A ​mágus 86 csillagozás

Stephen King: A mágus

…A szerencsétlen beosztott börtönőr, aki végre ajtót nyitott, nem egészen négy másodpercig élt, miután elhúzta a harmadik reteszt is. Egy rémálomszerű fehér arcot látott, izzó vörös szemeket, és egy fekete köpenyt, amely az elcsituló szélben hollószárnyként hullott hátra. Felsikoltott. A levegő megtelt száraz suhogással. A félig részeg őr felnézett, és Flagg bárdja kettéhasította a fejét…
Senki sem tudja, mikor érkezett, senki sem tudja honnan jött, de nyomában pusztítás és halál jár….
A város falai közé befészkelte az emberiséggel egyidős GONOSZ, aki ezúttal a mágus alakjában jelenik meg. Egyedül a börtönbe vetett fiatalember sejti a mágus ördögi tervét. De ahhoz, hogy megállítsa, rendkívüli segítségre van szüksége…
A számos horrortörténet világhírű – hazánkban is népszerű – szerzője lenyűgöző és félelmetes világba vezeti el az olvasót, ahol minden megtörténhet, és meg is történik.

A szem és A sárkány szeme címmel is megjelent.

Eredeti mű: Stephen King: The Eyes of the Dragon

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
King, Budapest, 1992
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637789170 · Fordította: Gáspár András

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Randall Flagg


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
Rendbonto
Stephen King: A mágus

Nos ez egy szép mese volt. Mese! Egyszerű, de izgalmas, bár számomra kevés fordulattal, de jó befejezéssel. Ahogy egyik barátom mondta miután elolvasta ő is: „Valahogy így tudnám elképzelni, hogy Stephen King ilyeneket mesél a kisgyerekeinek”. Abszolút egyetértek vele! Ez a mesemondó leírás érdekes és tőle elég furcsa volt számomra, de nem azt mondom, hogy ez elrontotta volna a dolgokat. Hangulatossá tette. A történet viszont semmi váratlannal vagy nagyobb izgalommal nem szolgált. Persze mint írtam, szerepet kaptak ezek az elemek is, csak sokkal, de sokkal kevésbé, mint más King regényben. Összességében hozta, amit elvártam tőle, mert körülbelül ilyesmire számítottam. Egyszer elolvasni mindenképpen érdemes… de többször? Hááát… akkor inkább már mást választanék tőle. :D Amúgy ennek a sztorinak egy nagyon szép folytatást lehetne írni. Talán az még jobban sikerülne, mint ez! :O

3 hozzászólás
>!
Sheeana P
Stephen King: A mágus

Kicsit sablonos,de ennek ellenére nagyon is szerethető mese. :-)

>!
timeja
Stephen King: A mágus

A mágus merőben eltér King többi könyvétől, épp ezért eleinte kicsit szokatlan volt. A története tetszett, egyre izgalmasabbá vált, én pedig egyre inkább bevonódtam, és szurkoltam a szereplőknek. Voltak fenntartásaim (pedig Kingnél sosem szokott), de meggyőzött. Naomi karaktere közel került hozzám, mint harcos „amazon”, a kutyái (főleg Frisky) szintén, ez jó szál volt a történetben. :)
Ami nagyon zavaró volt ebben a kiadásban (S-King Könyvkiadó, ’92), hogy borzasztó sok elírás és betűkihagyás volt benne, vesszőhibák, aposztróf elmulasztása… Nem vagyok egy kifejezett „grammar nazi”, de ez nekem folyton-folyvást megakasztotta az olvasásomat, és rontotta az élményt. Azt sem értem, hogy miért kellett az eredeti címet ("The Eyes of the Dragon") megváltoztatni A mágus-ra, mivel a könyv olvasása után abszolút egyértelmű, hogy miért is kapta A sárkány szeme címet a mű. (Hál' Istennek más kiadások meghagyták ezt a címet.) Egyértelműen jobb cím lett volna, de ez már tényleg mellékes.
Szóval mindenkinek ajánlom ezt a könyvet (de nem ezt a kiadást, óvakodjatok tőle!), érdemes Kingnek ezt az oldalát is megismerni.

>!
Alumni
Stephen King: A mágus

Igazi ajándék volt ez a könyv, mert egy nyaralás alkalmával mindössze 900 Ft-ért találtam ezt a kiadást, melynek – 2003 lévén, amikor számomra még nem „robbant” az információs kor – mit sem tudtam a létezéséről. Aztán más King-kötetek belső bibliográfiájából vagy nem is tudom, végül honnan kiderült, hogy ez A sárkány szeme más magyar cím alatt. A lényeg, hogy hiába fantasy-mese, igazán minimális horrorral, de úgy elkápráztatott, hogy az egy ültő helyemben történő elolvasás után új kedvencet avattam Kingtől: a dobogóra helyeztem ezt az igen kevéssé ismert történetet, amely nem is a rá jellemző horror vagy thriller. (Később ez megismétlődött a Setét Torony 4. kötetével). Nagyon szép és megindító, ahogy a türelem ereje megjelenik a sztoriban: A halálsoronhoz hasonlóan itt is hosszú évek telnek el, míg apránként épülget az egérút.

>!
Merielle
Stephen King: A mágus

Kicsit másabb volt, mint azok, amiket eddig olvastam Kingtől, de tetszett. Jó volt, hogy többször megszólította az olvasókat. Azt viszont sajnáltam, hogy könnyen rá lehetett jönni, hogy mi lesz a végkifejlet.
A történet nem egy 5 csillagos, de a karakterek jók voltak, a megfogalmazás is, na meg Kingről van szó. King csak jó lehet. :D

16 hozzászólás
>!
Laszlo_Molnar_2
Stephen King: A mágus

Könnyed kis semmiség, amelynek a borítójáról, fülszövegéből a kiadó (talán a jól felfogott érdekében) igyekezett eltitkolni, hogy King bácsi a 13 éves lányának írta. Ha megnézzük a mai 13 éves lányoknak írott könyveket, érezhető egyrészt az író szeretete lánya iránt (mellékszereplőként még a történetbe is beleírja), másrészt az, hogy kisebbnek érzi a valóságosnál. Néha a stílus mintha a nyolcvanas évek magyar gyerekirodalmát idézné, annyira kis magyarázós, kedveskedős. De persze nincs ezzel nagy baj, csak számítani kell rá, meg arra, hogy a sztoriban nincs semmi emlékezetes, a könyv felét az teszi ki, hogy a rossz szereplő nagyon rossz helyzetet idéz elő, aztán a második felét meg az, hogy ezt a helyzetet feloldja. A szinte faék egyszerűségű sztorit ahol lehet, szálakra és idősíkokra bontja, több-kevesebbet szinte kétoldalanként ugrálva az időben oda és vissza, amit egyrészt nem érzek a gyerekes stílushoz valónak, másrészt a sztori egyszerűségével nem érzem összhangban lévőnek. Persze Kingtől megszokottan aztán a végére felpörög, még izgalmas is lesz kiszámíthatósága ellenére, de sokra ne számítsunk: King ennél szinte csak jobb könyveket írt ezelőtt és ez után.

(A magyar kiadás kisebb igénytelensége ellenére is elfogadható: bár a borítókép nemcsak béna, de köze nincs a könyvben szereplő leírásokhoz; a könyv régies nyelvezete még az elviselhetőség határán belül mesterkélt, a fordítási hibák szórványosak és nem súlyosak, legfeljebb csak pár pont és vessző – főleg a vége felé – nem találta meg a helyét a szövegben).

>!
Igentisz
Stephen King: A mágus

Stephen King világ híres horror író ha jól tudom ha bár én tőle eddig csak ezt az egy könyvet olvastam.
Ez a könyv más néven is megjelent úgy, hogy a Sárkány szeme csak két különböző kiadótól van.
Ez most kivételesen nem horror történet hanem egy jó kis kaland történet melyet King a lányának írt mert „túl véresek” voltak számára apja történetei ezért nem is olvasta őket így született meg ez a történet, Flagról a gonosz varázslóról, Péteről a trónörökösről és Markról, Péter öccséről.
Nekem nagyon tetszett a történet nem is egyszer olvastam.
Aki szereti a kaland könyveket annak feltétlen elkel olvasnia, ha bár a végével nem voltam megelégedve, ha elolvassátok ti is rájöttök mért ha a hiányérzet rátok tör.
Addig is „JÖVÖK HERCEGEM, JÖVÖK A FEJEDÉRT!!!”

1 hozzászólás
>!
Monokuro_Hime
Stephen King: A mágus

Az első könyvem Kingtől. Azóta célom megszerezni az összes eddig megjelent könyvét. :) :)

>!
fatal
Stephen King: A mágus

Mindent tartalmaz, amit egy középkori történetben/mesében elvárnánk, sőt pontosan azt tartalmazza, semmivel sem többet, sem kevesebbet. Gonosz varázsló, öreg király, két utód, ezek testvéri viaskodásuk, befolyásolás, mágia, igazságszolgáltatás -> ahogy említettem, egy középkori mese tipikus jellemzői, iskolai példája :)
Ennek ellenére én imádtam, pont ezért, mert régi emlékeket, érzéseket csalt elő, olvasása közben, hisz ezt a történetet oly sokszor hallottuk már :)

>!
Tázy_Anasztázia_László
Stephen King: A mágus

Nekem nagyon nagyon tetszett !!! :) kicsit lazább King :D


Népszerű idézetek

>!
Qwerf

Az emberi lélek, különösképp a gyermeki lélek, kúthoz hasonlatos: édes vízzel teli, mélységes mély kúthoz. S ha valamely gondolat túlságosan kellemetlen valaki számára, azt dobozba zárva lelke kútjának mélyébe veti. Vár, míg meghallja a csobbanást… s a doboz eltűnik. Bizonyos szempontból legalábbis – mert igazában nem tűnik el soha.

25. (101. oldal)

>!
_Timi_

…az emberek ritkán nyújtják legjobb formájukat, ha magukra maradnak. A jólneveltség maszkját a legtöbben félredobják. S hogy mi van a maszk alatt? Holmi szörnyeteg?

>!
Qwerf

…szemét elöntötték a hála forró könnyei. Az igazi barátság bizonyítékaival szembesülve alighanem hasonlóan érzünk mindannyian, hisz többnyire szeretetlen pusztaságnak rémlik a világ, s a virágok, melyek szikkadt földjéből kisarjadnak felettébb ritkák.

69. (269. oldal)

>!
Qwerf

Soha senki nem képes elfelejteni azt a játékát, melyben gyermekfejjel legnagyobb örömét lelte, még akkor sem, ha idővel szebb játékot kap helyette.

7. (29. oldal)

>!
_Timi_

Ha az ember lát valakit, az a valaki pedig nem láthatja őt, a leghétköznapibb cselekvések is különös jelentőségre tesznek szert.

>!
_Timi_

Hogy a mágusok csak éjjel dolgoznak, mesebeszéd uram. De vigyáznunk kell kétes hírnevünkre…


Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Neil Gaiman: Coraline
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Michael Ende: A Végtelen Történet
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra