Birodalmak 3 csillagozás

Stephen Howe: Birodalmak

A világtörténelem nem más, mint birodalmak története – s ez a történet még ma sem ért véget. Nemcsak a régi nagy gyarmatbirodalmak örökségével élünk együtt, hanem korunk új, gazdasági alapokon nyugvó birodalmi rendszereivel is. Stephen Howe könyvében túllép a témával foglalkozó eddigi munkákon. Megvizsgálja, hogy mit jelentett a „birodalmi gondolat” a történelem egyes korszakaiban – kezdve az ókori Római Birodalomtól Dzsingisz kán uralmán, a britek indiai hódításain, Amerika spanyol gyarmatosításán, az atlanti rabszolga-kereskedelmen és a szovjet birodalmon át napjainkig. Eligazít a birodalom, a kolonializmus, a függőség, az imperializmus és a globalizáció fogalmak használatában.

Eredeti cím: Empire: A very short introduction

>!
Magyar Világ, Budapest, 2004
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639075272 · Fordította: Straky Zoltán

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Stephen Howe: Birodalmak

A könyv eredeti angol címe sokkal inkább illik erre a könyvecskére, és nagyon jól összefoglalja az érzéseimet, amelyek a befejezés után kaptak el: Empire: A Very Short Introduction.

Mert valóban csupán ennyiről van szó, egy nagyon rövid, kicsit csapongó áttekintés egy szerteágazó és bonyolult kérdéskörről, az emberiség birodalomépítő tevékenységéről, egy politológus szemén keresztül.

A szerző kellemes, olvasmányos stílusban ír, és többé-kevésbé sikeresen kerüli az egyoldalú hozzáállást, és becsületesen már az elején figyelmeztet minket, hogy ez a munkája csupán egy bizonyos szempontrendszer szerinti áttekintését adja a témának.
Találunk benne egy hosszasabb fejtegetést, amely az imperializmussal és a kolonializmussal kapcsolatos közszájon forgó fogalmakat próbálja elkülöníteni és tisztázni.
A könyv törzsét két hosszabb fejezet adja, amely – szerintem elég megkérdőjelezhető módon – különíti el a birodalmakat a szárazföldi és tengeri birodalmakra. Itt kapunk rövid áttekintést az ilyen típusú államalakulatok történetéből, kialakulásuk és felbomlásuk hatásairól, itt-ott érintőlegesen belekapva a hódítások gazdasági, politikai, vallási és pszichológiai aspektusaiba is.

Érdekes volt a könyv és olyan szempontból a hiányosságai ellenére is érdemes elolvasni, hogy segít pár dolgot rendszerbe helyezni.

>!
schummyka
Stephen Howe: Birodalmak

Egész jó könyv…nem mondom, hogy életem könyve, de nálam ****-os. Olvasmányos stílusban mutatta be az író a különböző szárazföldi és tengeri birodalmakat. Erre a két részre van bontva a mű + az elején hosszasan tisztáz egy-két alapfogalmat, pl. kolonizmus, imperializmus. Továbbá több képet (fotó, festményt) is tartalmaz a közel 200 oldal. Megtetszett ez a „formátum” – valószínű, hogy a kiadó hasonló könyveiből fogok még olvasgatni a jövőben..


Hasonló könyvek címkék alapján

Csaba Emese (szerk.): A múlt nagy rejtélyei
Történelmi tények új megvilágításban
Barcs Miklós – Farkas Andrea (szerk.): A világtörténelem évszámokban
Gazdag László: A fejlődés természete
Nigel Blundell: A világ legnagyobb tévedései
Hahner Péter: 100 történelmi tévhit
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Dominic Streatfeild: Kokain