Legendary (Caraval 2.) 201 csillagozás

Stephanie Garber: Legendary

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​év ifjúsági könyve! – Teen Vogue

Egy összetört szív.
Egy megfizetendő adósság.
Egy vérre menő játék.

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634375425 · Fordította: Falcsik Mari
>!
Kolibri, Budapest, 2019
480 oldal · ISBN: 9789634375487 · Fordította: Falcsik Mari

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Julian Marrero · Scarlett Dragna · Dante Thiago Alejandro Marrero · Donatella Dragna · Szívek Hercege


Kedvencelte 63

Most olvassa 25

Várólistára tette 188

Kívánságlistára tette 267

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
DarknessAngel 
Stephanie Garber: Legendary

Ez a Caraval játék egyre éredekesebb! Itt most Scarlett helyett a húga, Tella veti bele magát a titkokkal teli versenybe. Egyáltalán nem ugyanazok a szabályok voltak érvényben, mint az első részben, így téve még izgalmasabbá a történetet.
Nagyon tetszett, hogy mennyi minden kiderült Telláról. Nem is gondoltam volna, hogy ő is ennyi titkot rejtegetett Scarlett előtt.
Nem hiába az a cím, ami, hisz végre Legend kilétére is fény derül. Nem volt meglepő, viszont annál inkább izgalmasabb. Azért csúnya dolog, így lezárni a könyvet, mert most megint lehet várni, míg ki nem jön a folytatás.
Nagyon izgulok, hogy mik lesznek még itt, mivel Scarlett élete is tovább bonyolódik. Az elején az nem igazán tetszett, de most már annál inkább. Szóval, Julian, Dante, kössétek fel a gatyátokat, mert ezek a Dragna lányok aztán nagyon tudnak :D
Élvezet olvasni ezt a mágiával teli sorozatot.

>!
Finn_Hudson 
Stephanie Garber: Legendary

A lánytestvérek közül az első részben Tellát nem igen sikerült megkedvelnem, egyrészt mert keveset szerepel, másrészt meg sokszor túl vadócnak tűnt. Itt viszont sokkal többet megtudunk róla és arról spoiler.
Az első részhez képest sokkal fantasysabb lett a Fátumok megjelenítésével, amit először nem igazán tudtam hova rakni, a végére mégis rájöttem, hogy szükséges szála volt ez a sorozatnak. Ami miatt viszont picit csalódott vagyok, az a spoiler. Ennek ellenére ez a rész is kedvenc lett és már nagyon várom a befejező részt. :)

>!
Evelena
Stephanie Garber: Legendary

L átványos lesz a visszatérő
E bből a táncból már nincs kitérő
G ondoltad volna, hogy ily'hamar
E gy másik helyen még meghökkentőbb kaland vár, mi összezavar?
N ehogy elhidd egy percre is, hogy ugyanaz, ki ismerős
D ámák, bubik, királyok sora okozta pillanatok lesznek, s mind hideglelős
A kkor még úgy hitted csupán egy játékot rejt a ládikó
R áfázhatsz, néha csalóka lehet egy ártatlannak hitt illúzió
g Y ors légy, s bátor, ha győzni vágysz

D obban a szív talán még egyet s kettőt, de meg nem állsz
O lykor jobb, ha hiszel neki, megsúgja, ki az, ki igaz reményed
N em szabad egyetlen észveszejtő csókkal beérned
A legendák tényleg mind igaznak bizonyulnak?
T ovatűnt a múltról hitt idill
E gykor úgy hitted szeretett ő mindig
L ehet, hogy más úton haladsz, mint a többiek
L átva, hogy miről is szóltak igazán az eddigiek
A játszma egyszer véget ér, de a befejezés egy új regényt ígér

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Stephanie Garber: Legendary

Ezt a részt Tella szemszögéből meséli a szerző, de ez nem jelenti azt, hogy Scarlett története befejeződött, ő és Julian is fontos szereplők maradnak. Tella régóta nyomoz az évekkel korábban eltűnt anyjuk után, és végre elérhetővé válik a nyomára bukkannia, egy „jó barát” azt ígéri neki, segít megtalálni, ha megnyeri a játékot, és kiszolgáltatja neki Legendet. Elkezdődik a játék és Tella sorra kutatja fel a kulcsokat, közben összefonódik a saját élete, az emlékei a múltja a mostani feladattal. Ez most őrá van szabva, Legend arra számít, hogy megszerzi neki azt, amivel magasabb szintre emelheti a mágiáját, mert csakis Tella tud hozzáférni.
Próbáltam lassan olvasni, mert azt akartam, minél tovább tartson ez a varázslat, amit már az első résznél is éreztem, ami most is bekúszott a bőröm alá. Egy jól felépített varázsvilágba kerültem ismét, ahonnan nem vágytam vissza a hétköznapokba. A háttérvilág új mitológiával bővült, a régmúlt időkbe is bepillanthatunk, amikor még a Fátumok uralkodtak a világon.
Lenyűgöztek a régi és az új szereplők, akikkel új kalandok indultak, mégis ismerős volt a körítés. A szerzőnek valami őstehetsége van az íráshoz, a cselekményt mesterien bonyolította, emellett szinte megszólaltak a leírásai. Olyan részletességgel olvashattam a ruhákról, ételekről, díszletekről, stb. hogy könnyedén életre kelt a képzeletemben.
A srácok lenyűgözőek voltak ebben a részben. Julian itt már nem sok szerepet kap, de az előtérbe lépő Dante és az új szereplő Jacks mindketten élvezetesen összetett karakterek, akikről imádtam olvasni. Jacks egy negatív karakter, mégis a kedvencem, imádtam minden kis halálos mozzanatát, annyira kiszámíthatatlan volt, persze mindig vártam, hogy emberibb legyen. Dante, hát ő egy varázslatos figura, imádtam a tetkóit, a rosszfiúságát, valami csodás volt a kémia közte és Tella között. A szerző nagyon finoman ábrázolta a kettejük kapcsolatát, a vágyat, az érintéseiket, a csókjaikat. Szikrázott a levegő közöttük, nagyon jó volt olvasni a jeleneteiket.
Tella nekem a kezdetektől szimpatikus, kitartó, határozott egyéniség. Tetszett, hogy jól vágott az esze és a figyelme minden apró részletre kiterjedt, folyton kombinált, de okosan. Kicsit talán túltolta az állandó lamentálást, de elnéztem neki.
A vége nem lepett meg túlságosan, természetesen kiderül, hogy ki valójában Legend, de ennyi félrevezetés után ki tudná a fejét rátenni, hogy ez minden kétséget kizáróan igaz? Plusz jön egy-két csavar is, amitől lesz egy kis függővége a dolognak.
Nekem ez a rész még jobban tetszett, mint az első, abszolút el lettem varázsolva. Szívből ajánlom minden fantasy rajongónak, akik a varázsos kalandok és a rosszfiúk bűvöletében töltenének kellemes órákat.

1 hozzászólás
>!
kocybaba P
Stephanie Garber: Legendary

A Caraval a varázslat és játék páratlan világa még mindig a köbön!
Örvendeztem is egyet, hogy ezúttal Scarlett után Tella került a középpontba, mert a kisebb Dragna lány a belevalóságával jobban megfogott. Nem is lehetett unatkozni mellette, ez a rész is csak úgy szította az izgalmakat, több volt benne a titok, mint égen csillag és minden megkérdőjelezhetőnek látszott. Azzal pedig, hogy bejöttek a képbe Fátumok, még tovább emelkedett a történet fantasztikussága. Jacks egy újabb különleges foltja volt a szereplőknek, és persze a kérdés, ami a legjobban foglalkoztatott, hogy helyes-e tippem, ki Legend. Viszont az istenért se tudnám megmondani miért, de néha vontatottan haladtam könyvvel és soknak véltem az eszmefuttatásokat. Ettől függetlenül nagyon is várom az utolsó kötetet, és hogy megtudjam, hova fut ki az egész végére.

>!
josageszter
Stephanie Garber: Legendary

Nem tudok rá kevesebbet adni, annyira varázslatos a világ. Második rész, meg is izgalmas maradt. Új helyszín, új Caraval, újabb titkok. Megismerjük jobban a világot, a múltat, új szereplők jelennek meg. Abszolút izgalmas. Tella totálisan más karakter, mint nővére, sokkal tüzesebb, eltökéltebb es egyáltalán nem fél semmitől, szeretteiért pedig mindent feláldozna. Ebben mondjuk hasonlít Scarlettre. Kiderül ki Legend es imádom! Nyilván vannak hibai a konyvnek, de annyira mesés es varázslatos. Szeretem az ilyen könyveket, és az ilyen meg az ilyen írói stílust.

>!
Roni_olvas
Stephanie Garber: Legendary

A Legendary egy varázskönyv. Minden értelemben.
Csak ránéz az ember, és érzi, ahogy a betűtípus szövevényes indái, a pikk vörös színe, a kék indák világító hajlatai szinte szippantják, vonzzák befele, egy másik, egy csodálatos és varázslatos világ felé.
De ez a vonzás egyáltalán nem terhes, nem nyugtalanító: sokkal inkább izgatott várakozással, feszült izgalommal tölti el az embert, alig várja, hogy részese legyen a könyvnek és a Caravalnak….
Mert ó…a Caraval… a Caraval egy elvarázsolt világ… varázslatos csillagfénnyel, mutatványosokkal, rejtőzködő sikátorokkal, titkokkal, álmokkal …. varázslattal!

Imádtam a hangulatát, soha nem voltam még így belevarázsolva egyetlen világba sem, megtöltött egészen, ellepett, eltelített, és nem is akartam kimászni belőle…

Jobb volt, mint az első rész… nem szerettem… eggyé váltam vele…

2 hozzászólás
>!
zsebibaba007
Stephanie Garber: Legendary

Határozottan jobban tetszett, mint az első rész. Izgalmasabb volt és gyorsabban pörögtek az események. Tella és Dante párosát pedig sokkal jobban kedveltem, mint Scar és Julien szenvedését az első kötetből. Viszont már most tudom, hogy a befejező kötetet nem szeretném elolvasni. Nincs szükségem a felesleges drámára :D

>!
csfannie P
Stephanie Garber: Legendary

„Az olvasók nagy örömére a Dragna lányok kalandjai nem értek véget a Caravallal. Ebben a kötetben Tella szemszögén keresztül követhetjük az eseményeket (aki nekem egyébként sokkal szimpatikusabb, mint Scarlett). A szabadszájú fiatal lány nagy terhet vett a vállára, ugyanis újra indul a Caravalban annak érdekében, hogy megtalálja régen látott édesanyjukat. A játék során rengeteg veszély fenyegeti, de persze van része kalandban, izgalomban, és még szerelemben is.”

Bővebben…
https://fannislibrary.blogspot.com/2019/12/stephanie-ga…

>!
perpetua P
Stephanie Garber: Legendary

Az első részhez hasonló varázslatos és számos meglepetést tartogató történetet olvastam. A fél csillag levonás nem is a cselekménynek szól, csupán nem tudtam ugyanannyira azonosulni Tella-val, mint Scarlet-tel. A családban én vagyok a legidősebb testvér, és szőke leányzóban a saját húgomat láttam. Scarlet is tud kockáztatni, amikor szükséges, de mégis csak ő a megfontoltabb, előre tervezőbb kettőjük közül. Tella-t inkább az ösztönök vezérlik, sokszor ugrik meggondolatlanul az új kalandba. Annak viszont örültem, hogy új nézőpontot kaptunk, mert bőven volt mesélni valója ennek a Dragna lánynak is. A fő bonyodalmat a kártya pakli és a Fátumok körül egyenesen imádtam. Dante is igen szimpatikus főszereplő volt, túl sok meglepetéssel.
Legnagyobbat most is a lezárás szólt, a fő kérdés Legend kiléte volt az egész történetben Tella-t fantáziáját is ez izgatta leginkább és hagyta az írónő, hogy vele együtt kövessük a nyomokat, sokszor elbizonytalanodva, így még a saját megérzéseimnek se mertem hinni.
Biztos, hogy sok-sok izgalmat tartogat még a lezárás is.


Népszerű idézetek

>!
szentesaniko

Az arany bárkin ugyanúgy ragyog, a sötétséget azonban csak nagyon kevesen tudják úgy megcsillogtatni, ahogyan Dante.

>!
csfannie P

Tella épp elég fiúval csókolózott már ahhoz, hogy tudja, nem szabad hinni nekik, bármit is mondanak a csók előtt vagy közvetlenül utána.

>!
kellyolvas P

Dante magához húzta, hátrasimított egy Tella arcába hullott hajtincset. Aztán az ujjai gyöngéden körbesimogatták szájának vonalát.
– Én addig a pillanatig soha nem akartam valaki más lenni, amíg meg nem láttam, hogy megcsókolod a táncparketten.
– Neked kellett volna először fölkérned táncolni.
– Legközelebb meg is teszem – Dante ajkai csókot leheltek Tella homlokára. – Higgy nekem Donatella. Ha most ébren maradsz, míg biztonságos, meleg helyre viszlek, ígérem, soha többé nem engedlek el úgy magam mellől, mint aznap éjjel. Együtt rendbe hozzuk ezt az egészet.

299

>!
Scarlett0722 MP

A varázslatot az idő, a vér és az érzelmek táplálják…

>!
Scarlett0722 MP

De az emberek nem égetnek a bőrükbe olyan meséket, amelyek már
egy csöppet sem számítanak nekik…

>!
Scarlett0722 MP

…a halál érzéséhez semmi nem hasonlítható – csakis a Halál.

>!
Sweetmint P

Az emberek túl könnyedén szokták odalökni azt a sajnálomot, mintha annyit sem érne, mint egy fedezet nélkül ígérgetett rézgaras.

111. oldal

>!
annasimple

– Nem mindenki részesül igazi befejezésben. Azért létezik kétféle lezárás, mert a legtöbb ember feladja, mikor történetében a legrosszabbra fordulnak a dolgok, és reménytelennek érzi a helyzetét. Pedig épp ekkor van igazán szükség a reményre. Csak a kitartóak juthatnak el az igazi befejezésükig (…)

421. oldal

>!
csfannie P

– Elég volt abból, hogy állandó félelemben éljek – bólintott Scarlett.


A sorozat következő kötete

Caraval sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Leigh Bardugo: Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés
Sara Raasch: Hó mint hamu
Christopher Paolini: Örökség
Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Brent Weeks: Túl az árnyakon