A ​coloradói kölyök 327 csillagozás

Stephen King: A coloradói kölyök

Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testén nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan. A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább?

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.

Eredeti mű: Stephen King: The Colorado Kid

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Európa, Budapest, 2008
162 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630785952 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Dave Bowie · Paul Devane · Stephanie McCann · Vince Teague


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 90


Kiemelt értékelések

>!
KingucK
Stephen King: A coloradói kölyök

Szokatlan regény King tollából, egy krimi, vagy csak egy nem igazi történet. Ahogy az író is írja az utószóban, a rejtély a fontos spoiler, valóban van rejtély, de nem a szokásos misztikus vagy horrorisztikus fajtából. Érdekes volt végigkövetni a két öreg újságíró nyomozását, akik még 25 év után sem adták ki a kezeik közül a kis saját nem történetüket, és hogy a friss zöldfülű újságíró palántát mennyire be tudták vonzani ebbe a légkörbe.
spoiler

3 hozzászólás
>!
Roszka
Stephen King: A coloradói kölyök

Nem emlékszem, hogy ilyen rövid könyvet olvastam volna a Mestertől! Viszont így is tetszett, bármilyen rövidke. Sodró, kevés oldalon elég sok mindent elmondó. Az, hogy ilyen a vége, még tetszik is, legalább megmozgatja a kis szürke agysejteket. Mindenki megtalálhatja a válaszokat a miértekre a saját ízlése szerint.

>!
Gregöria_Hill
Stephen King: A coloradói kölyök

Én sajnos alig olvastam Kinget eddig, de felteszem, hogy nem ok nélkül világhírű és elismert író. A tízezer oldalas dolgaival :) Így azt is felteszem alapról, hogy nem ír bele valamit a kisregényébe ok nélkül, mint pókok a fa alatt, hanem egy átgondolt szöveg ez is, amiben nincsenek lényegtelen részek. Még az ufós se! Még a két bíbor folt se, hiába is nem írt róla többet az első 10 oldal után! Én megjegyeztem. Szóval én innen indultam, hogy nem hülye a szöveg, és így már tényleg lehet rajta agyalni. Olvasás után rákerestem, vajon vannak-e oldalak százai, ahol ezen a rejtélyen gondolkodnak és vitatkoznak évek óta, bámulatos konteó elképzelésekkel meg nagyon jó ötletekkel, de hát nincsenek. Ebből azt gondolom, hogy ez a könyve Kingnek mégsem forgatta fel a világot, és hát igazából engem se, mindössze 1 éjjel nem aludtam, az mi az. A szöveget kicsit iskolásnak is éreztem, ez egy párbeszéden alapuló mű, egy trialógus (?), de a karakterek tetszettek, beleértve a hullát is, és a sziget-létről ejtett, misztikumot növelő pár sor is tetszett. Az olyan, mint egy futballkapus. Én igazából vágynék szigeten is lakni, most, hogy kapus már voltam, erre rájöttem, biztos sokat ad hozzá a pszichológiai jellemrajzomhoz :)

>!
Annie_Cresta
Stephen King: A coloradói kölyök

A sok negatív kritika miatt kicsit félve kezdtem el a könyvet, de nekem meglepően tetszett. A történetvezetés jó volt, ahogy a két öreg mesélte a történetet, egyre jobban megkedveltem őket. Rövid volt, felesleges szálak nélkül, aminek kifejezetten örültem, mert így nem volt unalmas és kíváncsi voltam a végére. Na igen, a vége. Nem vagyok egyedül a véleményemmel, de nekem a vége nagyon nem tetszett. King írja is, hogy kitalálhatott volna valami jobbat, de őt maga az ügy érdekelte, nem a megoldás. Engem a megoldás is érdekelt volna, úgyhogy igazán örültem volna valami meglepőnek, de hát ez van.

>!
Röfipingvin MP
Stephen King: A coloradói kölyök

Drága Barátom!
Azt írod a könyv utószavában, hogy ezt a könyvet vagy szereti az olvasó vagy nem, középút nincs. Szerintem meg van. Mert én nem tudom egyértelműen azt mondani rá, hogy tetszett, sem azt, hogy utáltam.
Lehetett volna ebből a felütésből egy érdekes, megfelelően félelmetes, misztikummal meghintett regényt írni.
De. Azt is leírod az utószóban, hogy „ha megdolgoztattam volna az agyamat (…), valószínűleg vagy fél tucat megoldást kitaláltam volna, három eléggé jót, kettő tűrhetőt és egy harmatgyengét. (…) De jelen esetben (…) tényleg nem érdekel a megoldás, csak maga a rejtély.”

Mindettől eltekintve szeretnék továbbra is veled zuhanni az Akárhol felől a Gőzünk Sincs felé.

>!
Blissenobiarella
Stephen King: A coloradói kölyök

Nem dobtam magam hanyatt ettől a sztoritól. Nem, nem a megoldás hiányzik belőle, az a része teljesen rendben van így, sőt, jár érte a puszi. Csak a törtnet szerintem gyengécske. A szereplők is olyan semmilyenek. Ki voltam borulva, hogy az egyiküket Dave Bowie-nak hívják.
Szerintem nem szabad sokat várni tőle, de egyébként a maga nemében egészen szórakoztató. Az utószóban King arra buzdít, indítsuk be az agysejtjeinket, és mi is gondolkozzunk a nagy rejtély megoldásán. Ha jobb lenne a sztori, talán megtenném.

>!
cintiatekla P
Stephen King: A coloradói kölyök

Bevallom, engem a kötet hangulata ragadott meg, és abba szerettem bele – mert nagyon szerettem olvasni ezt a kisregényt. Ahogy Stephanie-nak mesélik a coloradói kölyök történetét, és az olvasó közben érzi a tengert, a szellőt; látja maga előtt a homokos partot – még akkor is, ha több ezer mérföldre ül tőle; szerintem ez is zseniális benne azon az alapon túl, ahogyan King elmeséli a történeteit.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2018/02/stephen-king-co…

>!
chhaya P
Stephen King: A coloradói kölyök

Kinghez képest szokatlanul rövid volt, épp csak belemélyedtem, már vége is… S mint kiderült számomra, én is azok közé a kényelmes olvasók közé tartozom, akik a rejtélyt megoldással együtt kedvelik, és kerek egész történetre vágynak.

>!
Ananiila
Stephen King: A coloradói kölyök

Engem felidegesített ez a könyv. Egy nagy lufi az egész. És ellentétben az íróval nem gondolom, hogy ez a befejezés így jó.
Olyan nehezen tért rá a két öreg a lényegre, hogy az aztán spoiler
Tetszett a hangulat és a karakterek is. Még a felvázolt történet is.
De átverve érzem magam.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Amikor várunk valamire, egyetlen perc is örökkévalóságnak tűnik.

164. oldal

>!
Christa23

Hosszú évek óta nem olvastam Sherlock Holmes-könyvet, szóval nem tudom pontosan, hol, de egy ponton a nagy nyomozó valami olyasmit mond dr. Watsonnak, hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
>!
Miestas

Kedves Olvasó, megkérem, hogy gondolkozzon el egy kicsit a következőn:
Valójában rejtélyek hálójában élünk, és egyszerűen olyannyira megszoktuk már ezt, hogy a rejtély szót kihúztuk a szótárunkból, és egy másikkal helyettesítettük, amelyet sokkal jobban szeretünk: valóság.

>!
Szelén

(…)_Küzdj, és sikerrel jársz! Dolgozz keményen, és meglesz a jutalmad!_
Igyál, és hugyozni fogsz! – folytatta a sort Dave.

80. oldal

>!
csillagka P

…a rejtélyek gyönyörűsége az, ami lehetővé teszi, hogy épelméjűek maradjunk, miközben törékeny testünket próbára téve száguldozunk az élet pusztító versenyén.

163. oldal (Utószó)

2 hozzászólás
>!
Christa23

A lelkem mélyén meg vagyok győződve róla, Steffi, hogy mi, szerencsétlen emberi lények arra vagyunk kitalálva, hogy mindig a lehető legrosszabbra készüljünk fel, mert az olyan ritkán következik be, így aztán, ami csupán vacak, az egészen tűrhetőnek tűnik (sőt majdnem jónak), és el tudjuk fogadni.

49. oldal

>!
Szelén

Igaz, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik, de tudod, a megelégedettség fiatalít.

61. oldal

>!
MisssBee

(…) hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.

119. oldal

1 hozzászólás
>!
Francesco

(…) a végén az élet alig tűnik többnek egy nyári délutánnál, még azoknak is, akik száz évig élnek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Edgar Allan Poe: Arthur Gordon Pym csodálatos kalandjai / A Morgue utczai gyilkosság
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dennis Lehane: Viharsziget
Thomas Harris: A vörös sárkány
Chuck Wendig: Halálmadarak