A ​coloradói kölyök 377 csillagozás

Stephen King: A coloradói kölyök

Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testén nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan. A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább?

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Európa, Budapest, 2008
162 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630785952 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Dave Bowie · Paul Devane · Stephanie McCann · Vince Teague


Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 105


Kiemelt értékelések

Szürke_Medve>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Sok könyvét olvastam, és bár nem vagyok Stephen King feltétlen rajongója*, de el kell ismernem, hogy letett már az asztalra ezt azt. Például ezt a könyvet.
Ez a, többi könyvéhez képes rövid, regény szerintem mindenképp az egyik legjobb műve. Stephen King kisebbségben lévő misztikum nélküli, csupán hétköznapi elemekkel dolgozó művei közé tartozik (a Dolores a másik ilyen ismert) és talán éppen ezért a leginkább érdekes.
A regény fő mondanivalója az emberi megismerés határai, korlátai. Egy faék egyszerűségű történetet (amely mint megtudjuk nem is történet) mutat be, és ennek kapcsán világít rá az emberi racionalizmus illuzórikusságára, és ez meglehetősen filozófikussa teszi a könyvet. Mindezt teszi a szokásos remek stíusában, pompásan megrajzolt figurákkal és helyszínnel és hangulattal, amely olyan olvasmányossá teszi a könyveit.

*Sokszor kiábrándítóan közhelyes tud lenni, és jópár műve nem egyéb mint egy hatalmas kliségyűjtemény. – kétségtelenül ügyesen rakja össze őket, de a klisé attól még klisé marad… Emellett van pár, az írástól független rögeszméje, amelyket monomániásan beleerőszakol az írásaiba, akár van közük a témához akár nincs. Itt a colorádói kölyökben is sajnos megtette (az utószóban), fél csillagot bukott nálam miatt ez az amúgy ötcsillagos könyv …

1 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Amikor ezt a könyvet megtaláltam a könyvtárba igazán meglepődtem, hogy egy ilyen vékony Stephen King kötet is napvilágot látott. A rövidsége ellenére én azt mondom, hogy egy igazán izgalmas és pörgős történetet kaptunk. A végkifejlettel nem vagyok kielégedve, de erről bővebben beszélek a videómban, aminek a linkjét itt találjátok lent. Ez a krimi szerintem Stephen Kinghez képest egy kicsit gyengére sikerült.

https://youtu.be/AXHu8dp_eto

Heni_könyvespolca P>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Háááátt…hogy is fogalmazzak. Egyszerű, de nagyszerű. Izgalmas történet ami magába szippantott. :D Bár nem erre számítottam…meglepően rövid King-hez képest. Mire észbe kaptam már vége volt…egyedül azért 4,5 a pontozásom mert nem szeretem a rejtélyes befejezéseket :"D vártam volna a megoldást :D De az utószót elolvasva megértettem, hogy miért így ért véget! :)

Lunemorte P>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Valójában rejtélyek hálójában élünk, és egyszerűen olyannyira megszoktuk már ezt, hogy a rejtély szót kihúztuk szótárunkból, és egy másikkal helyettesítettük, amelyet sokkal jobban szeretünk: valóság. Honnan jöttünk? És hol voltunk, mielőtt idejöttünk? Fogalmunk sincs. Merre tartunk? Fogalmunk sincs. Őrület, hogy képesek vagyunk együtt élni mindezzel, és közben épelméjűek maradunk, de van benne valami gyönyörűség is.
Többször próbálkoztam már a regénnyel, pár oldal után feladtam. Most, hogy vége, nem érzek semmilyen érzelmet. Sem megkönnnyebbülést, sem jobb hangulatot. Semmilyen volt. Nem volt Kinges, nagyon nem.

1 hozzászólás
KingucK P>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Szokatlan regény King tollából, egy krimi, vagy csak egy nem igazi történet. Ahogy az író is írja az utószóban, a rejtély a fontos spoiler, valóban van rejtély, de nem a szokásos misztikus vagy horrorisztikus fajtából. Érdekes volt végigkövetni a két öreg újságíró nyomozását, akik még 25 év után sem adták ki a kezeik közül a kis saját nem történetüket, és hogy a friss zöldfülű újságíró palántát mennyire be tudták vonzani ebbe a légkörbe.
spoiler

3 hozzászólás
Roszka>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Nem emlékszem, hogy ilyen rövid könyvet olvastam volna a Mestertől! Viszont így is tetszett, bármilyen rövidke. Sodró, kevés oldalon elég sok mindent elmondó. Az, hogy ilyen a vége, még tetszik is, legalább megmozgatja a kis szürke agysejteket. Mindenki megtalálhatja a válaszokat a miértekre a saját ízlése szerint.

Gregöria_Hill>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Én sajnos alig olvastam Kinget eddig, de felteszem, hogy nem ok nélkül világhírű és elismert író. A tízezer oldalas dolgaival :) Így azt is felteszem alapról, hogy nem ír bele valamit a kisregényébe ok nélkül, mint pókok a fa alatt, hanem egy átgondolt szöveg ez is, amiben nincsenek lényegtelen részek. Még az ufós se! Még a két bíbor folt se, hiába is nem írt róla többet az első 10 oldal után! Én megjegyeztem. Szóval én innen indultam, hogy nem hülye a szöveg, és így már tényleg lehet rajta agyalni. Olvasás után rákerestem, vajon vannak-e oldalak százai, ahol ezen a rejtélyen gondolkodnak és vitatkoznak évek óta, bámulatos konteó elképzelésekkel meg nagyon jó ötletekkel, de hát nincsenek. Ebből azt gondolom, hogy ez a könyve Kingnek mégsem forgatta fel a világot, és hát igazából engem se, mindössze 1 éjjel nem aludtam, az mi az. A szöveget kicsit iskolásnak is éreztem, ez egy párbeszéden alapuló mű, egy trialógus (?), de a karakterek tetszettek, beleértve a hullát is, és a sziget-létről ejtett, misztikumot növelő pár sor is tetszett. Az olyan, mint egy futballkapus. Én igazából vágynék szigeten is lakni, most, hogy kapus már voltam, erre rájöttem, biztos sokat ad hozzá a pszichológiai jellemrajzomhoz :)

Kokuszka>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Eddig a legrövidebb olvasmányom Kingtől, először meg is lepődtem, mikor megláttam, hogy 200 oldal sincsen. De végülis ennek nincsen jelentősége.
Ez a könyv maga a rejtély, nagybetűkkel, vastagon megdolgoztatta az agytekervényeimet és még biztos, hogy egy ideig továbbra is a megoldáson fogok töprengeni.
A történet remek, nagyon gyorsan lehet vele haladni, spoiler. Nagyon bírtam a két öreget. Sajnálom, hogy csak ilyen alacsony százalékon áll ez a könyv. Nekem nagyon tetszett, hogy más, mint a többi története, amit eddig olvastam spoiler

Annie_Cresta>!
Stephen King: A coloradói kölyök

A sok negatív kritika miatt kicsit félve kezdtem el a könyvet, de nekem meglepően tetszett. A történetvezetés jó volt, ahogy a két öreg mesélte a történetet, egyre jobban megkedveltem őket. Rövid volt, felesleges szálak nélkül, aminek kifejezetten örültem, mert így nem volt unalmas és kíváncsi voltam a végére. Na igen, a vége. Nem vagyok egyedül a véleményemmel, de nekem a vége nagyon nem tetszett. King írja is, hogy kitalálhatott volna valami jobbat, de őt maga az ügy érdekelte, nem a megoldás. Engem a megoldás is érdekelt volna, úgyhogy igazán örültem volna valami meglepőnek, de hát ez van.

cintiatekla P>!
Stephen King: A coloradói kölyök

Bevallom, engem a kötet hangulata ragadott meg, és abba szerettem bele – mert nagyon szerettem olvasni ezt a kisregényt. Ahogy Stephanie-nak mesélik a coloradói kölyök történetét, és az olvasó közben érzi a tengert, a szellőt; látja maga előtt a homokos partot – még akkor is, ha több ezer mérföldre ül tőle; szerintem ez is zseniális benne azon az alapon túl, ahogyan King elmeséli a történeteit.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2018/02/stephen-king-co…


Népszerű idézetek

Cheril>!

Amikor várunk valamire, egyetlen perc is örökkévalóságnak tűnik.

164. oldal

Lunemorte P>!

Azt hiszem, az emberek szeretik azokat a történeteket, amelyek megborzongatják őket egy téli estén, különösen, ha odabenn világít a lámpa, és kellemes meleg van. Tudják, az ismeretlenről szóló történeteket.

34. oldal

Christa23>!

Hosszú évek óta nem olvastam Sherlock Holmes-könyvet, szóval nem tudom pontosan, hol, de egy ponton a nagy nyomozó valami olyasmit mond dr. Watsonnak, hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
Francesco>!

(…) a végén az élet alig tűnik többnek egy nyári délutánnál, még azoknak is, akik száz évig élnek.

Szelén>!

Igaz, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik, de tudod, a megelégedettség fiatalít.

61. oldal

Szelén>!

(…)_Küzdj, és sikerrel jársz! Dolgozz keményen, és meglesz a jutalmad!_
Igyál, és hugyozni fogsz! – folytatta a sort Dave.

80. oldal

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Nem azt mondta egyszer valaki, hogy a bosszú hidegen fogyasztva a legjobb?

39. oldal

Lunemorte P>!

– A régi mondás szerint a halálraítéltek kiadós adagokat esznek, de szerintem senki sem eszik annyit és olyan jóízűen, mint az, akinek végül megkegyelmeztek.

136. oldal

csillagka P>!

…a rejtélyek gyönyörűsége az, ami lehetővé teszi, hogy épelméjűek maradjunk, miközben törékeny testünket próbára téve száguldozunk az élet pusztító versenyén.

163. oldal (Utószó)

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ania Ahlborn: Vértestvérek
Thomas Harris: Hannibal
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Blake Crouch: Wayward Pines
Justin Cronin: A szabadulás
Harlan Coben: Az erdő
Karen M. McManus: Lehull a lepel