Szemétkirálynő ​1. (Szemétkirálynő 1.) 5 csillagozás

Stephanie Ford: Szemétkirálynő 1.

Az öreg királynő meggyilkolása és a kis Lisara hercegnő eltűnése után Deara három új trónörököst választ. Legnépszerűbb közülük a butuska Odelia Istvara. Egy tartományúr elindul, hogy megismerje őt. Egy kereskedő titkos szervezetet irányít. Egy kezdő varázsló él egy visszautasíthatatlan ajánlattal. Elrabolnak egy kocsmárosnőt a nyílt utcán. Meggyilkolnak egy néma lányt. Az országot eluraló bizonytalanság közepette Elindasz Gerradna, Darrasz tartomány hercege felkutatja a trónörökösöket, hogy a legalkalmasabb mellé állhasson. De más erők is kísértik a szerencsét, bérgyilkosok és varázslók, tartományurak és úrasszonyok, élő istenek, szárnyas szörnyek és ősrégi jóslatok húzzák keresztül Elindasz számítását.

>!
EZ-Könyv, Debrecen, 2018
282 oldal · ISBN: 9786155752100

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Elindasz Gerradna · Gonabre Almein


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
diamondfox P
Stephanie Ford: Szemétkirálynő 1.

Azért mertem bevállalni ennek a könyvnek a megvételét, mert kemény 95Ftért adta akcióban a Líra. És pont előtte olvastam @Borka_V_Szabó értékelését és valamiért úgy emlékeztem, hogy dicsérte a könyvet – azért bátran belevágtam, majd nagyot koppantam.

Megláttam a borítót és a fülszöveggel együtt én egy mesés fantasy történet képzeltem el, ahol a fő szál, hogy meg kell találni az örököst. Ez lett valóban a gerince, a kivitelezés viszont túlzásba esett. Miért is?
Mert a történet 282 oldalon keresztül arról szól, hogy Elindasz mászkál. MÁSZKÁL ÉS MÁSZKÁL. Ez egy rossz Gyűrűk Ura, ahol a hobbitok csinálták ezt, hogy mentek. Elindasz itt is megy, világgá IS, és közben ugyan keresné a lányt, akivel valamilyen kapocs köti össze, de megismerünk kismillió szereplőt, az egyik unalmasabb és felszínesebb, mint a másik, de a történet egyhelyben toporog. A kötetnek úgy 3/4ét ki kellett volna vágni, mert érdemben nem tettek semmit hozzá a sztorihoz, ami valószínűleg a második kötetben jelenik meg igazán (legalábbis nagyon remélem).

A nevek úgy készültek, hogy a macska végigsétált a billentyűzeten, beszúrkáltunk pár magánhangzót és kész. Ettől ugyan még kiejthetetlen olvashatatlan, de nagyon középkorian hangzik – ami ugye a milliő lenne. Egyetlen érdekes szál nekem a csavargó gyerek története volt, de belőle nagyon keveset kaptunk.

Összességében nagyon kesze és nagyon kusza. Ezt legalább négyszer le kellett volna tisztázni, átolvastatni, bétaolvasóztatni, nem csak ukkmukkfukk kiadni. A cím sem igazán érthető, pedig a borító és a cím meg a fülszöveg együtt nagyon jól eladja a történetet – amit nem kaptam meg. Talán egyszer elolvasom a második részt (ha akcióban lesz, pláne), de nem fogok rohanni megvenni, ne haragudjatok.

6 hozzászólás
>!
Borka_V_Szabó IP
Stephanie Ford: Szemétkirálynő 1.

Különleges lehetőségem volt elolvasni eme sorozat első részét spoiler, amit ezúton is köszönök az írónőnek. <3
Nagyon tetszik a világ, amelyet Stephanie alkotott, fantasztikus részletességgel rakta össze a legapróbb szintekig. Van benne egy óriási geg, amiért maximális „pacsi”, mert egyáltalán nem szokványos helyre vezet az út. spoiler Tényleg mese felnőtteknek, nem fantasy, nem sci-fi, bár lehetne, de megőrzi a hagyományos mesékre utaló szerkezetet, ami külön plusz a fajtámnak, aki vén fejjel imádja a gyerekmeséket. És a tetejébe: reális! Nem fekete, nem fehér, nem jó, nem gonosz, hanem emberi és hihető.
Az írásmódot imádom, mert igényes spoiler.
Amit kicsit nehezebb volt befogadni, az a rengeteg szereplő spoiler és szálaik összecsavarodása, és az időnként elrohanó cselekmény a kifejtett leírásokkal szemben.
Itt-ott kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda, miért oda megy, most akkor mit csinál, szóval párszor kicsit elvesztettem a fonalat.
spoiler
Szóval mindenkinek ajánlom a Szemétkirálynőt, de mindkét részét ám spoiler. ^^
Én szeretném majd elolvasni egy kevésbé rohanós, agyilag stabilabb időszakomban is, mert izgat az a fonál. <3 spoiler

6 hozzászólás
>!
Isabel_Rose I
Stephanie Ford: Szemétkirálynő 1.

Imádom a meséket, ezért nagyon kíváncsi voltam a történetre.
A borító az egyik legszebb, amit láttam az évben, gratulálok hozzá.
Ez volt az első könyvem az írónőtől és meg kell mondjam kellemeset csalódtam. A történet nagyon cselekményes és egyedi, rengeteg szereplővel. Igazi mesei elemeket tartalmaz, de úgy hogy a felnőttek is maximálisan élvezhessék.
Fél csillagot azért vontam le mert számomra nehéz volt megjegyezni a neveket, mivel teljesen egyediek. Emlékszem mikor a Trónok harcát először próbáltam elolvasni ott is ez volt a gondom; félre is raktam. Ám második nekifutásra már megszoktam őket. Biztos vagyok abban, hogy ez itt is így lesz.
További sok sikert kívánok!

3 hozzászólás
>!
Ferger_Annamária I
Stephanie Ford: Szemétkirálynő 1.

Az elején kapásból egy csomó karakterrel ismertet meg minket a szerző, ami elég arra, hogy jól megkavarjon. A szereplők nevei elég érdekesek, számomra teljesen szokatlanok.
Az első, bevezető fejezetet nem tudtam élvezni, sajnos engem untatott, és ez a továbbiakban sem változott. Nem én vagyok a célközönsége a könyvnek, holott a cím és a borító miatt mást reméltem. Sajnos kínlódtam olvasás közben, és nagyon nehezen tudtam a cselekményre figyelni, így a legtöbb összefüggésről le is maradtam.

6 hozzászólás
>!
Barbara_Saláth I
Stephanie Ford: Szemétkirálynő 1.

Ez egy nagyszerű mese felnőtteknek. Színes leírásaival és élő karaktereivel számomra az orosz mesevilágot idézi, amely gyerekkoromban egyszerre töltött el félelemmel és csodálattal. A történet szövése mesteri, a sorok között sok tudás halmozódik fel.
A nevekkel viszont gondban voltam. A sok idegen hangzású nevet nehezemre esett megjegyezni, nem tudtam őket kötni semmihez, így gyakran előfordult, hogy egy új jelenetnél eleinte nem tudtam, hogy hol járok, kiről olvasok.
Ezen túllépve annyira élveztem a történetet, hogy egy csapásra kiolvastam az egész sorozatot, és csak ajánlani tudom a regény valamennyi kötetét. Van bennük ármány, cselszövés, szerelem, odaadás és áldozatkészség.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Borka_V_Szabó IP

Gyermekkori ígéretek… Vajon betartunk belőlük legalább egyet?

Kapcsolódó szócikkek: Elindasz Gerradna
>!
Ferger_Annamária I

Lehet Odelia akármilyen bögyös, akkor is csak egy unalmas, butácska nő, aki még mindig kislánynak hiszi magát és úgy is viselkedik – gondolta Elindasz.

>!
Valcsa P

Láttam, milyen a hit nélküli világ. Kegyetlen és kilátástalan.

>!
Borka_V_Szabó IP

Gonabre egy harasztfa tövében, egy nagy, lapos kövön üldögélt.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Gonabre Almein

A sorozat következő kötete

Szemétkirálynő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Geronimo Stilton: A Fantázia Birodalma
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Alexandra Fischer-Hunold: Rozália királykisasszony és a titkos recept
Shannon Hale: Ki a leggonoszabb a vidéken?
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Nyulász Péter: Kamor
Tea Stilton: A sivatag hercegnője
Cressida Cowell: Így tanulj sárkányul