Mítosz (Görög mitológia 1.) 105 csillagozás

Görög mitológia angol humorral
Stephen Fry: Mítosz Stephen Fry: Mítosz Stephen Fry: Mítosz

"Mítosz című könyvében Stephen Fry újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. Az angol humorista e könyvében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbemarkolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.
A könyv élvezetéhez nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség: épp úgy nincs benne tudományoskodás vagy elvont bölcselkedés, mint ahogy a görög mitológiában sincs, „csak rabul ejtő, szórakoztató, közérthető és lenyűgözően emberi történetek halmaza”.

Stephen Fry: Mythos

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2022
ISBN: 9789635445790 · Felolvasta: Scherer Péter
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2021
ISBN: 9789635442829 · Felolvasta: Scherer Péter
>!
Kossuth, Budapest, 2019
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630998314 · Fordította: Kisantal Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Apollo / Apollón · Poszeidón / Neptunus · Artemisz / Diana · Pallasz Athéné / Minerva · Árész / Mars · Hermész / Mercurius (Merkúr) · Zeusz / Jupiter · Aphrodité / Venus (Vénusz) · Nagy Sándor · Héra / Juno · Démétér / Ceres · Kronosz / Saturnus · Adónisz / Adonis · Aktaión · Argosz · Szemelé


Kedvencelte 8

Most olvassa 42

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 241

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

cseri>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Rengeteg minden rám ragadt az ókori mitológiából, kezdve a gimivel, majd aztán elvégezve a magyar szakot, több művet olvastam is, amúgy pedig az Edith Hamilton-könyv volt (van) meg nekem, ha valaminek utána kellett nézni, de egyben nem olvastam összefüggő művet a mítoszokról. Ez kimaradt, épp ezért most hihetetlenül élveztem ezt a könyvet Fry tálalásában. Elég nagy része volt persze ismerős, de azokat a történeteket is nagyon élveztem, ahogy kontextusba kerültek, az egész pedig nagyon szövevényes, úgyhogy volt benne újdonság is. Nekem Fry stílusa is bejött, úgyhogy alig bírtam letenni.

wzsuzsanna P>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Stephen Fry népszerű angol humorista, író, színész és televíziós személyiség, akit filmekben és sorozatokban egyaránt sokszor láthattunk már. Bevallom, az én esetemben ez a sokszor eléggé túlzó kijelentés, mivel nagyon keveset láttam ezekből a műsorokból, illetve a szerző magyarul megjelent könyveit sem olvastam korábban. Biztosan sokan lesznek, akik számára az ő neve lesz a hívószó ennek a kötetnek az elolvasásához, nálam azonban egészen más motiváció játszott szerepet, nevezetesen a görög mitológia iránti régi/új rajongásom. Egyrészt régi, hiszen gyerekkoromban még teljesen bevett dolog volt, hogy a mitológiai történeteket ugyanúgy olvassuk, mint a tündérmeséket, és ha nem is maradt meg túl sok részlet, azért a főbb istenek és népszerű karakterek már akkor beivódtak a tudatomba. Később modern feldolgozások által újra közel kerültem a témához, többek között a 2019-es év egyik legjobb olvasmányélménye, Madeline Miller Kirké című regénye által. Olyan feldolgozást azonban még sosem olvastam, ami a humor oldaláról közelítette volna meg a témát (maximum Frank Schwieger gyerekkönyve, a Zeusz és bandája esetében), és nagyon kíváncsi lettem, mi születhet ebből a kombinációból.
Kettő nagyon fontos dolog van, ami már az első bekezdések során egyértelművé válik. Az első, hogy Fry-nak nagyszerű humora van (elnézést mindenkitől, aki ezt eddig is tudta, mint mondtam, én nem igazán ismertem korábban a munkásságát), egyszerre cinikus kicsit és intellektuális, aminek köszönhetően anélkül lesz szórakoztató a nyelvezet, hogy fárasztóvá válna egy idő után. A másik- és ez az, amit igazán nagyra értékeltem- a nagyon alapos kutatómunka és utánajárás, ami ezt a kötetet megelőzhette, ami nem csupán a korrekt hivatkozásokból, hanem a nagyon logikus és koherens felépítésből is kitűnik. A görög mitológia fontosabb eseményeit és szereplőit nagyjából kronológiai sorrendben ismerhetjük meg, kezdve a világ teremtésével, ahonnan szép sorjában eljutunk a titánok, majd később az istenek és az emberek felbukkanásához is. (…)
(…) Számomra a könyv legnagyobb értéke az az elképesztő mennyiségű érdekesség és háttértudás, amit kaptam tőle, ráadásul mindezt olyan könnyedén, hogy egyáltalán nem kellett megizzadnom érte. Teljesen elvarázsolt, amikor újra és újra ráébredtem, hogy a mai napig mennyi kifejezésben, szóban, legendában jelen van az ókori görögök hagyatéka, ahogyan az is, hogy mennyire komplex módon felépített világ ez, amiben minden dologra megvan a megfelelő magyarázat. Ha például valaki nem tudná, hogyan keletkezett az első pók, miért vannak a páva farktollán szemre hasonlító minták, miért száraz a Szahara, vagy hogy hogyan került az égboltra a Nagy- és Kis Medve csillagkép, ebben a könyvben meg fogja találni a választ. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/12/mitosz-gorog-mi…

Hails>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

5/5!
Szuper energiával és humorral megfűszerezett kötet a görög mitológiáról és alapjairól! Ha így tanítanak az iskolaban mindenki imadná a görög isteneket :D nagyon vagány kötetnek tartom ezt a könyvet! :)

Rune>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Egy görög mitológiai kihívás kapcsán kezdtem bele a kötetbe, ami már régóta várt rám a polcomon.
Nagyon-nagyon élveztem, de nem a humort emelném ki elsősorban. A stílusa szuper, az amúgy száraz anyagot élvezetesen és úgy adja elő, hogy nem zavarodik bele az olvasó és nekem ez volt az igazán nagy pozitívum, hogy a tudásom most végre kicsit rendszerezést kapott. A humor nálam egyébként annyira nem jött át, mármint volt egy-két rész, ahol kuncogtam egyet, de fergeteges angol humort nem éreztem benne.
A következő két kötetet is szeretném beszerezni mindenképp.

Flora_The_Sweaterist>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

A könyv hihetetlenül olvasmányos, a brit amatőrizmus szellemiségének tökéletes terméke: nem egy mitológiával foglalkozó tudós írta a szakmai elismerés reményében, hanem a témáért lelkesedő laikus a saját szórakozására. Épp ez teszi a művet élvezhetővé. Ha mindig is érdekelt a görög mitológia, de eddig nem merted beleásni magad, most itt a lehetőség, hogy érhetően és szórakoztatóan ismerkedhess meg kultúránk egyik alappillérével!

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/12/16/ste…

Yizri36 P>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

A szinte legismertebb történeteket gyűjtötte össze Stephen Fry egy modern, humoros stílussal megírt könyvben. Történeteket istenekről és balszerencsés halandókról. Megismerhettük, hogy jöttek létre a titánok és utánuk az istenek. Tanulságot von le, hogy az istenekkel nem szabad dacolni, mert bosszújuk sokszor nagyon kegyetlen, de mindamellett tudnak szeretni is. Némelyik történet boldog véggel, némelyik pedig tragédiával végződik.
Aki szereti az ókori görög mitológiát, annak bátran ajánlom. :)

Eltiron>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Aki jó mitológiai 101-re vágyik, az továbbra is vegye kézbe Trencsényi-Waldapfel kortalan Görög Regék-jét.
A Mítosz sok szempontból informatív, bármennyire is régi szerelmem a mitológia, még én is tanultam belőle újat. Viszont a többek által kiemelt „olvasmányossága” és „humora” számomra erőltetett és olcsó jópofizás. Néha érthetetlenül vulgáris – én roppantul meg voltam ütközve Kronosz kasztrálásának plasztikus leírásán, ahol a szerző érezhető élvezettel szemlélteti a levágott fütyiből fröcskölő vért és spermát…
Szóval aki nekiáll, annak ne legyenek túl magas elvárásai a szerző neve miatt.
Talán jobban sikerült volna, ha Hugh Laurieval közösen írta volna…

1 hozzászólás
Szencsike P>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

A görög mitológiát lehetetlen egy könyvbe belesűríteni, itt is csak a legismertebb események lettek elmesélve. A stílus nekem a tévében látható humorosabb, kötetlenebb hangvételű történelmi dokumentumfilmekre emlékeztetett. Szerencsére sose ment át alpáriba (volt egy-két csúnya szó, de engem különösebben nem zavartak), és végig érdekes tudott maradni. Gördülékenyen mesélte el a legfontosabb eseményeket, itt-ott néha kikacsintva a mai világra is. A könyv mindenképpen azoknak lehet jó, akik még csak most ismerkednek a görögökkel, aztán utána jöhetnek a komolyabb forrásmunkák is.

Utószó_blogger>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Alapvetően tetszett, hogy a régi történetek vidám, humoros formában kerültek a kötetbe, de néha úgy éreztem, hogy egy kicsit el lett túlozva a vicceskedés – különösen egyes párbeszédeknél. Ugyanakkor ezt is meg lehetett szokni, és ahogy egyre izgalmasabbak lettek a mítoszok, úgy egyre kevésbé zavart Fry stílusa, sőt, egészen meg is kedveltem a végére.

Különösen a könyv elején okozott némi nehézséget, hogy rengeteg név bukkan fel a kötetben. Fry nagyon alapos volt, mert minden új szereplőnek megnevezte a szüleit, és a híres felmenőit, de ez sokszor csak még jobban összezavart. Nem rajzoltam családfát, mert óriási lett volna, de sokszor gondoltam rá, hogy kellene, mert a könyvhöz csatolt ábra elég szegényes volt ahhoz képest, hogy mennyi karakter bukkan fel a műben. Az azonban nagyon jó volt, hogy a kötet végén van egy részletes névmutató, így könnyen vissza tudtam keresni azokat a szereplőket, akikről már megfeledkeztem. Ez a névmutató akkor is hasznos lesz, ha később vissza akarok keresni egy-egy történetet vagy karaktert. Erre biztosan sor is fog kerülni, ha találkozom valaki nevével, vagy valamilyen mitológiai utalással.
Bővebben a blogomon: https://www.utoszo.hu/2019/12/28/1780/

Krumplicsku>!
Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Fry, az Fry, interpretálja akár a görög regéket, akkor is.
Az egyetlen, amiért fél csillagot mégis levontam, a töménység.
Mert hihetetlenül élveztem ugyan az egészet, de annak ellenére kavarog a fejem, hogy sok-sok évvel ezelőtt, kamaszként a Trencsényi-Waldapfel féle Görög regék és mondákkal keltem, feküdtem, szerelmes voltam az egészbe.
Amitől egyébként annyira elbizakodott voltam, mielőtt belefogtam ebbe, hogy még arra is gondoltam, mi újat tud majd mondani a tárgyban Fry.
Nos, újat nyilván kevesebbet tudott (bár azt azért nem volt nehéz észre venni, mennyire gondosan, a kamasz elméhez válogatva kerültek a történetek Trencsényi könyvébe), hiszen nem Fry találta ki a történeteket, hanem a tálalása, a látásmódja, a perspektívája volt egyéni. A párhuzamok vonása, előadásmód, mind mind tanulságosabbakká, emberiebbekké, átélhetőbbekké, maibbá tették a történeteket.
És ahogy írtam, a töménységet: nem csak az átadott történet sok, rengeteg szereplővel, akik nem egyszer akár ugyanazzal a névvel szerepelnek (és Fry jól ki is tér mindegyikre! :-D), de még ebbe is jól bele is kavar a primer történetszálba nem férő, „jaj, még ez is eszembe jutott” dolog* sok-sok lábejegyzet és hivatkozás formájában. Amit egyébként nagyon nem szoktam szeretni, mert pont megakasztva érzem magam a fősodor átélésében, de amit itt, Frynál nem lehetett olvasatlan hagyni, hiszen annyira érdekesek voltak még azok is ;-) …
De hiába olvastam még a legapróbb apróbb betűs megjegyzését is nagy figyelemmel (sőt, élvezettel), tényleg nagy bajban lennék, ha e könyv alapján kellene holnap vizsgát tennem a görög mitológiából… :-D

*ugye, az intellektus átka: mindenről eszébe jut valami, amiről megint eszébe jut és megint… így jutunk el seperc alatt a nulla kilóméterkőtől Ausztráliába (és közben észre se vesszük és azt se tudjuk, hogy kerültünk oda, csak hogy minden percét élveztük az útnak…. és hogy amikor visszapottyantanak minket az origóhoz -mert a szerző visszatalál azért- akkor egy darabig hülyén nézünk a fejünkből, hogy "hol is tartottunk, mi is volt ITT, mielőtt kiruccantunk Sydneybe? :-D)


Népszerű idézetek

EmeseGx>!

Poszeidón szinte az összes szabadidejét arra fordította, hogy elképesztő mennyiségű szép leányt és fiút hajkurásszon, a hálójába akadt lányoktól pedig rengeteg szörny, félisten és emberi hős született – talán elég, ha az utóbbiak közül csak Thészeuszt és Percy Jacksont említjük.

71-72. oldal

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Poszeidón / Neptunus
Caledonia_Valley P>!

Kronosz […] azonban messze nem volt az a bánatos és törékeny emós fickó, amilyennek Rhea és Tartarosz leírásai alapján tűnt. Sőt, egy elképzelhetetlenül erős faj legerősebb példánya lett. Sötét tekintetű, jóképű férfi volt. És igen, valóban mélabús. Ha valakihez hasonlítani kellene, tépelődő hajlama Hamletre emlékeztetett, morbid önimádata pedig egy másik Shakespeare-hőst juttathat eszünkbe: méghozzá Jacquest az Ahogy tetszikből. […] Még némi Macbeth is akadt benne, na meg persze, ahogy hamarosan látni fogjuk, egy jókora adag Hannibal Lecter.

28-29. oldal, A sarló

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Kapcsolódó szócikkek: Hannibal Lecter
latinta P>!

    Szeretett szolgája halálán szomorkodva Héra fogta Argosz száz szemét, és egy slampos, tunya öreg madár farktollaira tette őket. Így született a páva, és ez a büszke, színes és fennhéjázó madár azóta is gyakran jelenik meg az istennő ábrázolásain.

190. oldal, A HALANDÓK - Ió (Kossuth, 2019)

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Kapcsolódó szócikkek: Argosz · Héra / Juno · páva
latinta P>!

    Szeretők lettek hát. Ha belegondolunk, meglehetősen vad, kanyargós út vezette őket egymáshoz: a gonosz bosszú szelleme révén egy apa tiltott, bűnös viszonyt folytatott lányával, ennek gyümölcseként pedig világra jött egy gyermek, akit Aphrodité talán mindenki másnál jobban szeretett. Egy pszichológusnak sokat kellene túlóráznia, ha ki akarna kúrálni ennyi lelki sérülést…

313. oldal, AZ IFJÚSÁG VIRÁGAI - Aphrodité és Adónisz (Kossuth, 2019)

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

latinta P>!

    A híres gordiuszi csomó majd’ ezer évig ott állt kibogozatlanul, amíg egy magabiztos és zseniális ifjú makedón hódító, bizonyos Alexandrosz lovagolt be seregével a városba. Amikor meghallotta a legendát, egy pillantást vetett a hatalmas kötélgubancra, aztán kirántotta kardját, és kettéhasította a gordiuszi csomót, hogy e tettével elnyerje sok-sok nemzedék csodálatát.{203/214}

    203/214 Ami­kor e tör­té­ne­tet elő­ször hal­lot­tam, nem hogy tisz­tel­tem vol­na Ale­xand­roszt e tet­té­ért, de ki­fe­je­zet­ten na­gyot zu­hant a sze­mem­ben. „De hát ez csa­lás!” – mond­tam. Nem olyan ez, mint­ha, mond­juk, fog­nék egy csa­var­hú­zót, szét­szed­nék vele egy össze­vissza te­kert Rub­ik-koc­kát, hogy az­tán a meg­fe­le­lő sor­rend­ben pat­tint­sam vissza a da­ra­bo­kat? De Ale­xand­roszt (vagy, ahogy az utó­kor job­ban is­me­ri, Nagy Sán­dort) azért tart­ják nagy­ra, mert „nem a meg­adott séma sze­rint járt az agya”. Más sza­bá­lyok vo­nat­koz­nak ugyan­is a zse­ni­á­lis har­cos ki­rá­lyok­ra, mint ránk, egy­sze­rű föl­di ha­lan­dók­ra.

363. oldal, PHRÜGIA ÉS A GORDIUSZI CSOMÓ (Kossuth, 2019)

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Kapcsolódó szócikkek: Bűvös kocka (Rubik-kocka) · Nagy Sándor
3 hozzászólás
latinta P>!

    – Nyomorult, istenkáromló halandó! Megtiltom, hogy valaha is beszélj erről! Ha akár csak egyetlen szótagocska elhagyja ajkaidat, szörnyű büntetés sújt le rád. Jelezd, hogy megértetted!
    A boldogtalan ifjú bólintott. Artemisz eltűnt, Aktaión pedig egyedül maradt, hogy töprengjen a sorsáról.
    Kurjongatás hallatszott mögüle. Vadásztársai kiabáltak, hogy végre az állat nyomára bukkantak. Aktaión is ösztönösen felkiáltott, és abban a pillanatban beteljesedett rajta Artemisz átka: szarvassá változott.
    Felemelte fejét. Furcsán nehéznek érezte, hiszen ott virított rajta az agancs. A fák közül a tóhoz vágtatott. Lenézett a víztükörre, és felnyögött a látványtól – pontosabban nyögni akart, ám emberi hang helyett erőteljes szarvasbőgés tört elő a torkából. Csaholás és ugatás hallatszott, és néhány pillanat múlva saját kutyái rajzottak ki a tisztásra. Maga Aktaión képezte ki őket, hogy mit tegyenek ilyenkor: fel kell tépniük az állat torkát, és jutalmul fellefetyelhetik a szarvas kiömlő vérét.{142/151}

    142/151 Ha el akar­juk káp­ráz­tat­ni a ba­rá­ta­in­kat, bifláz­zuk be a kö­vet­ke­ző lis­tát! Ovi­di­us ugyan­is pon­to­san fel­so­rol­ja Ak­ta­i­ón ku­tyá­i­nak ne­vét. Ha más­ra nem is jó az egész, egy da­ra­big nem lesz prob­lé­mánk, ha erős on­line pass­word­re van szük­ség. Te­hát a hí­mek: Me­l­am­pus, Ich­no­ba­tes, Pam­pha­gos, Dor­ce­us, Ori­ba­sos, Neb­rop­ho­nos, La­i­laps, The­ron, Pte­re­las, Hy­la­e­us, La­don, Dro­mas, Tig­ris, Le­u­con, As­bo­los, La­con, Ael­lo, Tho­os, Har­pa­los, Me­lane­us, Lab­ros, Ar­cas, Ar­gi­dus, Hy­lac­tor. A szu­kák: Agre, Nape, Po­e­me­nis, Harpyia, Ca­na­che, Stic­te, Alce, Lye­si­ce, Lach­ne, Me­lan­chae­tes, The­ro­da­mas, Oresit­ro­pos.

239. oldal, A SZÉP ÉS AZ ÁTKOZOTT, A HARAGVÓ ISTENNŐK - Aktaión (Kossuth, 2019)

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Kapcsolódó szócikkek: Aktaión · Artemisz / Diana · kutya · szarvas
1 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist>!

– Mi legyen a nevük? – kérdezte Athéné.
– „Alantas lény” – mondta Zeusz némi gondolkodás után.

128. oldal

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

latinta P>!

    Nemsokára Dionüszosz „hivatalosan” is a bor, a dorbézolás, a részeg önkívület, a gátlástalan kicsapongás és a "mámorító jövő"* istene lett.

    *A „mámorító jövő” szókapcsolat F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című művéből származik. Máthé Elek fordítása nem adja vissza az eredeti szójátékot, hiszen az angol változatban az „orgiastic” szó szerepel, amely egyszerre utal az orgiára és az orgazmusra. – A fordító megjegyzése.

235. oldal, A legújabb isten (Kossuth, 2019)

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Kapcsolódó szócikkek: Dionüszosz
Caledonia_Valley P>!

Úgy tűnik, Zeusz örökölte apjától, Kronosztól a potenciális konkurensek elfogyasztásának csúnya szokását.

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral

Caledonia_Valley P>!

– Te jó isten, ugye nem szerettél bele Kronoszba?
– Ó, kérlek, anyám, szólj majd egy-két jó szót az érdekemben! Olyan ábrándos tekintetű… Azok a csillogó fekete szemek… Az a fenyegető tekintet… Milyen szófukar…

27. oldal, Gaia bosszúja

Stephen Fry: Mítosz Görög mitológia angol humorral


A sorozat következő kötete

Stephen Fry: Héroszok Ókori szuperhősök csodálatos kalandjai

Görög mitológia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercben
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek
Jean Menzies: Görög mítoszok
Pogányság története
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Malcolm Day: A klasszikus mitológia 100 alakja
Bera Károly – Tóth Dóra (szerk.): Képes mitológia
Heffner Anna: Égi és földi szerelmek
Gerold Dommermuth-Gudrich: 50 híres mítosz
Frank Schwieger: Zeusz és bandája