Hát ez engem most nagyon eltalált. Nem tudom, azért-e, mert én is elég fura, introvertált tinédzser voltam, csak idősebb barátok nélkül, akik áttaszigáltak volna az élet nehezebb pillanatain, vagy csak egyszerűen azért, mert szeretem az ilyen történeteket, de nagyon megérintett.
A stílus engem nem zavart, egyrészt azért, mert szerintem illik ahhoz a kerettörténethez, hogy Charlie a gondolatait egy ismeretlennek megfogalmazott levelekben írja le… levélben pedig, különösen ha azt el is küldi valakinek, az ember maximum így tud kitárulkozni. Másrészt egyetértek @NannyOgg -al abban, hogy Charlie szinte biztosan rajta van valahol az autizmus spektrumon, még ha ezt a könyv nem is egyértelműsíti. Egyszerűen… annyira fogalmatlan az emberi érzelmekkel kapcsolatban meg hogy miként kéne reagálni szituációkra, hogy az már túlmegy szerintem a kamaszkori sutaság, esetleges elszúrt nevelés meg a könyvben amúgy körüljárt mentális betegsége határain.
Volt néhány aspektusa a könyvnek, ami kifejezetten zavart, leginkább az, hogy Charlie szülei mennyire nincsenek képben a gyerekeikkel kapcsolatban, ha azt se veszik észre, hogy a fiuk hetekig minden nap betép, a lányukat megüti a barom pasija, mondjuk úgy általában a szülők szinte nemlétezőnek tűnnek ebben a világban. Viszont ami talán még ennél is jobban zavart, hogy az abortusz témáját elég furán és (szerintem) nem túl realisztikusan kezeli a könyv (mármint nem tudom, az USÁban hogy megy, de mintha kis hazánkban nem olyan lenne, hogy csak úgy beszambázol kiskorúként, szülő nélkül egy klinikára aztán már ki is kaparnak), persze értem, hogy nem ez a történet fő fókusza, és nem halhat rajta nagyhalált az összes érintett szereplő, de ha csak így van keret beleírni a regénybe, akkor inkább maradt volna ki, a film is jól megvolt nélküle.
Ezeken a bosszantó apróságokon kívül számomra nagyon meghatározó és szuggesztív élmény volt a regény, szerintem tiszteletre méltó részletességgel ábrázolta a különböző emberi kapcsolatokat, a családi viszonyok bonyolultságát, és feldolgozatlan múltbeli tragédiák hatását. Meg olyan szerethető is. És még mindig kulturálatlannak érzem magam, hogy összesen kb. kettőt olvastam azok közül a könyvek közül, amiket Charlie emleget a regényben. XD
(Én azon ritka madarak közé tartozom, aki a filmet is legalább annyira szereti, mint a regényt, és hiába olvastam a könyvet a film megnézése után, nem keltett hiányérzetet.)