Jim ​Morrison élete, halála, legendája 34 csillagozás

Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Ahányan ismerték, ahányan csak találkoztak vele, annyian látták másnak. Okozhatták ezt módosult tudatállapotai, krónikus identitás-zavara, amelyet az ide-oda vezényelt katonacsaládban töltött gyermekkor a rock-sztárság és a költői elhivatottság közti konfliktusai, a testi, lelki, szellemi örömök mértéktelen, egy idő után már befogadhatatlan habzsolása, továbbá az establishment-ellenes korszellem és végül, de nem utolsósorban, szerepjátékai váltottak ki. Kemény rocker, öreg bluesman, Dionüszosz és Apolló egy személyben, mélydéli konzervatív amerikai és pimasz lázadó, indián sámán, James Dean és Dean Moriarty reinkarnációja, Nietzsche és Rimbaud életművének folytatója. Melyik volt az igazi James Douglas Morrison? Talán mindegyik, talán egyik sem.

Róla szól: Jim Morrison

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva

>!
Cartaphilus, Budapest, 2005
522 oldal · ISBN: 9637448020 · Fordította: Sipos Katalin

Enciklopédia 3


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Szeretem a Doorst és Jim Morrisont. Az ő számukból tanultam meg az angol kérdő szórendet (Who do you love?) De ez a könyv nem jó.
Azzal kezdődik, hogy nagyon keveset tudunk Jim Morrisonról. Ehhez képest napról-napra követi. Egy idő után odáig jutottam: érjünk már el 1971. július 4-ig, halljon már meg, mert nagyon unom: mit ivott, mennyit ivott, hogy okádott, ordított, dugott, ájult le a színpadról. Olvasás közben hallgattam, néztem a Doorst, meg JM, és nyilván igaz, amit olvastam, de teljesen más a kép. Egy szelíd arcú zsenit látok.
Kevesebb több lett volna.

>!
Andrée P
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

A Doors nagy kedvencem. Az első kazettájukat még az iskolai tanműhelyből, a mester kazijai közül csaptam meg, egy Best of the Doors volt. Bocsi Matyi mester utólag is :) Aztán rongyosra hallgattam. És csodáltam. Azóta meglett az összes és töretlenül kedvenc.

Úgyhogy ez a könyv azért is nagyszerű, mert bepillantást enged abba, hogyan is készültek a kedvenc zenéim. Hihetetlen részletességgel megírva, hogy mennyi kínlódás volt a zenék összerakásával, a koncertekkel és igazából az együttesnek is egymással illetve Jimmel.
A könyv eleje nagyon jó, ami Jim fiatalabb éveit mutatja be, illetve a Doors korai időszakát. Utána néhol már túlzottan is részletes, már szinte koncertkatalógus szintű a könyv némely helyen. Aztán az írás vége ismét baromi érdekes lett, és persze szomorú, bármennyire is tisztában voltam a végkifejlettel már a legelején.
De maga az egész könyv nagyon megfogott.
A ’60-as évek atmoszférája. Jim és a drogok, az állandó piázások. Az örült mutatványai az erkélykorlátokon. A balhézások a koncerteken. A se veled-se nélküled viszony Pamelával, plusz a sok-sok többi nővel összehozott röpke kalandok. Utalások más zenekarokra.

Jim a költő. Jim a rocksztár. Jim a gyíkkirály. Mr. Mojo Risin.

6 hozzászólás
>!
Andrew_N_Bagman P
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Durván részletes, mély és érdekes. Néha kicsit száraz, és sokszor elgondolkodtam rajta, a szerző vajon honnan a fenéből tud ennyi mindent??? Aztán a végén megkaptam a választ: szinte minden résztvevővel, szereplővel, és olyan személlyel, aki a fontos események alatt Jim mellett volt, az író beszélt, értekezett, és részletesen kifaggatta őket Morrisonról és az ő lelkivilágáról. Így nem csak a rocksztár öltözőjébe pillanthattam be, hanem a beatköltő mindennapjaiba, olykor a lázadó gondolatmenetébe és érzéseibe is. Elképesztően (szinte már unalomig) alapos, de így áll össze a teljes kép. Amit ha szemügyre veszünk, megismerjük azt a Jim Morrisont (és azt a Doorst), amit talán eddig csak nagyon kevesen ismerhettek meg. Ajánlanám mindenkinek, de készüljetek fel: több, mint 500 oldalas életrajz vár rátok :)

>!
Papp_Mihály
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Nagyon sok információ és érdekességet ír le a könyv Morrisonról.
Sajnos az ennyire száraz, nem sztori alapú könyveket nem tudom olvasni, ezért sok apró részletben jutottam a végére.

>!
keccsu
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Jó pár évvel ezelőtt nagyon odavoltam a The Doors-ért. Állandóan őket hallgattam és sokat olvastam róluk. Ha abban az időben sikerült volna megszereznem ezt a könyvet (kb. akkor jelent meg) valószínű nagyon örvendtem volna neki és az olvasása is élménydúsabb lett volna. Rátérve a könyvre elmondhatóm, hogy sok érdekes infóval gazdagodtam ami az együttest illeti. Lényegében nem a zenekar hanem Jim Morrison személye érdekelt. Egy nagyon részletesen dokumentált könyv JM-ról aki szerintem a 20. század egyik legnagyobb egyéniségű költő-zenésze.

1 hozzászólás
>!
APerfectCircle
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Túl tényszerű….száraz?Nekem mindenesetre tetszik,igazán élvezetes olvasmány…Ez sokkal inkább hiteles és minőségi mű,nem úgy mint Göbölyös N. László könyve…azt inkább hagyjátok ki…

3 hozzászólás
>!
Noitsa
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Ezt a könyvet születésnapomra kaptam, miután az 1991-es Doors film, és a Doors zenéje (kiemelném a The Endet :)) nagy hatással volt rám. (Itt meg is említeném, hogy a film fantasztikusan jeleníti meg, azt az elképesztő többletet, ami a The Endben van, Jim GoGo-beli szuggesztív és ödipuszi katarzisba torkolló előadásával. Erről szerencsére sokat lehet olvasni ebben a könyvben is: Morrison folyton improvizált, és a GoGobeli fellépéseiken forrott ki ez a dal.)
Akárhányszor leültem ezzel a könyvvel, nagyon belemerültem, vitt magával. Morrison különös személyisége nagyon megfogott, és az író olyan hatásosan írt, hogy engem magával ragadott a stíusa és a történet is, egyáltalán nem tűnt száraznak. Ahogy haladtam előre és egyre többet megtudtam Jimről, úgy éreztem, egyre kevésbé tudom, ki is volt ő valójában. Őrült, de zseni, érzékeny és érzelmekkel teli, olykor mégis kegyetlen, mélyen sérült, fájdalmakkal teli, ugyanakkor vidám bohóc, elképesztően önpusztító, mégis élni szerető és akaró, megtört művész, szeretetért és segítségért kiáltó kétségbeesett gyermek, vad lázadó de zárkózott költő… és még rengeteg mindent lehetne írni róla, de talán felesleges: nem lehet beskatulyázni. Ez a könyv annyira részletes, hogy talán csak azt nem írja le, ami meg sem történt, Jim Morrison mégis titok maradt számomra.

>!
Wildwood_Flower
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Kissé tényleg tényszerűre sikerült a könyv, de voltak benne olyan részek amik kifejezetten tetszettek, és szerencsére az ilyenekből nem volt kevés. :) Részletes életrajz ez, bár az egyes Doors koncertek leírása nagyon hosszúra sikeredett, volt amiből csak minden ötödik mondatot olvastam el. . Tetszett, hogy helyet kapott benne az aktuális politikai háttér (a vietnámi háború), megjelent benne Andy Warhol, és a párizsi időkről is új forrásanyagot talált a szerző. A Pamhez fűződő kapcsolatát is nagyon szépen jelenítette meg. Összességében korrekt életrajzi krónika.

>!
MiNiki P
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Ennél sokkal jobb életrajzokat is olvastam már, néhol nagyon száraz volt. Bíztam benne, hogy kicsit misztikusabb lesz :(


Népszerű idézetek

>!
_ada

Jim Morrison felvillanyozó keveréke a kegyelmi állapotú angyalnak és az üzekedő kutyának… Doorsék zenei ragadozók a zenei vegetáriánusok földjén… A Doors szétüvölti az elsötétített előadásteremben, amit az undergroundban mi mind halkan a szívünkben suttogunk: We want the world and we want it… NOW!

Kapcsolódó szócikkek: Jim Morrison
>!
MeliSzabo

A Doors zenéje azt mondja: a szerelem szex, és a szex halál, és ebben áll a megváltás.

>!
MeliSzabo

„Mohó volt – mert meg akart mindent tapasztalni. Ez volt az egyik dolog, amit csodáltam benne: hogy mekkora intenzitással hajszolta a gyönyört, annak megtapasztalását.”

>!
MeliSzabo

Vallás lehet az is, amin a legtöbbet gondolkodsz, vagy amin a leginkább dolgozol.

>!
_ada

(…)az egzisztencialista utazóról, aki arctalan és veszélyes, egy durva képzetekkel viaskodó, sodródó vándor, egy misztikus csavargó – a gyilkos az úton.

>!
Andrée P

Rock-Istenségnek lenni a hatvanas években egyáltalán nem volt jó buli. A turnék megalázó körülmények között zajlottak és szervezetlenül. A banda körül nyüzsgő csajok csinosak voltak ugyan, de herpeszt meg trippert lehetett tőlük kapni. A kábítószerek meg az alkohol elhülyítettek. A barátnőd, amíg te turnéztál, mindenkivel lefeküdt. A kritikusok utáltak, ha túl népszerű lettél, és a sajtó, amely istenséget faragott belőled, egyik napról a másikra ízekre szedett. A Doors olyan jó volt – már amikor jó volt –, mint amilyen a legjobb rockzene lenni tud. De ha rosszak voltak, akkor nem volt náluk idegesítőbb hatásvadász banda a földön. De senki sem adta vissza tisztábban a kor komplexitását és iróniáját, mint Jim Morrison.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jim Morrison
>!
Wildwood_Flower

Pamela Susan Courson egyike az amerikai hatvanas évek legtalányosabb alakjainak. Mint Los Angeles legnagyobb rocksztárjának barátnője, ő is kialakította szerelemről, rongyrázásról és kicsapongásról szóló legendáját, és nem maradt el Jim mögött, ami a nyughatatlanságot és veszélyes életsítlust illeti. Akik mindkettejüket jól ismerték, rájöttek, hogy Pamela volt az erősebb kettejük közül; hogy Jim mindent megadott neki, amit csak akart; s hogy Pam ismerte Jim minden titkát, különös tekintettel azokra, amikkel egy pillanat alatt tönkretehette Jimet. Pamela rendelkezett a rocksztárfeleség minden jellegzetes allűrjével: Mrs. Morrisonként mutatkozott be, jegygyűrűt hordott, és olyan veszettül szórta Jim pénzét, mintha annak magánbankjából származna. Jim sosem vette feleségül, gyakran megcsalta (Pam is őt), de mindig visszament hozzá. Róla írt, neki dedikálta a verseit, és végül mindenét rá hagyta.
Jim Morrison halálosan imádta Pamela Coursont.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jim Morrison

Hasonló könyvek címkék alapján

Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Duff McKagan: It's so easy
Anthony Kiedis – Larry Sloman: Scar Tissue
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry
William Harrington: A maffiagyilkosság
Bruce Springsteen: Amerikában születtem
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Joel McIver: Queens Of The Stone Age