A ​mobil 503 csillagozás

Stephen King: A mobil Stephen King: A mobil

Clay ​Riddell grafikus Bostonba utazik, hogy tárgyaljon az általa tervezett képregény ügyében. A kiadóba menet a parkban beáll a fagylaltoskocsi előtt kígyózó sorba, mert a melegben bizony jólesne egy hűsítő nyalánkság. Az előtte állók némelyikének megcsörren a mobiltelefonja, s mikor beleszólnak, leírhatatlan dolgok történnek. A telefonálók megvadulnak, egymásnak esnek vagy önmaguk ellen fordulnak, s pillanatok alatt őrjöngő-vérengző emberek töltik meg az utcákat. Claynek – micsoda szerencse! – nincs mobilja, s hamar rájön, hogy az őrületet csakis a telefon által közvetített impulzus okozhatja. Néhány hozzá hasonló, mobilmentes emberrel elindul, hogy olyan területet keressenek, ahol nincs telefonos lefedettség és hajtja az aggodalom is, vajon mi történhetett otthon a feleségével és a kisfiával, akik mindketten mobilhasználók?

A káoszban nem könnyű az utazás. A megfertőzőtt telefonembereket mintha egy ijesztő kollektív tudat irányítaná, a kevés megmaradt „normális” pedig… (tovább)

Stephen King: Cell

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Európa, Budapest, 2011
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630792226 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2007
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630783019 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2006
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630781425 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Alice Maxwell · Charles Ardai · Clayton Riddell (Clay) · Jordan · Tom McCourt · Ulrich Ashland

Helyszínek népszerűség szerint

Boston


Kedvencelte 54

Most olvassa 23

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Stephen King: A mobil

A közepe valóban leült egy kicsit, én maradtam volna az akciós-menekülős-trancsírozós vonalnál, nem ennél a változnak ők is, miért és magyarázatot találni rá a PC-működés alapján dolognál. Az eleje durván jól beindul, nagyon szeretem az ilyet. Vicces volt, percekig röhögtem saját magamon, hogy spoiler. A telepatikus és álmokban beszélő Rongyos Emberről teljesen a Végítélet jutott eszembe, meg úgy általában is, a két részre szakadt, hordaszerűen vonuló tömegek miatt is (ami nem baj, mert nagy kedvenc). Összességében egy néha kicsit leülő, de sokszor gyomorszorító könyv, a végét én pozitívnak képzelem el :-D

5 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: A mobil

Hátborzongató volt még csak olvasni is. Sosem tudtam magam elképzelni hasonló helyzetben, nem tudom,hogy ugyanígy ura lennék – e a helyzetnek,mint ezek a szereplők. Manapság majdnem ugyanez a helyzet áll fenn,hogy az emberek csak bámulják a telefonukat és létezni sem tudnának a kütyük nélkül.

Blissenobiarella>!
Stephen King: A mobil

Mr. King ezúttal nagyon trendi vizekre evezett. Zombisapokalipszisesakciófilmes könyvet írt, de el kell ismerni, hogy neki ez is megy, és marha jól csinálja.
Az alapötlet nem tudom, hogy mennyire eredeti, de tök jó. A könyv eleje nagyon jól indul, az első oldalakon máris jön az akció és a parázás. (egy kicsit az Esemény c. film jutott eszembe, meg is kéne nézni újra, mert nem emlékszem, hogy miért épp az ugrott be) Viszont ebből a könyvből hiányoltam a szerző azon erényeit, amiket én igazán szeretek benne. Kevés hangsúly volt a karaktereken, főleg megismerésükön, sokkal inkább az eseményekre, az akcióra volt helyezve. Így egy igazán pörgős, akciódús könyvet kaptunk, ami gyorsan olvastatja magát, és jól el lehet merülni benne. Tudom, hogy valahol ez igazságtalan, de azt mondom, ha nem King írta volna, sokkal jobban odalennék érte, egyszerűen azért, mert tudom, hogy ő ennél sokkal jobbat is kihozhatott volna belőle.
Ami a cselekményt, a történetet illeti, számomra egy kicsit túlzásba vitte, és a végére nagyon elszállt… a másik negatívum számomra Jordan karaktere volt. Azt még el tudom fogadni, hogy tizenkét éves létére ő lesz a kis túlélőcsapat pcguruja, de nekem kínos olyan szavakat olvasnom a szájából, mint „premissza”. (ennél a résznél felkaptam a fejem, és ellenőriztem, hogy tényleg ő mondta-e)
Szóval, kedves Mr. King, minden tiszteletem, jó könyv volt, de nagyjából csak a háromnegyedéig élveztem, azután túl sok lett. Izgi volt, de az agyam nem dobtam el tőle.

3 hozzászólás
Jaina>!
Stephen King: A mobil

Nem teljesen értem, miért 74%-os ez a könyv molyon. Pedig jó. Egy gond van vele: olyan, mintha lecsípték volna az elejét és a végét. Hiányzik az, hogy legyen időm megismerni és megkedvelni a szereplőket, mert egyből belecsapunk a lecsóba. Így nem is éreztem senkit igazán szimpatikusnak spoiler A vége is lezáratlan, emiatt frusztráló volt, bár ezeket a függővégeket megszokhattuk már a Mestertől. :)

1 hozzászólás
KingucK P>!
Stephen King: A mobil

Eddig nem sok olyan könyv volt Kingtől, ami nem kötött le teljesen, de sajnos ezt azok közzé kell számítanom. Igaz, hogy most a szokásával ellentétben már az elején belevág a sűrűjébe, nincs a nagy elővezetés és út közben ismerhetjük meg a szereplőket, így kicsit filmszerűbbre is sikerül, de mégsem fogott meg, viszont a filmet majd megnézem.

Baba082>!
Stephen King: A mobil

Ezt a könyvet barátnőmtől kaptam kölcsön, és előbb olvastam el, mint ő. Akkoriban videó tékában dolgoztam, és kimondottan mérges voltam, ha megzavartak olvasás közben. Hozzáteszem azt is, hogy kedves ismerősök erősen poénkodtak azzal, hogy a semmiért felhívtak telefonon, és elég jókat röhögtek azon, hogy kicsit habozok, mielőtt felvenném a készüléket:)
Jól megírt kis történet, mint minden King könyv, olyan mese, amiről tudjuk, hogy nem igaz, na de mi volna, ha mégis az lenne…
Nagyon szurkoltam a túlélőknek, de ellentétben a legtöbb ijesztegetős sztorival, itt szegény pihegő zombikat is nagyon sajnáltam.

11 hozzászólás
Anó P>!
Stephen King: A mobil

Régi olvasmány újraolvasása volt a feladat a Stephen King-kihívásban. Nos, teljesítettem, de bevallom, nem emlékeztem rá, hogy ennyire borzalmas a könyv, mert akkor nem ezt választottam volna. Nagyon rossz hatással van az emberre ebben a mobilos-számítógépes-kütyüs világban, ha belegondol egy hasonló helyzetbe: „Mi lenne, ha…?” Hányan őrülnének meg, zombisodnának el és ölnék meg egymást?! (Velem az élen, mert jómagam is ragaszkodom a „kis okosomhoz” ! Ha nincs velem, máris félkezűnek érzem magam… )
Gonosz dolog volt az írótól, hogy nyitva hagyta a mű végét, nem tudjuk, mi történt Johnny Gee-vel! Vagy éppen ez a jó, mert maradt remény?

Petra_c33 I>!
Stephen King: A mobil

Ez volt a második King könyvem. Sok értékelésben olvastam, hogy gyengébb regény a régiekhez képest, nekem mégis tetszett. Nem bánom, hogy ez a második, mert ha tényleg rosszabb a többinél, akkor ennél már csak jobb jöhet.
Mindig történt benne valami, amiért nem lehetett letenni, és volt benne pár igen elgondolkodtató mondat. Ha nem is ebben a formában, de telefonbolondok már ma is léteznek…

5 hozzászólás
felhőbodorító>!
Stephen King: A mobil

Tudom, hogy ez a könyv nem feltétlen King legnépszerűbb alkotása, és kövezzetek meg, de nekem úgy tetszik, ahogy van. Szerintem igen is fontos, hogy felhívja a figyelmet az emberi manipulálhatóságra, a hülyeség határtalanságára és a modern eszközök túlzott használatára. Akik szeretik a horror stílust, és érdekeltek ebben a témában, mindenképp olvassák el ezt a könyvet! =))

3 hozzászólás
WolfEinstein>!
Stephen King: A mobil

Lehet, hogy ha nem Kinghez mérném, több csillagot adnék rá, de más könyveivel összehasonlítva csak egy erős közepes. A legnagyobb bajom a könyvvel, hogy szerintem túlírta. Nem azt mondom, hogy unalmas lenne, azt sem, hogy lennének benne unalmas részek, de nem kellett volna ekkorára duzzasztani, egy idő után tulajdonképpen csak ismétlések jöttek egymás után. Kifejezetten gyomorforgató volt olvasni, ahogy a tudatuktól teljesen megfosztott entitások egymást trancsírozzák fel. Úgy a könyv harmadáig. Aztán inkább közönyös voltam ezekkel a jelenetekkel kapcsolatban. A másik, ami zavart, hogy nem kapunk magyarázatot az eseményekre, nem ismerjük az okokat. Ezt azonban ellensúlyozza, hogy a végét sem ismerjük, erősen az olvasóra van bízva, hogy befejezze a történetet, és eldöntse, hogy hepiend vagy tragédia legyen belőle. Ez igen nagy érdeme a könyvnek! Bosszantó, persze, de nagy érdeme! Az alapötlet viszont nagyon tetszett. Annál is inkább, mivel a könyv írása óta eltelt 12 évben még szervesebb része lett a mindennapi életnek a mobiltelefon, nem beszélve az azóta jelentősen kibővített alkalmazási lehetőségekről. És a mai, valóságos telefonzombik ránézésre nem is különböznek olyan nagyon a könyv fiktív telefonzombijaitól. Legfeljebb ritkábban tépik ki egymás torkát. Kvázi apokaliptikus látomásként tudom felfogni a könyvet. Nem egyik pillanatról a másikra törlődik az egyének tudata, hanem hosszú, szinte észrevehetetlen folyamat révén az egyén a társadalom részeként veszíti el emberi gondolkodási képességét. Csak ez a szemünk előtt zajlik, és részesei vagyunk. Ijesztő, amit King leírt, és ijesztő, ami a valóságban történik.


Népszerű idézetek

Kyra>!

(…) az elme számol, a lélek sóvárog, a szív pedig tudja, amit tud.

323. oldal

Kyra>!

Darwin túlságosan udvarias volt ahhoz, hogy kimondja, nem azért uralkodunk a világon, mert a legokosabbak vagyunk, vagy netán a leggonoszabbak, hanem mert mindig mi voltunk a legeszelősebb, a legrohadtabb gyilkosok az őserdőben.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles Darwin
vilmos>!

… ha minden tudatos gondolatot, minden emléket, minden értelmi képességet egy szempillantás alatt lehántanánk az emberi agyról, akkor ott valami tiszta és szörnyű marad vissza.

Lunemorte P>!

– Barátaim, Darwin túlságosan udvarias volt ahhoz, hogy kimondja, nem azért uralkodunk a világon, mert a legokosabbak vagyunk, vagy netán a leggonoszabbak, hanem mert mindig mi voltunk a legeszesebb, a legrohadtabb gyilkosok az őserdőben.

Kapcsolódó szócikkek: Charles Ardai
szangi P>!

– Mi a jó a világvégében, ha nem hajthatsz át egy átkozott kerítésen?

Lunemorte P>!

Gyere, és biztonságban leszel – a túlélésért folytatott küzdelmed véget ér.
Gyere, és kedvedre élhetsz a saját helyeden.
Gyere, és beszélhetsz szeretteiddel.
Gyere.

Lunemorte P>!

– Mit gondolsz, hány fokozat van egy ilyen teherautón?
– Előre egy éppen elég – mondta Clay.
– Ahogy most parkolnak, azt hiszem, azzal kell kezdeni, hogy megkeressük a hátramenetet.
– Baszki – felelt Clay. – Mi a jó a világvégében, ha nem hajthatsz át egy átkozott kerítésen?
És áthajtottak.

Kapcsolódó szócikkek: Clayton Riddell (Clay) · Tom McCourt
Lunemorte P>!

Itt vagyunk a világ végén, gondolta. Fölnézett az égre, és meglátta az Esthajnalcsillagot.

Kapcsolódó szócikkek: Clayton Riddell (Clay) · Esthajnalcsillag
vargvani>!

„AΖ IFJÚ ELME LÁMPÁS A SÖTÉTSÉGBEN”

vargvani>!

(…) kockázat nélkül nem lehet tudásra szert tenni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Isaac Marion: Eleven testek
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
M. R. Carey: Kiéhezettek
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Dean R. Koontz: Virrasztók
Anne Rice: Interjú a vámpírral