A ​búra alatt 560 csillagozás

Stephen King: A búra alatt Stephen King: A búra alatt Stephen King: A búra alatt Stephen King: A búra alatt

A világ első számú horrorírójának 2009-es nagyregénye valamikor 2012 után játszódik egy amerikai kisvárosban, amelyre fényes napvilágnál egyszer csak leereszkedik egy hatalmas bura, elszigetelve a települést nemcsak a külvilágtól, hanem alkalmasint az oxigén-utánpótlástól is. A közösség pillanatok alatt ellenségeskedő csoportokra szakad, a mikrotársadalom elkezdi felszámolni önmagát – holott elsőrendű érdeke az volna, hogy szó szerint kiutat találjon, amíg még nem késő. Ehhez persze először azt kellene megállapítaniuk, mi is ez a bura, honnan származik, mi működteti – és fel lehet-e emelni valaha is.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
1536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794435 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2012
1536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794435 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2011
1536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630791687 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Dale 'Barbie' Barbara · Julia Shumway · Nagy Jim Rennie · Dodee Sanders · Ifi, ifjabb Rennie · James Cox ezredes


Kedvencelte 71

Most olvassa 64

Várólistára tette 289

Kívánságlistára tette 426

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Röfipingvin P>!
Stephen King: A búra alatt

Hát Barátom, ezt aztán rendesen odatetted!
Semmi gond nincs avval, hogy 1976-ban félretetted, jó volt ez 2009 / 2011 -ben, nekem pedig 2013-ban.
Annyira jó, hogy megijedhet az ember a történet elején, hogy te jószagú, ez 1500 oldal, meg atyaég, már a 20. szereplő bukkan fel és még csak a 40. oldalon tartunk, mi lesz ebből?
Mi lesz ebből?
Egy helyszínen játszódó, több mikroszálon futó, ám mégis egy, lienáris szálú cselekmény. Egy történet, ami az első oldalnál beszippant és nem ereszt a végéig. Tudod, hogy kiknek drukkolsz, és kiket kívánsz a pokolba, de egy-egy csavar, történés még így is igencsak nagy meglepetéseket tud okozni.
Szóval egy remek regény lesz belőle, az.
Egy stephenkingregény, az.

És, ami külön öröm, kedves leendő vacsorapartnerem – csak jussak el a nagy Amerikába –, hogy nem túlírt. Egyetlen jelenetnél, párbeszédnél, leírásnál sem éreztem azt, hogy akkor ezt most minek ide. Nem. Minden a helyén volt, és így alkot kerek egészet. Na, meg persze a zseniális utalások ide, meg oda. Jack Reacher különösen tetszett!

Soha életemben nem játszottam mások életével – legyenek azok akár hangyák, akár emberek –, sose bántottam (iskolásként) senkit – kivéve a klasszikus testvérbunyókat – így a nagyító és a hangyák esete kimaradt az életemből.
Szokták mondani, hogy lehet, hogy a Föld egy másik világ pokla, de mi van ha csak más gyerekek játszótere? Mi van, ha nem csak Mills, hanem az egész golyóbis a hangyaboly és valahol felettünk nagyítóval gyűjti a fényt egy csapat „gyerek”?

>!
Európa, Budapest, 2012
1536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794435 · Fordította: Szántó Judit
28 hozzászólás
anglee>!
Stephen King: A búra alatt

Ez a könyv csodálatosan bemutatja, hogy miért nincs értelme a vallási közösségeknek, és különböző egyházaknak, hiszen akik Istent képviselik, ugyan olyan emberek, mint mi, sőt olykor rosszabbak is. Isten nevében a közösség ellen, a saját javukra cselekszenek, és mindenkivel elhitetik, hogy ez jó. Neeem, köszönöm ebből nem kérek.

Kapunk egy jó nagy adag társadalomkritikát, a képünkbe vágják, hogy mennyire nem vigyázunk magunkra és a környezetünkre, mennyire önzőek vagyunk és végül megkapjuk, hogy olyan kis hangyák vagyunk mi is, mint akiket gyerekkorunkban perzseltünk a nagyítóval. Bizonyám. Én is csináltam a Testvéreimmel. És nevettünk rajtuk.

Elhiszem Kingnek, hogy ilyen gyorsan kivetkőznénk önmagunkból, és egymás ellen fordulnánk, ha a túlélés lenne a cél. Persze van akit más célok vezérelnek, mocskos célok, amikért mindenen, és mindenkin gátlások nélkül átgázol, de ugye ahogy a mondás tartja, Isten nem ver bottal.

Annak ellenére, hogy a könyvben majdhogynem az egész város szerepel, eszméletlen sok névvel, könnyű megkülönböztetni őket egymástól, és könnyű megjegyezni ki-kicsoda. Ennek egészen egyszerű oka van. Annyira részletgazdag személyiségeket alkot meg a könyvben, hogy szinte elhiszem, hogy léteznek is, a Búrán kívülről, egyenes ÉLŐ adásban figyelhetem a történéseket. Ritka, hogy egy több, mint 1500 oldalas könyv, minden mondata és szava a helyén van, nincs túlírva, nincs benne felesleges rizsa, hanem csak a nyers valós eseményeket írja le, ki-ki szemszögéből nézve. Egy hét, és mennyi minden történik.

Ez a könyv kötelező olvasmány mindenkinek, én gimnáziumban is kötelezővé tenném, mert annyira elgondolkodtatja az embert a tetteiről, és azok következményeiről, hogy minden tinédzser és persze felnőtt átértékelné azt amije van, és azt ahogy él vele.

Annak ellenére, hogy vallásos családban nőttem fel, sosem éreztem, hogy az Isten létezésében való hitemnek köze lehetne a templomba járáshoz, vagy a gyónáshoz. Hinnünk kell, mert a hit erősebbé tesz, és reményt ad a nehéz helyzetekben, de hogy ezt, egy magát Isten szolgájának, és szóvivőjének nevező ember prédikációi által, érezzem a magaménak, az valahogy nem megy.

>!
Európa, Budapest, 2011
1536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630791687 · Fordította: Szántó Judit
2 hozzászólás
chhaya >!
Stephen King: A búra alatt

Ez a könyv brutális.

Az alap ötlet, vagyis a Búra elgondolása és kivitelezése zseniális. Azon túl ugyanis, hogy egy izgalmas és misztikus thrillert lehet rá építeni, több elgondolkodtató kérdést is felvet az emberiséggel és az egyes emberekkel kapcsolatban. Össze tudunk-e fogni akkor, amikor igazán szükség van rá? Képesek vagyunk-e helyt állni válságos helyzetekben? Mi történik olyankor, ha nem a megfelelő embernek szavazunk bizalmat? Ha olyanok kapnak hatalmat, akik nem szolgáltak rá? És egyáltalán: mi lakozik a körülöttünk élő emberekben, amik normál körülmények között sosem derülnének ki?

1500 oldal normál esetben rettentő sok és elborzaszt, de nem Stephen Kingnél. Nagyon jó stílusa van, gyorsan lehet vele haladni, mert olvastatja magát. A sok szereplő sem okoz gondot: a karakterei olyan szinten élőnek tűnnek, hogy a rengeteg név ellenére sem keverednek össze. A történetszövése pedig zseniális: több apró szálon fut a cselekmény, mégis már az elejétől kezdve minden összefügg mindennel – ez a végén válik igazán világossá, amikor összefutnak az események. A terjedelem ellenére nincsenek benne felesleges részek, a legcsekélyebb részlet is értelmet kap. (Sőt, néhány dologról szívesen olvastam volna többet…) Ebből a szempontból a Hasznos holmik-hoz tudom leginkább hasonlítani.

Végül néhány kósza gondolat: ha az első fejezetekben már haragszol az íróra, amiért kegyetlenül elbánik néhány szimpatikus szereplővel, az azt jelenti, hogy jól ír. Ha nem mered folytatni a második kötetet, mert félted a kedvenc szereplőd testi épségét, az is azt jelenti, hogy jól ír. Ha ennek ellenére befejezed az 1500 oldalt néhány nap alatt, akkor nemcsak hogy jól ír, de tényleg jó a könyv.

KillerCat>!
Stephen King: A búra alatt

A sorozat után kissé furcsa volt. Az sem volt rossz, de a könyv egyszerűen zseniális! Bár kissé hosszú, de ez senkit ne tántorítson el. Elejétől a végéig izgalmas, pörgős és az utolsó oldalakig tartogat meglepetéseket.

10 hozzászólás
Anó P>!
Stephen King: A búra alatt

Úhh, ez nagy falat volt!
Mindig megállapítom Kingről, hogy:
– félelmetes, ahogy idilli hangulatból átvált tömény és egyre töményebb borzalomba (ld. a regény eleje)
– olvasmányos és lenyűgöző
– nagyon ért a jellemábrázoláshoz, főleg a gonoszok „nagyon elvetemültek” nála
– válogatott módszerekkel és mesterien irtja az embereket
– szinte kilátástalan helyzetek kibogozására képes
Nem történt ez másképp most sem.
Attól féltem, a görög sorstragédiákhoz és Shakespeare drámáihoz hasonlóan csak „a néző marad életben”….
Nem számítottam az író által választott megoldásra!
Mivel tetszett, nem is volt olyan vészes azt a „kétszer hétszázegynéhány oldalacskát” behabzsolni….

cippo I>!
Stephen King: A búra alatt

Azt már szinte megszoktam, hogy a vége felé a miszternek, legalábbis az én földhözragadt fantáziámhoz mérten, mindig elgurul kicsit a gyógyszer, addig viszont – mielőtt megkérdeznéd, hogy akkor meg mégis mi a fenéért olvasok Kinget – mind jellemábrázolás, mind történetszövés tekintetében csurom mámor az egész.

Bajnoczianna>!
Stephen King: A búra alatt

Stephen King már máskor is megmutatta hogy zseniális könyvet tud írni. Ez most is igy volt. A búra alatt két könyv megmutatta nekem miként zökkentheti ki a kisvárosi emberek életét egy komoly probléma. Részletesebben:
http://ujkv.blogspot.hu/2017/11/stephen-king-bura-alatt…

hencsa06>!
Stephen King: A búra alatt

Jó hosszú regényre sikeredett ez a mű. Dosztojevszkíj Ördögök című regénye után olvasva jól esett a pörgőssége. Kicsit olyan érzésem volt , minta filmet néznék , olyan sebesen zajlottak az események.
Igaz, én jobban szeretem a horror könyveit a szerzőnek , és a jellegzetes „Kinges” stílusát , amit ebben a könyvben nem éreztem , ezért kicsit tucatkönyv számomra. (Ezért a félcsillag levonás.) De ettől függetlenül nagyon élveztem a regényt.
Jó ábrázolja a könyv azt a helyzetet , hogyha ismeretlennel és megmagyarázhatatlan jelenséggel találkoznak az emberek , hogyan reagálják azt le, milyen pánikhelyzet alakulhat ki, milyen állatias ösztönök törhetnek elő. És ezt persze a hatalomra törő poltikusok azonnal ki is használják és a maguk hasznára fordítják. Jó kis társadalomkritika is egyben.
Milyen érzés a kiszolgáltatottság , milyen az , hogy a mi életünkkel játszanak és nem mi játszunk másokéval , borzongatóan , elevenen éled meg a könyvben , és hangya vagy macska…mindegy mi vagy te vagy az áldozat.
Jó kis regény volt összeségében , elgondolkodtató , a saját és mások tetteiről , hogy azok elkövetése milyen következményekkel is járhat.

T_Bálint>!
Stephen King: A búra alatt

Kisváros,egy csapat,annak szurkolunk!
Jómagam is felszálltam a King-vonatra,amely aztán zakatolva elrepített Chester's Millbe,hogy onnan élvezhessem a könyvet! Élveztem is,hajajajjj…
Így még egy könyvet kipipálva a King-listámról,azt kell hogy mondjam,nem vettem kezembe még rossz Stephen King könyvet.Bár nagyon valószínű -sőt,így van-,hogy ez azért van,mert még nem olvastam olyan sokat az írótól.De kitudja,lehet a végén se fog változni a véleményem…:D
A könyvnek hála Chester's Millben találjuk magunkat,ebben az első ránézésre békés és csendes kisvárosban. Hamarosan azonban rá kell jönnünk,hogy ez korántsem így van! Karakterek között megtalálhatóak a hétköznapi emberek, a hősök és ugyanakkor a világi szemétládák is! Tetejébe pedig még a Búra is leereszkedik.Ettől kezdve pedig minden a feje tetejére áll, a társadalmi hierarchia összeomlik,kezdenek fogyni a készletek, mindenhol teljes a káosz.Ezt King megfejeli a mesteri történetmeséléssel,karakterábrázolással és egy jó nagy csipetnyi bonyodalommal is,de még milyen bonyodalommal!!! Hú…A könyv első felénél azt mondtam:Na,ez elég korrekt,ha így folytatja,megadom a 4 csillagot…Nos..folytatta,meg sem állt,én meg csak fogtam a fejem,hogy:ATYAÉG!MIEZ?! Az első részben elvetette a-mint karakterek közötti,mint pedig a környezeti- bonyodalmakat,de arról nem szólt,hogy a második részben nem almafa,hanem égig érő paszuly fog nőni… Minden sorát élveztem,nincsen felesleges momentum.A karakterek szépen megvannak formálva,mind a kedvelhető,mint a semmirekellő alakok.Nagyon tetszett,hogy az egyik világi rohadék hitbuzgó keresztény. Ez felhívja a figyelmet arra,hogy attól,hogy valaki keresztény,nem jelenti azt,hogy instant jó ember is.Találkoztam ilyen emberrel már…:D A befejezésben lévő tanulság is tetszett,egyedi és tényleg igaz:)
Az a fél csillag levonást a vége miatt adom…Azt gondoltam,ütősebb befejezést ír,így igazolja azt,amit már a könyv elején is sejthetett az olvasó,hogy vajon ki is rakta oda azt a Búrát?

_Katie_ P>!
Stephen King: A búra alatt

Teljesen őszintén megmondom: r-o-h-a-d-t hosszú volt ez a könyv. Az elején teljesen össze voltam zavarodva, amikor az ötvenedik emberkét ismertem meg és arra gondoltam, hogy ennek nem lesz jó vége….nem is lett abba az értelemben, hogy még a könyv végén is bizonytalan voltam pár emberben, hogy akkor ez most ki is és mit tett eddig?

Szó se róla, a történet, alapos, kidolgozott, rengeteg szemszögből bemutatja mennyire kivetkőznek az emberek magukból, ha belekényszerítik őket egy helyzetbe, amire semmi hatásuk nincsen. Érdekes volt olvasni a birka effektust, ahogy az emberek hagyják, hogy más gondolkozzon felettük, és ahogy páran, akik életre valóak mit tesznek a teljes elnyomás ellen. Egy azonban biztos, ha nem tartanak össze az emberek, megette a fene. Abban a pillanatban, amikor az egyén fontosabb lesz a közösségnél – ráadásul ezt vannak, akik támogatják is – elkezdődik a hanyatlás és a vég.

Ugye milyen szar, amikor te vagy a hangya a nagyító lencséje alatt?


Népszerű idézetek

Sansa I>!

Ha nem parancsolsz az indulataidnak, az indulataid parancsolnak majd neked, […]

(I. kötet) 549. oldal

3 hozzászólás
Sansa I>!

[…] aki képes rá, cselekszik, aki nem, az beleköt a cselekvők tetteibe.

(II. kötet)

Aniza I>!

Tegyél pontot minden i-re, és húzz át minden t-t: ez a siker titka.

504. oldal, 2. könyv

6 hozzászólás
Sansa I>!

A civilek olyanok, mint a gombák: tartsd őket sötétben, és tápláld őket szarral?

(I. kötet) 619. oldal

Natasha>!

A nőket azért vonzza a kiárusítás, amiért a férfiakat a hegymászás: mert ott van előttük.

243. oldal (I. kötet)

1 hozzászólás
Almost_Zed>!

Az amerikai ember aszerint tervez, hogy mindenből több van, mint amennyi elég. Az, hogy valamiből egyszerűen nincs elegendő, sértés az amerikai szellemiség ellen.

369. oldal, I. kötet - Nyihaha! / 1

Sansa I>!

– Ketten is csak akkor tarthatnak titkot, ha az egyikük halott –

(I. kötet) 194. oldal

Sansa I>!

Adjuk vissza az embereknek az önbecsülésüket, és többnyire a józan gondolkodás képességét is visszanyerik.

(I. kötet) 691. oldal

Natasha>!

[…] hogy mennyire hasonlít a gyilkosság a burgonyasziromhoz: az első után nehéz abbahagyni.

715. oldal (I. kötet)

Sansa I>!

Néha a rendes embereknél is elszakad a cérna.

(I. kötet) 752. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Michael Crichton: Kongó
William R. Forstchen: Az utolsó nap
David Mitchell: Felhőatlasz
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás