Legendary (Caraval 2.) 441 csillagozás

Stephanie Garber: Legendary

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​év ifjúsági könyve! – Teen Vogue

Egy összetört szív.
Egy megfizetendő adósság.
Egy vérre menő játék.

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2020
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377740 · Fordította: Falcsik Mari
>!
Kolibri, Budapest, 2019
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634375425 · Fordította: Falcsik Mari
>!
Kolibri, Budapest, 2019
480 oldal · ISBN: 9789634375487 · Fordította: Falcsik Mari

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Julian Marrero · Dante Thiago Alejandro Marrero · Scarlett Dragna · Donatella Dragna · Szívek Hercege


Kedvencelte 123

Most olvassa 41

Várólistára tette 246

Kívánságlistára tette 379

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Stephanie Garber: Legendary

Elég nehezen indult, illetve el kell ismernem, hogy a Caraval világa nem nyűgözött le annyira, mint az első részben. Azonban úgy érzem, kárpótolva lettem érte.
Amikor megtudtam, hogy Tella szemszögéből lett írva.. nos, megijedtem. Tella nem volt túl szimpatikus az első részben, csak a legvégére kezdtem el barátkozni vele. Nagy titkokat őriz Scarlett elől a leányzó.
Az első 5-10 oldal nagyon tetszett. Annyira titokzatos, majd pedig szépen minden értelmet nyer.. :) A Fátumok, a kártyapakli előkerülése pedig akkora lendületet vitt végül a történetbe, amit nem vártam. Nem lennék jó író, nem tudtam volna ezt kihozni belőle 20 év alatt se:D
Ami miatt pedig sírtam-ríttam az első rész után; Legend személye. Végre kiderült! Igaz, az író elég hamar lelőtte a poént, bár én már korábban is erre a szereplőre voksoltam volna.

Szerencsére megint olyan függővéget kaptunk, hogy engem meg fog enni a fene augusztus 14.-ig.. Minél hamarabb olvasni szeretném a harmadik részt.

5 hozzászólás
Márk_2011 P>!
Stephanie Garber: Legendary

Tehát….. Ez a rész, sokkal jobban tetszett mint az első kötet! Az írónő, eszméletlen fantázia birtokában van! Ennyi mindent kitalálni, így felépíteni egy történetet, a karaktereket! A képzelet csodálatos birodalma egy része az övé, ez nem kérdés!
Tudtam én, hogy Tellát kedvelni kell!
És Legend…. ahhh, nos, talán már rég sejtettem ki is ő , spoiler és nagyon örültem, hogy ő Ő! Szóval értitek!
Mi más is lehetne, mint öt csillag!
Még jó, hogy a harmadik kötet már nálam!

15 hozzászólás
DarknessAngel >!
Stephanie Garber: Legendary

Ez a Caraval játék egyre éredekesebb! Itt most Scarlett helyett a húga, Tella veti bele magát a titkokkal teli versenybe. Egyáltalán nem ugyanazok a szabályok voltak érvényben, mint az első részben, így téve még izgalmasabbá a történetet.
Nagyon tetszett, hogy mennyi minden kiderült Telláról. Nem is gondoltam volna, hogy ő is ennyi titkot rejtegetett Scarlett előtt.
Nem hiába az a cím, ami, hisz végre Legend kilétére is fény derül. Nem volt meglepő, viszont annál inkább izgalmasabb. Azért csúnya dolog, így lezárni a könyvet, mert most megint lehet várni, míg ki nem jön a folytatás.
Nagyon izgulok, hogy mik lesznek még itt, mivel Scarlett élete is tovább bonyolódik. Az elején az nem igazán tetszett, de most már annál inkább. Szóval, Julian, Dante, kössétek fel a gatyátokat, mert ezek a Dragna lányok aztán nagyon tudnak :D
Élvezet olvasni ezt a mágiával teli sorozatot.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Stephanie Garber: Legendary

Caraval világa ismét beszippantott. A történet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. Most Donatella/Tella Drago a hősnőnk, aki fiatalabb de karakánabb nővérénél, Scarlettnél, és kiábrándultabb is. A következő játék a szokásoktól eltérően egy hónsp múlva kezdődik, az uralkodónő szigetén, 75. születésnapja tiszteletére. A lányok pedig mennek a Caravallal. Tella játszani akar, mert meg akarja találni eltűnt édesanyját, Scarlett pedig vigyázzni akar rá. És akkor ott van még Julian és Dante, akik kész rejtélyek, de Jacks személyében kapunk egy új, elbűvölően gonosz figurát. Meg egy jó kis függővéget, úgyhogy jobb is egyből beleugrani a folytatásba.

Finn_Hudson P>!
Stephanie Garber: Legendary

A lánytestvérek közül az első részben Tellát nem igen sikerült megkedvelnem, egyrészt mert keveset szerepel, másrészt meg sokszor túl vadócnak tűnt. Itt viszont sokkal többet megtudunk róla és arról spoiler.
Az első részhez képest sokkal fantasysabb lett a Fátumok megjelenítésével, amit először nem igazán tudtam hova rakni, a végére mégis rájöttem, hogy szükséges szála volt ez a sorozatnak. Ami miatt viszont picit csalódott vagyok, az a spoiler. Ennek ellenére ez a rész is kedvenc lett és már nagyon várom a befejező részt. :)

Evelena>!
Stephanie Garber: Legendary

L átványos lesz a visszatérő
E bből a táncból már nincs kitérő
G ondoltad volna, hogy ily'hamar
E gy másik helyen még meghökkentőbb kaland vár, mi összezavar?
N ehogy elhidd egy percre is, hogy ugyanaz, ki ismerős
D ámák, bubik, királyok sora okozta pillanatok lesznek, s mind hideglelős
A kkor még úgy hitted csupán egy játékot rejt a ládikó
R áfázhatsz, néha csalóka lehet egy ártatlannak hitt illúzió
g Y ors légy, s bátor, ha győzni vágysz

D obban a szív talán még egyet s kettőt, de meg nem állsz
O lykor jobb, ha hiszel neki, megsúgja, ki az, ki igaz reményed
N em szabad egyetlen észveszejtő csókkal beérned
A legendák tényleg mind igaznak bizonyulnak?
T ovatűnt a múltról hitt idill
E gykor úgy hitted szeretett ő mindig
L ehet, hogy más úton haladsz, mint a többiek
L átva, hogy miről is szóltak igazán az eddigiek
A játszma egyszer véget ér, de a befejezés egy új regényt ígér

2 hozzászólás
Süntüske >!
Stephanie Garber: Legendary

Az első kötet bizonyította számomra, hogy Stephanie Garber két dologhoz nagyszerűen ért: a történetszövéshez és a hangulatteremtéshez. A második rész olvasása során azonban nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy annyival ütősebbre is sikerülhetett volna. A leírásoknak még mindig megvan az egyedi mágikussága, a tobzódó színekkel és a szokatlanul szép képzettársításokkal, ám ezúttal valahogy az egész sokkal sötétebb, komorabb atmoszférát áraszt. Az első rész sem nélkülözte az erőszakot, de közben végig megmaradt a jóleső érzés, hogy a Caraval célja mégiscsak a résztvevők elkápráztatása, nem pedig az elrettentése. Az itteni történések már jóval kegyetlenebbek, veszélyesebbek, kevésszer csillan fel a játéknak a gyermeki énemet elbűvölő csodálatossága. Ami pedig a fordulatokat illeti, sajnos ez esetben könnyebben kiszámíthatóra sikeredtek, és míg az előzményben imádtam a többszörösen megtekerintettségüket, itt akadt, amit már túlzásnak tartottam.

https://suntuske.wordpress.com/2020/08/15/legendas-kart…

>!
Kolibri, Budapest, 2019
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634375425 · Fordította: Falcsik Mari
Dsheavenofbooks>!
Stephanie Garber: Legendary

Sokan mondták, hogy szerintük az első rész jobb volt, sokak szerint pedig pont ez lett a kiemelkedőbb, de szerintem egy szinten van mindkét kötet, egyszerűen nem tudnék választani.
Kicsit féltem, hogy fogom-e Tellát annyira kedvelni, mint a Scarlett-et, de határozottan állíthatom, hogy sikerült. Nagyon szerettem ezt a kötetet is.
Tetszett, hogy jobban megismerhettük Dante karakterét, ahogyan Jacks-et is. Utóbbi szerintem egy üde színfoltja volt ennek a könyvnek, és sokszor magam sem tudtam eldönteni, hogy melyik fiút kedvelem jobban.
Izgalmas volt, végig fenntartotta a figyelmemet. Öröm volt olvasni.
Nektek is bátran tudom ajánlani!

Milli88 P>!
Stephanie Garber: Legendary

Nemkülönben az első részhez magával ragadó és varázslatos.
Külön tetszett, hogy most nem Scarlett, hanem Donatella/Tella áll az események középpontjában. A való életben is sokszor alábecsülik a kisebb testvért, ez a könyv is bizonyította, hogy a kisebb is lehet erős személyiség.
Imádtam itt is a fiúkat, Julian és Dante méltán lopták be magukat a Dragna lányok szívébe.
Különösen jót tett a sztorinak Jack megjelenése. Kissé felkavarta az álló vizet és egy újabb színt vitt a történetbe. És végre valahára fény derül a nagy titokra, hogy ki is Legend. Őszintén szólva a könyvet olvasva már nem volt akkora meglepetés számomra, de az érzés vitathatatlanul jó volt. :D
Szerencse, hogy nem kell várnom a folytatásra. Mehetek és azonnal le is vehetem a polcról. :)

kellyolvas P>!
Stephanie Garber: Legendary

Ezt a részt Tella szemszögéből meséli a szerző, de ez nem jelenti azt, hogy Scarlett története befejeződött, ő és Julian is fontos szereplők maradnak. Tella régóta nyomoz az évekkel korábban eltűnt anyjuk után, és végre elérhetővé válik a nyomára bukkannia, egy „jó barát” azt ígéri neki, segít megtalálni, ha megnyeri a játékot, és kiszolgáltatja neki Legendet. Elkezdődik a játék és Tella sorra kutatja fel a kulcsokat, közben összefonódik a saját élete, az emlékei a múltja a mostani feladattal. Ez most őrá van szabva, Legend arra számít, hogy megszerzi neki azt, amivel magasabb szintre emelheti a mágiáját, mert csakis Tella tud hozzáférni.
Próbáltam lassan olvasni, mert azt akartam, minél tovább tartson ez a varázslat, amit már az első résznél is éreztem, ami most is bekúszott a bőröm alá. Egy jól felépített varázsvilágba kerültem ismét, ahonnan nem vágytam vissza a hétköznapokba. A háttérvilág új mitológiával bővült, a régmúlt időkbe is bepillanthatunk, amikor még a Fátumok uralkodtak a világon.
Lenyűgöztek a régi és az új szereplők, akikkel új kalandok indultak, mégis ismerős volt a körítés. A szerzőnek valami őstehetsége van az íráshoz, a cselekményt mesterien bonyolította, emellett szinte megszólaltak a leírásai. Olyan részletességgel olvashattam a ruhákról, ételekről, díszletekről, stb. hogy könnyedén életre kelt a képzeletemben.
A srácok lenyűgözőek voltak ebben a részben. Julian itt már nem sok szerepet kap, de az előtérbe lépő Dante és az új szereplő Jacks mindketten élvezetesen összetett karakterek, akikről imádtam olvasni. Jacks egy negatív karakter, mégis a kedvencem, imádtam minden kis halálos mozzanatát, annyira kiszámíthatatlan volt, persze mindig vártam, hogy emberibb legyen. Dante, hát ő egy varázslatos figura, imádtam a tetkóit, a rosszfiúságát, valami csodás volt a kémia közte és Tella között. A szerző nagyon finoman ábrázolta a kettejük kapcsolatát, a vágyat, az érintéseiket, a csókjaikat. Szikrázott a levegő közöttük, nagyon jó volt olvasni a jeleneteiket.
Tella nekem a kezdetektől szimpatikus, kitartó, határozott egyéniség. Tetszett, hogy jól vágott az esze és a figyelme minden apró részletre kiterjedt, folyton kombinált, de okosan. Kicsit talán túltolta az állandó lamentálást, de elnéztem neki.
A vége nem lepett meg túlságosan, természetesen kiderül, hogy ki valójában Legend, de ennyi félrevezetés után ki tudná a fejét rátenni, hogy ez minden kétséget kizáróan igaz? Plusz jön egy-két csavar is, amitől lesz egy kis függővége a dolognak.
Nekem ez a rész még jobban tetszett, mint az első, abszolút el lettem varázsolva. Szívből ajánlom minden fantasy rajongónak, akik a varázsos kalandok és a rosszfiúk bűvöletében töltenének kellemes órákat.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

szentesaniko>!

Az arany bárkin ugyanúgy ragyog, a sötétséget azonban csak nagyon kevesen tudják úgy megcsillogtatni, ahogyan Dante.

annasimple P>!

– Nem mindenki részesül igazi befejezésben. Azért létezik kétféle lezárás, mert a legtöbb ember feladja, mikor történetében a legrosszabbra fordulnak a dolgok, és reménytelennek érzi a helyzetét. Pedig épp ekkor van igazán szükség a reményre. Csak a kitartóak juthatnak el az igazi befejezésükig (…)

421. oldal

csfannie P>!

Tella épp elég fiúval csókolózott már ahhoz, hogy tudja, nem szabad hinni nekik, bármit is mondanak a csók előtt vagy közvetlenül utána.

csfannie P>!

– A sors csak egy elképzelés, de én úgy gondolom, ha elkezdünk hinni benne, azzal valami többé tesszük.

Sweetmint>!

Az emberek túl könnyedén szokták odalökni azt a sajnálomot, mintha annyit sem érne, mint egy fedezet nélkül ígérgetett rézgaras.

111. oldal

kellyolvas P>!

Dante magához húzta, hátrasimított egy Tella arcába hullott hajtincset. Aztán az ujjai gyöngéden körbesimogatták szájának vonalát.
– Én addig a pillanatig soha nem akartam valaki más lenni, amíg meg nem láttam, hogy megcsókolod a táncparketten.
– Neked kellett volna először fölkérned táncolni.
– Legközelebb meg is teszem – Dante ajkai csókot leheltek Tella homlokára. – Higgy nekem Donatella. Ha most ébren maradsz, míg biztonságos, meleg helyre viszlek, ígérem, soha többé nem engedlek el úgy magam mellől, mint aznap éjjel. Együtt rendbe hozzuk ezt az egészet.

299

csfannie P>!

És épp ez az, amiért a szerelem annyira veszélyes. A szerelem kertté varázsolja a világot, igéző kertté, ahol könnyű elfelejteni, hogy a rózsaszirmok is tiszavirág életűek, éppoly múlandók, mint az érzések, és végül ugyanúgy elhervadnak és meghalnak, semmi mást nem hagyva maguk után, csak a töviseket.

Caroline>!

Minden embernek hatalmában áll, hogy maga írja a saját sorsát.

15. oldal

csfannie P>!

– Elég volt abból, hogy állandó félelemben éljek – bólintott Scarlett.

Spidergirl>!

A levegőnek csodaíze volt. Mint a megcukrozott pókhálókban csapkodó kandírozott pillangószárnyaknak, mint a szerencse bevonómázában hempergő részeg őszibarackoknak.

126. oldal, 12. fejezet

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Caraval sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Sara Raasch: Hó mint hamu
Christopher Paolini: Örökség
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Jessica Townsend: Nevermoor
Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara
Rick Riordan: A vörös piramis
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.