Hajtóvadászat 6 csillagozás

Stephen Hunter: Hajtóvadászat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A helyszínek tökéletesen szerkesztettek, a rejtély a könyv utolsó lapjáig találgatásra késztet, és Bob Lee Swagger, a főhős egy csodálatos jellem.
A történet napjainkban játszódik, főszereplője egy hős vietnámi veterán, aki annak idején a legprofibb és legveszélyesebb mesterlövész volt, aki többször ölt már, hogy megvédje életét és becsületét.
A vietnámi háború utolsó napjaiban a fiatal, dealista tengernagyot – főhősünk harcostársát –, Donny Fennt egy mesterlövész lelőtte.
Évekkel később Lee Swagger beleszeretett Donny Fenn özvegyébe, Julie-be, akitől kislánya született.
Lee Swagger – bár harcol a fájdalmas vietnámi emlékekkel – legnagyobb kívánsága az, hogy erőszakos múltját maga mögött hagyja, és csendesen éldegéljen családjával.
Aztán egy idillikus napon a férfi, a nő és a kislány lovagolni indulnak. A hegyekben kilométeres távolságból egy hidegvérű lövész, a világ egyik legügyesebb célzója rájuk irányítja célkeresztjét. Ekkor újabb harc veszi kezdetét…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsiker

>!
JLX, Budapest, 1999
484 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633051061 · Fordította: Alföldi Zsófia

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Stephen Hunter: Hajtóvadászat

Elöljáróban szeretném megjegyezni, hogy ez egy tíz részes sorozat harmadik része. Mintha a Harry Potterből csak a harmadik részt adták volna ki. Gratulálok!! a kiadónak. Egy – egy a háborúra épülő akció-krimi bemutatásánál mindig gondban vagyok, mivel a műfaj eleve nem az a magasröptű fajta, szórakoztató könyvnek sokszor túlságosan erőszakos (mármint öncélúan), szakmailag pedig általában nem állja meg a helyét. Ami már csak azért is kár, mert az ilyen igényesen megmunkált, szellemiségében viszont igazi acélos keménységű, a 80-as, 90-es évek legjobbjait megidéző akció-krimi nem sok születik napjainkban, ez a könyv viszont lazán hozza azt a hangulatot, ami rájuk jellemző. Mesterlövészek, katonák. Távolban megbúvó, hidegvérű gyilkoló gépek, ezért leggyakrabban a gonosz oldalon állnak és nem egyszerű igazi, tiszta hőst faragni belőlük. Hunternél lehet amerikai vagy vietnámi (esetleg orosz) a hős katona, egyre megy, mert a hazafias gyilkolás természetét kutatja. Számára a katona a kőkemény áldozat, aki mindent felad és összeszorított foggal önmegsemmisít a magasztos cél érdekében. Menekülős akció-krimi és bosszú keverék, amiben a csőbe húzott, erős morális tartással rendelkező mesterlövész keményen visszavág a rosszaknak, akiknek személye kapcsán jön be a könyv meglepően jól tálalt és sajnos mindmáig érvényes politikai tartalma. A főhősnek a történet során számos kálváriát meg kell járnia: leszerelése után előbb saját magával kell, hogy elszámoljon, aztán a gyökeresen megváltozott otthoni helyzetével, ahol nemigen találja a helyét, majd gyötrő háborús emlékeivel, végül barátja (katonatársa) halálával. Meglepően realisztikus a „képi világ”, a szereplők koszosak, izzadtak és olyan büdösek, hogy a könyv lapjairól „lecsorgó” szagot úgy lehet vágni, mint a langyos vajat. A regény nem a Vietnámban harcoló katonáknak (tengerészgyalogosoknak) állít emléket, nem a háború értelmetlenségét akarja sokadszorra is a szánkba rágni, nem is az elvakult eszmék veszélyességére próbálja felhívni a figyelmet, hanem egész egyszerűen egy „párbaj” és az azt követő bosszú történetét igyekszik úgy elmesélni, hogy az hihető legyen. Közel sem tökéletes alkotás, de többnyire mentes azoktól a hibáktól, amelyeket főleg az amerikai írók által írt háborús történetnek álcázott szentimentális propaganda könyvekből már megszokhattunk. Elfogulatlan, remekül kivitelezett és rendkívül szórakoztató könyv.

coleman>!
Stephen Hunter: Hajtóvadászat

A könyv előzményéből film is készült (Az orvlövész-M.Wahlberg).Egy igazi akció-regény.Egyik fele még Vietnamban játszódik,a másik napjainkban.Izgalmas,pörgős.Kár,hogy a sok részből csak ez az egy jelent meg.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Egy mesterlövész társaságában vagyunk.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Karen Chance: A hajnal átka
Sylvia River: Reményhajsza II.
Mark Lawrence: Tövisek Császára
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Justin Cronin: A szabadulás
Kario Dan: Múlt-varázs
Simon Scarrow: Invictus
Eric Lambert: A zöld árnyak szigete
Arthur Hailey: Bankemberek