Finale (Caraval 3.) 188 csillagozás

Stephanie Garber: Finale

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy szerelem, amelyért megéri küzdeni.
Egy álom, amelyért megéri meghalni.
Egy befejezés, amelyre megérte várni.

Két hónap telt el a legutóbbi Caraval befejezése óta. Két hónapja, hogy a Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, két hónapja, hogy Legend bejelentette igényét a trónra, és két hónapja, hogy Tella rájött: a fiú, akibe beleszeretett valójában nem létezik.
Amikor életek, birodalmak és szívek sorsa múlik rajta, Tellának el kell döntenie, hogy megbízik-e Legendben, vagy régi ellenségeként kezeli. Miután rábukkan egy titokra, amely fenekestül felforgatja az életét, Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre. Legendnek pedig meg kell hoznia egy döntést, amely örökre megváltoztathatja.

A Caraval véget ért, de minden idők legnagyobb játéka még csak most kezdődik. Ezúttal nincsenek nézők – csak nyertesek vagy vesztesek.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2020
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377962 · Fordította: Sepsi László
>!
Kolibri, Budapest, 2020
458 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376361 · Fordította: Sepsi László
>!
Kolibri, Budapest, 2020
460 oldal · ISBN: 9789634376378 · Fordította: Sepsi László

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Julian Marrero · Scarlett Dragna · Dante Thiago Alejandro Marrero · Donatella Dragna · Szívek Hercege · Nicolas d'Arcy


Kedvencelte 42

Most olvassa 29

Várólistára tette 178

Kívánságlistára tette 331


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Stephanie Garber: Finale

Nagy kedvencem a sorozat, és hiába tenném félre az elfogultságomat és próbálnék kritikusan tekinteni a befejező részre, akkor sem tudnék lemondóan nyilatkozni róla. Ugyanolyan izgalmas volt, mint az előző részek, az események pörögtek, a cselekmény tele volt meglepetésekkel. Tetszett, hogy mindkét lány fontos szerepet kapott és nem csak az egyikük került főszerepbe.
Bár az elején tartottam tőle, hogy Scarlett spoiler,
de szerencsére ez nem történt meg, és ugyanolyan kedvelhető lett, mint az első részben volt. Tella fejezetei is eseménydúsak voltak, és kíváncsi voltam, az írónő hogyan varrja el a spoiler szálat.
Egy sorozat esetében gyakran előfordul, hogy romlik a színvonal, ahogy halad előre a történet, de szerencsére itt szó sem volt erről. Mindenképp újraolvasós. :)

2 hozzászólás
Márk_2011 P>!
Stephanie Garber: Finale

Ilyennek kell lennie egy befejező résznek!
Én nem csalódtam! Imádtam!
Ne Caravalt várjatok, hanem finálét! ;-)

3 hozzászólás
DarknessAngel>!
Stephanie Garber: Finale

Ez minden volt, amit egy befejező kötettől várok! Scarlett és Tella szemszögén keresztül olvashattuk a történéseket, így duplán izgulni és szurkolni értük, illetve olvadozni a szerelmi szálaktól. Scarlett és Julian számomra az igazi álompáros♡ Már az első résztől kezdve szerelembe ejtettek. Nagyon tetszett, hogy nem húzták fölöslegesen a Nicolas szálat. Pedig az elején kicsit féltem, hogy dupla szerelmi háromszög is lesz :D
A Tella-Legend-Jacks páros szintén nagyon a szívemhez nőtt. Jacks hiába egy pöcs, én valamiért szeretem az ő karakterét is. Legend ebben a részben szerintem kissé háttérbe szorult. Főleg a lánytestvéreken és a Hullócsillagon volt a lényeg, amit én személy szerint imádtam, de azért örültem volna, ha Legend jobban megcsillogtatja a tudását.
Az elejétől kezdve egészen a végéig lekötött és szórakoztatott. A Caraval-trilógia egy nagyszerű utazásra vitt. Kedvenc lett az egész sorozat!

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Stephanie Garber: Finale

Én is csak azt tudom ismételni, hogy hiányzott a Caraval világa. Pedig izgalomban most sem volt hiány, ahogy a Fátumok elkezdtek aktívkodni, de az első rész titokzatossága már nem volt meg. Scarlett és Julian a tökéletes szerelmespár, és Scarlett sokat változott az első rész óta. Bátor hősnő, aki hajlandó szembeszállni a legrosszabb fátummal is. Tella sorsa viszont nem dőlt el, Jacks a nyomában jár, Legend viszont olyan ajánlatot tesz neki, amit nem fogadhat el. A végére megint besűrűsödnek az események, egészen a körömrágásig fokozva az izgalmakat. De szép lezárást kapott (HEA meg minden)

Milli88 P>!
Stephanie Garber: Finale

Egy korszak vége.
Imádtam az egész sorozatot, de erre a kötetre sajnos nem tudom megadni a maximális csillagot. Nem sokkal csúszott le róla, de mégis. Az ok pedig pofon egyszerű… Hiányzott a Caraval. Tudom, ez már egy másik korszaka a történetnek, de mégis hiányzott a játék. Mondjuk a játékot megkaptam a Fátumoknak hála, csak hát nem ilyen játékra számítottam. Jacks továbbra is az egyik kedvenc szereplőm marad Fátum mivolta ellenére is. Vitatlahtatlan, hogy Scarlett és Julian is jó főszereplők, nálam mégis Tella és Legend vitte a hátán a sztorit.
A sorozat iránti szeretetem ellenére a könyv közepén kicsit besokalltam a szerelmi huzavona miatt. Imádom a szerelmi szálakat, de ez a „szeret-nem szeret?”, „kellek neki vagy mégsem?”, „hazug disznó-de annyira szeretem…”, „melyiküket válasszam?” nyűglődés nem kellett volna. Egy egészséges szintig még rendben van, de ez már egy picit szerintem túl ment ezen.
És a legfontosabb, a vége. Jó vég lett, meglepett, de valahogy belül nem ezt vártam. Persze nem vagyok csalódott, csak maximum a miatt, hogy nincs több rész.

off

3 hozzászólás
Dsheavenofbooks>!
Stephanie Garber: Finale

Nagyon sok helyen olvastam/hallottam, hogy ez a kötet a leggyengébb az egész trilógiában, és ezzel sajnos egyet kell, hogy értsek.
Számomra az első 200-300 oldal nem tudott olyan izgalmakkal szolgálni, mint az előző két kötet. A hangsúly máson volt, mint amire számítottam spoiler, amely nem feltétlen egy rossz dolog, de nekem sajnos így laposabb lett ez a történet.

Tetszett, hogy váltott szemszögekből olvashattunk, hiszen kicsit hiányoztak már a Scarlett+Julian jelenetek, amelyek szerintem fantasztikusan sikerültek. Nagyon szeretem még mindig az ő párosukat.
A regény olvasása közben viszont elég sokszor változott az álláspontom, hogy kit is szeretnék Tella mellett látni, de örülök a végkifejletnek.
Voltak benne meglepő és király fordulatok, de sajnos nem tudom azt mondani, hogy kedvenc lett. Ennek ellenére nagyon szerettem ezt a trilógiát, hiszen ez volt az én guilty pleasure történetem a nyár alatt, és bár az utolsó kötet nem ütötte meg számomra a mércét, azért a trilógia belopta magát a szívembe.

Nektek is ajánlani tudom elolvasásra, hiszen én bántam volna, ha kihagyom!:)

kellyolvas P>!
Stephanie Garber: Finale

Ami a legszembetűnőbb változás ebben a részben, hogy itt már nem folytatódik maga a Caraval, nem kezdenek új játékba a szereplők, viszont a Legendary meglehetős függővége természetesen megoldásra vár, mindez a játék hiányában az elején nehezen volt elképzelhető számomra, hiszen nem lesznek kulcsok, segítők. Hiányzott a Caraval, mint játék, de azért itt is megjelentek bizonyos elemek, talányok, varázslatok, szóval nem unatkoztam.
A Finale-ban váltott szemszöget kap Scarlett és Tella, ennek nagyon örültem, mert hiányoztak már Scarlett gondolatai és jelenetei Juliannel. Ugyanakkor Tellát jobban megkedveltem a Legendary során, így kellemesen érintett, hogy az ő részei azért hangsúlyosabbak voltak.
Az írásmód nem változott, a kedves szerző képes volt kiélesíteni az érzékeimet, az olvasás során éreztem az illatokat, gyönyörködtem a fényekben, láttam magát a varázslatot. Mindent el tudtam képzelni a részletes leírások alapján, Valenda új helyszíneitől kezdve a lányok gyönyörű ruháiig. Fejezetről fejezetre elbűvöltek a részletgazdag leírások, és az új szereplők. Több Fátum is jelentős szerepet kapott, volt aki viccesen, volt aki halálosan komolyan játszott az emberek életével.
Jack egy külön élmény volt nekem, mert még mindig meg tudott lepni a Tellával kialakult kötelékük, és bizony sokáig késélen táncolt nálam, hogy melyiküknek drukkoljak, ki lesz a befutó, Jack vagy Dante. Nagyon bonyolult, de én velük együtt imádtam ezen rágódni! Annyira titokzatosak, de te mégis beléjük látsz, és tudni véled mit is gondolnak valójában. Jó, főleg Dante az, akiről úgy éreztem, mindent tudok a belső vívódásairól és mégse. Persze a végén nagyon elégedett voltam a befutó párossal, és be kell valljam, a könnyeim is kicsordultak a végső nagy vallomásnál, és a szívem repesett.
A befejező részben is megcsillogtatta ez a két fiú minden előnyös oldalát, ugyanakkor a bennük rejlő sötét oldalt is. Örök kedvenceim maradnak.
Scarlett minden lépésével nem értettem egyet. spoiler Sajnáltam, mert inkább csak pislogtam, mintsem komolyan megrázott volna a cselekmény ezen a ponton. Julian annyira tökéletes párja Bíborkának, hogy nem is érdemes ezen dilemmázni. Julian tökéletességét most nem kezdem elemezni, ha elolvasod ezt a részt, egyet fogsz érteni velem: ő hibátlan.
És még egy dolog hibátlan, Scarlett és Tella testvéri kapcsolata. Újra és újra rácsodálkoztam erre, örültem minden részletnek, amikor fókuszba került ez. Minden nehézség ellenére, ez egy biztos kötelék, sokkal erősebb, mint más családi kapcsolatok.
A cselekményben persze rengeteg titokra fény derül, új családi kapcsolatokra csodálkozhat rá az olvasó és végül egészen új megvilágításba került ez a világ és benne a szereplők. Stephanie Garber egy csodálatos univerzumot teremtett, amiből annyira nehéz kiszállni, szívem szerint még egy trilógia erejéig maradnék! Ez a világ egészen más volt, mint az eddigi olvasmányaim, sötét, de varázslatos, veszélyes és tele csodás szereplőkkel, akiket egyre jobban megszerettem. Nekem ebben a sorozatban egyben megadta a szerző, amit az olvasmányaimban keresek, a tökéletesen megalkotott egyedi világot, izgalmas karakterekkel, intenzív, eredeti cselekménnyel, és olyan finom romantikus szállal, ami az utolsó oldalig megremegtette a szívemet. Most ugyan úgy tűnik, hogy végleg el kell búcsúzni a Caraval világától, de milyen szerencsés vagyok, hogy bármikor levehetem a polcról és újraolvashatom az egész trilógiát. Mindenesetre alig várom, hogy a szerző újabb regénnyel, sorozattal jelentkezzen, azonnali vevő vagyok rá.

2 hozzászólás
Evelena>!
Stephanie Garber: Finale

F ontos, hogy tudd, mit érzel, mivel ismét itt egy próbatétel
I lyenkor már nem egy játék megnyerése a valódi cél, nem az a vége
N em tudod pontosan melyik irányba húz is a szíved?
A kkor akár Tella vagy, vagy Scarlett, itt az ideje hogy kiderítsed
L ehetsz Fátum, átoktörő, egyetlen szerelme valakinek
E gyszerre csak egy oldalon állhatsz, de vajon kivel?

J ut minden oldalra izgalom itt is
U natkozni nem fogsz, ne aggódj, semmit
L átni fogsz eddig még ismeretlen csodákat
I gaz, mit a jövőben láttál, vagy amit álmaidban?
A nnyi még mindig az a lenyűgöző mágia
N e add fel addig, míg helyre nem billen a világ rendje

D e ideje már, hogy valaki a halhatatlanokat is helyre tegye
A hatalmas, halhatatlan erő talán egykor áldásnak tűnt
N os, néha emellett is csak egy másik ember hozhatja el az igazi derűt
T alán mindenki rátalál arra az egyre
E gészen eddig ott volt az orra előtt, nem is kellett hosszan keresnie ;)

J ól látom, hogy ennek a történetnek van még annyi részlete
A mit, s akiket jobban megismernék, milyen volt az élete
C sak itt van még az a bizonyos Szívek Hercege
K icsit még foglalkoznék vele
S ehol sincs egy spoiler, te kis kujon, te? ;)

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Stephanie Garber: Finale

Caraval 3

Sajnos ez elfogyott, annyira jó volt, hogy sajnálom, hogy vége van, imádtam minden sorát.
Egyáltalán nem volt tervben, hogy a befejező részt is elolvasom azonnal, de olyan izgalmas volt a 2. rész és mivel pár napja sikerült megszerezni a 3.-at is, muszáj voltam azonnal ráugrani. És annyira jó volt, hogy csak azt sajnálom, hogy elfogyott.
Csodálatos volt a regényfolyam egész világa, szívesen járkáltam volna ott én is a szereplőkkel. A karakterek is varázslatosak voltak, mind a jók, mind a gonoszok és az olyanok is akik ilyenek és olyanok is voltak, mert senki sem csak jó, vagy rossz, semmi sem csak fekete és fehér, hanem a színek milliónyi árnyalata.
Nagyon kedveltem a Szívek Hercege karakterét és eléggé együtt éreztem vele, sajnáltam őt, hiába volt a főhősnő segítségére, mégsem nyert rajta semmit és folyton szomorú volt.
A legfontosabb mély mondanivaló a szeretet kérdése volt, a testvéri, a rokoni, és persze azok hiánya, amik formálták a szereplők életét és cselekedeteit.
A romantikus vonal is remek volt, és főhőseink végül maradéktalanul egymásra találtak.
Szóval imádni való trilógia volt, nem véletlen, hogy a legjobb értékeléseket kapták a kötetek.

Little_Sunshine P>!
Stephanie Garber: Finale

Hogy én mennyire szeretem ezt a sorozatot!♥♥♥
Először tartottam ettől a kötettől, mert sok negatív kritikát hallottam, de én nem csalódtam, ebben is volt mágikus realizmus, kaland, izgalom, sok fordulat.
Bárcsak soha ne ért volna véget!♥

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Attila20>!

Minden történet négy részből áll: a kezdete, a közepe, a majdnem-vége és a valódi vége. Sajnos nem mindenki részesül igazi befejezésben. A legtöbb ember feladja, amikor a történetében a legrosszabbra fordulnak a dolgok, és reménytelennek érzi a helyzetét. Pedig épp ekkor van leginkább szüksége a reményre. Csak a kitartóak juthatnak el az igazi befejezésig.

csfannie P>!

– Ha valóban gyűlölnél, egyáltalán nem találnál vonzónak.
– Sosem állítottam, hogy jó az ízlésem.

DarknessAngel >!

– Nem bánom, ha van konkurenciám. Sőt, szeretem tudni, ki akarja még elnyerni a kezed.
– Én nem így fogalmaznék – szólalt meg Julian. – Az „elnyerni” arra utal, hogy ez egy játék.
– Szófordulat – javította ki Nicolas.
– Tudom – mosolyodott el önelégülten Julian. – A játékokban otthon vagyok. De nem hinném, hogy képletesen értetted. El akarod nyerni a kezét, mégpedig azzal, hogy te vagy a legjobb.
– Tényleg ezt szeretnéd? (…)
– Semmit sem kell bizonyítanom – mondta Julian. – Nem az ő kezét igyekszem elnyerni. Hanem a sajátomat ajánlom neki, és mindent, ami együtt jár vele, abban a reményben, hogy elfogadja, és úgy dönt, meg akarja tartani.

65-66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julian Marrero · Nicolas d'Arcy
1 hozzászólás
Luxell>!

Semmi sem olyan értékes, mint egy lánytestvér szeretete.

13. oldal

Esztus>!

Előfordul, hogy bizonyos percek hosszabbak lesznek néhány másodperccel.

Esztus>!

Olyan értékes pillanatok ezek, amitől a világegyetem kitágul, hogy helyet adjon nekik.

Luxell>!

– Egy igazi királynő hatalma nem a koronában rejlik, kicsikém.

12. oldal

csfannie P>!

A lelke vérzett. Egy pillanatra abban reménykedett, hogy el is vérzik. Hogy talán nem fog ilyen lehetetlen fájdalmat érezni, vagy nem lesz olyan nehéz levegőt venni, és érez mást is a gyötrelmen kívül.

myrelationshipwith>!

– Csak mert valami igazi, ez még nem jelenti azt, hogy az ember hisz benne. A Fátumok igaziak, de én nem hiszek bennük. Benned hittem, és újra hinni szeretnék. Tudom, hogy ennél többre vagy képes.

steinerszofi P>!

Nem akarta kitörölni a fájdalmát: szüksége volt rá, hogy cselekvésre sarkallja. Csak mert negatív érzelem, az nem jelenti azt, hogy nem értékes.

210. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Sara Raasch: Hó mint hamu
Christopher Paolini: Örökség
Raymond E. Feist: Ezüsttövis
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Rick Riordan: A vörös piramis