A ​sárkány szeme 309 csillagozás

Stephen King: A sárkány szeme Stephen King: A sárkány szeme Stephen King: A sárkány szeme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egyszer ​régen, valamelyik másik világban, Delainben élt Roland király. Nem volt különösebben jelentős uralkodó, de béke és nyugalom honolt a birodalmában. Telt-múlt az idő, a király haja őszbe csavarodott, s bizony gondoskodnia kellett utódról. Nőül vett egy kedves, jólelkű ifjú nemeshölgyet, Sashát, kitől két fia született, Peter és Thomas. A fiúk csepredtek, tanultak, elsajátították mindazt, amit a hercegeknek kell, hogy majdan az idősebbikből jó király váljon, s a fiatalabb mindenben támasza legyen.
Hanem ott élt az udvarban Roland fő tanácsadója, Flagg, a nagyhatalmú varázsló, maga a megtestesült gonosz. Ő bizony nem akarta, hogy béke és nyugalom legyen – feltett széndéka volt, hogy feldúlja a birodalmat, háborút és viszályt szít, mert csak akkor érezte jól magát. Intrikált és ármánykodott, merényletet követett el a fiatal királyné ellen, rontást hozott az emberekre. Sasha halála után ő vette a kezébe a hercegek nevelését. Peter határozott jellemű, daliás ifjúvá… (tovább)

A mágus és A szem címmel is megjelent.

Eredeti mű: Stephen King: The Eyes of the Dragon

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Európa, Budapest, 2006
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630780151 · Fordította: Müller Bernadett
>!
King, 1992
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 963763200X
>!
King, Budapest, 1992
342 oldal · ISBN: 9637789049 · Fordította: Gáspár András

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Anders Peyna · Ben Staad · Dennis · Flagg · Frisky · Jó Roland király · Naomi Reechul · Peter · Sasha · Thomas


Kedvencelte 40

Most olvassa 21

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
gab001 P
Stephen King: A sárkány szeme

Végre megtört a jég, az első Stephen King könyvem. Tudom, nem tipikus könyve az írónak, de valahogy mégis ez vonzott a legjobban. A cím és főleg a borító miatt sokkal több fantasztikus lényre számítottam, mégsem vagyok csalódott. Cseppet sem. Egy vérbeli mesélőtől olvashattam egy nagyon jól felépített történetet, melynek szerintem a részletekben van az igazi ereje. Tetszett, hogy olykor az író is megszólalt, s kommentált néhány mozzanatot. A karakterek is változatosak; volt kit szeretni, utálni, szánni és bírálni. Igazán jó kis mese volt.

>!
Európa, Budapest, 2006
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630780151 · Fordította: Müller Bernadett
3 hozzászólás
>!
gazibla P
Stephen King: A sárkány szeme

Csak azért kezdtem ebbe a könyvbe bele, mert King írta. :) A fülszöveg alapján nem vonzott a történet, de nem bántam meg, hogy elolvastam. :) Kicsit érzem rajta, hogy ez gyerekeknek vagyis inkább gyereknek készült(King lányának), de ettől függetlenül szeretettem. :) Úgy látszik, akármihez nyúl King az arannyá válik. :)

>!
ggizi P
Stephen King: A sárkány szeme

Nagyon szeretem ezt a történetet. Akármilyen lassan is cseperegnek az események, ezzel a régimódi mesemondós narrációval nagyon különleges hangulatot tudott King teremteni.
Akárhányszor olvasom mindig képes elvarázsolni ez a történet, ahol Flagg, a több más könyvekben is felbukkanó igazán gonosz varázsló manipuláló és félelemkeltő módszereire is bepillantást nyerhetünk, ahogy kénye-kedve szerint játszadozik a királysággal és a hatalommal. Peter karakterét nagyon szeretem. Egy igazi nyíltszívű, tiszta lelkű fiú, aki szerencsére kellő akarattal és ésszel rendelkezik, hogy egyáltalán megpróbálja felvenni a kesztyűt Flaggal szemben.
Egy igazi sötét mese kitartásról, barátságról, szeretetről, hatalomról, féltékenységről és nem utolsósorban a gyávaságról.
Ez az egyik nagy kedvencem Kingtől.

1 hozzászólás
>!
Katara_Phoenix P
Stephen King: A sárkány szeme

Gyakorlatilag most olvastam egy eszméletlenül jó mesekönyvet. Eleinte olyan érzésem volt, mintha nem is King írta volna. Később felfedeztem némi hasonlóságot azért. :D
Annak ellenére, hogy furán/lassan/érdekesen – nevezzük, ahogy akarjuk – nem tudtam letenni,abbahagyni. Sok fordulat persze előre sejthető volt, de nem győztem kivárni, hogy mi lesz a vége. spoiler
Thomast a körülmények ellenére sem tudtam megszeretni, azok után, hogy spoiler
Már jó pár könyvet olvastam Kingtől, ezért rettegtem, hogy Frisky-nek komoly baja fog esni.

Szívesen olvastam volna egy epilógust Delain királyságáról. Bár lenne folytatása! *-*

>!
Blissenobiarella
Stephen King: A sárkány szeme

Jól szórakoztam ezen a mesén. Mert ez a könyv Kingtől szokatlan módon valóban egy mese. Kicsit A babóra emlékeztetett, ugyanaz az érzés fogott el most is, mint mikor A gyűrűk ura után azt kézbe vettem.
A történet kiszámítható, ennek ellenére a valamelyest függő vég számomra csalódást okozott. A fordításban néhol szörnyen bosszantó hibák vannak, és a kiadás (King könyvek) is elég igénytelen, ez nem esett jól.
Ennek ellenére nem bánom, hogy olvastam, mert érdekes kitekintés volt. Szerintem 11-12 évesek már nyugodtan olvashatják, nem kell félteni őket tőle.

1 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Stephen King: A sárkány szeme

Tudtam mire számítsak. Úgy kezdtem bele a könyv olvasásába, hogy tudtam egy kicsit kilóg az almanachból, hogy tulajdonképpen egy kis kalandozásról van itten szó.
A Mester tett egy kis túrát a fantasy földjére. Miért ne?
És ugyan megvoltak benne a Kingre jellemző finomságok – ha nem is olyan töményen, mint ahogy én például megszoktam –, de mégsem volt olyan igazán eredeti, igazán szórakoztató.
Rengeteg történetnek éreztem a hatását, ill. mintha láttam volna magam előtt a fantasy könyvek sorvezetőjét. Nem volt annyira eredeti a történet, mint, amit egy akármilyen King regénytől elvár az ember. Ettől függetlenül több mint három csillag, mert össze volt rakva, helyükön voltak a szereplők (még ha nem is volt annyira cizellált a jellemfejlődésük), volt története, ám mégis vérszegény volt.
Szóval nem azért nem lett kedvenc, mert nem horror, vagy lélektani krimi, kedves Barátom, hanem azért, mert egy fantasy legyen egy kicsit bonyolultabb, összetettebb, misztikusabb.
De azért örülök, hogy a lányod ezt a történeted már elolvasta kiskamaszként, még ha a korábbiak nem is érdekelték.

Viszont egy dolog mellett nem mehetek el, és ez valami botrányos volt helyenként: az a fordítás. Soha nem éreztem még kedvet ahhoz, hogy angolul olvassak Kinget (kicsit félek, hogy nehéz a nyelvezete; a Tortúrát – Misery – olvastam már angolul egyedül), de most igencsak kíváncsi lennék az eredeti szövegre. Mégpedig azért, mert helyenként olyan szövegidegen szavak voltak – parti, sztori, szakítószilárdság etc. – hogy csak lestem.

>!
King, 1992
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 963763200X
4 hozzászólás
>!
Panna
Stephen King: A sárkány szeme

Ez…ez…ez valami borzasztó volt.. .
Borzasztóan unalmas ,borzasztóan eseménytelen, borzasztóan nem nekem való !!!
Sajnálom…

>!
nagyange P
Stephen King: A sárkány szeme

Nekem ez a mese nagyon tetszett. Még kislány voltam, amikor olvastam és az nagyon megmaradt, hogy igazán agytekervényt próbáló volt a történet fejtegettése.

>!
szangi
Stephen King: A sárkány szeme

Flaggről írta az elején: „Minden alkalommal más nevet viselt…” De a 400 éves levélben is Flaggként emlegetik. (pedig ez azért fontos volt és nem olyan apró hiba)
„Peter nem tudott valami fontosat erről a rejtélyes szakítószilárdságról. … Minél hosszabb a kötél annál könyebben elszakad.” Ennek nemsok köze van a szakítószilárdsághoz. (elnézést, szakmai ártalom.)
Érdekes, izgalmas, King-től nem megszokott mese, még a stílusa is olyan volt, mintha egy kandalló mellett ülne és mesélne :)

1 hozzászólás
>!
Risus P
Stephen King: A sárkány szeme

Ez a könyv számomra tragédia!
Mikor kikölcsönöztem, annyira örültem neki, mert egy olyan könyvet olvashatok tőle, amiről tényleg semmi fogalmam sem volt.
Aztán hazajöttem és akkor gondolkoztam el a címén, de nem igazán tudtam hova tenni. Fantasy Kingtől? Aztán elkezdtem olvasni, és olvastam, és olvastam…
Nem sok könyvet olvastam King bácsitól, de hogy én ezt tartom a legrosszabb munkájának az tuti!
Ez egy mese, de milyen elcsépelt mese! 0 izgalommal, 100 kiszámíthatósággal!
Ami számomra még a történet minőségétől is jobban kiborított, az a fejezetek végén olvasható megjegyzései: az olvasó így-úgy gondolhatja. Kész, erről a könyvről nem tudok semmi pozitívumot írni, max arról, hogy King bácsis márka jelzett könyve.


Népszerű idézetek

>!
apple_pie 

A bűntudat olyan, mint egy seb: nem hagyja nyugodni a gazdáját, aki állandó kényszert érez, hogy nézegesse és vakarássza, ezért aztán sosem gyógyul be.

227-228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat
>!
Katara_Phoenix P

Az angyalokat nem fenyegeti a kárhozat, az emberek azonban nem ilyen szerencsések – számukra mindig közel a pokol…

>!
Katara_Phoenix P

Vannak szerencsés és szerencsétlen királyok. Király leszel te is, meglátod majd, milyen a szerencséd. Én azt hiszem, jól fog szolgálni nagyon…

Kapcsolódó szócikkek: Jó Roland király
>!
szangi

– Szakítószilárdság? Az micsoda?
– Ha valamit nagyon ráncigálnak, elszakad – közölte Yosef.

1 hozzászólás
>!
Katara_Phoenix P

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak?
Nem. Voltak jó napjaik és voltak rossz napjaik. Voltak győzelmeik és voltak kudarcaik. (…) Úgy éltek, ahogy tudtak, mindannyian, egyesek tovább, mint a többiek, de éltek mind, jól és bátran.

>!
Kyra

“Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha. (…) A legmélyebb kútnak is van feneke, ahol az efféle dobozok megpihennek. Hogy nem látszanak, még nem jelenti azt, hogy nem léteznek (…) a gonoszság, a rémület e zárványai rothadásnak indulhatnak a mélyben, s idővel a legtisztább vizet is megmérgezhetik.

>!
Katara_Phoenix P

Most elhagyjuk őt egy időre, hisz küldetésének első felét bravúrral teljesítette. Úgy hagyjuk itt, ahogy elaludt, jobb oldalára fordulva királyi asztalkendőkből vetett ágyán. Én pedig azt kívánom neked, kedves olvasó, hogy a te álmod is legyen olyan nyugodt és kellemes, amilyen Dennisé volt akkor.

Kapcsolódó szócikkek: Dennis
>!
Katara_Phoenix P

– Egy óra múlva teljesen besötétedik.
– Igaz – mondta a lány, és nevetett. Amikor a lány így nevetett, Frisky úgy érezte, szétveti a szeretet. – De látnunk nem kell a nyomot, ugyebár…
A magas fiú mosolygott.
– Nem kell. Tudod, azt hiszem, elment az eszem, de vágjunk bele!
– Vágjunk. Gyere Ben! Nézzük, mennyi fény van még; nemsokára besötétedik.
Frisky izgatottan fel ugatott. Orra tele a ragyogó kék szaggal.

Kapcsolódó szócikkek: Ben Staad · Frisky · Naomi Reechul
>!
Katara_Phoenix P

Flagg felébredt. Néha a gonosz vak, néha ok nélkül is biztonságban érzi magát, és alszik.
Flagg most felébredt.

Kapcsolódó szócikkek: Flagg
>!
Katara_Phoenix P

– Frisky! – sziszegte. – Állj, Frisky! Veszély! Szakadék! – A kutya után iramodott.
Ennek a lánynak egészen elment az esze – gondolta Ben némi tisztelettel, majd futásnak eredt ő is.
Naominak nem kellett volna aggódnia. Frisky magállt a várárok szélénél. Orrát a hóba fúrta, vidáman csóválta a farkát. Ráharapott valamire és kihúzta a lágy hóból. Naomi felé fordult, a szeme azt kérdezte: jó kutya vagyok, mit gondolsz?
Naomi felnevetett, és átölelte.

Kapcsolódó szócikkek: Ben Staad · Frisky · Naomi Reechul

Hasonló könyvek címkék alapján

Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Patrick Rothfuss: A szél neve
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Naomi Novik: Rengeteg
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Christie Golden: A Holtak Tánca
John Stephens: A tűz krónikája
Lev Grossman: A varázslókirály
Cassandra Clare – Maureen Johnson: A szökevény királyné