Lord ​Foul's Bane (The Chronicles of Thomas Covenant the Unbeliever 1.) 2 csillagozás

Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

He called himself Covenant the Unbeliever, because he dared not believe in this strange alternate world on which he suddenly found himself. The magic of the Land could not be real. Loremasters could not draw fire from wood that never burned, nor force stone to flow freely under their fingers. Yet they did. Hurtloam could not regenerate ruined nerves. Yet, miraculously, it did.

The Land tempted him. He had been sick; now he seemed better than ever before. Through no fault of his own, he had been outcast, unclean, a pariah. Now he was regarded as a reincarnation of the Land's greatest hero – Berek Hlafhand – armed with the mstic power of White Gold. That power alone could protect the Lords of the Land from the ancient evil of the Despiser, Lord Foul. Only…Covenant had no idea of how the power could be used!

Thus begins one of the strangest epic fantasies ever written…

>!
Gateway, 2013
458 oldal · ASIN: B00FAT7Q7Q
>!
Del Rey, New York, 2012
496 oldal · ASIN: B007WKEM9Q
>!
Del Rey, New York, 2004
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780345348654

1 további kiadás


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Arianrhod>!
Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane

Nehéz erről a könyvről írni, mert engem vészesen felzaklatott. Egy 3 folytatólagos sorozat első trilógiájának első, egyébként díjnyertes kötete ez, az egyetlen, melyet magyarul is olvashatunk. Tandori Dezső fordította, ami több dolog miatt is érthető. Az egyik, hogy ahogy @Noro is megjegyezte értékelésében, ez voltaképpen egy „anti-Gyűrűk ura”, és azt már tudjuk, hogy Tandori jól fordít északi eposzokat és sagákat. Mondhatni, szakértője a dolognak. Mert kellőképpen homályos és misztikus tud lenni. Ehhez a könyvhöz pedig ez elengedhetetlenül szükséges. A másik, hogy nagyon nehéz az angol szöveg, terjengős, talányos, rengeteg olyan kifejezést tartalmaz, melyeket az átlag angolul olvasó, mint én is, nem nagyon ismer. Ehhez a szöveghez már @Hanna szakértelme kell.

Ami miatt nekem különösen nehéz volt megemészteni, az, hogy erősen igénybe veszi az ember empatikus képességeit. És én pedig tapasztalatból ismerem, milyen érzés a főszereplő bőrében lenni.

Anti-Tolkien, igen. És Gyűrűk ura, igen, de ez nem heroikus, és nem vigasztaló, vészesen sötét, és sokkal emberibb világ, mint az idealisztikus Tolkiené. Tolkien birodalma a mese világa, voltaképpen semmi köze nincs az emberi léthez. Ez a könyv végig utal, időnként szinte plagizálva, Tolkien mítoszára, de minden a visszájára fordul. És a fő(anti)hős ember a mi világunkból, magányos, kitaszított, az őrület határán lavírozó leprás beteg, akinek a legfőbb célja életben maradni, túlélni a szörnyűséget, ami vele történik. Túlélni, hogy mindenki elhagyta, akinek mellette kellene lennie a rosszban. Orvosai ráadásul megtiltják számára a reményt, az álmot, az álmodozást. Mert az elvonja a figyelmét a betegségéről. Befelé fordul, önmagába temetkezik, önzővé válik, ha ez önzés egyáltalán.

Vajon tényleg kóros álmodozni? Ártalmas álmodni? Hitetlen Tamás, akinek a vezetékneve beszélő név (Covenant = Szövetség), beüti a fejét, elveszíti az eszméletét, és a „Gyűrűk ura” erősen kifordított, sötét álomvilágában ébred. És Hitetlen, mert nem hiszi, hogy ez a világ valós, és nem csak a fejében létezik. Ha elhiszi, belehal. Az orvosok megmondták, nem álmodhat! Mert az álomvilágban meggyógyul, és újra érezni kezdi a végtagjait. Reménykedni kezd! És ez rá nézve végzetes. Nem akar segíteni az őt megidézőknek a Kárhozat Ura elleni küzdelmükben, csak fel akar ébredni.

Thomas – bár felesége elhagyta, amikor a betegsége kiderült, – megőrizte a fehérarany jeggyűrűjét, amely ebben a különös birodalomban varázserejű fegyver. Thomas számára a gyűrű annak a jelképe, hogy a „jóban-rosszban” eskü szimbóluma, melyet a „szövetséges” megszegett. A jó oldalon harcolók számára ez a gyűrű a remény, amely Thomas számára tiltott. És a Kárhozat Ura a gyűrűt akarja, hogy megsemmisíthesse a birodalmat, ő a megszemélyesített Kétségbeesés.

Thomas válaszúton áll, nem remélhet, de nem is eshet kétségbe. Úgyhogy kételkedik, és ellenáll minden kísértésnek, lett légyen az jó vagy rossz. Végigbőgtem…

ujhelyiz P>!
Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane

Számomra egyetlen, központinak tűnő kérdés definiálja a könyvet: mit jelent hősnek lenni egy olyan világban, ahol mindenki vagy végletekig önfeláldozó vagy pedig egyértelműen gonosz? Különösen igaz ez abban az esetben, ha a hősünk a modern világunkból érkezett, és betegsége miatt ott teljesen magányos életre kényszerült…

Főhősünk, Thomas Covenant, leprás, ami miatt bármiféle sérülésre különösen figyelnie kell, ugyanis a szervezete nem jelzi neki fájdalommal, hogy valami nincs rendben. Emellé mindenki kerüli, akár annyira, hogy titokban befizetik a számláit, hogy ne kelljen vele találkozniuk… Ezután átkerül egy másik világba, ahol mindenki azt jelzi számára, hogy bízzon a csodákban, és higgyen álmaiban, elvégre hatásuk van – szemben az abszolút földhöz ragadtsággal, amit betegsége miatt a földünkön kénytelen követni. Az érkezés után meg egy abszolút hagyományos questen vesz részt, aminek során a világot akarja megmenteni Lord Foultól, aki végképp romlásba taszítaná.

A könyv olvasása közben végig az járt a fejemben, hogy igazából ez a fantasy világ annak az útját jelképezi, hogy Covenant hitetlenből eljusson abba az állapotba, hogy elfogadja a betegségét, és a lehetőségekhez képest normális életet élhessen. Innen már csak egy lépésre van az a feltevés, hogy spoiler – ez utóbbiban nem vagyok teljesen biztos, de nem lepődnék meg nagyon, ha a végén ez az álláspont erősödne.

A könyv kifejezetten régies angol nyelvet használ, ami miatt kicsit nehezen tudtam olvasni; ez párosítva a teljesen hagyományos quest-jelleggel számomra megerősítette az egész parabola jellegét, ami miatt végig kerestem a mögöttes értelmet az egészben.

Összegezve tapasztalataimat, roppant érdekes olvasmány, és biztosan meg fogom nézni a folytatásait is. Ugyanakkor kitartás kell az olvasásához, ugyanis nagyon sok olyan részletet is kifejt, amit nem feltétlenül akarnánk tudni; az esemény lassan hömpölyög és kicsit nehézkesen is olvasható a stílusa miatt. De a történet mélyebb rétegei bőven elég alapot jelentenek ahhoz, hogy még sokáig emlékezzek a könyvre.

Ugyanakkor van egy esemény, amiről külön említést kell tennem: főhősünk szexuális erőszakot követ el az elején – ez nem lenne önmagában probléma, ha megfelelő kontextusban lenne tárgyalva, ill. a világ és hősünk megfelelően reagálna rá. De ehhez képest lényegében a semmiből jött (legalábbis számomra), részben ellentmondott a karakter elvárásainak, és az érintettek tudatosan hallgatták el az egészet, hogy hősünk végre tudja hajtani feladatát, és Thomas sem érezte úgy, hogy ezt különösebben meg kellett volna bánnia. Ez pedig nagyon zavar, ugyanis nagyon ellene dolgozik annak, hogy a Covenanttal szimpatizáljak, pedig a regény szemlátomást nagyon ezt szeretné elérni. Ha későbbi kötetben visszatérünk az ügyre, akkor még lehet vállalható, de önállóan az első kötetet olvasva ez szerintem teljesen elfogadhatatlan módon lett kezelve. A legrosszabb, hogy ha a jelenet kimaradt, és ez alapján két-három másikat enyhén módosítunk, akkor az egésznek nincs súlya a történet szempontjából.


Népszerű idézetek

Arianrhod>!

All you need to avoid despair is irremediable stupidity or unlimited stubbornness.

Arianrhod>!

But a life without a tale is like a sea without salt. How do you live?

Arianrhod>!

`There is only one good answer to death.' ”
“Only one? What answer is that?”
“Turn your back on it,”

Hanna IP>!

She came out of the store just in time to see her young son playing on the sidewalk directly in the path of the gray, gaunt man who strode down the center of the walk like a mechanical derelict.

(első mondat)

Arianrhod>!

Wielding the first Earthpower, he made the Staff of Law from the wood of the One Tree, and with it began the healing of the Land. In the fullness of time, Berek Halfhand was given the name Heartthew, and he became the Lord-Fatherer, the first of the Old Lords.

Arianrhod>!

In half a mile, they came to an old stone bridge that gleamed with a damp, black reflection, as if it had just arisen from the water for Covenant's use. The suggestiveness of that thought made him stop. He saw the span as a kind of threshold; crises lurked in the dark hills beyond the far riverbank. Abruptly, he asked, “Where are we going?” He was afraid that if he crossed that bridge he would not be able to recognize himself when he returned.

Arianrhod>!

In the dizzy round of his dilemma, the only response which steadied him was vitriol. He clung to his bitter anger as to an anchor of sanity; he needed fury in order to survive, to keep his grip like a stranglehold on life.

Arianrhod>!

Then a change came over the gathered flames. Up into the sky rose a high, scintillating, wordless song, an arching melody. From the centre of the bowl, the private rotations of the Wraiths resolved themselves into a radiating, circling Dance. Each Wraith seemed finally to have found its place in a large, wheel-like pattern which filled half the bowl, and the wheel began to turn on its centre. But there were no lights in the centre; the wheel turned on a hub of stark blackness which refused the glow of the Wraiths.

Arianrhod>!

Now, as the ages spired from forever to forever, the Creator was moved to make a new thing for the happy hearts of his children. He descended to the great forges and cauldrons of his power, and brewed and hammered and cast rare theurgies. And when he was done, he turned to the heavens, and threw his mystic creation to the sky- and, behold! A rainbow spread its arms across the universe.

ujhelyiz P>!

This was his destination; he had come here in person to claim his human right to pay his own bills.

2. fejezet (Gateway, 2013)


A sorozat következő kötete

The Chronicles of Thomas Covenant the Unbeliever sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tim Lebbon: Dusk
Stephen King: The Dark Tower
Naomi Novik: Uprooted
Ilona Andrews: Sweep with Me
Anne Bishop: Queen of the Darkness
Brandon Sanderson: The Hero of Ages
Brent Weeks: Beyond the Shadows
N. K. Jemisin: The Fifth Season
Greg Keyes: The Born Queen
Max Gladstone: Three Parts Dead