A ​coloradói kölyök 285 csillagozás

Stephen King: A coloradói kölyök

Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testen nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan, A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább? A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.

Eredeti mű: Stephen King: The Colorado Kid

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Európa, Budapest, 2008
162 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630785952 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Dave Bowie · Paul Devane · Stephanie McCann · Vince Teague


Kedvencelte 13

Most olvassa 11

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 76


Kiemelt értékelések

>!
KingucK P
Stephen King: A coloradói kölyök

Szokatlan regény King tollából, egy krimi, vagy csak egy nem igazi történet. Ahogy az író is írja az utószóban, a rejtély a fontos spoiler, valóban van rejtély, de nem a szokásos misztikus vagy horrorisztikus fajtából. Érdekes volt végigkövetni a két öreg újságíró nyomozását, akik még 25 év után sem adták ki a kezeik közül a kis saját nem történetüket, és hogy a friss zöldfülű újságíró palántát mennyire be tudták vonzani ebbe a légkörbe.
spoiler

3 hozzászólás
>!
Annie_Cresta
Stephen King: A coloradói kölyök

A sok negatív kritika miatt kicsit félve kezdtem el a könyvet, de nekem meglepően tetszett. A történetvezetés jó volt, ahogy a két öreg mesélte a történetet, egyre jobban megkedveltem őket. Rövid volt, felesleges szálak nélkül, aminek kifejezetten örültem, mert így nem volt unalmas és kíváncsi voltam a végére. Na igen, a vége. Nem vagyok egyedül a véleményemmel, de nekem a vége nagyon nem tetszett. King írja is, hogy kitalálhatott volna valami jobbat, de őt maga az ügy érdekelte, nem a megoldás. Engem a megoldás is érdekelt volna, úgyhogy igazán örültem volna valami meglepőnek, de hát ez van.

>!
Röfipingvin MP
Stephen King: A coloradói kölyök

Drága Barátom!
Azt írod a könyv utószavában, hogy ezt a könyvet vagy szereti az olvasó vagy nem, középút nincs. Szerintem meg van. Mert én nem tudom egyértelműen azt mondani rá, hogy tetszett, sem azt, hogy utáltam.
Lehetett volna ebből a felütésből egy érdekes, megfelelően félelmetes, misztikummal meghintett regényt írni.
De. Azt is leírod az utószóban, hogy „ha megdolgoztattam volna az agyamat (…), valószínűleg vagy fél tucat megoldást kitaláltam volna, három eléggé jót, kettő tűrhetőt és egy harmatgyengét. (…) De jelen esetben (…) tényleg nem érdekel a megoldás, csak maga a rejtély.”

Mindettől eltekintve szeretnék továbbra is veled zuhanni az Akárhol felől a Gőzünk Sincs felé.

>!
Blissenobiarella
Stephen King: A coloradói kölyök

Nem dobtam magam hanyatt ettől a sztoritól. Nem, nem a megoldás hiányzik belőle, az a része teljesen rendben van így, sőt, jár érte a puszi. Csak a törtnet szerintem gyengécske. A szereplők is olyan semmilyenek. Ki voltam borulva, hogy az egyiküket Dave Bowie-nak hívják.
Szerintem nem szabad sokat várni tőle, de egyébként a maga nemében egészen szórakoztató. Az utószóban King arra buzdít, indítsuk be az agysejtjeinket, és mi is gondolkozzunk a nagy rejtély megoldásán. Ha jobb lenne a sztori, talán megtenném.

>!
Mazsola_78 P
Stephen King: A coloradói kölyök

S. King azt írja az utószóban, hogy ez a könyv vagy bejön valakinek vagy nem, középút nincs. Az értékeléseket látva igaza lehet és én határozottan azok táborához tartozom, akiknek ez nagyon nem tetszik.
Végtelenül unalmas volt, egyedül a rövid hossza miatt tartottam ki, meg bevallom, reménykedtem, hogy a végére csak lesz valami meglepő. Tévedtem.
A két csillag a karaktereknek szól csak, a két öreg újságíró nagyon el lett találva, imádtam őket.

>!
KillerCat
Stephen King: A coloradói kölyök

Nem kap 5-öt,mert szerintem a sorozat jobb volt. De ettől függetlenül ez nagyon jó kis könyv és külön tetszik a vége. A sorozat alapján egész másra számítottam,úgyhogy meglepett a kötet,de mindenképpen örülök,hogy elolvastam.

19 hozzászólás
>!
Rhyen
Stephen King: A coloradói kölyök

(Már hogyne lenne középút? Barátom, semmi sem fekete-fehér… még a zebra se.)
Ennek és a Tom Gordon, segíts! című regénynek nagyon negatív volt a beharangozása, ám mindkettő pozitív csalódás volt számomra.
Maga az elképzelés jó, és külön öröm, hogy végre van egy olyan krimi, amiben spoiler
Túlságosan elnyújtottnak érzem ezt az egészet. King hajlamos oldalakon át fecsegni olyasmikről, amiket akár egy bekezdésben is el lehetne intézni. Sajnos ebben a kisregényben itt átesett a ló túloldalára. Ahhoz, hogy a rengeteg leírás elérjen valamit, izgalmasnak kellene lennie a történetnek – de most őszintén: ki izgult olvasás közben? Engem az jobban foglalkoztatott, mikor dobják fel a tappancsukat beszéd közben az öregek…
Egynek elmegy, de több nem kell. Rossz semmiképpen nem volt, de jó se.

>!
Briza
Stephen King: A coloradói kölyök

Az akarás a tudásnál is jobb? Akkor mi a helyzet azzal, ha azt mondom, én akkor is tudni akarom mi történt a coloradói kölyökkel. Mert most úgy érzem magam, mintha egy rejtélyekkel teli bűnügyi filmet néznék a tévében és egyszer csak elmenne az áram pont a vége előtt. Viszont a sztori számomra nem jutott el addig a pontig, ami arra késztetne, hogy három elég jó, két tűrhető és egy harmatgyenge megoldást találjak. Egyszerűen csalódott vagyok, mert címlapsztorit vártam.
De biztosan nem véletlenül maradt felderítetlen a hatóságok számára sem…
Az egyszer biztos, hogy nem fogok rajta olyan sokáig rágódni, mint ahogy a történetbeli két újságíró tette. Talán ha némi X-aktákat is sejtenék mögötte… Ja, hogy kell egy könyv egy olyan rejtélybe fulladt ügyről, amit a világ háta mögé tévedt fiatal újságírónő okítására tartanak fenn? Ez így eléggé felejtősre sikerült.

>!
Regös_István 
Stephen King: A coloradói kölyök

Irodalmi blöff? Zseniális megoldás? Ki-ki döntse el maga. Én továbbra sem tudok napirendre térni fölötte. Stephen King eljutott egy olyan magasságba, amikor tulajdonképpen a telefonkönyvről is képes lebilincselő könyvet írni tetszőleges műfajban. Nos, egy újságcikk rejtélye megmozgatta a fantáziáját, és úgy döntött, úgy viselkedik, mint a szemét barátnő, aki felizgat, aztán a beteljesülés előtt megáll. Az eredmény egyfelől egy nagyszerűen felépített, és a végsőkig fokozott izgalmas nyomozás története, másfelől egy hatalmas luftballon, ami úgy száll el a fellegekbe, hogy képtelenek vagyunk kidurrantani. És ez enyhén szólva is bosszantó. Úgy érezzük, King mindvégig játszott velünk, akár a két idős újságíró cicázott az ifjú aspiránsukkal. Ám legyünk elnézőek, és próbáljuk elfogadni, megérteni az író az utószóban frappánsan kifejtett szándékát, mi szerint nem a megoldás, hanem maga a rejtély az, ami számít. Nos, én képes vagyok elfogadni ezt a magyarázatot, ám mindvégig ott csücsült a vállamon a kisördög, ami azt sutyorogta a fülembe, hogy ez bizony csak félkész étel, ebből még annyi de annyi minden más, több lehetett volna. Volna. Ez itt a kulcsszó. Ám Stephen King másképp gondolta. És mivel ő az író, ezért aztán megteheti. Aki olvasta már bármelyik regényét, jól tudja, nem a fantázia hiányának esete forog itt fenn. King dramaturgiai érzéke, cselekményszerkezethez való érzéke gyakorlatilag határtalan, és tud ő 1000–2000 oldalon át hömpölygő nagyregényt is írni, ha akar. De most nem akart. Talán tényleg blöffölt. Talán nem.
Ami engem zavart, az a két öregúr túlzottan teátrális, didaktikus stílusa, az ujjmutogatós „ugye-ugye, na, hát figyelj már jobban oda, te kis butus”-szerű okoskodása. Nem tudom, ez vajon csak magyarul tűnt sok helyütt hamisnak, vagy az eredeti változatban is, engem mindenesetre sokszor irritált a helyenként kissé erőltetett retorika. Lehet, hogy csak a katarzis előtt cserbenhagyott olvasó csalódottsága szól belőlem. Mindenesetre szerencse, hogy az A Coloradói kölyök egy falatnyi kis könyvecske, így tulajdonképpen nem invesztál az ember bele annyit, hogy végül szabályosan dühös legyen, amiért így bepalizták. De megismétlem: csak talán. Mert ha elfogadjuk, hogy ez volt az író szándéka, akkor az A Coloradói kölyök zseniális. Mint mondtam, ki-ki döntse el maga.

>!
atr0p0sz
Stephen King: A coloradói kölyök

Ezt a könyvet imádtam és gyűlöltem. Rühellem az olyan befejezést, amely nem elégíti ki a kíváncsiságomat.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Amikor várunk valamire, egyetlen perc is örökkévalóságnak tűnik.

164. oldal

>!
Christa23

Hosszú évek óta nem olvastam Sherlock Holmes-könyvet, szóval nem tudom pontosan, hol, de egy ponton a nagy nyomozó valami olyasmit mond dr. Watsonnak, hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
>!
Miestas

Kedves Olvasó, megkérem, hogy gondolkozzon el egy kicsit a következőn:
Valójában rejtélyek hálójában élünk, és egyszerűen olyannyira megszoktuk már ezt, hogy a rejtély szót kihúztuk a szótárunkból, és egy másikkal helyettesítettük, amelyet sokkal jobban szeretünk: valóság.

>!
csillagka P

…a rejtélyek gyönyörűsége az, ami lehetővé teszi, hogy épelméjűek maradjunk, miközben törékeny testünket próbára téve száguldozunk az élet pusztító versenyén.

163. oldal (Utószó)

2 hozzászólás
>!
Christa23

A lelkem mélyén meg vagyok győződve róla, Steffi, hogy mi, szerencsétlen emberi lények arra vagyunk kitalálva, hogy mindig a lehető legrosszabbra készüljünk fel, mert az olyan ritkán következik be, így aztán, ami csupán vacak, az egészen tűrhetőnek tűnik (sőt majdnem jónak), és el tudjuk fogadni.

49. oldal

>!
Lisey

Igaz, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik, de tudod, a megelégedettség fiatalít.

61. oldal

>!
Lisey

(…)_Küzdj, és sikerrel jársz! Dolgozz keményen, és meglesz a jutalmad!_
Igyál, és hugyozni fogsz! – folytatta a sort Dave.

80. oldal

>!
Francesco

(…) a végén az élet alig tűnik többnek egy nyári délutánnál, még azoknak is, akik száz évig élnek.

>!
Röfipingvin MP

Nézzen meg egy nagyvárosi újságot! Bármelyiket. Mit talál a címlapon? Hírnek álcázott kérdéseket. Hol van Oszama Bin Laden? Nem tudjuk. Mit csinál az elnök a Közel-Keleten? Mi nem tudjuk, mert ő maga sem tudja. Vajon erősödik a gazdaság, vagy lehúzhatjuk az egészet a klotyón? A szakértők eltérő véleményen vannak. Egészséges vagy egészségtelen a tojás? Attól függ melyik tanulmányt olvassuk.

113. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Nalini Singh: Vonzódás
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Nalini Singh: Angyalárny
Charlaine Harris: Vérszag
Karen Rose: Vigyázz rám
Michael Connelly: Az Echo Park titka
Karin Slaughter: Kín
Julie Garwood: Árnyéktánc