Ring (Xeelee 3.) 1 csillagozás

Stephen Baxter: Ring Stephen Baxter: Ring Stephen Baxter: Ring

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Michael Poole's wormholes constructed in the orbit of Jupiter had opened the galaxy to humankind. Then Poole tried looping a wormhole back on itself, tying a knot in space and ripping a hole in time.

It worked. Too well.

Poole was never seen again. Then from far in the future, from a time so distant that the stars themselves were dying embers, came an urgent SOS--and a promise. The universe was doomed, but humankind was not. Poole had stumbled upon an immense artifact, light-years across, fabricated from the very string of the cosmos.

The universe had a door. And it was open…

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
HarperCollins, UK, 1993
512 oldal · ISBN: 0002240262

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Stephen Baxter: Ring

Ami Greg Egan a kvantumfizikában, az Stephen Baxter a kozmológiában. Könyveiben azt az elvet látszik követni, hogy egyszer még a legelvontabb fizikai elmélet is átültethető lesz a gyakorlatba – bár az nem biztos, hogy ezt az emberiség fogja elvégezni. E könyvében a barionikus világegyetem (kb. ami nem sötét anyag) végét mutatja be. Szerephez jut benne a szoláris plazmafizika, a relativitáselmélet, a szuperszimmetria, az univerzum kvantumhabjának féregjáratai, mind a tíz dimenzió, a téridő ősrobbanásból visszamaradt zárványai, nyílt szingularitások és zárt időszerű világvonalak, na meg a sötét anyag lakói.

A Timelike Infinity végén a negyedik évezred emberei, Michael Poole időkapuján át, egy pillanatra betekintést nyerhettek a jövőbe. Arra az ijesztő következtetésre jutottak, hogy a világ vége sokkal közelebb van, mint a tudósok gondolták: csupán néhány millió évre. Stephen Baxter regényhőseitől pedig nem idegen, hogy ilyen távolságra tervezzenek. Ezért egy intelligens szondát küldtek a Napba, hogy derítse ki, mi történik valójában a csillag belsejében, valamint egy újabb időkapu-hordozó űrhajót indítottak relativisztikus pályán a jövőbe – de ezúttal ötmillió évre.
Itt megállnék, mert ez a két ötlet már önmagában is megérne egy-egy rövidebb regényt. Mind Lieserl, az emberként nevelt MI élete, akit születésétől fogva figyelemmel kísérhetünk, mind a Great Northern generációs űrhajó belső társadalmának elfajulása remek történet. De a Ring ennél többet tűzött ki maga elé: a könyv közepe felé ugyanis eljutunk a pusztuló jövőbe. Persze semmi sem a tervek szerint alakul, és hőseinknek, úgy is, mint az emberiség utolsó maradványának, rögtönözniük kell egy olyan univerzumban, amely már régen túllépett rajtuk.

A regény az átlagosnál nehezebb olvasmány, ráadásul előfordul, hogy a kelleténél valamivel többet vagy kevesebbet magyaráz. Viszont zseniális ötletei vannak, fordulatai egyszerre elszálltak, ugyanakkor fizikailag megalapozottak, és szereplői is inkább ránk hasonlítanak, mint a sokadik évezred szuperlényeire, akiket időutazásuk során maguk mögött hagynak.


Népszerű idézetek

Noro>!

I'm casting shadows onto the Sun. Not a bad monument.

Chapter 7.

Noro>!

„I think the Xeelee have found a way to suppress the Pauli Exlusion Principle, and so have found their way into a whole new regime of matter. Of course the problem with that theory is that there aren't supposed to be any loopholes in the Exlusion Principle. Well, I guess nobody told the Xeelee about that…”

Chapter 16.

Noro>!

„Planets are inefficient, Louise. Oh, they're convenient platforms if they exist already. But – to build a planet? Why bury all that painfully extracted matter inside your habitable surface?”

Chapter 34.

Noro>!

„We're carrying human beings – barely evolved, untidy sacks of water and wind – to the stars. We are cavemen inside a starship. That's why the undersurface of this bulkhead seems so crude to you, Mark; it's simply a reflection of the crudity of our own human design. We sail the stars. We even have nanobots to rebuild us when we grow old. But we remain primitives; and when we travel, we need immense boxes with pipes and ducts to carry our breath, piss and shit.”

Chapter 6.


A sorozat következő kötete

Xeelee sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Egan: Quarantine
Neal Stephenson – Nicole Galland: The Rise and Fall of D.O.D.O.
Dan Simmons: Ilium
Eric James Stone: Unforgettable
Greg Egan: The Arrows of Time
Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth
Charles Stross: Saturn's Children
Michael J. Martinez: The Enceladus Crisis