Das ​also ist mein Leben 1 csillagozás

Stephen Chbosky: Das also ist mein Leben

Charlie ​ist sechzehn, er ist in seinem ersten Jahr in der Highschool und hat die Probleme, die man in diesem Alter so hat: mit Mädchen, mit der Schule, mit sich selbst. Zumindest scheint es so zu sein. Doch in den Briefen, die er an einen unbekannten »Freund« schreibt, wird deutlich, dass Charlie eine ganz besondere Sicht auf die Welt hat: Er beobachtet die Menschen um sich herum, fragt sich, ob sie ihr Leben so leben, wie sie es möchten, und versucht verzweifelt, seine eigene Rolle in all dem, was wir Leben nennen, zu begreifen.

Wir wissen nicht, an wen Charlie seine Briefe schreibt. Aber wir wissen, warum er sie schreibt. Denn in seinem ersten Jahr an der Highschool wird er von einer geballten Ladung Leben erwischt: Veränderungen in der Familie, die erste Liebe, neue Freunde, Partys und Drogen, Gefühlszustände, wie er sie vorher nicht kannte, Bücher, von denen er noch nie gehört hatte. In Briefen an einen »Freund«, die so berührend wie erhellend, so komisch wie traurig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Heyne, 2011
ISBN: 9783453267510

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Doromb
Stephen Chbosky: Das also ist mein Leben

Hát ezzel megszenvedtem :D Ez amúgy valószínűleg nem a könyvnek tudható be, hanem elsősorban a silány nyelvtudásomnak, egyelőre még keveset értek, sokat szótárazok, így viszont fárasztó az olvasás, pedig ez a könyv egy fokkal egyszerűbbnek tűnt a többinél, amit találtam.
Na de még ha kínkeservesen is, de nagyjából sikerült megértenem a könyv írását. Számomra ez egy kicsit frankfurti leves volt, avagy rakjunk bele mindent, aztán majd összeáll valahogy. Persze valamelyest tetszik, hogy több drámai és valóban fontos dolgot is megemlít a könyv (spoiler), de mindegyik téma önmagában elég megrázó lenne egy könyvhöz, így viszont túl sokmindent karol fel az író és egyesével túl keveset ad mindenből.
Illetve hiába van benne egy csomó dolog, én mégis gyakran untam :S Több könyvre elég történés volt benne, de mintha mindegyiket csak gyorsan, összecsapva leírták volna, és ennyi. Egy oldal drámai történés, aztán további 20 oldal elmélkedés és sírás miatta, és így tovább.
Félreértés ne essék, Charliet kedveltem. Nem szokásos tinifiú, és ez egyrészt érthető, másrészt pedig a legkevésbé sem probléma. Szerintem egy ilyen tiszta szívű fiú egy kincs a mai világban. Patrickot is szerettem, habár ő teljesen más típus volt, mint Charlie, de vicces, és szerethető lett. Samről és a többi karakterről viszont nincs különösebb véleményem, ők annyira nem fogtak meg, a többiekhez képest számomra túl semmilyenek voltak. Kapunk egy olyan rettentő furcsa és borzasztó érzékeny fiút, mint Charlie, mellé pedig a humoros, a maga módján furcsa, mégis jó ember és igaz barát Patrick, és emellé a két karakter mellé valóban nehéz egy harmadik különleges és egyedi szereplőt hozni, és szerintem nem is sikerült, még Sam esetében sem, amit kicsit bántam, mert mégiscsak neki kellett volna lennie a regény egyik legfontosabb elemének, a fénynek az alagút végén.
És mindezek ellenére mégis tetszett a könyv, mert voltak olyan elemei, amik mellett nem tudok elmenni szó nélkül. A leveles megoldás például jó volt, nekem tetszett (spoiler). A vége pedig kifejezetten jóra sikeredett. Volt egy csavar, amire én nem is számítottam, és ami nagyjából az egész könyvet megmagyarázza.
De ami a legfontosabb, és a könyv legnagyobb erőssége: hiába nagyon fura Charlie, néha viszont egészen normális, sokkal normálisabb, mint a legtöbb könyvbeli fiatal, és ő meg meri fogalmazni azokat a gondolatait, amik a legtöbb emberben ugyanúgy megvannak, csak talán még maguk előtt sem merik bevallani. Nagyon együtt tudtam vele érezni, a félelmeivel, a magányával és a menekülésével, és kevés olyan regény van, ahol minderről ilyen őszintén írnak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Sprich
Torey Hayden: Szellemlány
Torey Hayden: Ghost Girl
Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook
Kertész Erzsi: Lássatok csodát!
Iain Banks: The Wasp Factory
Iain Banks: A darázsgyár
Benjamin Spock: Az iskoláskor
Jay Asher: Tote Mädchen lügen nicht
Stephenie Meyer: Biss zum Abendrot