Megjelenésének várható időpontja: 2018. október 15.

A ​ragyogás (A ragyogás 1.) 1592 csillagozás

Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás Stephen King: A ragyogás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: The Shining

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2018
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059165 · Fordította: Prekop Gabriella · Megjelenés időpontja: 2018. október 15.
>!
Európa, Budapest, 2014
500 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630797160 · Fordította: Prekop Gabriella
>!
Európa, Budapest, 2011
500 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630791915 · Fordította: Prekop Gabriella

9 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Jack Torrance · Danny Torrance · Dick Hallorann · Wendy Torrance

Helyszínek népszerűség szerint

Panoráma


Kedvencelte 387

Most olvassa 125

Várólistára tette 416

Kívánságlistára tette 351

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
Stephen King: A ragyogás

Lehetőleg ne úgy olvasd, hogy egyedül vagy egy faházban. És ne is este… Figyelem! Cidriveszély!
Mindenképpen jár az 5 csillag, és tényleg azt kaptam, amire számítottam. Belém állította az ideget, és rájöttem, hogy King valóban egy igazi mágus.
Ha megnézem a filmet (igen, még nem láttam), biztosan világosban teszem majd és rengeteg pattogatott kukoricát készítek. Így a majrésabb részeknél lesz alibim, mert ha már túl nagy a feszültség és nem tudok a képernyőre figyelni, könyékig merülhetek a kukoricás tálba…

16 hozzászólás
>!
Bla IP
Stephen King: A ragyogás

King tán legjobb regénye. Amikor olvastam a „ragyogás”-t, ezt az érzékeny idegműködést, már megfogott vele az író. Aztán egy elhagyott, megközelíthetetlen hely, ahol a család összezártan, s magányosan él, a hely múltjának és történéseinek komor és veszélyes jellemzői, mind-mind olyan adottságok, amelyek a család leglabilisabb személyiségét tovább taszítják a végzetes dráma felé. Kitűnő – persze kellőképp hátborzongató írás, biztosan korhatáros. De akik kedvelik a borzongást, azoknak bátran ajánlható! Egyszerűen zseniális! Kitűnő szórakoztatás!

5 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Stephen King: A ragyogás

„És Tony megmutatta a kellögemet.”

King pedig ismét azt, hogy hogyan kell ezt csinálni….

A recept: az éjszakai olvasás ellenjavalt (csak erős idegzet esetén ajánlott), az adagolás a fogyasztó idegrendszerének állapota szerint, naponta akár többszöri alkalommal. A borzongás a fogyasztott mennyiségtől függetlenül garantált, mellékhatásként alváshiány, ijedség felléphet.

7 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Stephen King: A ragyogás

Vegyél ki pár szabadnapot és nyaralj a Panoráma Hotelben! Jöjj egyedül vagy akár társaságban, a Colorado Drinkbár majd gondoskodik a hangulatról! A legtöbb vendég nem szokott később reklamálni…A helyedben azért éjszaka nem járkálnék ki annyit inni. Tudod, azt csak az igazi nagymenők tehetik meg.
Na mi az, doki? Megijedtél, ugye? Azt kétlem, majd most megtudod, ki is az úr a háznál.
Bumm! Bumm!
Kellögem?

Komolyra fordítva a szót, tetszett ez a történet, de nekem nagyon hiányos. Nyilván ezért is van folytatás. De ha pár évvel ezelőtt olvasom, ez nagyon zavaró lett volna. A hosszúságot megértem. Tipikus Kinges bravúrok, hogy amikor már kezdesz bealudni (hát szabad/lehet ilyet?!!), akkor hirtelen valami elképesztő történik.
Nem az első számú legjobb könyve ez nyilván a bácsinak, de nagyon izgalmas és misztikus, ami miatt is megérdemli az ötöskéjét. :)

4 hozzászólás
>!
mate55 
Stephen King: A ragyogás

Újból féltem a pokolba. Ahogy King mondja, „A horror író elviszi az olvasót a lapok által megteremtett testbe. Megrémül, ugyanakkor meg is könnyebbül, hogy a test nem ő maga.” Hol van már az a festői szépségű Colorado – hegységben található Szépkilátás Hotel, amikor Stephen King zseniális története belopta magát szívembe. Az „enyhén” szürreális és misztikummal átszőtt világú horror cselekménye, emlékezetes szereplőit, gyönyörűen „megrajzolt” háttereit, a klasszikus horror műfaj kedvelői körében, szinte vallásos áhítat övezi. Nála jobban kevesen tudnak olyan isten háta mögötti és elhagyott helyeket papírra álmodni, ahol mintha megállt volna az idő, és ez ezúttal sincs másként, mert a részletgazdagon kidolgozott helyszínek mindegyike egészen sajátos hangulattal bír. Emlékszem, kiegészítő nászajándékként kaptam spoiler, mikor a jó szándék összes tulajdonságával felvértezett igaz barátom megajándékozott ezzel a könyvvel. Még ma is tisztán látom magam előtt azt az októberi napot, mikor vigyorgó pofával a menyecske tánc közbe a kezembe nyomta, és én hirtelen nem tudtam, hogy minek örüljek jobban, a könyvnek vagy a táncnak spoiler. És most, mikor a fiamtól megkaptam a folytatását úgy éreztem ezt nem lehet másképp csinálni, (újra kell olvasnom) ugyanis, akkor a varázsa, olyan elementáris erővel hatott rám, ami mindent megváltoztatott. Egy ereklye abból a korból, amikor komoly írók sem merték komolyan venni és értelmezni a horrort, mikor az még nem silányult le a zöldfülűek ugródeszkájaként fenntartott kényszeres, céltalan locsogásává. Ám legfőképpen és első sorban egy olyan könyv, ami minden műfaji megkötés vagy megfelelési kényszer nélkül érkezett. Az egyik legtöbbet hivatkozott műve, és sokan úgy gondolják, hogy a legjobb is. Én nem hiszem, hogy ez lenne a legkiválóbb munkája, de az egyszer biztos, hogy félelmetesen pontos és realisztikus ábrázolás arról, mivé képes válni az ember. Az útról, ami ehhez az állapothoz vezetett, illetve a végtelen szeretetről, amit csak szülő és gyermeke képes érezni egymás iránt.

>!
Doreen
Stephen King: A ragyogás

King ismét bizonyította zsenialitását. Amikor már azt hinnéd, hogy jön egy lazább rész, akkor hirtelen minden fenekestül felfordul és jön a legborzasztóbb rész.

>!
Liliane
Stephen King: A ragyogás

KELLÖGEM, ugyebár? Hát nem jöttem rá mit jelent. Tony is.
King is képes az orromnál fogva vezetni.
Minden rendben, ok-okozat, pszichológia minden eszközt helyesen és jól is használt. Tökéletes karakterizálás.

Borús hangulatot tudott teremteni. Persze ez nálam a sövényes rész után múlt el (Danny-féle). Nekem inkább izgalmas volt mint félelmetes! Kérek még Kinget!

Nagyon tetszett még az aprólékos kidolgozás, a mindenre odafigyelés. Még a gondolatok csapongása is jól lett szemléltetve.

Elnézést az értékelés csapongása miatt, még a könyv hatása alatt állok.

12 hozzászólás
>!
Nikymeria P
Stephen King: A ragyogás

Harmadjára olvastam most el, és még mindig kedvenc.
Egyszerűen megunhatatlan.
Imádom, mert Jack Nicholson tökéletes Jack Torrance, Oscart kellett volna kapnia érte, és ő táncol a fejemben, míg belemerülök a könyvbe.
Imádom, mert alattomosan, gusztustalanul csúszik a bőröd alá, és míg be nem fejezed, nem fog békén hagyni…
KELLÖGEM…

1 hozzászólás
>!
ponty
Stephen King: A ragyogás

Na, az úgy volt, hogy ez a könyv nálam, totál negatív előítéletmentesen indult, öt csillagról. Csak úgy érzem ezt tisztáznunk kell az elején. Tehát Kubrick filmjét láttam előtte, amiből – és egyéb, a szerzővel kapcsolatos infóimból, például az általam több, mint tíz évvel ezelőtt olvasott, Tortúra című regényből – azt szűrtem le, hogy nagyszerű ötleten alapszik, nagyon jó lehet a könyv, és Stephen King pedig úgy általában remek ötletember, akinek az a perverziója, hogy cseppet sem átlagos szereplőit minél lehetetlenebb helyzetbe hozza a kezdőrúgásnál, majd módszeresen megkínozza és kifárassza, mielőtt útjukra engedné őket. Vissza a ragyogáshoz. Remek ötlet, az van, hogy még hiszek is benne, és egy darabig a megvalósítással sincs semmi gondom. Az írói stílus azért nem briliáns, de mikor Jack Torrance fejében vagyunk, akkor szinte hibátlan. Sajnos a többi karakter megformálása már nem sikerült ilyen jól, és ezt nem a sövényállatokra értem. Igaz, hátterük és múltjuk sem olyan izgalmas. Egy ideig tehát négyésfél csillag körüli élményem van, de háromszáz oldal tájékán már inkább csak négy. Ez még nem igazán magyarázható, inkább olyan szubjektív dolog. Itt még egyszerűen csak túlírtnak gondoltam, de aztán a szöveg kezdett vicces lenni. Majd az utolsó 50-80 oldalra egyenesen átcsapott nevetségesbe, főként az egyre bugyutábban hangzó párbeszédeknek köszönhetően, és én már egyedül attól féltem, hogy nem ez volt a cél. Végül, konkrétan a befejezés nagyon régóta nem fájt ennyire. Egy ponton már totál kabaré érzésem volt, mikor pedig végeztem csak mosolyogtam egyet, és az jutott eszembe, hogy vajon miként magyarázzák meg a dolgot a szálloda tulajdonosának, vezetőinek. A negyvenezerdolcsis biztosítás kérdéséről már nem is beszélve. Persze ezek apróságok. Fair akarok maradni. Ennek a regénynek a legnagyobb hibája, hogy túlírt, minden egyéb bibi csak ebből táplálkozik. Úgy tűnik King is megőrült (és beleszeretett saját ötleteibe) írás közben, ami egyrészt jó, másrészt viszont teljesen elveszítette közben az arányérzékét, és minél tovább folytatta, annál több sebet ejtett a művén. Kábé ugyanez van a rajongással. Minél jobban rajongunk valamiért, annál nagyobb az esélye, hogy túlértékeljük. Ez a könyv remek példa erre.

8 hozzászólás
>!
KingucK P
Stephen King: A ragyogás

Egyszerűen döbbenetes…
Amennyire nyomasztó és frusztráló a hangulata, annyira nem bírtam abbahagyni. Nem jellemző rám hogy ilyen jellegű könyveket olvassak, de King kezd rászokatni.
A Tortúrához hasonlóan ennek is láttam nagyon régen a film változatát, de nem emlékeztem a cselekményre, csak a feszült hangulatra, csodálkozok magamon, hogy hozzá mertem kezdeni. Nem hiszem, hogy a horror címke illene rá, inkább pszicho thrillernek mondanám. Egy horrort „biztosan” nem olvasnék el, ezekre a biztosakra mostanában nagyon rácáfolok :)
Nagyon jól fel van építve a történet, az elejétől kezdve érezhető a feszültség és a sejtelem. Lényegében egy cselekvést várunk egész idő alatt, mégsem unalmas, sőt…
A jellemábrázolásokat és a karakterek korábbi történelmeit nagyon szépen felfestette King.

Ajánlom mindenkinek, akinek kötélből vannak az idegei :)


Népszerű idézetek

>!
agisajt

Egy idegentől meg lehet szabadulni. Önmagunktól nem.

287. oldal (Árkádia, 1986)

>!
Miamona

Mert ez a dolgod ebben a cudar világban: életben kell tartanod magadban a szeretetet, de közben tovább kell lépned, történjék bármi.

468. oldal (Európa, 1986)

4 hozzászólás
>!
agisajt

Mögöttük, a turistaosztályon, többen nyöszörögtek, egy stewardess friss adag tengeribeteg-zacskóval sietett hátra; egy férfi, három üléssel Hallorann előtt, belehányt a National Observer-jébe, és bocsánatkérően vigyorgott a segítségére siető stewardessre. – Semmi baj – vigasztalta a stewardess – én a Reader's Digest-tel kapcsolatban érzek ugyanígy.

379. oldal (Árkádia, 1986)

>!
Lunemorte MP

A gyerekeknél egyébként a szkizoid magatartás nagyon gyakori. Elfogadott, mert mi felnőttek kimondatlanul is úgy gondoljuk, hogy a gyerekek bolondok. Láthatatlan barátaik vannak. Ha rossz kedvük van, bebújnak a szekrénybe, így húzódnak vissza a világtól. Mint valami talizmánhoz, úgy ragaszkodnak egy bizonyos takaróhoz, egy mackóhoz, egy kitömött tigrishez. Szopják az ujjukat. Amikor egy felnőtt lát olyasmit, ami nincs, úgy gondoljuk, a gumiszobában a helye. Amikor egy gyerek azt mondja, hogy látott egy manót a szobájában, vagy egy vámpírt az ablak előtt, csak elnézően mosolygunk. A gyerekeknél az ilyen jelenségek egész sorát elintézzük egyetlen mondattal…

175. oldal

1 hozzászólás
>!
Cicu

Le az álarcokkal!

Nagyon sok helyen a könyvben

>!
petibácsi

Jack és Al nem véletlenül, hanem egészen természetes módon barátkoztak össze: az iskolai és tanszéki rendezvényeken mindig ők ketten rúgtak be legjobban.

474. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Torrance
2 hozzászólás
>!
Miamona

(…) az, ahogyan a dolgoknak lenniök kéne, és ahogy vannak, az szinte sose ugyanaz

468. oldal (Európa, 1986)

>!
Adrienn_ka

Ez az embertelen hely emberi szörnyetegeket szül.

167. oldal

>!
agisajt

Úristen, bár nekem is olyan jó szívem volna, mint az anyámnak. Ő mindenkiben meglátta a jót. Én viszont olyan rosszindulatú vagyok, mint egy kígyó, ha övsömörje van.

29. oldal (Árkádia, 1986)

>!
agisajt

– Szóval maga tényleg egyetemet végzett ember, mi? Úgy beszél, mint egy könyv.

30. oldal (Árkádia, 1986)


A sorozat következő kötete

A ragyogás sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chuck Wendig: Vészmadarak
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Joe Hill: Szarvak
Dan Simmons: Terror
George R. R. Martin: Lázálom
Peter Clines: 14
Joe Hill: Spóra
Amy Plum: Álomcsapda