Resplendent (Xeelee) (Destiny's Children 4.) 1 csillagozás

Stephen Baxter: Resplendent

RESPLENDENT is a collection of stories that encompasses mankind's epic fight for survival against the Xeelee, a narrative of how man will change and evolve over our epic journey out into the universe. These tales will encompass the rise of sub-molecular empires in the first nanoseconds after the Big Bang to mankind's final transformation. Full of cutting-edge science, descriptions of time and space on a mind-boggling scale and memorable, all-too-human characters. It is both the capstone to one of the most significant series in the history of SF and a remarkable achievement in its own right. This is a mature and uniquely talented writer at the height of his powers.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Gollancz, UK, 2007
608 oldal · ISBN: 0575079835

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Stephen Baxter: Resplendent

Amikor az emberiség felszabadult a több száz éves idegen megszállás alól, kultúrája, történelme, tudománya, még nyelve is elveszett. A qax technológia romjaiból és a káoszban kiagyalt kegyetlen doktrínákból kiemelkedik a rideg és embertelen Koalíció, amely húszezer évnyi háborúba taszítja a galaxist. Az emberi faj minden más értelmes létforma ellen fordul. A xeelee univerzum egyik legsötétebb korszakát mutatja be ez az évezredeken átívelő novellafüzér.

(For in the grim dark future there is only war… spoiler)

A galaxis meghódítása már csak azért is rögös úton át vezet, mert ez a kozmosz telis-tele van az élet különböző formáival. Találkozunk például jégbe fagyott egysejtűekkel, amelyek a hagyományos térbeli dimenziók helyett a valóság konfigurációs terében terjeszkednek. (Vagyis egy olyan matematikai térben, amelyben a világ lehetséges állapotai egy-egy pontnak felelnek meg.) Nyálkagombákkal, amelyek úgy döntöttek, hogy nem akarják érzékelni az időt. Egymással szimbiózisra lépő lények kolóniáiból kifejlődött értelmes lényekkel, amelyek fokozatosan kihűlő világukon úgy alakították át magukat, hogy nemzedékről nemzedékre kevesebb energiát adjanak le a külvilág felé.

És mit lép mindezen csodákra az emberiség? Beépíti őket az arzenáljába: egy értelmes fajból kvantum-összefonódás alapú kommunikátorokat farag, másokból űrhajókat, vagy éppen páncélokat. Ez a galaktikus asszimiláció folyamata, amely során egész bolygókat bontanak szét, hogy táplálják a hadigépezetet. De saját magukkal sem bánnak sokkal jobban. Gyerekkatonák tízezreivel megpakolt aszteroidákat repítenek a galaxis magjába, csak hogy egyetlen lövést leadhassanak az ott élő szupercivilizációkra. Fénysebességnél gyorsabb űrhajókat állítanak olyan pályákra, amelyek megszegik a kauzalitás elvét, és miután a legénységből kinyerték a jövőre vonatkozó információkat, elítélik őket olyan bűnökért, amelyeket a valóság e vonalán még el sem követtek. Halhatatlan kapitányok által irányított, fénynél lassabb űrhajókon pedig az evolúcióra bízzák, hogy létrehozza a tökéletes legénységet, amelynek századik nemzedéke már nem gondolkozik, csupán ösztönből hajtja végre a tőle elvárt karbantartói feladatokat.

Egy remek ciklus egyik legjobb darabja, a Resplendent-novellafüzér tökéletes ötvözete a disztopikus katonai SF-nek és a szilárd tudományos alapokra helyezett fantasztikumnak. Akárcsak annak idején Asimov, Baxter is az emberiség teljes jövőbeli történelmét meséli el, de nála az ember hihetetlen változásokon megy keresztül, mind társadalmi, mind biológiai szinten – hogy legbelül valami mégiscsak felismerhető maradjon benne a végsőkig.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro>!

Mayfly generations tick by terribly quickly. And almost all mayflies, embedded in history, believe that their epoch is eternal, that things will be this way until the end of time. Almost all. It takes a special mayfly to understand that he is living through a time of flux, a time when great forces are shifting – and even more special to be able to influence those forces.

The Dreaming Mould (AD 12,478)


A sorozat következő kötete

Stephen Baxter: Xeelee The Xeelee Sequence: Raft / Timelike Infinity / Flux / Ring

Xeelee sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: Revelation Space
Dan Abnett: The Victory 1.
Doctor Who: 12 Doctors, 12 Stories
Dennis E. Taylor: For We Are Many
Derek Künsken: The Quantum Magician
Nick Kyme – Lindsey Priestley (szerk.): Tales of Heresy
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Greg Egan: The Arrows of Time
Arthur C. Clarke: Rendezvous With Rama