Geek ​bölcsességek 17 csillagozás

A nerd kultúra szent tanításai
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

A geekek örökölték a Földet

A geekek korunk iparának titánjai, akiknek képregényhősök a bálványai és az interneten buliznak. Tudnak valamit a 21. századi életről, amit mások nem: olyasmit, amiből mindannyian tanulhatunk. A Geek bölcsességek közel kétszáz, széles körben ismert filmes, televíziós, irodalmi, valamint a játékokból, a tudomány világából, és az internetről származó idézetből kiindulva ad hasznos tanácsokat. A modern kultúra ragyogó gyöngyszemeit öt megrögzött geek tárja elénk, az átlagember fantáziáját túlszárnyaló képzelőerejük segítségével. Igen, a könyvben szereplő rövid írásokat geekek alkották, geekek részére, a geekek világáról – az eredmény viszont olyan mélyreható, hogy a többiek bolondok lennének, ha nem olvasnák el.

>!
Kossuth, Budapest, 2016
252 oldal · ISBN: 9789630987042 · Fordította: Laki Mihály
>!
Kossuth, Budapest, 2016
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630986274 · Fordította: Laki Mihály · Illusztrálta: Mario Zucca

Enciklopédia 65

Szereplők népszerűség szerint

Aragorn · Darth Vader · Han Solo · Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Leia Organa · Yoda · Rozsomák · J. R. R. Tolkien · Spock · Superman · James Tiberius Kirk · Stanley Kubrick · Lois Lane · Roald Dahl · Aldous Huxley · Arthur C. Clarke · George Lucas · Greedo · Isaac Asimov · Joss Whedon · Nathan Fillion · Steven Wright


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Alap, hogy szóba sem állok olyan emberrel, aki nem hallotta még, hogy: A nevem Inigo Montoya. Megölted az apámat. Készülj a halálra! Vagy olyannal, akivel nem tudom megbeszélni az Amerikai szépség és a Vissza a jövőbe közötti párhuzamokat. Csak vicceltem. Szóba állok vele. Azt mondom, viszlát, te voltál ma a leggyengébb láncszem :)
És ezzel lépjünk is át a könyvre. Vagyis felette, mert könyvre nem lépünk.
Kezdjük is a borítóval és azzal, hogy a geek és a nerd nem ugyanaz. Bár a különbség árnyalatnyi és gyakran egybe is mosódik. A másik, hogy ma alapvetően már mindenkire ráhúzható a geek (vagy nerd) címke aki egyszer kimondta, hogy szereti a képregényeket. Legalábbis általános definíciók szerint. De én azokat nem használom. Szerintem a geekek és nerdök mélyen intellektuális beállítottságúak és mellette legalább annyira mélyen emocionálisak is. Ebből a kettősségből fakad az izgalmasságuk. Ők azok, akik a filozófián, tudományon és mítoszokon átszűrve is vizsgálják rajongásuk tárgyát. Tehát aki kritikátlan Star Wars fanatikus vagy csak szereti képregényfilmeket, és ebből képes a végtelen-számú végignézés következtében megmaradt idézeteket felköhögni, az semmiképpen sem geek . Ennyi nem elég. Szépen is néznénk ki ha így lenne. Például átlag Star Wars rajongóval nem lehet megvitatni, hogy Lucas miképpen fosztotta ki saját mitológiáját, amikor történetét a sci-fi irányába tolva behozta a képe a midikloriánokat. Vagy azt, mekkora földöntúli sötétség, hogy a starkiller base elszívja egy közeli nap energiáját kilövés előtt. Nem joint az j.j abrams, te &@!!&@, hogy elszívd. Sem azt, hogy vajon a Pókember a van der Waals-erőket használva képes-e a falon maradni.
Nekik mindig elég lesz látvány, a könnyen idézhető bölcsességek és az azokkal történő üres pózolás.
Tartalmilag a könyv tematikusan gyűjti össze, a ma már a kultúra szerves részeivé vált filmes, játékos, képregényes mémeket és azokhoz fűz könnyen érthető, egyszerű magyarázatokat. Számomra túl sok újdonsággal nem szolgált, de kár lenne tagadni, hogy alkalmi kikapcsolódásra tökéletes. És mindenképpen jó belépő a valódi geekek világába. Mondhatnám világjegy.

Könyvajánló kezdő geekeknek. Inkább kötelező, mint ajánlott.
https://moly.hu/konyvek/joseph-campbell-az-ezerarcu-hos

És még egy apróság, hogy lássátok, miként fertőz a valódi geekség :)
https://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
>!
Molymacska P
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Ezt a könyvet egy figyeltemnél láttam meg, és csalódott voltam, hogy csak kevés csillagot adott neki. Annyira érdekelt, hogy ez mégis mi, hogy úgy döntöttem, megnézem a saját szemmel. És azt hiszem, nem csalódtam.
Alapvetően a könyv felépítése egyszerű: vannak idézetek híres sci-fi/fantasy/horror könyvből/filmből/játékból, majd alatta egy értelmezés, amely hozzásegít minket valami többhez. Egy világszemlélethez,amelyekkel ha elolvasunk, többek leszünk általa. A végén pedig van egy apró lábjegyzet, ahol érdekes információkat tudhatunk meg, vagy csak egyszerűen az idézet hangulatát kapja el, és nyög be valami bölcsességet rá.
Ez így nem feltétlen hangzik jól, de amennyire geek az egész, úgy már zseniális. Csak úgy röpködtek a kedvenc idézeteim (és könyveim) arról nem is beszélve hány és hány olyat találtam, ami a múlt elfeledett homályába temetkezett és mégis annyira érdekes, hogy látnom kell. Az egésznek van egy hangulata, amit akkor tudsz átérezni, ha te is keményvonalas geek vagy (vagy legalábbis a környezetedben elég sok ilyen személy van) Na akkor imádnod fogod a könyvet!
Voltak illusztrációk is, amik elkapták a hangulatot és valamennyit visszaadtak főként a filmélményekből. Nagyon hangulatos volt, úgy éreztem, hogy kellett egy kicsit színesíteni a könyvet.
Sajnos negatívuma is van a könyvnek: ez nem olyan téma, amely könnyű lenne fordítani, és néhol éreztem, hogy nem sikerült beletalálni egy-egy magyar szóba. (itt jegyezném meg, hogy amennyi helyen elvérezhetett volna, annyi helyen sikerült jól csak néha…) emellett sajnos volt néhány csúnya elírás is, így ez az összhatáson rontott egy picit.
Összességében imádtam, bár azért egyszerre letolni elég tömény. Kell egy kis idő a bölcsességek hatására, és kell gondolkodási (és keresési idő, amíg bejelölöd molyon/snitten) Abszolút pozitív élmény volt, aki csak egy kicsit is geek annak ajánlom szeretettel.

9 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

„Az Erő körülvesz és áthat bennünket. Ez az, ami a galaxist összetartja.” "Az ellenállás hasztalan" – ha tudod, honnan származnak ezek az idézetek, menthetetlenül geek vagy. Hogy azon belül a szalon vagy a hardcore vonalat képviseled, az attól függ, hogy milyen korán merültél el reménytelenül a filmek, a képregények, valamint a sci-fi és fantasy könyvek tengerében. Ha eljutottál erre a blogra, és ezt a bejegyzést olvasod, nyilván nem vagy kezdő a műfajban, és kíváncsian várod, hogy érdemes-e beszerezned ezt a könyvet. A válasz egyértelmű igen, mert nem csak egyszerű idézetgyűjteményt kapsz, amely felett kedélyesen elnosztalgiázhatsz kedvenceidről, hanem egy eszméletlenül vicces eszmefuttatásokkal bőségesen ellátott, rendkívül szórakoztató alkotást, amelyen tuti biztos, hogy betegre fogod nevetni magad. Isten hozott a geek mennyországban!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/02/06/konyvkritika_s…

>!
mrsp
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Hát ez valami eszméletlen jó volt! Csak egy sima idézetes könyvet vártam, de sokkal többet kaptam. A könyv külseje nagyon tetszetős, a védőporító alatt egy vagány, sárga kemény borítós könyvet találunk, belül pedig iszonyú jó a tipográfia és vannak benne rajzok is.

Ami engem meglepett, hogy nem csak idézetek voltak benne, hanem minden idézethez tartozik egy egyoldalas „magyarázat” is. Ki mondta, hol mondta, milyen helyzetben, illetve mindenféle témáról gondolatok a szerző tollából. Valahol az egész oldal csak magyarázat, és van, ahol erre nincs szükség, és mondjuk a geek-ek kapcsolatairól vagy szokásairól beszél. Az idézetek nagyon változatosak, a klasszikus kultuszfilmektől kezdve a rajzfilmeken át a kevésbé ismert filmekig mindenhonnan találhatóak itt híres mondások, de még internetes szállóigék is becsúsznak néha. A könyv hatására most jónéhány film felkerült a várólistámra. :)

Ami még külön említést érdemel, hogy egyaránt szól geek fiúkhoz és lányokhoz, és nagyon pozitív az egész hangneme, tehát bátorít, tanácsokkal lát el, és nem utolsó sorban, amin az állam a padlón koppant, hogy végre úgy ábrázolja a női geek-eket, mint hétköznapi lányok, akik szeretnek játszani/olvasni/ilyesmi, nem pedig műmellű cicababák, akik életükben nem láttak még képregényt, de ők nagy geek-ek, mert egyszer játszottak a Sims-szel.

Szerintem ez a könyv tökéletes karácsonyi ajándék a geek-nek az életedben, én a bátyámnak tuti megveszem. :)

>!
Saileach P
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Lassan olvastam, mert ez nem olyan, hogy végigszaladsz rajta, hanem időnként elolvasol egy-egy „szócikket”. Aztán tétováztam a 3,5 és a 4 csillag közt, mert nekem kicsit felemás volt a benyomásom erről a kötetről. Először is volt egy csomó idézet amit nem ismertem, mivel nem angolszász területről származom, ugye. Aztán volt ahol nem értettem egyet az idézet után következő okfejtéssel, vagy túlságosan leegyszerűsítőnek találtam, vagy éppen én nem ezt az összefüggést emeltem volna ki. Ám aztán a végén az eredeti idézetek, illetve trivia -gyűjtemény megmentette az értékelést. Ott sokkal érdekesebb tények és összefüggések bukkantak fel, mint magában a törzsszövegben. Szóval, lehet, hogy hátulról érdemesebb elkezdeni ezt a könyvet!

>!
Alumni
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

A téma és a koncepció telitalálat, a valós színvonal már kevésbé.

Már a cím sem klappol: a „geek” és a „nerd” nem ugyanaz. A „tanítások” pedig jópofák, de ennyi erővel mélyebben és jóval terjedelmesebben is ki lehetett volna ezt dolgozni. Nagyjából ez minden, amit kifogásolok: jó az irány, csak többet és alaposabban kéne.

Így csak amolyan zanzásított zsebkönyv ez.

>!
marta_melyi
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Nagyon szórakoztató és tényleg vannak jó tanácsai. Mindenkinek ajánlom!

>!
Éva_Menyhárt
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Ez egy borzasztó könyv…
Yodáról kiderül, hogy a legősibb afroamerikai bölcs (nyilván Lucas-nak nem volt egy önállő gondolata sem)
Piedesztára emeli a fogyatékos Sheldon Coopert
És sorolhatnám, de inkább letettem a könyvet, mert nekem csak időpazarlás, egy valakinek, aki most ismerkedne a geek kulturával, pedig egyenesen félrevezetés. Nem ajánlom!

>!
A_S1M0N P
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Remek könyv (kívül-belül), rengeteg idézettel, érdekes magyarázatokkal, öröm volt olvasni.
Persze nagy részét én is hallottam már, de így is tudott újdonságot mutatni.

>!
Aylos
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Mivel amúgy is nagyon érdekel a fantasy és sci-fi témakör, természetes volt, hogy ezt a „Szent tanítást” el kell olvasni! :D És szerencsére meg is kaptam ajándékba. Voltak benne ismerős idézetek, szereplők, de sok olyan is, amit még be kellett pótolnom. Így akadtam rá néhány érdekes filmre, ami úgymond „kötelező” darab. Tesómat is sikerült vele megfertőzni ;)
Nem mellesleg pedig a borító szuper jól néz ki!


Népszerű idézetek

>!
mrsp

A kérdés így szólt: „Gyerekkorodban milyen vallású voltál?”
A válaszom pedig így hangzott: „Szerintem sci-fi.”

8. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Kapcsolódó szócikkek: sci-fi
>!
mrsp

„10 féle ember létezik: aki érti a kettes számrendszert, és aki nem.”
                                                                     – Felirat a Thinkgeek egyik pólójáról

80. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

2 hozzászólás
>!
mrsp

A Harry Potter és a bölcsek köve 1997-ben jelent meg. A hétkötetes sorozat, mely később az évszázad sikerének bizonyult, gyerekek millióinak tanította meg, hogy ne aggódjanak különösebben, ha nem „normálisak”.

82. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Kapcsolódó szócikkek: 1997
>!
Baráth_Zsuzsanna P

Ma csak csütörtök lehet. A csütörtök sose volt az én napom.
Arthur Dent, Galaxis útikalauz stopposoknak

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Kapcsolódó szócikkek: csütörtök
1 hozzászólás
>!
mrsp

Emberi áldozatok? Szomorú, de az ember már csak ilyen. Bántottak egy kiscicát? Felháborító! Kapára, kaszára!

94. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

>!
mrsp

Az istenek áldják a ThinkGeeket! Milyen cég tart még vérnyulat a Gyalog galoppból, egyszarvúkonzervet és TARDIS USB-elosztót ugyanabban a webáruházban?

81. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

>!
Molymacska P

H. P. Lovecraftnak sok barátja volt, akikkel főleg írásban tartotta a kapcsolatot. Ezenkívül olyan horrortörténeteket is írt, melyek szereplői gyermekkori fantáziavilágának erősen átírt lényei voltak. Röviden: ő volt az első emo geek.

38. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft
>!
mrsp

„Nope.”
– A hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com weboldal teljes tartalma

182. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

>!
Molymacska P

A modern steampunk közösség számos fiatal tagja azonosult a gót megjelenéssel, és a legnagyobb meglepetésükre a felnőttek, elutasítás helyett, érdeklődve fogadják ezt az új jelenséget. Még szép az emberek őrült szerzetnek tartják a gótokat, akik túl komolyan veszik a vámpírok világát, ezért folyton aggódnak, hogy egy vad gót a vérüket akarja majd. Miközben a steampunkosok kik is? Őrült szerzetek, akik túl komolyan veszik a zsebórák világát? Most mi lesz, agresszívan megmondják, mennyi az idő?

90. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

5 hozzászólás
>!
mrsp

„A valóság csupán illúzió, ám nagyon tartós.”
                                                                                                     – Albert Einstein

183. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Bächer Iván: Utóíz
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Andy Weir: A marsi
Kerstin Gier: Zafírkék
Yazawa Ai: Nana 7.
Réti László: Kaméleon
Kresley Cole: Elfojtott üvöltés
Walt Disney – Micimackó