A ​Brief History of Time 17 csillagozás

From the Big Bang to Black Holes
Stephen Hawking: A Brief History of Time Stephen Hawking: A Brief History of Time Stephen Hawking: A Brief History of Time Stephen Hawking: A Brief History of Time

Brief History of Time, published in 1988, was a landmark volume in science writing and in world-wide acclaim and popularity, with more than 9 million copies in print globally. The original edition was on the cutting edge of what was then known about the origins and nature of the universe. But the ensuing years have seen extraordinary advances in the technology of observing both the micro – and the macrocosmic world – observations that have confirmed many of Hawking's theoretical predictions in the first edition of his book.
Now a decade later, this edition updates the chapters throughout to document those advances, and also includes an entirely new chapter on Wormholes and Time Travel and a new introduction. It make vividly clear why A Brief History of Time has transformed our view of the universe.

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Transworld, London, 2018
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780553176988
>!
Penguin Random House, London, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780857501004
>!
Bantam, London, 2011
256 oldal · ISBN: 9780857501004

3 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Papusz>!
Stephen Hawking: A Brief History of Time

Stephen Hawking: A Brief History of Time From the Big Bang to Black Holes

Huuhh.
Tartottam ettől a könyvtől, mert nálam több fizikát tanult emberek is azt mondták, hogy egy részét inkább elhitték, mint megértették, de annyira azért nem volt vészes. Amivel nem azt akarom mondani, hogy minden szavát értettem :D De azért azt hiszem, az alapokat nagyjából felfogtam, és most már az is érdekelne, hogy frissebb könyvek mit írnak a témáról. (Szerencsére egy nálam fizikusabb ember már ajánlott is könyveket, majdegyszercsak azokat is elolvasom.)

Marcus>!
Stephen Hawking: A Brief History of Time

Stephen Hawking: A Brief History of Time From the Big Bang to Black Holes

Mindig is kíváncsi voltam, milyen is lehet egy tudomány mindenkinek könyv, és Hawking könyve eléggé népszerű volt ahhoz, hogy ezzel kezdjem. Hogy mennyire közérthető mindenkinek, az szerintem határeset, néhol „fizika tankönyv ábrák és képletek nélkül” jellegűnek tűnt, máshol viszont közvetlenebb és egyúttal közérthetőbb hangot ütött meg. A könyv struktúrája viszonylag jó, tulajdonképpen a fizika történetével párhuzamosan vezet minket végig a tudomány fontosabb fordulópontjain, míg végül a saját, legújabb elméleteit mutatja be (de még nem túl bőven). Hiába a második kiadást olvastam, apróbb érthetőségi hibák előfordulnak azért, ajánlatos a könyv végén található rövid szószedettel kezdeni, könnyebb és gyorsabb lesz úgy a befogadás.

Maga az elméleti fizika elég érdekes. Egyrészt hihetetlen távlatokat nyit, másrészt viszont az, hogy elméleti, rengeteg kérdést vet fel. A könyv alapján például féreglyuk azért van, mert lennie kell, és kész. Számos más elmélet is megkérdőjelezhető, sőt, egyenesen légbőlkapottnak tűnik – bár talán a fizikában jártasaknak nem azok. Hawking tulajdonképpen ezért jó, mert számos elméletnél megmutatja, hogy később bebizonyították őket (bár a tökéletes bizonyítást lehetetlennek nevezi), és ami még érdekesebb, hogy olyan alapelvek, amelyekről talán azt gondolnánk, hogy legfeljebb a tankönyvek lapjain van helyük, valójában az ipar és a technológia területén rengeteg gyakorlati alkalmazással bírnak.

Azt hiszem, folytatni fogom Hawking többi könyvével.

Ebe_Endocott>!
Stephen Hawking: A Brief History of Time

Stephen Hawking: A Brief History of Time From the Big Bang to Black Holes

Sok minden nem volt számomra újdonság, főleg az elején a korai fizikatörténetből de még több viszont igen, sőt egy idő után azzal is fel kellett hagynom, hogy minden mondatot megforgatok, értelmezek és magamévá teszek. A korai univerzum modelljeinél már inkább csak érdeklődés jelleggel olvastam, de arra meg is felelt. Jó volt egy helyen, logikusan felépítve feleleveníteni/megismerni, hogy honnan hová jutott a tudomány, és mik a további kilátások. Voltak vicces beköpések, de nem nevezhető könnyed olvasmánynak.

Vadbarack>!
Stephen Hawking: A Brief History of Time

Stephen Hawking: A Brief History of Time From the Big Bang to Black Holes

Pacsi, Hawkie… hihetetlen fazon vagy.

Banditaa P>!
Stephen Hawking: A Brief History of Time

Stephen Hawking: A Brief History of Time From the Big Bang to Black Holes

Régóta szerettem volna Hawkingtól olvasni, de hogy őszinte legyek, azt gondoltam, könnyebb olvasmánynak bizonyul. Persze az írásmóddal nincs gond, logikusan felépített könyvről van szó, egy szálon vezet végig minket és ha elvesznénk visszautal korábban már megmagyarázott dolgokra. De az én bölcsészagyamnak még ennyi természettudomány is nehéz és örültem, amikor egy-egy poént elsütött vagy utalást tett a (pop)kultúrára. Ami meglepett az az Istenre való számos utalás, amire nem számítottam. Félreértés ne essék, Hawking nem kezd vallási értekezésekbe, megmarad a tudománynál.
Nagyon érdekes olvasmány volt, s bár egy kicsit túlságosan is optimistának tartom Hawkingot, aki hisz abban, hogy belátható időn belül tudni fogunk mindent, amit eddig még nem tudunk az univerzumról – bár ha a tudósok nem hinnének olyan rendületlenül, valószínűleg a mai világ sem nézne ki úgy, amilyennek most látjuk.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth
Stuart Atkinson: A Cat's Guide to the Night Sky
John Gribbin: In Search of Schrödinger's Cat
Roger Penrose: Cycles of Time
Roger Penrose: The Road to Reality
Brian Cox – Robin Ince – Alexandra Feachem: How to Build a Universe
Thomas Metzinger: The Ego Tunnel
Frank Debenham (szerk.): Great World Atlas
Lex Hixon: Coming Home
Julian Baggini: The Ego Trick