozzászólás
>!
Ananiila
Stephen King: A sárkány szeme

A könyv első fele nagyjából 30 oldalra való történéssel van megírva.
Pokolian unalmas.
Kitartottam, de csak mert kellett kihíváshoz és végül nem is bánom, mert a könyv második fele már élvezhető volt.
Az egésznek olyan a hangulata, mintha King bácsi leült volna egy kandalló mellé mesélni. Gyanítom menet közben találta ki a az egészet, nem nagyon volt koncepció.
Meglehetősen soványka is lett a végeredmény, ráadásul nem volt elég „kinges”.
Akik ezzel kezdik életművét nagyot fognak csalódni a későbbiekben (ebből a könyvből nehéz kiindulni, annyira más).
A cím picit becsapós, mert én vártam benne egy igazi sárkányt.
Sem a horror, sem a sárkány címke nem illik erre a könyvre.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
apple_pie

A bűntudat olyan, mint egy seb: nem hagyja nyugodni a gazdáját, aki állandó kényszert érez, hogy nézegesse és vakarássza, ezért aztán sosem gyógyul be.

227-228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat
>!
Katara_Phoenix P

Az angyalokat nem fenyegeti a kárhozat, az emberek azonban nem ilyen szerencsések – számukra mindig közel a pokol…

>!
Katara_Phoenix P

Vannak szerencsés és szerencsétlen királyok. Király leszel te is, meglátod majd, milyen a szerencséd. Én azt hiszem, jól fog szolgálni nagyon…

Kapcsolódó szócikkek: Jó Roland király
>!
Katara_Phoenix P

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak?
Nem. Voltak jó napjaik és voltak rossz napjaik. Voltak győzelmeik és voltak kudarcaik. (…) Úgy éltek, ahogy tudtak, mindannyian, egyesek tovább, mint a többiek, de éltek mind, jól és bátran.

>!
KingucK

Flagg – mert úgy akarta – gondterheltnek látszott, pedig remekül érezte magát. Mindig feldobta, ha szerepet játszhatott. Imádott színészkedni.
A csipesz segítségével felemelte a csomagot. Belenézett. Összevonta szemöldökét.
– Egy darab obszidiánra lesz szükségem – mondta. – Küldess érte nyomban!

40. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Flagg · obszidián
>!
Kyra

“Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha. (…) A legmélyebb kútnak is van feneke, ahol az efféle dobozok megpihennek. Hogy nem látszanak, még nem jelenti azt, hogy nem léteznek (…) a gonoszság, a rémület e zárványai rothadásnak indulhatnak a mélyben, s idővel a legtisztább vizet is megmérgezhetik.

>!
szangi P

– Szakítószilárdság? Az micsoda?
– Ha valamit nagyon ráncigálnak, elszakad – közölte Yosef.

1 hozzászólás
>!
apple_pie

Tartozik az isteneknek a halállal; azóta, hogy visító, pucér csecsemőként előbújt az édesanyja hasából. Ezzel minden nő és férfi tartozik.

332. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Katara_Phoenix P

Most elhagyjuk őt egy időre, hisz küldetésének első felét bravúrral teljesítette. Úgy hagyjuk itt, ahogy elaludt, jobb oldalára fordulva királyi asztalkendőkből vetett ágyán. Én pedig azt kívánom neked, kedves olvasó, hogy a te álmod is legyen olyan nyugodt és kellemes, amilyen Dennisé volt akkor.

Kapcsolódó szócikkek: Dennis
>!
Katara_Phoenix P

– Egy óra múlva teljesen besötétedik.
– Igaz – mondta a lány, és nevetett. Amikor a lány így nevetett, Frisky úgy érezte, szétveti a szeretet. – De látnunk nem kell a nyomot, ugyebár…
A magas fiú mosolygott.
– Nem kell. Tudod, azt hiszem, elment az eszem, de vágjunk bele!
– Vágjunk. Gyere Ben! Nézzük, mennyi fény van még; nemsokára besötétedik.
Frisky izgatottan fel ugatott. Orra tele a ragyogó kék szaggal.

Kapcsolódó szócikkek: Ben Staad · Frisky · Naomi Reechul

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Neil Gaiman: Coraline
Michael Ende: A Végtelen Történet
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Bökös Borbála: Szmirkó
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
William Goldman: A herceg menyasszonya
Szofja Prokofjeva: A varázsló tanítványa