A ​mágus 93 csillagozás

Stephen King: A mágus

…A szerencsétlen beosztott börtönőr, aki végre ajtót nyitott, nem egészen négy másodpercig élt, miután elhúzta a harmadik reteszt is. Egy rémálomszerű fehér arcot látott, izzó vörös szemeket, és egy fekete köpenyt, amely az elcsituló szélben hollószárnyként hullott hátra. Felsikoltott. A levegő megtelt száraz suhogással. A félig részeg őr felnézett, és Flagg bárdja kettéhasította a fejét…
Senki sem tudja, mikor érkezett, senki sem tudja honnan jött, de nyomában pusztítás és halál jár….
A város falai közé befészkelte az emberiséggel egyidős GONOSZ, aki ezúttal a mágus alakjában jelenik meg. Egyedül a börtönbe vetett fiatalember sejti a mágus ördögi tervét. De ahhoz, hogy megállítsa, rendkívüli segítségre van szüksége…
A számos horrortörténet világhírű – hazánkban is népszerű – szerzője lenyűgöző és félelmetes világba vezeti el az olvasót, ahol minden megtörténhet, és meg is történik.

A szem és A sárkány szeme címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
King, Budapest, 1992
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637789170 · Fordította: Gáspár András

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Randall Flagg


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

szelll>!
Stephen King: A mágus

Átlagostól kicsit jobb fantasy, középkori királyos meseregény. Tisztában voltam már olvasás előtt a műfajával és keletkezésének történetével, mégis fura volt ez a horror királyától.
Elég lassan indult be számomra, a Kingre nem jellemző befejezés viszont kellemes meglepetés volt. A szokatlan több nézőpont karakterű és több idősíkon vezetett cselekmény tetszetős elbeszélésmód volt az író részéről.
Az általam olvasott kiadás elég sok kívánnivalót hagy maga után, de könnyed kis lélekemelő történet volt ebben a járvánnyal nehezített időszakban.

>!
King, Budapest, 1992
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637789170 · Fordította: Gáspár András
Rendbonto>!
Stephen King: A mágus

Nos ez egy szép mese volt. Mese! Egyszerű, de izgalmas, bár számomra kevés fordulattal, de jó befejezéssel. Ahogy egyik barátom mondta miután elolvasta ő is: „Valahogy így tudnám elképzelni, hogy Stephen King ilyeneket mesél a kisgyerekeinek”. Abszolút egyetértek vele! Ez a mesemondó leírás érdekes és tőle elég furcsa volt számomra, de nem azt mondom, hogy ez elrontotta volna a dolgokat. Hangulatossá tette. A történet viszont semmi váratlannal vagy nagyobb izgalommal nem szolgált. Persze mint írtam, szerepet kaptak ezek az elemek is, csak sokkal, de sokkal kevésbé, mint más King regényben. Összességében hozta, amit elvártam tőle, mert körülbelül ilyesmire számítottam. Egyszer elolvasni mindenképpen érdemes… de többször? Hááát… akkor inkább már mást választanék tőle. :D Amúgy ennek a sztorinak egy nagyon szép folytatást lehetne írni. Talán az még jobban sikerülne, mint ez! :O

3 hozzászólás
Laszlo_Molnar_2>!
Stephen King: A mágus

Könnyed kis semmiség, amelynek a borítójáról, fülszövegéből a kiadó (talán a jól felfogott érdekében) igyekezett eltitkolni, hogy King bácsi a 13 éves lányának írta. Ha megnézzük a mai 13 éves lányoknak írott könyveket, érezhető egyrészt az író szeretete lánya iránt (mellékszereplőként még a történetbe is beleírja), másrészt az, hogy kisebbnek érzi a valóságosnál. Néha a stílus mintha a nyolcvanas évek magyar gyerekirodalmát idézné, annyira kis magyarázós, kedveskedős. De persze nincs ezzel nagy baj, csak számítani kell rá, meg arra, hogy a sztoriban nincs semmi emlékezetes, a könyv felét az teszi ki, hogy a rossz szereplő nagyon rossz helyzetet idéz elő, aztán a második felét meg az, hogy ezt a helyzetet feloldja. A szinte faék egyszerűségű sztorit ahol lehet, szálakra és idősíkokra bontja, több-kevesebbet szinte kétoldalanként ugrálva az időben oda és vissza, amit egyrészt nem érzek a gyerekes stílushoz valónak, másrészt a sztori egyszerűségével nem érzem összhangban lévőnek. Persze Kingtől megszokottan aztán a végére felpörög, még izgalmas is lesz kiszámíthatósága ellenére, de sokra ne számítsunk: King ennél szinte csak jobb könyveket írt ezelőtt és ez után.

(A magyar kiadás kisebb igénytelensége ellenére is elfogadható: bár a borítókép nemcsak béna, de köze nincs a könyvben szereplő leírásokhoz; a könyv régies nyelvezete még az elviselhetőség határán belül mesterkélt, a fordítási hibák szórványosak és nem súlyosak, legfeljebb csak pár pont és vessző – főleg a vége felé – nem találta meg a helyét a szövegben).

jano_andriska>!
Stephen King: A mágus

Stephen King nyilvánvalóan zseniális író, nem mellesleg a szórakoztató irodalomban kedvenc alkotóm is, kisujjában van ez a mesterség, de a középkori mese világa nem az övé szerintem. A modern amerikai kisváros az ő igazi terepe, abban verhetetlen bajnok, hétköznapi szereplői kivétel nélkül megélednek, elképesztően jók és hihetők a figurái, az atmoszféra, minden kézzelfogható és plasztikus, pont ettől olyan rémületesek a borzalmak is. A feszültségteremtés miatt kedvelem igazán – nem is a horror miatt –, ahogy lassan a normálisnak látszó dolgok kezdenek eltorzulni, a humort felváltja a lidérces döbbenet, az élet kifordul önmagából, s lassan valami elementáris démoni sötétség kúszik be mindenhová, mindezt tökéletes tempóban adagolva. Az elbeszéléseinek a stílusa utánozhatatlan, kifejezetten szeretem, hogy nem kell ötven oldalt várni, hogy berántson, mert már az első mondatától magával ragad minden története. Kivéve ezt. Meg is lepett, hogy ennyi olvasónak tetszett, ízlés dolga, tiszteletben tartom. Ebben a műfajban azonban ezt én rendkívül gyengének éreztem, kétszer futottam neki, de feladtam. Motiválatlan, érdektelen, nem működött nálam. Csak azért nem fél csillag, mert King amúgy meg mindig öt.

Sheeana>!
Stephen King: A mágus

Kicsit sablonos,de ennek ellenére nagyon is szerethető mese. :-)

timeja>!
Stephen King: A mágus

A mágus merőben eltér King többi könyvétől, épp ezért eleinte kicsit szokatlan volt. A története tetszett, egyre izgalmasabbá vált, én pedig egyre inkább bevonódtam, és szurkoltam a szereplőknek. Voltak fenntartásaim (pedig Kingnél sosem szokott), de meggyőzött. Naomi karaktere közel került hozzám, mint harcos „amazon”, a kutyái (főleg Frisky) szintén, ez jó szál volt a történetben. :)
Ami nagyon zavaró volt ebben a kiadásban (S-King Könyvkiadó, ’92), hogy borzasztó sok elírás és betűkihagyás volt benne, vesszőhibák, aposztróf elmulasztása… Nem vagyok egy kifejezett „grammar nazi”, de ez nekem folyton-folyvást megakasztotta az olvasásomat, és rontotta az élményt. Azt sem értem, hogy miért kellett az eredeti címet ("The Eyes of the Dragon") megváltoztatni A mágus-ra, mivel a könyv olvasása után abszolút egyértelmű, hogy miért is kapta A sárkány szeme címet a mű. (Hál' Istennek más kiadások meghagyták ezt a címet.) Egyértelműen jobb cím lett volna, de ez már tényleg mellékes.
Szóval mindenkinek ajánlom ezt a könyvet (de nem ezt a kiadást, óvakodjatok tőle!), érdemes Kingnek ezt az oldalát is megismerni.

Ameriel>!
Stephen King: A mágus

Kicsit másabb volt, mint azok, amiket eddig olvastam Kingtől, de tetszett. Jó volt, hogy többször megszólította az olvasókat. Azt viszont sajnáltam, hogy könnyen rá lehetett jönni, hogy mi lesz a végkifejlet.
A történet nem egy 5 csillagos, de a karakterek jók voltak, a megfogalmazás is, na meg Kingről van szó. King csak jó lehet. :D

16 hozzászólás
Ocukáné_Kaszahara_Mei>!
Stephen King: A mágus

King ìrt egy közepesen jó mesét a kislányának. Különösen nem ragadott magával a történet, sablonosnak talaltam a karaktereket is. Egy-két jelenet tetszett csak. Kicsit talán Setét tornyos hangulata volt itt-ott.

4 hozzászólás
Igentisz>!
Stephen King: A mágus

Stephen King világ híres horror író ha jól tudom ha bár én tőle eddig csak ezt az egy könyvet olvastam.
Ez a könyv más néven is megjelent úgy, hogy a Sárkány szeme csak két különböző kiadótól van.
Ez most kivételesen nem horror történet hanem egy jó kis kaland történet melyet King a lányának írt mert „túl véresek” voltak számára apja történetei ezért nem is olvasta őket így született meg ez a történet, Flagról a gonosz varázslóról, Péteről a trónörökösről és Markról, Péter öccséről.
Nekem nagyon tetszett a történet nem is egyszer olvastam.
Aki szereti a kaland könyveket annak feltétlen elkel olvasnia, ha bár a végével nem voltam megelégedve, ha elolvassátok ti is rájöttök mért ha a hiányérzet rátok tör.
Addig is „JÖVÖK HERCEGEM, JÖVÖK A FEJEDÉRT!!!”

1 hozzászólás
Monokuro_Hime>!
Stephen King: A mágus

Az első könyvem Kingtől. Azóta célom megszerezni az összes eddig megjelent könyvét. :) :)


Népszerű idézetek

Qwerf>!

Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha.

25. (101. oldal)

_Timi_>!

…az emberek ritkán nyújtják legjobb formájukat, ha magukra maradnak. A jólneveltség maszkját a legtöbben félredobják. S hogy mi van a maszk alatt? Holmi szörnyeteg?

Qwerf>!

…szemét elöntötték a hála forró könnyei. Az igazi barátság bizonyítékaival szembesülve alighanem hasonlóan érzünk mindannyian, hisz többnyire szeretetlen pusztaságnak rémlik a világ, s a virágok, melyek szikkadt földjéből kisarjadnak felettébb ritkák.

69. (269. oldal)

Qwerf>!

Soha senki nem képes elfelejteni azt a játékát, melyben gyermekfejjel legnagyobb örömét lelte, még akkor sem, ha idővel szebb játékot kap helyette.

7. (29. oldal)

_Timi_>!

Hogy a mágusok csak éjjel dolgoznak, mesebeszéd uram. De vigyáznunk kell kétes hírnevünkre…

_Timi_>!

Ha az ember lát valakit, az a valaki pedig nem láthatja őt, a leghétköznapibb cselekvések is különös jelentőségre tesznek szert.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Houck: A tigris átka
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Angie Sage: Repülés
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet