Az ​udvarház rejtélye (Jane Austen nyomoz 1.) 86 csillagozás

Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Amikor Jane meglátogatja kedves barátnőjét, Isobel Payne-t, Scargrave úrnőjét, szörnyű tragédia közepébe csöppen. Isobel középkorú férje váratlanul rosszul lesz, majd néhány óra leforgása alatt meghal. Halála lesújtja az ifjú feleséget, aki azonban hamarosan kénytelen rádöbbenni, hogy ez még csak a kezdet: fenyegető levelet kap, melynek névtelen szerzője őt és az earl unokaöccsét házasságtöréssel… és gyilkossággal vádolja. Isobel, a botránytól rettegve, Jane-hez fordul segítségért.
Jane megoldhatatlannak tűnő rejtéllyel áll szemben. Szorítja az idő: ha meg akarja akadályozni, hogy barátnőjét a Newgate börtönből a vesztőhelyre vigyék, le kell lepleznie a valódi tettest vagy tetteseket – ám azt álmában sem gondolná, hogy eközben az ő élete is veszélybe kerül.

Eredeti megjelenés éve: 1996

Róla szól: Jane Austen

>!
I.P.C., Budapest, 2012
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354169 · Fordította: Fazekas Eszter

Enciklopédia 4


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
klara_matravolgyi
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Ez egy igazán üdítő olvasmány volt. A stílusnak és a szóhasználatnak sikerült megtévesztenie: ha nem tudnám, hogy kortárs irodalomról van szó, azt hinném, a viktoriánus korban íródott. A Büszkeség és balítélet a szívem csücske, nosztalgiázva gondoltam rá, mikor a pikáns szócsatákat vagy az érzelmek finom körülírását olvastam.
A cselekmény és a krimiszál nem volt rossz, a figyelem fenntartásához elég volt, és egy ilyen könnyed, a 19. század legelején játszódó romantikus krimitől nem is lehet többet várni. A fél csillag levonás azért a néhány túlírt részért jár, amivel nyugodtan lehetett volna rövidebb a könyv.

>!
Szamღca
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Nekem ez most egy nagyon kellemes meglepetés volt. No, egy pillanatig sem dőltem be neki, hogy Jane Austen a nyomozó de ez nem zavart a legkisebb mértékben sem. A kor hangulata nagyon jó volt- én, simán elhittem, hogy abban a korban játszódott a történet. Rettentően tetszettek a történelmi utalások Jane Austen életére. Az egész könyv nagyon olvasmányos volt, nekem cseppet sem unalmas – a nyomozás pedig kifejezetten èrdekes. Még csavar is volt a végén. A gyilkos személyére ugyan én is gyanakodtam ennek ellenére okozott meglepetést.
Szimpatikusak voltak a szereplők; „Jane” egy nagyon jól összerakott karakter. Én mindenképp fogom tovább olvasni a sorozatot. nem egyszerre ledarálva, de apránként kis csemegének. :)

>!
gab001 P
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Nekem nem igazán sikerült felismernem Austen-t a stílusban, mert valahogy unalmasnak találtam, míg a JA-könyveket többször újraolvasva sem. Mégis megkapja tőlem az öt csillagot, mert összességében csavaros volt a megoldás, igazán sikerült meglepnie az írónőnek. Volt néhány rész, amikor az odavezető út is izgalmasnak tűnt, de nem ez volt a jellemző. Nem értem, hogy miért, mert tényleg tud írni az írónő és igényes a kivitelezés is. A másik dolog, amiért viszont ajánlom a JA rajongóknak, azok az életéből belevegyített adatok és a kor ábrázolása, amiben élt. Valóban közelebb hozta hozzám. A könyvet bezárva pedig érdekes módom egyszerűen olvasni akarom a folytatást, mert a krimi szálat nagyon érdekesnek találom és kíváncsi vagyok, mi van még Barron tarsolyában. Régen voltak ennyire vegyesek az érzéseim egy könyvvel kapcsolatban. Többször kételkedtem benne, de összességében tényleg tetszett.

>!
I.P.C., Budapest, 2012
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354169 · Fordította: Fazekas Eszter
4 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Teljes értékelés:
https://ujkv.blogspot.com/2019/03/stephanie-barron-az-u…
A történet már az elejétől kezdve figyelem felkető volt a számomra. Két fontos dolog miatt. Az első az volt hogy Jane Austen maga került bele a történetbe mint fontos karakter, a másik pedig hogy izgalmas krimi formájában olvashattam róla. Újszerű ötlet volt ez a történet a számomra. Az első perctől kezdve érdekes olvasmányként kezeltem. Azt hittem hogyha a híres romantikus regény írónő szerepel benne akkor majd szerelemes jeleneteket fogok keresni. E helyett viszont inkább a szövevényes eseményeket követem nyomom. A romantikus elemek nélkül is izgalmas volt ez a könyv önmagában. Szinte az első oldaltól kezdve részletes bemutatást olvastam Jane barátnőjének életéről, mely alapján könnyeben tudtam elképzelni öt.
Az 1800-as években játszódik a történet mely egy gyilkosságot mutat be. A méltán híres Jane Austen ez úttal nem szerelmes regény ír, hanem detektív babérokra tőr. Az ö látogatását követem nyomon, amint a férjezett barátnőjéhez érkezik látogatóba. Ekkor még nem is sejti hogy mi vár rá. Rejtélyes halál esetett követően pedig hamarosan elkezdi felderíteni a körülményeket.
A könyv lényegében terjedelmes olvasmány, de nekem kellemes meglepetés volt egyben. Mivel már sok részletre fény derül a fejezetek során. Azonban folyamatosan fen tartotta az érdeklődésemet a történet. A legvégéig nem lehetett tudni ki valójában a gyilkos. A végén pedig egy pillanat alatt ki is derült minden apró részlet melyekre addig nem kaptam választ. Nekem ez egy kellemes csalódás volt. Szívesen fogom elolvasni a többi részét is a sorozatnak.

>!
nagy_anikó
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Egy jó kis izgalmas krimi által nyerhettem betekintést a 18. századba. Pontosabban a nők helyzetébe a 18 században. Tetszett a sok pici történet, amit Jane Austen életéből beleszőtt az írónő a cselekménybe. A krimi szál sem volt rossz. Mint legtöbbször itt a pénz a bűnös, de én a gyilkos személyén meglepődtem. Sorba vettem a lehetőségeket, vagyis az indítékokat, mégis más személyre tippeltem. Összességében nem csalódtam a könyvben. Kellemes hangvitelű, könnyed kikapcsolódást nyújtott.

>!
FreeAngel
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

@Szamღca hívta fel a figyelmemet erre a sorozatra és azonnal meg is néztem az értékeléseit, mivel Jane Austen regényeit szeretem, krimin nőttem fel, úgyhogy egyből kíváncsivá tett, hogy milyen ez a két stílus/műfaj összegyúrva. Aztán azzal szembesültem @danlin és @bozs értékeléseit olvasva, hogy egymásnak ellentmondó véleményről számolnak be atekintetben, miszerint egyikük azt írja: „mintha Austen maga írta volna a történetet”, másikuk szerint viszont afölötti örömét fejezi ki, hogy „nem Jane Austen stílusával” találta szemben magát. Hm. Nosakkor. Most mi van?? :) Ugyebár kinek mi..
Akárhogyan is, nekem tetszett. Nem azt mondom, hogy körömrágósan izgalmas volt és folyt a verejték a hátamon a borzongástól, de könnyed kikapcsolódásnak tökéletes volt. Még így is, hogy kb. már a felénél elég erős tippem volt, hogy ki a gyilkos, ami végül be is igazolódott. Folytatni fogom a sorozatot, de kell egy kis szünet. :)

A kor igazságszolgáltatása működésének részleteivel nem vagyok tisztában, de bakinak tartom, hogy a 372. oldalon a bíró „mára berekesztette” a tárgyalást. Ez paradoxon számomra, hiszen ha egy tárgyalást berekesztenek, akkor már csak a határozathozatal van hátra, vagyis a tárgyalásoknak vége. Tehát vagy „elhalasztani” kellett volna, vagy a „mára” szó felesleges.. Zárójel bezárva.. :)

2 hozzászólás
>!
pieta4
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Elsőre kicsit furcsa volt elképzelni Jane Austent egy nyomózó szerepében. Ez keltette fel leginkább az érdeklődésem, s természetesen a gyönyörű borító. Nagyon jól sikerült Austen és a krimi műfajának a párosítása. Könnyed, szórakoztató, izgalmas, s legfőképpen stílusos.

>!
Amilgade
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Tetszett, bár igaz ami igaz, megrögzött Jane Austen rajongó vagyok. Ami egy kicsit zavart a nyomozásban, hogy Jane igazi nyomozóként végig megőrzi a hidegvérét és az eszét. Ami valljuk be egy kicsit megmosolyogtató, hiszen a hivatásos nyomozók is néha elgyengülnek, és hol találkozott volna drága Jane-ünk ilyenféle dolgokkal az életében, mégis összeszedett, bátor nő maradt.

>!
Eli
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Ez aztán egy viktoriánus korabeli (jó, egy kicsit korábbi, még ekkor Viktória épp csak megszületett), de egyben vérbeli krimi! :) Mintha Agatha Christie és Jane Austen keveredne benne. .Az írónő méltó követője mindkettőjüknek, mind a stílust, mind pedig a cselszövéseket-izgalmakat tekintve. Érdekes volt megtudni, hogy Jane Austen, nemcsak egy intellingens, különleges humorral megáldott, emellett szegény származású lelkész apa lánya, hanem egy profi nyomozó, akit a Királyi Ítélőszék tagjai nem egyszer kérték fel tehetsége alapján bűnözők felkutatására……..Mindent egybe vetve, aki szereti a krimiket és a Jane Austen könyveket, az nem fog csalódni!

>!
Enzo314 MP
Stephanie Barron: Az udvarház rejtélye

Legközelebb, ha Jane Austent akarok olvasni, akkor Jane Austent fogok olvasni, ha meg krimit, akkor Christiet vagy Doylet, ha meg valami olyant, ami sem érdekelni, sem szórakoztatni nem tud igazán, akkor majd újra előveszem ezt a könyvet. (akkor sem)


Népszerű idézetek

>!
theodora 

Ha egy remek ízléssel bíró, ám anyagi javakban nem dúskáló ifjú hölgy meghódítja egy nálánál idősebb, előkelő származású és tehetős özvegy férfi szívét, a környezetük általában úgy ítéli meg, hogy mindketten okosan döntöttek.

(első mondat)

>!
Bajnoczianna

Tollam a legbizalmasabb barátom, mert a segítségével higgadtan, kellő távolságtartással tudom leírni mindazon szenvedélyes érzelmeimet és csalódottságaimat, melyeket még szeretett nővéremmel, Cassandrával sem merek megosztani.

>!
Bajnoczianna

Nincs is romantikusabb dolog a világon, mint a tisztek becsületbeli ügyei! Nem igaz, Miss Austen? Hát nem a katonatiszteket szeretik a legjobban a hölgyek?

>!
FreeAngel

– Még a legbölcsebb tanács sem ér semmit, ha nem fogadják meg

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanács
>!
fülcimpa

A lábaim mintha zseléből lettek volna, kezeim pedig olyan erősen remegtek, hogy mikor felemeltem jobbomat és megesküdtem, hogy csakis az igazat fogom mondani, attól féltem, a jelenlevők még azt hiszik, integetek nekik.

365.

>!
TiszlaviczMarcsi IP

– Csak azért beszél, uram, hogy hallja saját hangját. Nekem azonban nincs időm arra, hogy legyezgessem a hiúságát, így hát elköszönök öntől. De ne várja, hogy azt mondjam, viszontlátásra, még kevésbé azt, hogy isten önnel! Inkább azt mondom, menjen a pokolba!

162. oldal

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Egyedül a grófné állítja, hogy férje szembe akart szállni Lord Harolddal. Trowbridge azonban épp az ellenkezőjét állítja. Tulajdonképpen mondhat akármit, a grófné semmit sem tud tenni ellene. Legfeljebb elájul.

373. oldal

>!
landi72

Az orvosok, bár szánalmas ruhákban járnak, szívükben nemesség lakozik, hiszen emberéleteket mentenek.

Kapcsolódó szócikkek: orvos
>!
fülcimpa

A nagydarab nő kopottas gyapjúruhát viselt, amely valamikor rózsaszín lehetett, de a sokéves hordástól és a portól piszkos lilássá változott. Hidegtől kisebesedett kezére szakadt, ujjatlan kesztyűt húzott, lábára pedig nehéz csizmát, olyat, amilyenben a mezőkön szoktak dolgozni – talán néhai férjéé lehetett (mert hamar megtudtuk, hogy özvegy). Folyamatosan nevetséges szalmakalapjához nyúlt, hogy megigazgassa – bozontos szemöldöke felett ez a kalapnak nevezett valami úgy meredt az égnek, mint egy hajó árboca, és különféle furcsa dolgok díszítették: egy darab fehérrépa, és ha jól láttam, egy pulyka bőrlebernyege.

221.

>!
FreeAngel

…Akkor találjuk meg a megfelelő szavakat, mikor már nincs alkalmunk beszélni azzal, aki közel áll a szívünkhöz.

127. oldal


A sorozat következő kötete

Jane Austen nyomoz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Egyszerű igazság
Nora Roberts: Tünékeny szerelem
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
Julie James: A hamis partner
Nora Roberts: Szent bűnök
Darynda Jones: Második sírhant
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Heather Graham: Az álarcos
Nora Roberts: Mámor