Caraval (Caraval 1.) 606 csillagozás

Stephanie Garber: Caraval

Scarlett ​Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2020
472 oldal · ISBN: 9789634376521 · Fordította: Falcsik Mari
>!
Kolibri, Budapest, 2019
472 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376514 · Fordította: Falcsik Mari
>!
Libri, Budapest, 2017
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633107775 · Fordította: Falcsik Mari

Kapcsolódó zóna

!

Caraval trilógia

56 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2020. február 21., 18:42 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Julian Marrero · Scarlett Dragna · Donatella Dragna · Legend · Nigel


Kedvencelte 122

Most olvassa 49

Várólistára tette 480

Kívánságlistára tette 566

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Stephanie Garber: Caraval

A végtelen várólista és a rengeteg kihívásra jelentkezés átka, ha megkérdezném magamtól, hogy ezt idáig miért nem olvastam.
Nekem nagyon tetszett, izgalmas kis YA fantasy, elegendő romantikával (nem történelmi, bocsi, mert kitalált világban játszódik, ez a címke nem passzol). Sokan nem szerették a hősnőt, de én megértettem a motivációit. Az anyjuk elhagyta őket, az apjuk egy szadista barom, nem csoda, hogy a biztonságra vágyik.
A Caraval világa nagyon tetszett. Misztikus, becsapós hely, ahol nem tudod, hogy mi valós és mi az előadás része. spoiler végig gyanús volt, de így is sok minden meglepett.
A második része már megjelent (itthon mikor?), a harmadik majd csak májusban jelenik meg, de engem biztosan érdekelni fog.
A könyv kivitelezése igényes, szép keményborítós, de a vastagsága becsapós. Szép szellősre, nagyobb betűsre szedték. Nem tudtam letenni.

5 hozzászólás
>!
DarknessAngel
Stephanie Garber: Caraval

Nem értem, miért nincs legalább 90%-on a könyv, hisz ez egyszerűen csodálatos volt! *-*
Engem teljesen beszippantott a Caraval. Az a sok titok, a nyomozás… az egész egy hihetetlenül érdekes és az izgalmas játék, amiből nem tud egyhamar kiszállni az ember. Azt hittem, hogy az Éjszaki cirkuszhoz fog hasonlítani, holott nekem inkább a Cluedo játékot juttatta eszembe a könyv, csak csupa mágiával. Nagyon jó volt!♥
Scarlett és Tella élete nem épp fenékig tejfel, ezért is örültem nagyon, amikor eljutottak a Caravalra. Viszont ott is egy csomó nehézséggel kellett szembenézniük, főleg Scarlettnek. Nagyon szeretem a titokzatos történeteket, amikben nem tudni, pontosan ki kicsoda. Itt pedig még azt is találgathattam vajon mi a valóság, és mi csak a játék része, egy megtévesztés.
A szerelmi szálért is odavoltam. Bevallom, én az elején még teljesen mást vártam, találgattam, komplikáltam, de ami kiderült… Így csak még csodálatosabb lett az egész.^-^
Engem teljesen elbűvölt mind a Caraval, Julian, Scarlett és Tella. Alig várom, hogy mit hoz nekünk a folytatás.

2 hozzászólás
>!
Evelena
Stephanie Garber: Caraval

C sak játék csupán, mondták neki szüntelenül
A z igazságra csak úgy jöhetsz rá, ha átlényegülsz
R émálom ez, vagy csupán a valóság
A míg itt vagy nyom után nyomot találsz
V árd, míg lemegy a nap és eljő az éj
A kkor fedezheted fel, mit e kaland ígér
L áss mostmár, ne csak nézz

L ám, mennyi mindent rejt e különös sziget
E gy lehetőség, hogy elengedhesd, azt mi eddig bántott, meggyötört, mindet
G ondolkodva átláthatsz a hazugságokon
E ngedd, hogy felébredjen benned a bizalom
N e hagyd, hogy eltántorítson a körülvevő gazság
D önts és tied a mámorító szabadság

2 hozzászólás
>!
Naiva P
Stephanie Garber: Caraval

Nem mintha nem emlékeztem volna nagyjából a teljes történetre, de úgy éreztem, még mielőtt belekezdenék a Legendary-be, muszáj vagyok újraolvasni. Remélve azt, hogy más fajta véget ér magyarul olvasva. Kis naiv. Egyébként ebből is látszik, hogy egy izgalmas, jó könyvről van szó, mert csak azokat olvasom újra. Az írónő nagyon szépen, részletesen ír, miközben a történet jól követhető. Pedig az egész Caraval egy teljes káosz, minden csupa zűrzavar, ugyanakkor részlet gazdag. Jó érzéke van az írónőnek az íráshoz. Teszi mindezt hihetetlen fordulatokkal, kalandokkal. A szereplők közül nem is kérdés, hogy ki volt a kedvencem. Remélem, hogy a folytatásban azért jobban megismerhetem őt. Nagyon tetszett a Scarlett-el való kapcsolata, pedig nem volt nevén nevezve az, ami köztük volt.
A borító szintén önmagáért beszél. Az egyik legszebb könyves borító, amit valaha láttam. Gondoskodtam is róla, hogy folyton szem előtt legyen.

>!
Milli88 P
Stephanie Garber: Caraval

„– Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban, az összes kontinensek és minden tengeri szigetek legnagyobb és legpompásabb színjátékában! Ki itt belépsz, több csodát fogsz átélni, mint mások egy egész emberöltő alatt!”

Briliáns, varázslatos, váááá IMÁDTAM! :)
A Caraval engem is magával ragadott és nem engedett. Elvarázsolt és sokszor már én magam sem tudtam, hogy mi a valóság és mi a varázslat? Nagyon jól megírt, összetett történet. Az utolsó percig izgultam minden szereplőért, a fordulatokra nem számítottam és amikor megtörténtek csak pislogni tudtam. Szó szerit két éjszaka nem aludtam, annyira nem tudtam elszakadni a történettől. Féltem, hogy a szereplők nélkülem csinálnak valamit. De végeredményben stílusos, hogy nem hagyott aludni a történet, mert maga a Caraval is naplemente után veszi kezdetét. xD
Repült a kedvencek közé és már alig várom a folytatást!

8 hozzászólás
>!
Niitaa P
Stephanie Garber: Caraval

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2017/11/stephanie-garber-…

"(…) nehezen tudom megfogalmazni, mit éreztem a könyv kapcsán. Volt, ami elvarázsolt, s volt, ami idegesített. Ha egyben tekintek rá, akkor első pillantásra meggyőzött, hiszen minden szempontból igényes munkáról beszélünk, de a következő percben már eszembe is jut a sok fentebb felsorolt apróság, amitől kiborultam vagy egyszerűen zavart lettem. A Caraval nem nekem való. Én ott képtelen lennék eligazodni, megmaradni. Nekem kellenek a korlátok, a szabályok, s csak úgy a vakvilágba nem tudnék mozogni olyan dolgokat keresve, amiről fogalmam sincs – legtöbbször még akkor sem, amikor már megtaláltam. Színház az egész világ – a Caraval főként.
Elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik az extra kuszaságot és meglepetéseket. Azoknak, akiknek nincs szükségük szabályokra, hogy jól érezzék magukat. Akiket a bizonytalanság nem őrjít meg, s azoknak, akik nagyobb tűrőképességgel rendelkeznek a főszereplő irányába, mint én."

3 hozzászólás
>!
klara_matravolgyi
Stephanie Garber: Caraval

Annyira szerettem volna szeretni a Caravalt, de egyszerűen nem ment. :( A stílus abszolút nem volt olvasmányos a számomra, le kellett tennem rendszeresen mert nem bírtam olvasni. Pedig a fülszöveg olyan ígéretes volt és a történet is izgalmas.

3 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Stephanie Garber: Caraval

Ez nem egy cirkuszos történet. A Caraval leginkább egy előadás és egy valóság-show keveréke, ahol a díszletek között, színészek játsszák el a helyiek szerepét: a segítők, árusok, szobalányok, boltosok stb., míg a személyes invitálásban részesült meghívott vendégeknek feladatot kapnak, amit a Caraval ideje alatt kell teljesíteniük a megoldókulcsok segítségével. Akinek elsőként sikerül a feladatot véghezvinnie, annak teljesül egy kívánsága, ezt a Caraval ura, a világhírű Legend szavatolja.
Ki ne akarna részt venni egy ilyen varázslatos szórakozásban, ahol teljesülhet egy kívánsága? Az idei Caraval Scarlett számára nagyon is személyessé válik, a húga eltűnik és kiderül, Tella megtalálása a cél a fődíjért cserébe. Megkezdődik az előadás, ami játék is, valóság is, barátság, szerelem, titok fonódik össze, mindez finom mágiával ölelve.
Semmi sem tud jobban elvarázsolni, mint egy vadi új, mágiával átszőtt világfelépítés. Imádom, amikor eltávolodhatok a valóságtól és olyan mesét olvashatok, amit nem tudok letenni, csak ha a végére érek. A szerző számomra megteremtette ezt a hangulatot, visszarepített egy régebbi korba és elérte, hogy magam is részese lehessek ennek a varázslatnak.
A lányok Julian, a fiatal tengerész segítségével érnek el a Caravalhoz, és máris megnyugodhatnak, akik a szerelmi szálat elengedhetetlennek tartják egy ya történetben. Julian és Scarlett között a vonzalom kialakul, bár sok félreértés és titok adódik. Azok se aggódjanak, akik tartanak a nyálasságtól, nyugi, ez a romantika pont annyi, ami szükséges, és nem telepszik rá a történetre.
Nagyon tetszettek a szerző leírásai, a képi világa, ami remekül ábrázolta a külső és a Caravalon belüli világ különbözőségét. Kívül minden szürke és nyomott hangulatú, bent színes és csillogó. És ha még nem tudnád, számtalanszor elismétlik, hogy semmi sem az, aminek látszik, és mennyire veszélyes is, hiszen korábban volt már halálos áldozata is a játéknak. Tényleg nem tudod, hogy mi valóság és mi csak álca, számtalan fordulat és csavar követi egymást. Legend személye is nagy kérdés, vajon álruhában ott van közöttük? A jellegzetes kalapjában feltűnik időnként, vagy az is csak egy imposztor?
A könyv kivitelezése igényes, csodás a borítója, selyem könyvjelzős, és a papír minősége is kiváló. Öröm kézbe venni egy ilyen gyönyörű könyvet!
Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik a varázslatot egy fordulatokban és meglepetésekben gazdag történetben. Remélem a következő rész 2018. májusi megjelenése után nem fog sokat késni a magyar kiadás sem!
Bővebben: http://www.kellylupiolvas.com/2017/12/stephanie-garber-…

>!
ViveEe P
Stephanie Garber: Caraval

Vegyesek az érzéseim, nem rossz könyv ez, de nem mondanám, hogy hű de jó volt.
Valószínűleg a fő gond, hogy a hangulat, és főképp a Caraval első két napja nekem Alice csodaországban szerű volt. Amit nagyon nem szeretek. Picit el is vette az egésztől a kedvem, mert már az eleje sem tetszett túlzottan.
Aztán, mondjuk közrejátszhat, hogy végre kezdtem meggyógyulni kezdte olvastatni magát a történet. Volt izgalom a sok alagútban, a sok fura szerzetben, érdekes volt, hogy minek mi az ára. Juliant is nagyon megkedveltem, pedig én még mindig nehezen hiszem el, hogy spoiler
De még így is érdekes volt, bár nem nagyon tudtam átérezni Scarlett dolgait. Felépítette szépen az író az okokat, de nekem ez picit kevés volt indoknak, hogy mire ez a nagy rohanás.
A vége meg hatalmas csalódás. spoiler
Éreztem a fülszöveg alapján, hogy ez nem az én könyvem lesz, és sajnos nem is varázsolódtam el.
Még, hogy ez csak egy játék… Pff..

2 hozzászólás
>!
Levandra
Stephanie Garber: Caraval

Talán szigorú vagyok a három csillaggal, de általában az vagyok, ha egy könyv többnek akar látszani, mint ami valójába. A fájó pont, hogy több is lehetne. Ígéretes koncepció, rossz kidolgozás, gyenge írói stílus, unalomig ismert olcsó sablonok használata, kiforratlan karakterek, nem kedvelhető főhősnő és butácska párbeszédek. Engem nagyon zavartak a túlírt belsőmonológok, amiket rendszerint át is lapoztam, mert mondatról mondatra ugyanazokat a köröket futottuk. Rengetek kérdés maradt megválaszolatlan, sok volt a logikai bukfenc és a lezárás is összecsapott lett. Meg mernék rá esküdni, hogy nem ez volt az írónő eredeti elképzelése és menet közben változtatta meg, mert rájött, hogy az is sablonos lenne, viszont ez így nagyon gyenge.

A történet kidolgozatlanságát – talán nem is tudatosan – ellensúlyozva a hangsúly a díszletre és a látványelemekre tolódott át. Ezzel nem is lenne probléma, ha mind az, amit láttatni akart velünk, nem lenne annyira elcsépelt, azt az érzetet keltve, mintha több varázslatos világból lenne összeollózva. Ennek ellenére nekem tetszett a sziget, bár a lényeget hiányoltam, kevésnek éreztem. Darkmoon Faire és Velence találkozása volt ez a világ és csakis emiatt nem hagytam félbe az olvasást. A borító és az egész kiadvány csodálatos, nagy kár, hogy nincs összhangban a tartalommal.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
VNoémi

Minden embernek hatalmában áll, hogy megváltoztassa a sorsát, ha elég bátor hozzá, hogy harcoljon azért, amit mindennél jobban kíván.

180. oldal - 15. fejezet (Libri, 2017)

>!
VNoémi

Túlélni nem elég: élni kell.

320. oldal - 28. fejezet (Libri, 2017)

4 hozzászólás
>!
szentesaniko

– (…) Élni nem csak annyi, mint biztonságban lenni…

>!
VNoémi

(…) a remény, az nagyon erős érzelem. Vannak, akik azt mondják, önmagában is képes táplálni a csodát. Igaz, megfoghatatlan, és nem annyira maradandó, de nem kell belőle sok.

369. oldal, 34. fejezet (Libri, 2017)

>!
Vivi_

A megvalósuló álmok gyönyörűek, de ha az ember egy álomból képtelen felébredni az rémálommá válhat…

>!
Belle_Maundrell 

– Még ha másoknak nem is hazudunk, saját magunkat elég gyakran be szoktuk csapni.

183-184. oldal

>!
RóbertKatalin I

Két ember eldönti, hogy sérülékeny apró darabkákat adnak egymás kezébe saját magukból. Ez az, amit akar. Ez az, amit érdemel. Senki másnak nincs joga ezt eldönteni helyette.

341. oldal

>!
Risus P

– A jövő leginkább olyan, mint a múlt: nagyjából meg van határozva, de mindig lehet rajta változtatni…

178. oldal, 15. fejezet (Libri, 2017)

>!
VNoémi

Sosem szerettem az esőt – tette még hozzá –, elmos minden varázslatot.

312. oldal - 27. fejezet (Libri, 2017)

>!
Risus P

– Te mindig csak azt nézed, mit veszíthetsz, azt sosem, hogy mit nyerhetsz? Vannak dolgok, amiket bármi áron érdemes megszerezni.

226. oldal, 18. fejezet (Libri, 2017)


A sorozat következő kötete

Caraval sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar
Sara Raasch: Hó mint hamu
Alwyn Hamilton: A szultán foglya
Christopher Paolini: Örökség
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Erika Johansen: Tear végzete