6. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
20. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​halálsoron (A halálsoron 1-6.) 469 csillagozás

Stephen King: A halálsoron Stephen King: A halálsoron

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Cold Mountain fegyház E blokkjában, a siralomházban, néhány rab várja, hogy elérkezzen az idő, amikor végig kell mennie a halálsoron, melynek a végén ott magasodik a villamosszék, az Öreg Füstös. Mindnyájukat – Eduard Delacroix-t, a keszeg kis franciát. „Vad” Billy Whartont, az eszelős fiatalembert, és John Coffeyt, a hatalmas termetű, folyvást könnyező négert – főbenjáró bűnért, többszörös gyilkosságért ítélték halálra. Paul Edgecombe, a blokk lelkiismeretes főfoglára azonban bizonyos meglepő, mondhatni, csodás események hatására úgy érzi, néhány dolognak utána kell járnia. Lehet, hogy a három halálraítélt közül az egyik ártatlan? S ha igen, vajon módjában és hatalmában áll-e tennie is valamit ez ügyben, Hisz Paul tudja, milyen óriási kockázatot vállal megbízható munkatársaival együtt, nemcsak az állásukat veszíthetik el, de ők maguk is börtönbe kerülhetnek. Amikor megtudja az igazságot, nincs sok választása… Stephen King letehetetlenül izgalmas, feszes regényét – melyből nagy… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: The Green Mile

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 2016
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051695 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2015
512 oldal · ISBN: 9789634051831 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2015
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051695 · Fordította: Bihari György

2 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

John Coffey · Paul Edgecombe · "Kölyök Billy" Wharton · Brutus Howell (Brutál) · Curtis Anderson · Dean Stanton · Eduárd Delacroix · Hal Moores · Harry Terwilliger · Melinda Moores · Mr. Jingles · Percy Wetmore

Helyszínek népszerűség szerint

Cold Mountain · E blokk


Kedvencelte 175

Most olvassa 44

Várólistára tette 267

Kívánságlistára tette 281

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Stephen King: A halálsoron

Nehéz erről a könyvről bármit is írni…Zseniális, felkavaró, elgondolkodtató és még ezer más jelzőt tudnék felsorolni ami King zsenialitását jellemezné, de félek hogy nem találnám a megfelelő szavakat…mert kevésnek tűnik, bármennyire is felmagasztalnám ezt a kötetet.
Olvassátok el, és megértitek… csak ennyi. Olvassátok el.

>!
Rodwin
Stephen King: A halálsoron

Nehéz írni erről a könyvről, annyira csodálatos, emberi, felkavaró egyben. Egy érzelmi hullámvasút volt míg a végére értem.
Persze a filmet már számtalanszor láttam, és akkor is hasonló érzések kerülgettek, de ezt a könyv jobban visszaadta.
King ismét remek karaktereket alkotott, ehhez nagyon ért, mellé egy izgalmas történetet is kanyarított, olykor remek humorral, sok alapigazsággal és kis fantasztikummal.
De mondhatni tökéletes koktél lett!
John Coffey-t nem lehetett, nem kedvelni, maga volt a megtestesült szeretet, egy óriás bőrében. Delacroix és Mr. Jingles is sok mosolyt csalt az arcomra, a halálsoron is van barátság, még ha az csak egy kisegér. :)
Persze kellettek a gonosz karakterek is, mint Vad Billy és Percy.
Ugyan gyilkosok, és bűnösök voltak, de szörnyű érzés lehetett várni a papírt, ami az utolsó vacsorád hírnöke. Rengeteg erő kellett nekik is, hogy végigmenjenek a halálsoron és beleüljenek abba az ördögi székbe, ami a végüket jelenti.

Élmény volt olvasni az író bevezetőjét a könyv előtt, a sok remek gondolatot és, hogy ezt sorozatként tervezte. Én örülök, hogy egyben el tudtam olvasni, és köszönöm Kingnek ezt a remek szívbe markoló történetet!

51 hozzászólás
>!
Timesz
Stephen King: A halálsoron

Én nem akarok regényeket írni értékelésként és nem is tudnék, egyszerűen zseniális ami King bácsi kezei közül kikerül. Nagyon sokszor láttam filmben és mindig sírtam rajta. Nagyon jó könyv, erre mást nem tudok írni. Mindenkinek ajánlom , aki szereti King írásait, azoknak is akik nem. :)

5 hozzászólás
>!
csillagka P
Stephen King: A halálsoron

Puhítani kell! mert a végén semmi sem marad. Harmadszor írom át az értékelésem, túl kemény, túl szenvedélyes és sajnos túl aktuális, politikai értelemben ami az oldalon (jogosan) tiltott.
Nem megy a nyugodt, békés beszéd, ha a témáról van szó. King ebben a könyvben tudatosan a legkeményebb érzéseinkkel játszik és azt milyen mélyen és tökéletesen teszi.
Bosszú, halál és az áldozat, a nagy kérdés van e joga a társadalomnak istent játszani? vagy hagyjuk rá arra a döntést arra aki mindent lát és tud, nem csak kívül hanem a szívekbe is legbelül. Ő nem tévedhet, mi igen.
Azt hiszem (remélem) ennyi még belefér, Az egész kérdés egy hatalmas nem számomra, ebben meg is erősített a könyv, hiszem minden tíz Vad Billyre jut egy John Coffey és ma se lenne jobb az arány.
Mindegy mit gondolsz, ezt a könyv talán közelebb visz a valósághoz, pont annyira, ahogyan a téma feszegetése a tabuk ledöntéséhez.. King nagyon is tudatosan csapott bele a lecsóba, tökéletesen eltalált arányok és sok-sok könnycsepp amit szerintem nem sokan fognak megúszni az utolsó oldalak olvasása közben.
Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen

3 hozzászólás
>!
gazibla P
Stephen King: A halálsoron

Ez egy nagyon jó könyv, King kitett magáért. :) Annyit sajnálok, hogy előbb láttam a filmet mint ahogy olvastam a könyvet, mert így végig Tom Hanks és Michael Clarke Duncan arcát képzeltem bele a szereplőkbe és tudtam a történet végkimenetelét. De még így is nagyon izgalmas történet volt. Coffey nagyon szerethető karakter és az őrök is kedvenceim lettek. Köszönöm Kingnek ezt az élményt.

6 hozzászólás
>!
Any P
Stephen King: A halálsoron

Nekem King még nagyon új és nem tudom, hagyjam-e magam megkörnyékezni! Talán találkozunk még, talán soha többe. De azt el kell mondjam, nekem ez a könyv fizikailag fájt és rengeteg álmatlan éjszakát okozott. Hiába a finoman elszòrt humor, valahogy nem esett jòl mosolyogni.
Azt hiszem, az IMHO-nak köszönhetően még sosem jártam ilyen messze a komfortzònám határátòl.

7 hozzászólás
>!
Emerencia P
Stephen King: A halálsoron

Abszolút ötcsillagos történet . Zseniális volt megint King. A filmet is megnéztem. Nagyon jóra sikerült. Az utórezgés még eltart egy ideig, amit okozott.

2 hozzászólás
>!
KissCsillag_Mackólány P
Stephen King: A halálsoron

Amikor ezt a könyvet a várólistámra tettem, úgy emlékeztem, hogy láttam a filmet.
De olvasás közben kiderült, hogy bizony nem láttam, mert ha láttam volna, akkor azonnal a kezembe vettem volna a könyvet.
Attól félek el sem tudom mondani, amit érzek.
Hihetetlen mértékű szeretet van benne. Tisztelet mások iránt, feláldozás és minden, ami ezek ellentéte, a gyűlölet, a közöny, az undor és a félelem kerülgeti és váltogatja egymást.
Az nyilvánvaló volt – sajnos –, hogy mi lesz a vége, mégis már az elején gyökeret vert bennem a remény, és olyannyira elburjánzott, hogy sírva olvastam végig. Sírtam, és gondolkodtam, hogy hogyan lehetnek emberek ennyire kegyetlenek, gyűlölettel telítve, a megtorlás és a megalázás kényszerzubbonyába zárva?
Talán fura, de nem tudom elképzelni Tom Hanks-szel a filmet, valahogy nekem nem ő a megfelelő színész.
Kedvenc persze John, a maga nemes egyszerűségével, és azzal a rengeteg fájdalommal, amit sok-sok ember helyett magára vett. Fantasztikus, amit tett, ahogy feláldozta, feladta, megadta magát.
Teljesen a könyv mámorában éltem napokig, eddig ez viszi a pálmát a King-ek között. Mégpedig magasan.

>!
revelácifa
Stephen King: A halálsoron

Pár éve amikor majd egy hónapig minden este megnéztem egy kimaradt film klasszikust a szorgalmi időszak nyári szünet alatt, gyakran felmerült bennem a gondolat, hogy basszus mekkora élmény lehetett egy ilyen alap filmet a moziban átélni. Ezidáig eszembe sem jutott, hogy hasonlót könyvek terén is lehet kívánni. Ugyanis annak ellenére, hogy egy borító alatt található már mind a 6 rész, a Halálsoron-t eredetileg folytatásos történetként adták ki és írta meg Mr. King. Ez pedig azzal a következménnyel járt, hogy rendszeres időközönként kap az olvasó egy kis talányt, egy nyitott kérdést vagy valamilyen cliffhangert. El se tudom képzelni milyen élmény lehetett egy egy füzet elolvasása után várni a következő hetekben érkező folytatást. Kipróbáltam volna az biztos.:)

Igazi hullámvasút volt ez a történet, ami persze nem hiányolta a már korábban olvasott King sztorik klasszikus jegyeit, azok közül is a legfontosabbat, hogy a választott főszereplő, jelen esetben Edgecombe főnök, személye, lénye és karaktere szinte megszólal a lapokon. Egy olyan történetet mesél el rajta keresztül, mely csak szép lassan csap át a valóságból a fantasztikumba és oda vissza, amíg már mi sem látjuk hol is van a határ a kettő között, bármennyire is valószínűtlen a cselekmény. De lehet egy cselekmény bármennyire is izgalmas ha nincs mögötte igazi háttér.
King a Halálsoron valóságát az alapjaiból húzza fel és mutatja be a kort/korokat, a rossz embereket, az ártatlanokat, egy zöld folyosós világ minden zegét és zugát, beleértve minden mocskos, rémisztő vagy éppen vicces apró részletet és azok történetét az Öreg Füstöstől kezdve, Tütün a bűfés kocsis bentlakón keresztül egészen Mr. Jingels bajszának a hegyéig. És persze ott van még John Coffey.

Többet nem is mondok, mert nem lehet. Legalábbis anélkül, hogy a végtelenségig keresném a megfelelő szuperlatívuszokat. Inkább csak továbbsétálok..

>!
Európa, Budapest, 2015
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051695 · Fordította: Bihari György
>!
kte
Stephen King: A halálsoron

Végre megértettem, hogy miért szeretik sokan Stephen King-et. A halálsoron kiváló regény. A történet kezdetét kicsit lassúnak találtam, utána azonban teljesen lekötött, izgalmas volt, pedig a leírások meglehetősen részletesek. A történet kifutása nem okozott meglepetést, de az odáig elvezető út fordulatos volt. Az író szépen összefonta a szálakat és a „levezető rész” is nagyon tetszett. A misztikus szál nagyon jól illett a valóságos részek közé. Szomorúan olvastam az emberi természet sötét oldaláról, a rosszindulatról, kegyetlenségről, a faji diszkriminációról, miután azonban néhány hónapja olvastam egy másik halálsorról szóló könyvet, így a legnagyobb sokkon már túlestem, ezúttal kevésbé viselt meg.


Népszerű idézetek

>!
Sentis

˝Az idő megteszi a magáét, akár akarod, akár nem. Mindent magával visz, és a végén nem marad más, csak a sötétség. Néha találkozunk másokkal ebben a sötétségben, és néha megint elveszítjük őket.˝ – Paul Edgecombe

>!
Sentis

˝Mindnyájan meghalunk, tudom, hogy nincs kivétel, de néha, ó, Istenem, olyan hosszú a halálsor.˝ – Paul Edgecombe.

6. rész végén.

>!
Timosz

Arra gondoltam, talán mindnyájan cirkuszi egerek vagyunk, futkosunk körbe-körbe abban a homályos tudatban, hogy Isten és mennyei seregei figyelnek minket bakelitházainkban, a pillámüveg ablakokon át.

280. oldal

>!
arnold86

Nem volt mit tenni, a világ így forog. Megragadhatod és foroghatsz vele együtt,
vagy megállhatsz tiltakozni, és akkor rögvest lerepít magáról.

>!
Zúzmara

(…) Isten engedi, hogy így legyen, és mikor mi azt mondjuk: „nem értem”, akkor Isten azt válaszolja: „nem érdekel”.

>!
Rodwin

… (anyámtól hallottam egyszer, hogy ha egy nő csakugyan emlékezne rá, mennyire fájt világra hozni az első gyermekét, sohase szülne másodszor).

376. oldal

10 hozzászólás
>!
csillagka P

Az egyik olvasóm egy láncra vert plüssmacit ábrázoló polaroid fényképet küldött, és egy üzenetet, újságokból és magazinborítókról kivágott betűkből összerakva: AZONNAL TESSÉK MEGÍRNI A DARK TOWER KÖVETKEZŐ RÉSZÉT, KÜLÖNBEN MEGHAL A MEDVE.

>!
Zúzmara

Nincs semmi bajom a televízióval, de nem szeretem, ahogy elfordítja az embereket a világtól, hogy semmi mást ne nézzenek, mint annak üveges mását.

>!
Zúzmara

Másnap akkor keltem, amikor a nap még csak ígéret volt a keleti látóhatáron,…

1 hozzászólás
>!
Risus P

Azt mondják, felvágós vagyok, mert nemigen járok le a tévészobába, holott nem az emberekkel van bajom, hanem a műsorokkal,…


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Robert R. McCammon: Csak az enyém
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Charlaine Harris: Holtak klubja
Katie Alender: Bad Girls Don't Die – A rossz lányok nem halnak meg
Chuck Wendig: Vészmadarak
Dean R. Koontz: Rejtekhely
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Dean R. Koontz: Világvége