68. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​két halott lány (A halálsoron 1.) 127 csillagozás

Stephen King: A két halott lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kilencéves ikerlányok voltak, az ártatlanság mintaképei. Senki sem értette, miért kellett meghalniuk, az a furcsa, fekete óriás sem, akit brutális meggyilkolásukkal vádolnak és halálra ítélnek. John Coffey megjelenése után hajmeresztő események sorozata veszi kezdetét a siralomházban, melyek hatására példátlan egység alakul ki elítéltek és börtönőrök között.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 1997
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630761467 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

JBollok92>!
Stephen King: A két halott lány

Egy kihíváshoz olvastam ezt a bevezető kötetet, de később a sorozat többi darabjára is sort kerítek majd. Nagyon jó volt, olvastatta magát. A kislányok halála elég durva témaválasztás, dehát ugye Kingről beszélünk. Meg az idősík is kissé csapongó volt, de más rosszat abszolút nem lehet elmondani a kötetről.

Cukormalac P>!
Stephen King: A két halott lány

Szuper indítás, bár az eddig olvasott könyveinek nagy része után ezt már megszoktam Istvánunktól. Kifejezetten tetszik a történet elejére elhelyezett, az olvasónak szóló sztorizós, baráti hangvételű levél, mivel nagyon kedvemre valók írói részről a hasonló megmozdulások. (Tőle pedig különösen, és igen, tipikusan az a szerző, akinek még a villanyszámláját is szívesen végigbogarásznám.Bár gyanítom, hogy inkább a sötétségért rajong, haha…) Talán A Setét Torony kicsiben párhuzam is helytálló: nem hogy Te, gyanútlan olvasó nem tudhatod, mi lesz a vége, de maga a Szerző sem, szóval túl nagy megfejtések még nincsenek azt leszámítva, hogy az írásmódra extra hamar ráállt az agyam, a halványan körvonalazódó történetet pedig brutálisnak, szívszorítónak találom már most is. King kivételes tehetsége és zsenialitása az ilyen, inkább lélektani, belül keményen marcangoló sztorikat illetően újfent kétségtelenné vált előttem, s habár konkrétan az elején járok még, tudom, hogy a végére is ötcsillag meg instant kedvenc lesz. Abba pedig különösen durva belegondolni, hogy mindez akár meg is történhetett volna, az 1930-as évek körítés számomra plusszal ruházza fel az amúgy sem gyenge könyvecskét. Elme-ügyileg tény és való, hogy nincsenek nála maximálisan rendben a dolgok (nem kell ehhez dokinak lenni, elég csak olvasni tőle, hmm…), de amíg nem válik közveszélyessé és csak a lapokon éli ki a ki tudja, milyen és mindenféle hajlamait, addig én sem félek. Annyira. spoiler

>!
Európa, Budapest, 1997
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630761467 · Fordította: Bihari György
Zsuzsanna_Makai>!
Stephen King: A két halott lány

Az az egy baj volt ezzel a könyvvel, h rohadtul nem érdekel. A saját kihívásom teljesítéséhez kell. Kb február óta próbálom rávenni magam, h legyek hamar túl rajta.
Meg aztán a film se tetszett. Vagyis nem teljesen igaz ez így. Nem újranézôs.

2 hozzászólás
Balázs_Erőss>!
Stephen King: A két halott lány

Az egyik kedvenc filmem eredeti verziója könyvben sem okoz csalódást. Óhatatlanul össze fogom hasonlítani a filmmel, ez alól nem fogok tudni kibújni.
A karakterek bemutatása tökéletes, mindenkinek megvan a maga (kötelezően elvárt) stílusa.
Nagyon gyorsan lehet vele haladni, olvastatja magát.
Talán a legjobb belépő regény ha a King-életművet fel akarod dolgozni.

raka0328>!
Stephen King: A két halott lány

Évekig vadásztam ezt a sorozatot, hogy meglegyen minden darabja. Annak ellenére, hogy kiadták egybe, nagyon örülök, hogy ragaszkodtam ehhez a kiadáshoz. Mégpedig azért, amit King írt az előszavában. Ez a történet alapból ilyen kiadásra íródott, bírtam, ahogy leírta, hogy kölyökként leszidta a mamáját, hogy ne olvassa el az AC könyvek utolsó oldalát. Így, ebben a formátumban a nagyon kíváncsi olvasók se tudták meg, hogy mi lesz a sztori vége, csak az utolsó kötetnél.
A filmet annak idején láttam, és imádtam. Eléggé hasonló a könyvhöz. Ez egy bevezető kötet, amikor egy nagyon tragikus apropó miatt megismerjük John Coffey-t, a siralomházat, az erőviszonyokat.

Dorka50 P>!
Stephen King: A két halott lány

Na igen. Az egyik kedvencem történetem King-től. Igaz eddig csak a filmet láttam, de az is a kevesek egyike, ami nagyon jól sikerült. Maga a sztori elég kemény. Mint őr emberségesnek maradni annak ellenére, hogy a halálsoron lévők nem véletlenül vannak ott. De persze ez nem sikerül mindenkinek. Ami nagyon tetszik, hogy elég részletes a személyiség leírás, meg a környezet leírása, de mégsem unalmas. King.nél nekem általában ez probléma szokott lenni.

Zanit>!
Stephen King: A két halott lány

A sorozatot egyben értékelem, mert számomra csak így van értelme.
A filmet minimum 50 alkalommal láttam, egyik kedvencem, így nagyon kíváncsi voltam a könyvre is. A hangulat teljesen ugyanaz, nem csalódtam benne.
John Coffey, Edgecombe, Brutál a kedvenc karaktereim.
Ami picit zavart, az az ugrálás az időben és itt nem arra gondolok, hogy 1932 és az idősek otthona között, hanem hogy az 1932-es történéseket nem időrendben mondja el az író. Ezért ugyan levonok fél csillagot a maximálisból, de így is nagyon szerethető, tanulságos és elgondolkodtató könyv.

jeszan>!
Stephen King: A két halott lány

A sorozat első füzete, szépen felvezetve a szereplőket és az eseményeket. Az egér a kedvenc karakterem.

chhaya>!
Stephen King: A két halott lány

Néhány éve láttam a filmet, ami nagyon tetszett, de úgy éreztem, kell egy kis idő, mire a könyvbe is belekezdek. A halál és a hozzá vezető út, főleg ha megérdemelt büntetésként vár, nem egyszerű téma. King itt is mesterien ír, pedig még csak a bevezetésnél tartunk… Nehéz letenni, olvastatja magát – ezért is olvasom a folytatásokban, és nem az egyben kiadott kötetet, hogy tovább tartson.

Risus P>!
Stephen King: A két halott lány

Azt hiszem újra fogom nézni a filmet. Ezt a kötetet nem tudom, hogy érdemes lenne-e értékelni, mert ez csak töredéke a teljes történetnek. Ráadásul már egyszer olvastam az egészet egyben, így túlságosan meglepő dolgokat nem olvastam.
A stílus és a karakterábrázolás számomra érezhetően jobb, mint a korábbi művein.
Egy dolgot viszont annyira nem díjaztam, az pedig az időugrálás.


Népszerű idézetek

SDániel P>!

Azt hiszem sokért nem adták volna, ha nem látják azt, ami elébük tárult, és egyikük sem fogja elfelejteni – olyasfajta lidércnyomás volt, amely ott lapul a jó és rendes élet leplei és díszletei, az egyházközösségi vacsorák, a vidéki séták, a becsületes munka, a jóéjt-puszik mögött. Minden embernek van egy koponyája, és állítom, hogy minden életnek is van. Ezt látták meg a férfiak aznap – a rémséges koponyát, amely néha kivigyorog a mosoly mögül.

61. oldal

SDániel P>!

„Beszélgetést kezdeményezni”, valójában ez volt munkánk sarkalatos pontja. Akkor nem tudtam ezt, de ennek a különös, öreg kornak a magaslatáról visszatekintve (azt hiszem, az öregkor minden szakasza különösnek tűnik annak számára, aki kénytelen átélni) már látom, hogy így volt, és arra is rájöttem, hogy akkor miért nem vettem észre: annyira fontos szerepet játszott a munkánkban, mint a lélegzés az életünkben. Az nem volt fontos, hogy a jövő-menő ideiglenes munkatársak tudjanak „beszélgetést kezdeményezni”, viszont nekem, Harrynek, Brutálnak és Deannek okvetlenül tudnunk kellett, és ez volt az egyik oka annak, hogy Percy Wetmore-t egy istencsapásnak tartottuk. A rabok gyűlölték, az őrök gyűlölték, mindenki gyűlölte, kivéve a politikus ismerőseit, magát Percyt, és talán (de csak talán) az anyját. Olyan volt, mint egy nagy adag fehér arzén az esküvői tortán, és azt hiszem kezdettől fogva tudtam, hogy egyszer még katasztrófát fog okozni. Bármikor bekövetkezhetett. Ami bennünket, többieket illeti, kinevettük volna, aki azt mondja, hogy nem annyira az elítéltek börtönőreként, mint pszichiáterként hajtjuk a legnagyobb hasznot- egyik énem még ma is szeretné lemosolyogni ezt az ötletet – de tudtuk, hogy beszélgetést kell kezdeményeznünk, különben azok, akik az Öreg Füstössel kénytelenek szembenézni, esetleg megőrülnek.

76. oldal

sophie P>!

Ralph egy harmadik lehetőséget javasolt, egy történetet, amelyet ugyanúgy lehet írni, ahogy olvassák: folytatásokban. Tetszett a feszültség is: ha kudarcot vallok, ha nem tudom folytatni, azonnal olvasók milliói fogják követelni a fejemet. Senki nem tudja ezt nálam jobban, kivéve a titkárnőmet, Juliann Eugleyt; inden héten dühös olvasói levelek tucatjait kapjuk, aelyek a Dark Tower ciklus következő részét követelik (Türelem Roland rajongói: ígérem, még egy év, és várakozástok véget ér). Az egyik olvasóm egy láncra vert plüssmacit ábrázoló polaroid fényképet küldött, és egy üzenetet, újságokból kivágott betűkből összerakva: AZONNAL TESSÉK MEGÍRNI A DARK TOWER KÖVETKEZŐ RÉSZÉT, KÜLÖNBEN MEGHAL A MEDVE.

12. oldal - A szerző előszava

Sansa I>!

Egy fekete selyemzsákot húznak a fejükre, miután elmondták zavaros és nagyrészt értelmetlen utolsó szavaikat. Állítólag az ő érdekükben történik, de én mindig arra gondoltam, inkább miattunk, hogy ne láthassuk a kétségbeesés iszonyú áradását a szemükben, amikor megértik, hogy ülve fognak meghalni.

16. oldal

Sansa I>!

Még hetven-egynéhány éves korában is olyan asszony volt, aki sürgős szükség esetén nem habozna kikapni a zsilettet a fertőtlenítős kék tokból. Föl lehet ismerni a gyilkosokat, még ha egy álmos kisváros öreg könyvtárosnőjeként végzik is.

19. oldal

Sansa I>!

Egy pillanatig azt hittem, nem fog elmenni, és csakugyan zűr lesz, Coffey meg csak állt ott egész idő alatt, mint a világ legnagyobb lejárt órája.

29. oldal

Sansa I>!

Bizonyos értelemben ez volt a legrosszabb; az Öreg Füstös sohasem égette el azt a valamit, ami bennük volt, ahogy a manapság befecskendezett szerek sem altatják el. Kiürül a testből, átugrik valaki másba, és mi csak a hüvelyt ölhetjük meg, amely igazából már nem is él.

32. oldal

Apocalypto>!

– Te csak ne aggódj az Öreg Füstös miatt – válaszoltam szórakozottan. – Nagy emberből is kicsit csinál.

Lea_Simon>!

Öt éve ismertük egymást. Hosszú idő ez munkatársak között, különösen, ha az is hozzátartozik a munkához, hogy az életet átváltoztassuk halálra.


A sorozat következő kötete

A halálsoron sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dennis Lehane: Viharsziget
John Cure: Hontalan lelkek
Peet Goodman: Újra meg újra
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Joe Hill: Szarvak
Richard Chizmar: A rémkirály nyomában