A ​két halott lány (A halálsoron 1.) 98 csillagozás

Stephen King: A két halott lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kilencéves ikerlányok voltak, az ártatlanság mintaképei. Senki sem értette, miért kellett meghalniuk, az a furcsa, fekete óriás sem, akit brutális meggyilkolásukkal vádolnak és halálra ítélnek. John Coffey megjelenése után hajmeresztő események sorozata veszi kezdetét a siralomházban, melyek hatására példátlan egység alakul ki elítéltek és börtönőrök között.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 1997
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630761467 · Fordította: Bihari György

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Stephen King: A két halott lány

Az az egy baj volt ezzel a könyvvel, h rohadtul nem érdekel. A saját kihívásom teljesítéséhez kell. Kb február ota próbálom rávenni magam, h legyek hamar túl rajta.
Meg aztán a film se tetszett. Vagyis nem teljesen igaz ez így. Nem újranézôs.

2 hozzászólás
Balázs_Erőss >!
Stephen King: A két halott lány

Az egyik kedvenc filmem eredeti verziója könyvben sem okoz csalódást. Óhatatlanul össze fogom hasonlítani a filmmel, ez alól nem fogok tudni kibújni.
A karakterek bemutatása tökéletes, mindenkinek megvan a maga (kötelezően elvárt) stílusa.
Nagyon gyorsan lehet vele haladni, olvastatja magát.
Talán a legjobb belépő regény ha a King-életművet fel akarod dolgozni.

raka0328>!
Stephen King: A két halott lány

Évekig vadásztam ezt a sorozatot, hogy meglegyen minden darabja. Annak ellenére, hogy kiadták egybe, nagyon örülök, hogy ragaszkodtam ehhez a kiadáshoz. Mégpedig azért, amit King írt az előszavában. Ez a történet alapból ilyen kiadásra íródott, bírtam, ahogy leírta, hogy kölyökként leszidta a mamáját, hogy ne olvassa el az AC könyvek utolsó oldalát. Így, ebben a formátumban a nagyon kíváncsi olvasók se tudták meg, hogy mi lesz a sztori vége, csak az utolsó kötetnél.
A filmet annak idején láttam, és imádtam. Eléggé hasonló a könyvhöz. Ez egy bevezető kötet, amikor egy nagyon tragikus apropó miatt megismerjük John Coffey-t, a siralomházat, az erőviszonyokat.

Dorka50 P>!
Stephen King: A két halott lány

Na igen. Az egyik kedvencem történetem King-től. Igaz eddig csak a filmet láttam, de az is a kevesek egyike, ami nagyon jól sikerült. Maga a sztori elég kemény. Mint őr emberségesnek maradni annak ellenére, hogy a halálsoron lévők nem véletlenül vannak ott. De persze ez nem sikerül mindenkinek. Ami nagyon tetszik, hogy elég részletes a személyiség leírás, meg a környezet leírása, de mégsem unalmas. King.nél nekem általában ez probléma szokott lenni.

Zanit>!
Stephen King: A két halott lány

A sorozatot egyben értékelem, mert számomra csak így van értelme.
A filmet minimum 50 alkalommal láttam, egyik kedvencem, így nagyon kíváncsi voltam a könyvre is. A hangulat teljesen ugyanaz, nem csalódtam benne.
John Coffey, Edgecombe, Brutál a kedvenc karaktereim.
Ami picit zavart, az az ugrálás az időben és itt nem arra gondolok, hogy 1932 és az idősek otthona között, hanem hogy az 1932-es történéseket nem időrendben mondja el az író. Ezért ugyan levonok fél csillagot a maximálisból, de így is nagyon szerethető, tanulságos és elgondolkodtató könyv.

chhaya>!
Stephen King: A két halott lány

Néhány éve láttam a filmet, ami nagyon tetszett, de úgy éreztem, kell egy kis idő, mire a könyvbe is belekezdek. A halál és a hozzá vezető út, főleg ha megérdemelt büntetésként vár, nem egyszerű téma. King itt is mesterien ír, pedig még csak a bevezetésnél tartunk… Nehéz letenni, olvastatja magát – ezért is olvasom a folytatásokban, és nem az egyben kiadott kötetet, hogy tovább tartson.

Deyra>!
Stephen King: A két halott lány

Érdemes volt elolvasni ezt a kis könyvet, abból a szempontból, hogy kiderült belőle érdekel-e a folytatása, a hasonló témájú könyvek vagy sem. Maga a halálsort érdekesnek tartom, mert keveset lehet tudni róla. Úgy sejtem talán a következő részekben több részletet kaphatunk, amik ebben a részben kimaradtak. A könyvnek ezek a nyitott részei nem, de összességében tetszett, szerintem később folytatni is fogom.

Risus P>!
Stephen King: A két halott lány

Azt hiszem újra fogom nézni a filmet. Ezt a kötetet nem tudom, hogy érdemes lenne-e értékelni, mert ez csak töredéke a teljes történetnek. Ráadásul már egyszer olvastam az egészet egyben, így túlságosan meglepő dolgokat nem olvastam.
A stílus és a karakterábrázolás számomra érezhetően jobb, mint a korábbi művein.
Egy dolgot viszont annyira nem díjaztam, az pedig az időugrálás.

Petrus601>!
Stephen King: A két halott lány

Végre elolvastam az első Stephen King könyvemet, éppen ideje volt már. :)
Azért ezzel kezdtem, mert a Halálsoron című filmet évekkel ezelőtt láttam és megszerettem, gondoltam felelevenítem egy kicsit, így könyv formájában.

Lehet jobb is, hogy sorozat formájában van kiadva, mert nagyon-nagyon hamar kivégezném, ha nem így lenne.

Mondjuk borzasztó a történet maga, hogy két 9 éves kislány halt meg, szóval nem erre mondom, hogy jó, hanem magára a könyvre, a könnyen olvashatóságára, arra, hogy nem lehet letenni, és már most azon agyalok, hogy milyen lesz a következő rész.
5*

2 hozzászólás
Sansa I>!
Stephen King: A két halott lány

Két dologtól tartottam; egyrészt attól, amely szinte minden King könyvnél megtörténik, nevezetesen az, hogy úgy kikapcsol, hogy nem létezik többé kötelesség, külvilág. Ez megtörtént, ugyanis csak el akartam kezdeni, erre nem bírtam ki, hogy ne olvassam el azonnal és egyvégtében. És már mellettem a második rész, de estig ki sem nyitom, mert ez lesz a vége. King stílusában van valami, amivel folyamatosan behúz a csőbe, és láthatatlan bilincsbe ver, nem enged, amíg egy sor is marad belőle olvasatlan.
Másrészt a film. Az egyik kedvenc filmem, és egyike azon keveseknek, amit akárhányszor képes lennék végignézni, és minden egyes alkalomkor kiráz a hideg bizonyos jeleneteknél. Úgyhogy féltem, milyen lesz ezek után – hogy párbeszédeket fújok szóról-szóra a filmből – elolvasni a könyvet. Hogy kivételesen nem ér-e csalódás, és nem mondom a végén, hogy a film jobb volt, többet adott.
Az első rész végén úgy vélem, ettől feleslegesen paráztam. (És most már várom, izgulok, hogy vajon bizonyos kedvenc megállapítások, jelenetek a filmből milyenek voltak King bácsi képzeletében).

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

SDániel P>!

Azt hiszem sokért nem adták volna, ha nem látják azt, ami elébük tárult, és egyikük sem fogja elfelejteni – olyasfajta lidércnyomás volt, amely ott lapul a jó és rendes élet leplei és díszletei, az egyházközösségi vacsorák, a vidéki séták, a becsületes munka, a jóéjt-puszik mögött. Minden embernek van egy koponyája, és állítom, hogy minden életnek is van. Ezt látták meg a férfiak aznap – a rémséges koponyát, amely néha kivigyorog a mosoly mögül.

61. oldal

SDániel P>!

„Beszélgetést kezdeményezni”, valójában ez volt munkánk sarkalatos pontja. Akkor nem tudtam ezt, de ennek a különös, öreg kornak a magaslatáról visszatekintve (azt hiszem, az öregkor minden szakasza különösnek tűnik annak számára, aki kénytelen átélni) már látom, hogy így volt, és arra is rájöttem, hogy akkor miért nem vettem észre: annyira fontos szerepet játszott a munkánkban, mint a lélegzés az életünkben. Az nem volt fontos, hogy a jövő-menő ideiglenes munkatársak tudjanak „beszélgetést kezdeményezni”, viszont nekem, Harrynek, Brutálnak és Deannek okvetlenül tudnunk kellett, és ez volt az egyik oka annak, hogy Percy Wetmore-t egy istencsapásnak tartottuk. A rabok gyűlölték, az őrök gyűlölték, mindenki gyűlölte, kivéve a politikus ismerőseit, magát Percyt, és talán (de csak talán) az anyját. Olyan volt, mint egy nagy adag fehér arzén az esküvői tortán, és azt hiszem kezdettől fogva tudtam, hogy egyszer még katasztrófát fog okozni. Bármikor bekövetkezhetett. Ami bennünket, többieket illeti, kinevettük volna, aki azt mondja, hogy nem annyira az elítéltek börtönőreként, mint pszichiáterként hajtjuk a legnagyobb hasznot- egyik énem még ma is szeretné lemosolyogni ezt az ötletet – de tudtuk, hogy beszélgetést kell kezdeményeznünk, különben azok, akik az Öreg Füstössel kénytelenek szembenézni, esetleg megőrülnek.

76. oldal

Sansa I>!

Egy fekete selyemzsákot húznak a fejükre, miután elmondták zavaros és nagyrészt értelmetlen utolsó szavaikat. Állítólag az ő érdekükben történik, de én mindig arra gondoltam, inkább miattunk, hogy ne láthassuk a kétségbeesés iszonyú áradását a szemükben, amikor megértik, hogy ülve fognak meghalni.

16. oldal

Melinda_Kléri>!

– Te csak ne aggódj az Öreg Füstös miatt – válaszoltam szórakozottan. – Nagy emberből is kicsit csinál.

Horgas_Tóth_eSztike>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

(…) de néha az ember nem tudja befogni a száját. A szája sokszor nagyobb bajt hoz az emberre, mint a pöcse.

43. oldal, 3. fejezet (Európa, 1997)

sophie P>!

Ralph egy harmadik lehetőséget javasolt, egy történetet, amelyet ugyanúgy lehet írni, ahogy olvassák: folytatásokban. Tetszett a feszültség is: ha kudarcot vallok, ha nem tudom folytatni, azonnal olvasók milliói fogják követelni a fejemet. Senki nem tudja ezt nálam jobban, kivéve a titkárnőmet, Juliann Eugleyt; inden héten dühös olvasói levelek tucatjait kapjuk, aelyek a Dark Tower ciklus következő részét követelik (Türelem Roland rajongói: ígérem, még egy év, és várakozástok véget ér). Az egyik olvasóm egy láncra vert plüssmacit ábrázoló polaroid fényképet küldött, és egy üzenetet, újságokból kivágott betűkből összerakva: AZONNAL TESSÉK MEGÍRNI A DARK TOWER KÖVETKEZŐ RÉSZÉT, KÜLÖNBEN MEGHAL A MEDVE.

12. oldal - A szerző előszava

Sansa I>!

Még hetven-egynéhány éves korában is olyan asszony volt, aki sürgős szükség esetén nem habozna kikapni a zsilettet a fertőtlenítős kék tokból. Föl lehet ismerni a gyilkosokat, még ha egy álmos kisváros öreg könyvtárosnőjeként végzik is.

19. oldal

Sansa I>!

Egy pillanatig azt hittem, nem fog elmenni, és csakugyan zűr lesz, Coffey meg csak állt ott egész idő alatt, mint a világ legnagyobb lejárt órája.

29. oldal

Sansa I>!

Bizonyos értelemben ez volt a legrosszabb; az Öreg Füstös sohasem égette el azt a valamit, ami bennük volt, ahogy a manapság befecskendezett szerek sem altatják el. Kiürül a testből, átugrik valaki másba, és mi csak a hüvelyt ölhetjük meg, amely igazából már nem is él.

32. oldal


A sorozat következő kötete

A halálsoron sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert McCammon: Egy fiú élete
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Dennis Lehane: Viharsziget
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Thomas Harris: A vörös sárkány
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Dean R. Koontz: A visszatérő
Chris Carter: Halállista