7. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
20. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​halálsoron (A halálsoron 1-6.) 514 csillagozás

Stephen King: A halálsoron Stephen King: A halálsoron

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Cold Mountain fegyház E blokkjában, a siralomházban, néhány rab várja, hogy elérkezzen az idő, amikor végig kell mennie a halálsoron, melynek a végén ott magasodik a villamosszék, az Öreg Füstös. Mindnyájukat – Eduard Delacroix-t, a keszeg kis franciát. „Vad” Billy Whartont, az eszelős fiatalembert, és John Coffeyt, a hatalmas termetű, folyvást könnyező négert – főbenjáró bűnért, többszörös gyilkosságért ítélték halálra. Paul Edgecombe, a blokk lelkiismeretes főfoglára azonban bizonyos meglepő, mondhatni, csodás események hatására úgy érzi, néhány dolognak utána kell járnia. Lehet, hogy a három halálraítélt közül az egyik ártatlan? S ha igen, vajon módjában és hatalmában áll-e tennie is valamit ez ügyben, Hisz Paul tudja, milyen óriási kockázatot vállal megbízható munkatársaival együtt, nemcsak az állásukat veszíthetik el, de ők maguk is börtönbe kerülhetnek. Amikor megtudja az igazságot, nincs sok választása… Stephen King letehetetlenül izgalmas, feszes regényét – melyből nagy… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: The Green Mile

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 2018
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051695 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2016
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051695 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2015
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051695 · Fordította: Bihari György

2 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

John Coffey · Eduárd Delacroix · Paul Edgecombe · "Kölyök Billy" Wharton · Brutus Howell (Brutál) · Curtis Anderson · Dean Stanton · Hal Moores · Harry Terwilliger · Melinda Moores · Mr. Jingles · Percy Wetmore

Helyszínek népszerűség szerint

Cold Mountain · E blokk


Kedvencelte 189

Most olvassa 51

Várólistára tette 277

Kívánságlistára tette 302

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly
Stephen King: A halálsoron

Nehéz erről a könyvről bármit is írni…Zseniális, felkavaró, elgondolkodtató és még ezer más jelzőt tudnék felsorolni ami King zsenialitását jellemezné, de félek hogy nem találnám a megfelelő szavakat…mert kevésnek tűnik, bármennyire is felmagasztalnám ezt a kötetet.
Olvassátok el, és megértitek… csak ennyi. Olvassátok el.

>!
Rodwin
Stephen King: A halálsoron

Nehéz írni erről a könyvről, annyira csodálatos, emberi, felkavaró egyben. Egy érzelmi hullámvasút volt míg a végére értem.
Persze a filmet már számtalanszor láttam, és akkor is hasonló érzések kerülgettek, de ezt a könyv jobban visszaadta.
King ismét remek karaktereket alkotott, ehhez nagyon ért, mellé egy izgalmas történetet is kanyarított, olykor remek humorral, sok alapigazsággal és kis fantasztikummal.
De mondhatni tökéletes koktél lett!
John Coffey-t nem lehetett, nem kedvelni, maga volt a megtestesült szeretet, egy óriás bőrében. Delacroix és Mr. Jingles is sok mosolyt csalt az arcomra, a halálsoron is van barátság, még ha az csak egy kisegér. :)
Persze kellettek a gonosz karakterek is, mint Vad Billy és Percy.
Ugyan gyilkosok, és bűnösök voltak, de szörnyű érzés lehetett várni a papírt, ami az utolsó vacsorád hírnöke. Rengeteg erő kellett nekik is, hogy végigmenjenek a halálsoron és beleüljenek abba az ördögi székbe, ami a végüket jelenti.

Élmény volt olvasni az író bevezetőjét a könyv előtt, a sok remek gondolatot és, hogy ezt sorozatként tervezte. Én örülök, hogy egyben el tudtam olvasni, és köszönöm Kingnek ezt a remek szívbe markoló történetet!

51 hozzászólás
>!
Timesz
Stephen King: A halálsoron

Én nem akarok regényeket írni értékelésként és nem is tudnék, egyszerűen zseniális ami King bácsi kezei közül kikerül. Nagyon sokszor láttam filmben és mindig sírtam rajta. Nagyon jó könyv, erre mást nem tudok írni. Mindenkinek ajánlom , aki szereti King írásait, azoknak is akik nem. :)

5 hozzászólás
>!
csillagka P
Stephen King: A halálsoron

Puhítani kell! mert a végén semmi sem marad. Harmadszor írom át az értékelésem, túl kemény, túl szenvedélyes és sajnos túl aktuális, politikai értelemben ami az oldalon (jogosan) tiltott.
Nem megy a nyugodt, békés beszéd, ha a témáról van szó. King ebben a könyvben tudatosan a legkeményebb érzéseinkkel játszik és azt milyen mélyen és tökéletesen teszi.
Bosszú, halál és az áldozat, a nagy kérdés van e joga a társadalomnak istent játszani? vagy hagyjuk rá arra a döntést arra aki mindent lát és tud, nem csak kívül hanem a szívekbe is legbelül. Ő nem tévedhet, mi igen.
Azt hiszem (remélem) ennyi még belefér, Az egész kérdés egy hatalmas nem számomra, ebben meg is erősített a könyv, hiszem minden tíz Vad Billyre jut egy John Coffey és ma se lenne jobb az arány.
Mindegy mit gondolsz, ezt a könyv talán közelebb visz a valósághoz, pont annyira, ahogyan a téma feszegetése a tabuk ledöntéséhez.. King nagyon is tudatosan csapott bele a lecsóba, tökéletesen eltalált arányok és sok-sok könnycsepp amit szerintem nem sokan fognak megúszni az utolsó oldalak olvasása közben.
Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen

3 hozzászólás
>!
Roszka 
Stephen King: A halálsoron

Nagyon sokan értékelték már előttem a könyvet, én is olvashattam volna korábban, hisz amint megjelent, megvettem. Csak elkövettem azt a hibát, hogy a filmet előbb néztem meg.
Aki egyszer is látta, sosem felejti el. Nagyon megcsinálták.
A könyv viszont zseniális, míg eszemet bírom, emlékezetes lesz. Viszont úgy érzem, még előfogom venni. Velejéig megrázza az embert, összecsócsál, megrágja a lelked és más emberként köp ki magából. King zseniális író, és talán az általam adott babérkoszorúján ez az egyik legszebb levélke!

>!
bokrichard
Stephen King: A halálsoron

Most – nem tudom hányadjára – úgy érzem, hogy nem tudok mit írni. Másodjára olvasom, a két olvasás között 5 év is eltelt talán (egyike az első King könyveknek, ami a kezembe került), de arra emlékeztem, hogy jó a könyv. De most értettem meg igazán, mennyit is tud változni két olvasásra a könyv, még inkább az olvasó. Plusz részletek, plusz érzések rajzolódnak ki, de legépelni mindezt nem igazán tudom. Bennem van, és bennem is marad. Megértettem, mi is a halandóság. Megértettem a halálbüntetés kérdéseit. Megkedveltem, és megsajnáltam John Coffey-t, aki nem egy ital. De mégis felfrissített, mint az a bizonyos, amivel keverték olykor. Őszintén, kriminek nekem nem igazán jönne be. A nyomozást a végére kissé összecsapva időzítették, és a megoldás is elég foltozott, erőltetett. De közben egy igazi csodát láttam átvitt, és szó szerinti értelemben is. King nagyon ügyesen lavírozik több könyvében is a könnyű irodalom, és a komoly, szépirodalmi kvalitások között. Az interpretációban ez az utóbbi. Az emberi természet, a halál példakönyve. Méltán lett ikonikus, méltán lett ezzel King igazán híres, mert a legtöbben erről hallottak a legtöbben az író kapcsán, még akkor is, ha a film miatt. Amit természetesen ennek a friss élménynek a tükrében újranézek, hisz anno az is nagy élmény volt. Aki szereti a könyveket, annak ez kötelező darab!

>!
gazibla P
Stephen King: A halálsoron

Ez egy nagyon jó könyv, King kitett magáért. :) Annyit sajnálok, hogy előbb láttam a filmet mint ahogy olvastam a könyvet, mert így végig Tom Hanks és Michael Clarke Duncan arcát képzeltem bele a szereplőkbe és tudtam a történet végkimenetelét. De még így is nagyon izgalmas történet volt. Coffey nagyon szerethető karakter és az őrök is kedvenceim lettek. Köszönöm Kingnek ezt az élményt.

6 hozzászólás
>!
Any P
Stephen King: A halálsoron

Nekem King még nagyon új és nem tudom, hagyjam-e magam megkörnyékezni! Talán találkozunk még, talán soha többe. De azt el kell mondjam, nekem ez a könyv fizikailag fájt és rengeteg álmatlan éjszakát okozott. Hiába a finoman elszòrt humor, valahogy nem esett jòl mosolyogni.
Azt hiszem, az IMHO-nak köszönhetően még sosem jártam ilyen messze a komfortzònám határátòl.

7 hozzászólás
>!
KingucK P
Stephen King: A halálsoron

Meglepő módon lassan haladtam ezzel a könyvel. Talán azért mert még annyira élénken emlékszem a filmre (pedig nagyon régen láttam, ideje a felelevenítésnek).
Az egyik kedvenc filmem közé tartozik az adaptációja, de eddig nem mertem belekezdeni, John Coffey alakja annyira élénken élt az emlékezetemben.
Az alap történet elég hétköznapian indul, egy börtön halálsor részlegének mindennapjai a 30-as években. Azért King nem lenne King ha nem csempészett volna bele valami rendkívülit.
Sajnos a film miatt nem tudtam elvonatkoztatni a karaktereket játszó színészektől, de így is nagyszerű élmény volt.
Ajánlom mindenkinek!

>!
Emerencia
Stephen King: A halálsoron

Abszolút ötcsillagos történet . Zseniális volt megint King. A filmet is megnéztem. Nagyon jóra sikerült. Az utórezgés még eltart egy ideig, amit okozott.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sli SP

Mindnyájan meghalunk, tudom, hogy nincs kivétel, de néha, ó, Istenem, olyan hosszú a halálsor.

(utolsó mondat)

>!
Sli SP

Az idő megteszi a magáét, akár akarod, akár nem. Mindent magával visz, és a végén nem marad más, csak a sötétség. Néha találkozunk másokkal ebben a sötétségben, és néha megint elveszítjük őket.

484-485. oldal, Hatodik rész - Coffey a halálsoron (Európa, 2018)

>!
Timosz

Arra gondoltam, talán mindnyájan cirkuszi egerek vagyunk, futkosunk körbe-körbe abban a homályos tudatban, hogy Isten és mennyei seregei figyelnek minket bakelitházainkban, a pillámüveg ablakokon át.

280. oldal

>!
arnold86

Nem volt mit tenni, a világ így forog. Megragadhatod és foroghatsz vele együtt,
vagy megállhatsz tiltakozni, és akkor rögvest lerepít magáról.

>!
Zúzmara

(…) Isten engedi, hogy így legyen, és mikor mi azt mondjuk: „nem értem”, akkor Isten azt válaszolja: „nem érdekel”.

>!
Rodwin

… (anyámtól hallottam egyszer, hogy ha egy nő csakugyan emlékezne rá, mennyire fájt világra hozni az első gyermekét, sohase szülne másodszor).

376. oldal

10 hozzászólás
>!
Zúzmara

Nincs semmi bajom a televízióval, de nem szeretem, ahogy elfordítja az embereket a világtól, hogy semmi mást ne nézzenek, mint annak üveges mását.

>!
csillagka P

Az egyik olvasóm egy láncra vert plüssmacit ábrázoló polaroid fényképet küldött, és egy üzenetet, újságokból és magazinborítókról kivágott betűkből összerakva: AZONNAL TESSÉK MEGÍRNI A DARK TOWER KÖVETKEZŐ RÉSZÉT, KÜLÖNBEN MEGHAL A MEDVE.

>!
Zúzmara

Másnap akkor keltem, amikor a nap még csak ígéret volt a keleti látóhatáron,…

1 hozzászólás
>!
Risus P

Azt mondják, felvágós vagyok, mert nemigen járok le a tévészobába, holott nem az emberekkel van bajom, hanem a műsorokkal,…


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Peter Straub: Torok
Joe Hill: A szív alakú doboz
Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Dennis Lehane: Viharsziget
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dean R. Koontz: Végsőkig
Blake Crouch: Az utolsó város