A ​kívülálló 442 csillagozás

Stephen King: A kívülálló

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2019
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635040247 · Fordította: Dranka Anita
>!
Európa, Budapest, 2019
504 oldal · ISBN: 9789635041237 · Fordította: Dranka Anita

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Holly Gibney · Howie Gold · Terence "Terry" Maitland · ügyvéd · Alec Pelley · Bill Samuels · Jeannie Anderson · Marcy Maitland · Mrs. Lovie Bolton · Ralph Anderson · William Samuels · Yune Sablo

Helyszínek népszerűség szerint

Flint City


Kedvencelte 41

Most olvassa 54

Várólistára tette 235

Kívánságlistára tette 261


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi MP>!
Stephen King: A kívülálló

Na, egy King, aminek nem unalmas az eleje. Hihetetlen.
Sőt, az eleje izgalmasabb, mint a vége. Ami meg a kettő között van, az hol felpörög, hol leül, egészen Holly megjelenéséig, mert onnantól kezdve imádom az egészet.
Aki nem olvasta a Bill Hodges-trilógiát, az ezt hagyja ki, mert King bácsi nem szívbajos, úgy elspoilerezi az előző könyveit, mint a huzat. Most így az értékelés közepe felé bele kell, hogy írjam, ma tökfőzeléket csináltam vacsira fasírttal, ezt csak azért írom bele, mert tesztelem, hogy elolvassa-e valaki ezt az értékelést, amit én itt összeszenvedek, vagy csak nyomja a csillagot, mint az egyszeri postás a csengőt.
Na visszatérve a könyvre, nekem bejött, a vége túl gyors volt, viszont meghozta a kedvem, hogy újraolvassam a trilógiát.
És még több könyvet Holly-nak!

34 hozzászólás
mate55>!
Stephen King: A kívülálló

„Az írásaim olyanok, mint egy hasadás a tükrön.” Amikor a közvélemény ítélete néha megbocsáthatatlanabb és szigorúbb, mint bármely bírósági döntés. A Király megint megadta rajongóinak azt, amire vágytak, miközben új ötleteket karolt fel. Arra gondolok, hogy most a könyv fókusza inkább a mögöttes jelentéseken van, karakterei inkább a csendesebb pillanatokban élnek. Mindig vicces, mindig egy kicsit szarkasztikus, szeret itt-ott szórakozni, (Harlan Coben szerzőtársat mutató részei különösen szórakoztatók voltak) néha jóindulatúan, néha maróbb hangon, miközben időnként súlyos kérdésekkel foglalkozik anélkül, hogy prédikációvá válna. Tele apró utalásokkal, egyedi hangokkal, egyúttal komoly erkölcsi igazságszilánkokkal, filozófiai, társadalomtudományi eszmefuttatásokkal, amelyek ugyanakkor szerves egészet alkotnak. Másrészt, senki sem tudja úgy felbosszantani az olvasót, mint ő, mert a könyv egyharmada anélkül telik el, hogy valódi válaszokat vagy előrehaladást nyújtana, de senki nem tud létrehozni, olyan intenzív várakozási légkört sem. Azonban innentől kezdve izgalmas és észrevétlen vadászat kezdődik egy természetfeletti ragadozóra, aki az erőszakból, a fájdalomból és a nyomorúságból táplálkozik. Aprólékos, realista, valódi karaktereket mozgató története magával ragadó, érzelmi világa áthatja, majd összeszorítja a szívet, és persze nem rest bebizonyítani, hogy bizony nagyon durva dolgokra is képes. Kétségkívül nem ez a legjobb műve, mégis sajnáltam, hogy véget ért, és ki kellett lépnem a regény világából a valódiba…

1 hozzászólás
gesztenye63 MP>!
Stephen King: A kívülálló

Nagy pofával hirdetem itt magamról, hogy nemigen szeretem én az adaptációkat, meg úgy általában sem vagyok oda a bestseller „múvíkért”, és már rég nem vagyok igazi sorozat-junkie sem.
Ehhez a regényhez azonban mégis filmes párhuzamot kell hoznom. Nagyjából olyan spin-off volt ez, mint „Breaking Bad”-nek a „Better Call Saul”. Persze egy izmos oldalhajtás is mély gyökeret tud ereszteni és dús lombozatú, egészséges faóriássá növekedhet. Ezt majd meghozza az idő. Jelenleg azonban az a véleményem, hogy A kívülálló a Bill Hodges széria halvány másodhegedűse csupán, partjelző a gombfociban. King mester nyilván nem felejtett el írni, hiszen nagy sikerrel tanítja is az írás tudományát (persze nem a művészetét, merthogy azt nem lehet). Ez a regény azonban annak ellenére gyenge, hogy a lendület mindvégig sodró, olvasmányos, írástechnikailag igazi profi munka. Akár jó is lehetne, ha eltekintenénk attól a kevésbé hanyagolható ténytől, hogy nagyjából a történet egyharmadától szinte minden történés jó előre megjósolható, hiszen a sztori a már említett trilógia kaptafáját használja (nem is túl szemérmesen). Végül is kommersz thrillernek tökéletesen megfelelne, azonban nagyjából annyi benne az eredetiség, mint vízibivalyban az erotikus vonzerő. A sztori vivőanyagának, az El Cuco legendának a beemeléséről szinte ordít, hogy King a már jól bevált Brady Hartfield hajtásláncot igyekszik beleerőltetni ebbe a csendes oklahomai kisvárosi rémálomba. Ettől pedig erőltetett, szorulásos hangulata lesz az egésznek, ami kifejezetten irritáló egy ilyen kaliberű szerző esetében. Csupán Holly Gibney karaktere és bizonyos, jól sikerült jelenetekben a filmszerű ábrázolás technikája menti gyenge közepesre az összképet.

Számomra (aki egyébként King tisztelőjének – ha nem is rajongójának – vallom magam) óriási csalódás ez a könyv. Keserű nosztalgiával gondolok a Mester klasszikus alkotásaira, amikor még a misztikus thriller utolérhetetlen tanítójaként és a Setét Torony atyjaként tekintettem rá. Remélem, hogy nem csupán a hype-hullámot meglovagló, nyugger, alibi focistaként fejezi be a pályafutását.

Kókuszka>!
Stephen King: A kívülálló

Őrült elméletek, amik véletlenül pontosan egybevágnak a tényekkel.
Kezdődik egy iszonytató gyermekgyilkossággal. Van gyanúsított tanúkkal, ujjlenyomat, vércsoport, DNS egyezőséggel, katasztrofális letartóztatással. Nem lenne Stephen King, ha nem fűszerezné meg rendesen. Kiderül a vádlott egyszerre két helyen volt, sorra jönnek a fordulatok. Bekapcsolódik a nyomozásba Holly Gibney, a természetfölötti dolgok „szakértője”, megelevenedik az El Cuco legenda, az univerzum végtelensége, végtelen lehetőségekkel. A kívülállót a bánat és a harag élteti, belőlünk táplálkozik: „- a feje tetejére állít mindent, amit igaznak hittem a világról, amelyben élek” mondja a nyomózó. Van egy különleges atmoszférája, a karakterek jól eltaláltak, visz magával és nem enged.

12 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: A kívülálló

4 hét kellett erre? Komolyan mondom, tudtam, hogy a meló leszívja az agyam, de ennyire..:? Most, hogy a transzfúziós tanfolyamon vagyok, végre tudok újra olvasni, és még milyen jó könyveket! (zárójelbe mindezekkel)
King bácsi fúzionálja ebben a könyvében a régi jól bevált „furcsaságokat” a mai megfontolt, komoly krimijeivel, és lám most érzem hosszú idő óta először, hogy valaki ezzel a megújulásával révbe ért. A legfontosabb, hogy pokolian erősen kezdődik, olyan feszültséggel, lendülettel kezdett, amit már hosszú idő óta nem láttam egy könyvben sem. Aztán tény, és való, hogy kissé leül a dolog, de Hollyval újra visszatér a lendület, és onnantól nincs megállás. Nagyon jól esett újra egy ilyen jó könyvet olvasni King bácsitól a számomra csalódást keltő Csipkejózsika után.

Ui.: Megnéztem a sorozatot is. Nem volt rossz, de a végére elég összecsapott lett. Még mindig jobb a könyv, azt mondom.

1 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: A kívülálló

A sorozat megnézése után alig vártam, hogy el kezdhessem olvasni. Igaz, hogy nem mindegyik részlet egyezett, vagy maradtak ki, vagy máshogy volt, ennek ellenére magával ragadott, beszippantott a történet. Kellő mennyiségű misztikum, kellő mennyiségű horrorral fűszerezve. A film után nem volt meglepetés, hogy hogyan fog alakulni a sztori, hogy hogyan fognak rájönni ki is a valódi gyilkos, de mégis izgalomba tartott. Még több ilyet :)

Anarchia_Könyvblog>!
Stephen King: A kívülálló

Adott egy erőteljes krimi, egy erőteljes misztikus szál – mindez persze lehetne sablon, azonban a Mesternek van egy különleges érzéke, hogy egyedivé, megismételhetetlenné tegye. Ezt a könyvet ajánlatos úgy elkezdeni, hogy arra a napra semmi mást nem szabad tervezni, ugyanis King – ahogy már megszokhattuk tőle –, nem engedi, hogy a könyve olvasásán kívül mást is csinálhassunk.

Mindenképpen meglepő volt, hogy egy krimi könyvet kezdtem el olvasni. Fülszöveg alapján kissé meg is ijedtem, hogy akkor most Ő is beállt a sorba és kapok egy már számtalanszor megírt történetet. Nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat. Inkább kicsit magamban csalódtam, amiért egyáltalán azt merészeltem feltételezni róla, hogy valami sablont alkot. Tökéletesen hozta az elvárt szintet, a felállított mércét, és valószínű, ezt sokan mások is így fogják gondolni, akik kicsit is ismerik az író egyéniségét.
Ajánló folytatása itt:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/10/30/stephen_ki…

Chöpp >!
Stephen King: A kívülálló

Újra és újra tapasztalnom KELL Stephen King zsenialitását. Magamon mérem le, mit művel, mint író: elborzaszt, megrémít, átkódol, megbűvöl, fogva tart, zsarol és nagyon-nagyon-nagyon sokáig nem ereszt.
Alapvetően hányingerem van a történet kezdetétől. Taszít és kétségbe ejt. Olvasom LASSAN, de biztosan tovább. Hurcol a grabancomnál fogva. Nem szeretem felvenni. Olvasom. Nem szeretem letenni. Kíváncsivá tesz, de továbbra sem szeretem felvenni. Olvasom. Nem akarom letenni. Agyalok rajta. Akkor is – legfőképpen akkor –, amikor nem olvasom. Feszültté tesz, feszültségben tart. Feszülten olvasom. Ráfeszülök. Ideggombóc leszek. Még egy fejezet. Na jó, csak még egy. A könyvet néha megszakító hétköznapi cselekedetek – jár az agyam: A kívülállón jár az agyam. Őrület! Mindig King feszít úgy keresztre zsibbasztó kínban, hogy ELLENEMRE jóval többet olvasok belőle, mint a napi limit. Mit mondjak? Hogy csak Kinggel tudok éjszakázni? Nem. Csak Kinggel nem tudom megtenni, hogy ne aludjak, hanem addig olvassam, míg ép eszem és tudatom megadóan alkuszik bele egy reálisnak tűnő kompromisszumba: O.K., ez lesz az utolsó ilyen, két évig megint nem veszek a kezembe ettől a zseni-őrülttől egy novellácskát sem (hogy a több száz oldalasakat említeni se merjem!)!
Elég annyi hozzá, hogy kész vagyok. Megint. Köszi, Stephen! Újfent kiforgattál magamból. (És ezt én már nehezen viselem.)

Dawnofmyth P>!
Stephen King: A kívülálló

Imádtam, alig tudtam letenni. Ezzel nagyon elkapott, kíváncsivá tett. Többször volt olvasás közben Nick Cutter feelingem, de nem rontott az élményen. Tetszett a misztikus szál, pláne ahogyan felvezetésre került egy legenda : ) Szeretem amikor a krimi találkozik a misztikummal. Jó volt régi ismerőssel is találkozni, számomra onnan ledült be igazán a történet. Holly-t mindig is kedveltem. Igazán kíváncsi vagyok, hogy hogyan adaptálták ezt a történetet sorozatra, mert könyvben magával ragadó. Amennyire csalódtam a Csipkerózsikákban, féltem, hogy ez is hasonló lesz, de szerencsére várakozáson felül teljesített.

smetalin>!
Stephen King: A kívülálló

A könyv feléig négy csillag körül mozgott, de ahogy belépett a képbe Holly! A rend helyreállt, és nem tudtam letenni. Ismét nagyot alkotott.
Nagyon jól keverte a misztikus szálat a krimivel és a nyomozást. Nálam végig fenntartotta az egyensúlyt, nem billent a mérleg nyelve.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55>!

Az élet néha köcsög módon bánik az emberrel. Sőt gyakran.

319. oldal

Kókuszka>!

Kérlek, áldd meg Pete-et, miközben horgászik, mert csak egy hülye indul el csónakkal, úgy, hogy úszni se tud.

267. oldal

Kókuszka>!

A média döglegyeit arra kérni, hogy ne filmezzenek, olyan volt, mint a szúnyogokat kérni, hogy ne csípjenek.

98. oldal

mate55>!

Gimis koromban elolvastam az Agatha Christie-összest.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
6 hozzászólás
Kókuszka>!

A pénz ugyan nem jelent gyógyírt minden fájdalomra, gondolta Alec, de azt lehetővé teszi, hogy az ember viszonylagos kényelemben gyászoljon.

260. oldal

FreeAngel>!

Ha nem tudjátok elengedni a múltat, az elkövetett hibák élve felzabálnak.

495. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elengedés · hiba · Holly Gibney · múlt
mate55>!

A lányok magukkal vitték a mobiltelefonjukat?
– Ezt komolyan kérdezed? Gyakorlatilag a kezükhöz van nőve.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mobiltelefon
mate55>!

Kitartó egy szörnyeteg a kábszer, hosszú karmai vannak.

341. oldal

mate55>!

Az oldalán nagy, kék betűkkel a JOGÁBAN ÁLL HALLGATNI, AMÍG MEG NEM ISZOM A KÁVÉMAT felirat állt.

123. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A vörös sárkány
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Blake Crouch: Wayward Pines
Dennis Lehane: Viharsziget
Jeff Lindsay: Dexter dicsfényben
Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Lauren Beukes: Tündöklő lányok