Finale (Caraval 3.) 963 csillagozás

Stephanie Garber: Finale

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy szerelem, amelyért megéri küzdeni.
Egy álom, amelyért megéri meghalni.
Egy befejezés, amelyre megérte várni.

Két hónap telt el a legutóbbi Caraval befejezése óta. Két hónapja, hogy a Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, két hónapja, hogy Legend bejelentette igényét a trónra, és két hónapja, hogy Tella rájött: a fiú, akibe beleszeretett valójában nem létezik.
Amikor életek, birodalmak és szívek sorsa múlik rajta, Tellának el kell döntenie, hogy megbízik-e Legendben, vagy régi ellenségeként kezeli. Miután rábukkan egy titokra, amely fenekestül felforgatja az életét, Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre. Legendnek pedig meg kell hoznia egy döntést, amely örökre megváltoztathatja.

A Caraval véget ért, de minden idők legnagyobb játéka még csak most kezdődik. Ezúttal nincsenek nézők – csak nyertesek vagy vesztesek.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2022
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635990917 · Fordította: Sepsi László
>!
Kolibri, Budapest, 2021
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377962 · Fordította: Sepsi László
>!
Kolibri, Budapest, 2020
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377962 · Fordította: Sepsi László

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Julian Marrero · Dante Thiago Alejandro Marrero · Scarlett Dragna · Donatella Dragna · Szívek Hercege · Jacks · Legend · Nicolas d'Arcy


Kedvencelte 177

Most olvassa 54

Várólistára tette 303

Kívánságlistára tette 488

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Stephanie Garber: Finale

Én imádom ezt a sorozatot. Komolyan. Azonban nem lennék teljesen nyugodt, ha erre a könyvre megadnám az 5 csillagot. Sajnos azt gondolom, hogy az előző részekhez képest ez alulmaradt. Nem sokkal, de alul.
Hiányérzetem van. Nem kaptunk Caravalt… pedig de imádom a Caraval csodálatos, rejtélyes világát! Volt izgalom bőven, a Fátumok szinte majdnem képesek lettek volna elvinni a történetet. Ez a kiábrándult kutakodás viszont a Hullócsillag után.. untam már a vége felé, bevallom. Fogalmam sem volt róla, hogy a szereplők hogyan keverednek ki a perpatvarból, amit megteremtettek.
Tetszett a váltott szemszög Tella és Scarlett között. Nagyon jó pillanatban történtek a váltások, mindig a legizgalmasabb percben. Ez hol bosszantott, hol örültem, hogy visszacsöppenhettem az eseményekbe. Viszont ezekkel a szerelmi háromszög témával kiborítottak a lányok teljesen..
Julian édes, figyelmes, na de Legend.. Miatta éri meg a legjobban elolvasni, az örök kedvencem a sorozatból. Egy hosszabb epilógusnak szörnyen örültem volna.
Tulajdonképpen az a problémám, hogy szerintem a „majdnem” vége egy fejetlenség lett. Nem tudták, hogy mit kezdjenek Hullócsillaggal, próbálkoztak hirtelen mindennel, még maga az írónő se tudta a megoldást, úgy éreztem. Káosz, totális káosz, már nem a jó értelemben.
A leg-legvégét személy szerint máshogy képzeltem, de így is megfelelőnek találom. Itt már visszatért a szokott stílus, újra visszazökkentem. Az elvarratlan szálak zavarnak, viszont képtelenség minden szálat elvarrni, értem én.

Mindenesetre igazán méltó befejezést kapott a sorozat.

Finn_Hudson P>!
Stephanie Garber: Finale

Nagy kedvencem a sorozat, és hiába tenném félre az elfogultságomat és próbálnék kritikusan tekinteni a befejező részre, akkor sem tudnék lemondóan nyilatkozni róla. Ugyanolyan izgalmas volt, mint az előző részek, az események pörögtek, a cselekmény tele volt meglepetésekkel. Tetszett, hogy mindkét lány fontos szerepet kapott és nem csak az egyikük került főszerepbe.
Bár az elején tartottam tőle, hogy Scarlett spoiler,
de szerencsére ez nem történt meg, és ugyanolyan kedvelhető lett, mint az első részben volt. Tella fejezetei is eseménydúsak voltak, és kíváncsi voltam, az írónő hogyan varrja el a spoiler szálat.
Egy sorozat esetében gyakran előfordul, hogy romlik a színvonal, ahogy halad előre a történet, de szerencsére itt szó sem volt erről. Mindenképp újraolvasós. :)

2 hozzászólás
Márk_2011>!
Stephanie Garber: Finale

Ilyennek kell lennie egy befejező résznek!
Én nem csalódtam! Imádtam!
Ne Caravalt várjatok, hanem finálét! ;-)

3 hozzászólás
Evelena P>!
Stephanie Garber: Finale

F ontos, hogy tudd, mit érzel, mivel ismét itt egy próbatétel
I lyenkor már nem egy játék megnyerése a valódi cél, nem az a vége
N em tudod pontosan melyik irányba húz is a szíved?
A kkor akár Tella vagy, vagy Scarlett, itt az ideje hogy kiderítsed
L ehetsz Fátum, átoktörő, egyetlen szerelme valakinek
E gyszerre csak egy oldalon állhatsz, de vajon kivel?

J ut minden oldalra izgalom itt is
U natkozni nem fogsz, ne aggódj, semmit
L átni fogsz eddig még ismeretlen csodákat
I gaz, mit a jövőben láttál, vagy amit álmaidban?
A nnyi még mindig az a lenyűgöző mágia
N e add fel addig, míg helyre nem billen a világ rendje

D e ideje már, hogy valaki a halhatatlanokat is helyre tegye
A hatalmas, halhatatlan erő talán egykor áldásnak tűnt
N os, néha emellett is csak egy másik ember hozhatja el az igazi derűt
T alán mindenki rátalál arra az egyre
E gészen eddig ott volt az orra előtt, nem is kellett hosszan keresnie ;)

J ól látom, hogy ennek a történetnek van még annyi részlete
A mit, s akiket jobban megismernék, milyen volt az élete
C sak itt van még az a bizonyos Szívek Hercege
K icsit még foglalkoznék vele
S ehol sincs egy spoiler, te kis kujon, te? ;)

5 hozzászólás
DarknessAngel>!
Stephanie Garber: Finale

Ez minden volt, amit egy befejező kötettől várok! Scarlett és Tella szemszögén keresztül olvashattuk a történéseket, így duplán izgulni és szurkolni értük, illetve olvadozni a szerelmi szálaktól. Scarlett és Julian számomra az igazi álompáros♡ Már az első résztől kezdve szerelembe ejtettek. Nagyon tetszett, hogy nem húzták fölöslegesen a Nicolas szálat. Pedig az elején kicsit féltem, hogy dupla szerelmi háromszög is lesz :D
A Tella-Legend-Jacks páros szintén nagyon a szívemhez nőtt. Jacks hiába egy pöcs, én valamiért szeretem az ő karakterét is. Legend ebben a részben szerintem kissé háttérbe szorult. Főleg a lánytestvéreken és a Hullócsillagon volt a lényeg, amit én személy szerint imádtam, de azért örültem volna, ha Legend jobban megcsillogtatja a tudását.
Az elejétől kezdve egészen a végéig lekötött és szórakoztatott. A Caraval-trilógia egy nagyszerű utazásra vitt. Kedvenc lett az egész sorozat!

2 hozzászólás
Kollár_Betti IP>!
Stephanie Garber: Finale

„Nem tudom, hogy te vagy-e az igaz szerelmem, Donatella. Csak azt tudom, hogy szeretném, ha az lennél.”

Elérkeztem a harmadik kötet végéhez és megmondom őszintén, hogy nagyon hiányozni fog a sorozat! Konkrétan kis híján két nap alatt elolvastam mindhárom könyvet, csaknem 1500 oldalt, ami egyrészt azt is jelenti, hogy igen, nagyon gyorsan tudok olvasni, ugyanakkor azt is, hogy nagyon magába szippantott az egész világ!
Tella és Legend abszolút a szívemhez nőttek, nagyon szerettem ezt a kötetet, csak úgy, ahogy az előző két részt is. S bár tudtam, illetve sejtettem, mi lesz a vége kettejük történetének, ettől még izgatottan faltam a sorokat, hogy megtudjam, hogyan is jutnak el oda. Egyébként Legend különösen érdekes karakter volt számomra, így, hogy rendesen megismerhettük, egészen más kép alakult ki a fejemben róla, ahhoz képest, mint amit az egyben alakítottam ki róla vagy amit azután vártam volna tőle.
Scarlett és Julian szála változatlanul nem volt túl magával ragadó, számomra nem tudta azt a szintet hozni, amit az elsőben.
Furcsa mód kivételesen az sem zavart, hogy a Tellánál két fiú is képbe került, valószínűleg azért, mert jól volt megírva és egyértelmű volt, ki, mit érez és miért. És amúgy is bírtam Jacks-et. Szerintem szuper karakter lett, nem mint egy meg nem értett gonosztevő jelent meg, hanem sokkal több volt annál. Átéreztem a fájdalmát, a cselekedetei mögött húzódó indokokat és őszintén szólva fájt is a szívem érte egy picit. off
Én nem hiányoltam a Caravalt ebből a részből, igazából jó volt egy kötet a játék nélkül, így is nagyon tetszett és izgalmasnak találtam!
Köszönöm az élményt, fantasztikus volt!

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Stephanie Garber: Finale

Én is csak azt tudom ismételni, hogy hiányzott a Caraval világa. Pedig izgalomban most sem volt hiány, ahogy a Fátumok elkezdtek aktívkodni, de az első rész titokzatossága már nem volt meg. Scarlett és Julian a tökéletes szerelmespár, és Scarlett sokat változott az első rész óta. Bátor hősnő, aki hajlandó szembeszállni a legrosszabb fátummal is. Tella sorsa viszont nem dőlt el, Jacks a nyomában jár, Legend viszont olyan ajánlatot tesz neki, amit nem fogadhat el. A végére megint besűrűsödnek az események, egészen a körömrágásig fokozva az izgalmakat. De szép lezárást kapott (HEA meg minden)

Milli88 P>!
Stephanie Garber: Finale

Egy korszak vége.
Imádtam az egész sorozatot, de erre a kötetre sajnos nem tudom megadni a maximális csillagot. Nem sokkal csúszott le róla, de mégis. Az ok pedig pofon egyszerű… Hiányzott a Caraval. Tudom, ez már egy másik korszaka a történetnek, de mégis hiányzott a játék. Mondjuk a játékot megkaptam a Fátumoknak hála, csak hát nem ilyen játékra számítottam. Jacks továbbra is az egyik kedvenc szereplőm marad Fátum mivolta ellenére is. Vitatlahtatlan, hogy Scarlett és Julian is jó főszereplők, nálam mégis Tella és Legend vitte a hátán a sztorit.
A sorozat iránti szeretetem ellenére a könyv közepén kicsit besokalltam a szerelmi huzavona miatt. Imádom a szerelmi szálakat, de ez a „szeret-nem szeret?”, „kellek neki vagy mégsem?”, „hazug disznó-de annyira szeretem…”, „melyiküket válasszam?” nyűglődés nem kellett volna. Egy egészséges szintig még rendben van, de ez már egy picit szerintem túl ment ezen.
És a legfontosabb, a vége. Jó vég lett, meglepett, de valahogy belül nem ezt vártam. Persze nem vagyok csalódott, csak maximum a miatt, hogy nincs több rész.

off

3 hozzászólás
dorib99 P>!
Stephanie Garber: Finale

El sem hiszem, hogy vége… Nagyon nehéz lesz kiszakadni ebből a világból amiben most benne voltam, nagyon nagy hatással volt rám, rengeteget izgultam, imádtam helyszíneket, a karaktereket, minden tökéletes volt. Most óriási ürességet érzek, mert lezárult egy ilyen nagyszerű könyvsorozat. A kedvencem lett a trilógia. A Finale-ben sem csalódtam tele volt izgalommal, fordulatokkal, és mágiával. Örökké kedvenc.♥

Dsheavenofbooks>!
Stephanie Garber: Finale

Nagyon sok helyen olvastam/hallottam, hogy ez a kötet a leggyengébb az egész trilógiában, és ezzel sajnos egyet kell, hogy értsek.
Számomra az első 200-300 oldal nem tudott olyan izgalmakkal szolgálni, mint az előző két kötet. A hangsúly máson volt, mint amire számítottam spoiler, amely nem feltétlen egy rossz dolog, de nekem sajnos így laposabb lett ez a történet.

Tetszett, hogy váltott szemszögekből olvashattunk, hiszen kicsit hiányoztak már a Scarlett+Julian jelenetek, amelyek szerintem fantasztikusan sikerültek. Nagyon szeretem még mindig az ő párosukat.
A regény olvasása közben viszont elég sokszor változott az álláspontom, hogy kit is szeretnék Tella mellett látni, de örülök a végkifejletnek.
Voltak benne meglepő és király fordulatok, de sajnos nem tudom azt mondani, hogy kedvenc lett. Ennek ellenére nagyon szerettem ezt a trilógiát, hiszen ez volt az én guilty pleasure történetem a nyár alatt, és bár az utolsó kötet nem ütötte meg számomra a mércét, azért a trilógia belopta magát a szívembe.

Nektek is ajánlani tudom elolvasásra, hiszen én bántam volna, ha kihagyom!:)


Népszerű idézetek

Regények_kalandora>!

Minden történet négy részből áll: a kezdete, a közepe, a majdnem-vége és a valódi vége. Sajnos nem mindenki részesül igazi befejezésben. A legtöbb ember feladja, amikor a történetében a legrosszabbra fordulnak a dolgok, és reménytelennek érzi a helyzetét. Pedig épp ekkor van leginkább szüksége a reményre. Csak a kitartóak juthatnak el az igazi befejezésig.

Kollár_Betti IP>!

– Nem tudom, hogy te vagy-e az igaz szerelmem, Donatella. Csak azt tudom, hogy szeretném, ha az lennél.

Kapcsolódó szócikkek: Jacks
DarknessAngel>!

– Nem bánom, ha van konkurenciám. Sőt, szeretem tudni, ki akarja még elnyerni a kezed.
– Én nem így fogalmaznék – szólalt meg Julian. – Az „elnyerni” arra utal, hogy ez egy játék.
– Szófordulat – javította ki Nicolas.
– Tudom – mosolyodott el önelégülten Julian. – A játékokban otthon vagyok. De nem hinném, hogy képletesen értetted. El akarod nyerni a kezét, mégpedig azzal, hogy te vagy a legjobb.
– Tényleg ezt szeretnéd? […]
– Semmit sem kell bizonyítanom – mondta Julian. – Nem az ő kezét igyekszem elnyerni. Hanem a sajátomat ajánlom neki, és mindent, ami együtt jár vele, abban a reményben, hogy elfogadja, és úgy dönt, meg akarja tartani.

65-66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julian Marrero · Nicolas d'Arcy
1 hozzászólás
Luxell>!

Semmi sem olyan értékes, mint egy lánytestvér szeretete.

13. oldal

csfannie P>!

– Ha valóban gyűlölnél, egyáltalán nem találnál vonzónak.
– Sosem állítottam, hogy jó az ízlésem.

NagyEdina96>!

…de vágyni valakire nem ugyanaz, mint szeretni

299. oldal

steinerszofi>!

Nem akarta kitörölni a fájdalmát: szüksége volt rá, hogy cselekvésre sarkallja. Csak mert negatív érzelem, az nem jelenti azt, hogy nem értékes.

210. oldal

Kikyo >!

Nem várom el, hogy érdekeljen, de tudom, hogy tegnap éjjel érezted a fájdalmamat. Láttam, hogy vért könnyezel.
– Mindenki, akinek van egy pakli jóskártyája, látott engem vért könnyezni. Ne csinálj belőle drámát, és ne hidd, hogy érdekel."

160. oldal, 20. Donatella (Kolibri, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Donatella Dragna · Jacks
Kollár_Betti IP>!

Jacks nem volt birtokában minden erejének, így valójában nem tudta egy napnál tovább elvenni vagy megváltoztatni Tella érzéseit, de a lány kicsit kísértésbe esett, hogy ne érezzen semmit, ahelyett hogy mindenfélét érezne.

juhász_zsoo>!

– De nem akarok máshogy érezni. Át akarom élni a szeretet összes formáját. Régebben féltem tőle, de most úgy hiszem, a szeretet a varázslat egy másik alakja. Ragyogóbbá teszi a dolgokat, megerősíti azokat, akik birtokában vannak, megszegi a szabályokat, amelyeknek nem lenne szabad létezniük, és végtelenül értékes. Nem bírom nélküle elképzelni az életem. És ha valaha éreztél volna a szívedben szeretetet, értened…

186. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Soman Chainani: Jótett helyébe
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Rick Riordan: Tűztrónus
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Fróna Zsófia: Démonok közt
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb