A ​mobil 583 csillagozás

Stephen King: A mobil Stephen King: A mobil

Clay ​Riddell grafikus Bostonba utazik, hogy tárgyaljon az általa tervezett képregény ügyében. A kiadóba menet a parkban beáll a fagylaltoskocsi előtt kígyózó sorba, mert a melegben bizony jólesne egy hűsítő nyalánkság. Az előtte állók némelyikének megcsörren a mobiltelefonja, s mikor beleszólnak, leírhatatlan dolgok történnek. A telefonálók megvadulnak, egymásnak esnek vagy önmaguk ellen fordulnak, s pillanatok alatt őrjöngő-vérengző emberek töltik meg az utcákat. Claynek – micsoda szerencse! – nincs mobilja, s hamar rájön, hogy az őrületet csakis a telefon által közvetített impulzus okozhatja. Néhány hozzá hasonló, mobilmentes emberrel elindul, hogy olyan területet keressenek, ahol nincs telefonos lefedettség és hajtja az aggodalom is, vajon mi történhetett otthon a feleségével és a kisfiával, akik mindketten mobilhasználók?

A káoszban nem könnyű az utazás. A megfertőzőtt telefonembereket mintha egy ijesztő kollektív tudat irányítaná, a kevés megmaradt „normális” pedig… (tovább)

Stephen King: Cell

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Európa, Budapest, 2011
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630792226 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2007
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630783019 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2006
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630781428 · Fordította: Bihari György

1 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Alice Maxwell · Charles Ardai · Clayton Riddell (Clay) · Jordan · Tom McCourt · Ulrich Ashland

Helyszínek népszerűség szerint

Boston


Kedvencelte 57

Most olvassa 22

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Stephen King: A mobil

A közepe valóban leült egy kicsit, én maradtam volna az akciós-menekülős-trancsírozós vonalnál, nem ennél a változnak ők is, miért és magyarázatot találni rá a PC-működés alapján dolognál. Az eleje durván jól beindul, nagyon szeretem az ilyet. Vicces volt, percekig röhögtem saját magamon, hogy spoiler. A telepatikus és álmokban beszélő Rongyos Emberről teljesen a Végítélet jutott eszembe, meg úgy általában is, a két részre szakadt, hordaszerűen vonuló tömegek miatt is (ami nem baj, mert nagy kedvenc). Összességében egy néha kicsit leülő, de sokszor gyomorszorító könyv, a végét én pozitívnak képzelem el :-D

5 hozzászólás
nemeth97>!
Stephen King: A mobil

Így a végére érve, annyit tudok mondani rá…meh és megvonom a vállamat.
A King féle groteszk ábrázolás és brutalitás megvan benne, de nem nagyon tudott lelket adni ennek az egésznek úgymond.:D
Alicet nagyon sajnáltam a könyv felénél, de azon az egy pillanaton kívül nem nagyon fogott meg semmi ebben a könyvben, olvastatta magát, de semmi extra.

3 hozzászólás
juanito_b192 P>!
Stephen King: A mobil

Hihetetlenül durva és erős történetet olvashattunk King mestertől. A fülszövegben olvasható, „a telefon által közvetített impulzus” hátborzongató módon lett az olvasó elé tárva, idegborzoló, zseniális stílusban. Talán mert kevés King regényt olvastam, off végig élvezni tudtam a történetet, a borzongás ellenére is. A karakterekről sem lehet rosszat mondani, talán kicsit keveset is tudtunk meg róluk a nagyívű pörgés miatt. Megérdemelten repül az öt csillag, de most már felettébb kíváncsi vagyok, hogy van-e ennél is magasabb szint a Mesternél? spoiler

16 hozzászólás
Hellena P>!
Stephen King: A mobil

Nem rossz a gondolat, hogy a mobiltelefonból kiindulva idézzünk elő egyfajta apokalipszist. Egyáltalán nem.
Az elején sokszor gondoltam a Végítéletre, valamiért emlékeztetett rá. Később aztán ez az érzés halványabb lett, de el nem tűnt.
Érdekesek ezek a telefonemberek a kollektív tudatukkal és a maguk evolúciójával. A normik pedig normik. Pontosan olyanok, amilyenekkel a hasonló történetekben találkozunk. Szinte már klisések.
A közepétől ugyan lassult az események folyása, de azt nem mondanám, hogy ellaposodott. Valami mindig volt; bejöttek új emberek, új infók, új felfedezések. Csak Clay eltökéltsége maradt változatlan. Időnként egy kicsit naiv volt, de azért kedveltem. Tomot és Jordant is. Az Igazgatót szintén.
Ha viszont nem olvasok róla korábban, akkor a Setét Torony párhuzamot nagyon nehezen találom meg spoiler. A Bíbor Király megvan. De Roland Deschainben nem vagyok 100%-ig biztos, még most sem.
A vége… Kár, hogy itt van. Még néhány fejezetet elbírt volna. Nem rossz, hogy rám bízza, hogy találjam ki, hogy lenne tovább, de én jobban szeretem, ha megmondja.

Kifejtve a csatornámon: link

1 hozzászólás
jeszan P>!
Stephen King: A mobil

King Végítélete modern köntösben újragondolva, legalábbis nekem végig ez járt az agyamban. A mobiltelefon, ami már a kezünkhöz van nőve, tudatmódosító eszközként újra bootolja az emberek agyát, hogy kollektív zombiként szolgáljanak… mit is? Kitűnő gondolat és mennyire reális. Merthogy a csordaszellem megköveteli, hogy mindenki beálljon a sorba, és aki nem, az kirekesztetté válik. A végén a normik térítése pedig az egész lavina csúcsa. Igazából nem derül ki, hogy ki volt az agytröszt, aki elindította a folyamatot, mi volt a végső cél, de az egyértelműen látszik, hogy az ember egy önpusztító faj. A kevés normi túlélésre játszik, a megmaradt telozombik pedig elindultak az értelmi fejlődés útján. Ez nem is horror volt, hanem egy elgondolkodtató fantasy, egy izgalmas utazás a mi lenne ha…. ? világban. A zombilét csúcsa a levitáció már egy kicsit sok volt nekem, erre igazán nem volt semmi szükség.

„- Most már tudjuk – mondta Tom fahangon. Jordan mellett ült a busz hátuljában a bőröndtároló előtt, ahová a csomagjaikat rakták. A főemlősökből kifejlődik az ember, az emberből a telefonember, a telefonemberből a Tourette-szindrómás, lebegő telepata. A törzsfejlődés befejeződött.”

Books_of_Peter P>!
Stephen King: A mobil

Jaj…
Elhatároztam korábban, ha egy könyv nem csúszik, akkor nem erőltetem…itt ez történt.

King 2006-os regénye, a “Mobil” egy kissé szürreális helyzetet vázol fel. Bostonban a mobiltelefont használók megőrülnek és megindul a káosz. Főszereplőnk, Clay próbál valamit ebben az apokalipszisben tenni, de súlytalan szegénykém.
Az író megint a sorok között leírja a véleményt a vallásról, aktuálpolitikáról, de azon túl, hogy az ember önmagát irtja ki, nincs más mondanivaló…ami egy disztópikus műben elég alap és sokan megírták ezt. (King is)
Nagyon zavaróak voltak a nevek (pl. Sötét Manó és Sárga Nadrágos Nő) és persze a borzongatás megint oké, de ez ahogy mások is írják, egy “semmi extra könyv” Kingtől.
Ugyanazt éreztem, mint az Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út c. kötetnél, egyértelműen a Mester rosszabb művei közül az egyik.

dagikám>!
Stephen King: A mobil

Hátborzongató volt még csak olvasni is. Sosem tudtam magam elképzelni hasonló helyzetben, nem tudom,hogy ugyanígy ura lennék – e a helyzetnek,mint ezek a szereplők. Manapság majdnem ugyanez a helyzet áll fenn,hogy az emberek csak bámulják a telefonukat és létezni sem tudnának a kütyük nélkül.

Jaina P>!
Stephen King: A mobil

Nem teljesen értem, miért 74%-os ez a könyv molyon. Pedig jó. Egy gond van vele: olyan, mintha lecsípték volna az elejét és a végét. Hiányzik az, hogy legyen időm megismerni és megkedvelni a szereplőket, mert egyből belecsapunk a lecsóba. Így nem is éreztem senkit igazán szimpatikusnak spoiler A vége is lezáratlan, emiatt frusztráló volt, bár ezeket a függővégeket megszokhattuk már a Mestertől. :)

1 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King: A mobil

Mr. King ezúttal nagyon trendi vizekre evezett. Zombisapokalipszisesakciófilmes könyvet írt, de el kell ismerni, hogy neki ez is megy, és marha jól csinálja.
Az alapötlet nem tudom, hogy mennyire eredeti, de tök jó. A könyv eleje nagyon jól indul, az első oldalakon máris jön az akció és a parázás. (egy kicsit az Esemény c. film jutott eszembe, meg is kéne nézni újra, mert nem emlékszem, hogy miért épp az ugrott be) Viszont ebből a könyvből hiányoltam a szerző azon erényeit, amiket én igazán szeretek benne. Kevés hangsúly volt a karaktereken, főleg megismerésükön, sokkal inkább az eseményekre, az akcióra volt helyezve. Így egy igazán pörgős, akciódús könyvet kaptunk, ami gyorsan olvastatja magát, és jól el lehet merülni benne. Tudom, hogy valahol ez igazságtalan, de azt mondom, ha nem King írta volna, sokkal jobban odalennék érte, egyszerűen azért, mert tudom, hogy ő ennél sokkal jobbat is kihozhatott volna belőle.
Ami a cselekményt, a történetet illeti, számomra egy kicsit túlzásba vitte, és a végére nagyon elszállt… a másik negatívum számomra Jordan karaktere volt. Azt még el tudom fogadni, hogy tizenkét éves létére ő lesz a kis túlélőcsapat pcguruja, de nekem kínos olyan szavakat olvasnom a szájából, mint „premissza”. (ennél a résznél felkaptam a fejem, és ellenőriztem, hogy tényleg ő mondta-e)
Szóval, kedves Mr. King, minden tiszteletem, jó könyv volt, de nagyjából csak a háromnegyedéig élveztem, azután túl sok lett. Izgi volt, de az agyam nem dobtam el tőle.

3 hozzászólás
raka0328>!
Stephen King: A mobil

Érdekes elgondolás, társadalomkritika 2006-ből, ami ma még inkább aktuális. Valószínűleg ma mindenki is meghalna a pitába. Ennek ellenére nem a legjobb regénye Kingnek. Valahogy kevés és fura, bár voltak elég jó gondolatok is a sztoriban. Kedvenc nem lett, de örülök, hogy olvastam.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kyra>!

[…] az elme számol, a lélek sóvárog, a szív pedig tudja, amit tud.

323. oldal

Kyra>!

Darwin túlságosan udvarias volt ahhoz, hogy kimondja, nem azért uralkodunk a világon, mert a legokosabbak vagyunk, vagy netán a leggonoszabbak, hanem mert mindig mi voltunk a legeszelősebb, a legrohadtabb gyilkosok az őserdőben.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles Darwin
Lunemorte P>!

– Barátaim, Darwin túlságosan udvarias volt ahhoz, hogy kimondja, nem azért uralkodunk a világon, mert a legokosabbak vagyunk, vagy netán a leggonoszabbak, hanem mert mindig mi voltunk a legeszesebb, a legrohadtabb gyilkosok az őserdőben.

Kapcsolódó szócikkek: Charles Ardai
szangi P>!

– Mi a jó a világvégében, ha nem hajthatsz át egy átkozott kerítésen?

vilmos>!

… ha minden tudatos gondolatot, minden emléket, minden értelmi képességet egy szempillantás alatt lehántanánk az emberi agyról, akkor ott valami tiszta és szörnyű marad vissza.

Lunemorte P>!

– Mit gondolsz, hány fokozat van egy ilyen teherautón?
– Előre egy éppen elég – mondta Clay.
– Ahogy most parkolnak, azt hiszem, azzal kell kezdeni, hogy megkeressük a hátramenetet.
– Baszki – felelt Clay. – Mi a jó a világvégében, ha nem hajthatsz át egy átkozott kerítésen?
És áthajtottak.

Kapcsolódó szócikkek: Clayton Riddell (Clay) · Tom McCourt
Lunemorte P>!

Gyere, és biztonságban leszel – a túlélésért folytatott küzdelmed véget ér.
Gyere, és kedvedre élhetsz a saját helyeden.
Gyere, és beszélhetsz szeretteiddel.
Gyere.

pojDD>!

– Hát, ti, srácok, csináljatok, amit akartok – felelte Clay. – Én már két hete nem rajzoltam, és hiányzik. Azt hiszem, rajzolni fogok.
– Nincs papírod – jegyezte meg Jordan.
Clay elmosolyodott. – Amikor nincs papírom, fejben rajzolok.

398. oldal

vargvani>!

„AΖ IFJÚ ELME LÁMPÁS A SÖTÉTSÉGBEN”

vargvani>!

[…] kockázat nélkül nem lehet tudásra szert tenni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Blake Crouch: Sötét anyag
Ezekiel Boone: Kirajzás
Peter Clines: 14
Dmitry Glukhovsky: Metró – A trilógia
Jozef Karika: A hasadék
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
Joe Hart: Obscura
Frank Schätzing: Raj
Dean R. Koontz: A rossz hely