Delicate ​Monsters 2 csillagozás

Stephanie Kuehn: Delicate Monsters

From ​the Morris-Award winning author of Charm & Strange, comes a twisted and haunting tale about three teens uncovering dark secrets and even darker truths about themselves.

When nearly killing a classmate gets seventeen-year-old Sadie Su kicked out of her third boarding school in four years, she returns to her family’s California vineyard estate. Here, she’s meant to stay out of trouble. Here, she’s meant to do a lot of things. But it’s hard. She’s bored. And when Sadie’s bored, the only thing she likes is trouble.

Emerson Tate’s a poor boy living in a rich town, with his widowed mother and strange, haunted little brother. All he wants his senior year is to play basketball and make something happen with the girl of his dreams. That’s why Emerson’s not happy Sadie’s back. An old childhood friend, she knows his worst secrets. The things he longs to forget. The things she won’t ever let him.

Haunted is a good word for fifteen-year-old Miles Tate. Miles… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
St. Martin's, London, 2015
240 oldal · ISBN: 9781250063847
>!
St. Martin's, New York, 2015
240 oldal · ISBN: 9781466868854

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

lillia>!
Stephanie Kuehn: Delicate Monsters

Nem egy tipikus tiniregény romantikus szállal és halálos betegséggel. Az elcseszett családi háttér azért adott mindhárom főszereplő esetében.
Sadie-t, első főszereplőnket sokadik bentlakásos iskolájából rúgják ki – most éppen azért, mert majdnem megölt valakit. Haza kell térnie otthonába, ahol az iskolában újra találkozik Emersonnal, gyerekkori barátjával. Emerson nem örül Sadie visszatérésének – próbál mintaéletet élni és egy iskolatársat meghódítani, de Sadie semmitől sem riad vissza, ha unatkozik és egy kis izgalomra vágyik (és mindig unatkozik). A lány ráadásul ismeri a titkait…
Emerson öccse, Miles szinte mindenre allergiás. Fél életét a kórházban tölti, mégis mintha a sorsot kísértené. Olyan ételeket eszik, amit nem ehetne, testvérétől semmi segítséget nem fogad el, élete maga a pokol rohamokkal, amit iskolatársai kegyetlenkedései is kísérnek.
Míg a három szereplő élete keresztezi egymást, a múlt történései is lassan napvilágra kerülnek. Semmi sem az, aminek először látszik, és elég beteg dolgok derülnek ki. Egész biztos nem szeretnék a fejében élni az írónőnek, aki ilyen karaktereket talál ki… Az elejétől sejtettem, hogy ki lesz hármójuk közül a „legbetegebb” elméjű – és nem csalódtam.
A regény befejezése kicsit hirtelen ért, de talán nem is baj, hogy így lett vége ennek a történetnek…
Ajánlom a regényt, de nem gyenge-gyomrúaknak.

Rémálom P>!
Stephanie Kuehn: Delicate Monsters

Mindig amikor a YA könyveket szidják nekem, eszembe jut Stephanie Kuehn (és jó pár társa), akik nem csak tipikus romantikus maszlagot írnak és elszomorodok, hogy magyarul ezek egyszerűen nem jelennek meg, és nem bizonyítják be, hogy de, igenis YA könyv is lehet nyomasztó és horrorisztikus.

Ahogy Kuehn már szokta, most is „csak” összetört és elcseszett emberekről ír és a szörnyű családjukról. Kicsit úgy érzem a Kuehn-i téma mindig is az lesz, hogy a szülők hogyan rontják meg és el a gyermekeiket, és itt sincs ez másként.

Akad három főszereplőnk, őket követjük és próbálunk rájönni visszaemlékezésekkel, hogy mi is történt velük. Ennyi az egész könyv, nincs nagy történet, de a nyomasztó és fullasztó légkör, a feszültség, amit ez a három szereplő múltja kelt, olyan mesterien megírt, abszolút letehetetlen a könyv. Van nekünk a szociopata Sadie, aki megpróbált valakit megölni (Hogyan? És miért?), akit ezért visszaküldenek haza, ahol találkozik a régi barátjával Emersonnal, aki próbál jó lenni és ő esküszik rá, hogy megtért. (Vajon a gonoszság lakhat az emberben? Meg tudnak-e változni? És mi Emerson sötét titka?- Egy kis spoiler: Nem gyenge gyomrúaknak való spoiler) És ott van Miles, aki látja a jövőt, és váltig állítja, hogy sokan fognak meghalni az iskolában, köztük ő is. (Tényleg látja a jövőt? Amúgy az elejétől fogva sejtjük, hogy valami trauma miatt ilyen megtört Miles, de mi történt vele?)

Aki egy kicsit jártas a rejtély zsánerben, persze, hogy rájön a válaszokra, de nem is ez a lényeg. Bemutat nekünk a történet három „törékeny szörnyet,” ezekből pedig kettő „farkas” és egy „bárány.” Bemutatja a kétfajta vadászt: Emersont és Sadie-t, és bár az elején azt hisszük, tudjuk, ki a szimpatikusabb szociopata, aki valahogy a maga csavart módján segít az embereken, egyszerűen Kuehn ide-oda mozgatja a szálakat, és szinte belecsavarodik az olvasó is a válaszokba.

Nagyon ötletesen mutatja be a gyilkos ösztönt, az emberi gonoszságot Kuehn ezzel a történettel, és rengeteg kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy tényleg velünk született-e ez a sötétség. Az egész könyv nyomasztó a szexualitás, az erőszak, az állatbántalmazás, a halál és az öngyilkosság témájával olyan pazar atmoszférát teremt, hogy tényleg az egész könyv egy undorító, klausztrofóbikus utazás. Brr, a hideg kiráz tőle.


Népszerű idézetek

Rémálom P>!

“You’re a bad person.”
“Shut up. No, I’m not. You don’t know me.”
“I don’t need to know you. But don’t look so pissed off. Nothing’s wrong with being bad. It’s like being honest or crying at the end of a sad movie. Sometimes it just happens.”

Rémálom P>!

Maybe there were times suicide made sense. When the immoral choice was moral. Emerson could believe that. But his father was no Walter White. He hadn’t been terminally ill or struggling with addiction or living a dual life where he’d accrued huge gambling debts that he couldn’t pay off. There’d been no sacrifice in his actions. Only weakness. And his pain, however deep it had been, hadn’t disappeared with his death. He’d simply passed it on to those who’d loved him.

Rémálom P>!

A ropes course was a shitty place for self-discovery.

(első mondat)

Rémálom P>!

“That wasn’t nice,” he told her sternly. His hands smelled of cigar smoke and fresh rosemary from the garden.
“I wasn’t trying to be nice,” she shot back.
“I understand that. But you know, a famous priest once said, ‘The things that we love tell us what we are.’”
“So?”
“You love cruelty, Sadie. That’s not a good thing.”


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer
Kerri Maniscalco: Hunting Prince Dracula
Marisha Pessl: Neverworld Wake
Gillian French: The Lies They Tell
Mindy McGinnis: The Female of the Species
Madeleine Roux: Catacomb
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never Never 2.
Dan Wells: Fragments
Kara Thomas: Little Monsters
Victoria Schwab: Our Dark Duet