A ​szolgáló titka (Jane Austen nyomoz 5.) 11 csillagozás

Stephanie Barron: A szolgáló titka

Jane Austen 1806 augusztusában Derbyshire dombos vidékén élvezi a nyarat édesanyjával, nővérével, Cassandrával és kuzinjával, Mr. Cooperrel, mígnem egy felhőtlennek induló napon egy szőke hajú, szép arcú fiatalember holttestére bukkan a Miller's Dale-völgy feletti domboldalban.
Nem sokkal később még nagyobb lesz a döbbenete, amikor megtudja, hogy a halott nem is férfi, hanem egy fiatal szolgáló, aki ura, Mr. Charles Danforth ruháját viselte, amikor meggyilkolták. Tess Arnold Penfolds Hall gyógynövényes kamrájáért volt felelős éveken keresztül, míg egy nap indiszkrét viselkedés miatt el nem bocsátották. Vajon egy, a völgyben szabadon kóborló, háborodott elméjű ember végzett vele, vagy útjában állt valakinek, és ezért kellett meghalnia?
Éles elméje és a bajt mindig kiszagoló orra most is nagy veszélybe sodorja Jane Austent – hiszen a gyilkos fényes nappal ugyanúgy lecsaphat, ahogyan azt az éj leple alatt tette.

Eredeti mű: Stephanie Barron: Jane and the Stillroom Maid

Eredeti megjelenés éve: 2001

Róla szól: Jane Austen

>!
I.P.C., Budapest, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355647 · Fordította: Fazekas Eszter

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Zimmermann_Zita
Stephanie Barron: A szolgáló titka

Mindenre vevő vagyok, ami Jane Austennel kapcsolatos, ezért kíváncsi voltam erre a sorozatra is. Nem kellett csalódnom, kellemes kis történet volt, nem túl bonyolult, volt benne egy kis csavar is, és a stílusa is elég korhűre sikerült. A Büszkeség és balítélet is visszaköszönt néhány helyen. Szívesen elolvasnám a többi részt is.

2 hozzászólás
>!
kritta
Stephanie Barron: A szolgáló titka

Egy remek történelmi krimit tarthatunk a kezünkben, ahol maga Jane Austen a főszereplő és ráadásul nyomoz. Az egyes részek egymástól függetlenül is olvashatóak, hiszen nagyon kevés visszautalás van az előző részekre és minden egyes részben a nyomozásra és a kor hű megjelenítésére kerül a fő hangsúly. Maga a nyomozás mondhatni Jane Austen korára oly jellemző eleganciával folyik, amihez fantasztikus alapot nyújtanak a leírások és ezáltal kibontakozik előttünk az Austen-i korszak, amely igazán figyelemreméltó hátteret teremt a történetnek. Jelen nyomozás egészen 1806-ba viszi el az olvasót, Derbyshire dombos tájaira, ahol Jane szokás szerint egy holttestbe botlik, akiről kiderül, hogy egy nem éppen szokványos gyilkosság áldozata lett, így Jane ismét beleveti magát a nyomozásba és éles elméjének köszönhetően meglátja azt is, ami a körülötte lévők előtt rejtve marad. A nyomoz maga is nagyon tetszett, mert volt idő elgondolkodni és együtt nyomozni Jane-nel, de számomra leginkább a regény atmoszférája volt az, ami magával ragadott.
Az írónő remekül ért a hangulat megteremtéséhez és a regény terjedelme is megadja az olvasó számára azt a lehetőséget, hogy elmerüljön egy picit az 1800-as években. Azt kell mondanom, hogy a sorozat részről részre egyre jobb és jobb lesz, sőt merem állítani, hogy egyre kifinomultabb is. Remek történelmi krimi, egy olyan korban, amelyben még él az igazi romantika, bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek, hiszen igazi csemege.

>!
Dórica
Stephanie Barron: A szolgáló titka

Ez a rész azért volt jó, mert nem akart más lenni, mint ami – egy történelmi krimi a 19. század elejéről. Már a könyv elején felbukkan a holttest, ami fejtörést okoz a történet szereplőinek: jelen van Jane Austen és a korábbi kötetekből megismert Lord Harold, valamint Jane rokonai. A cselekmény szépen ível a megoldás felé; szerencsére nincsenek feleslegesen futott körök, ami kimondottan élvezhetővé és pörgőssé teszi ezt az olvasmányt. A vége annyira nem meglepő; inkább a miértek és a hogyanok magyarázatával áldozunk az izgalmaknak.

>!
lyneth
Stephanie Barron: A szolgáló titka

Nagyon tetszett, egyedül az úri gazfickó kifejezéstől lel ki a hideg, már az első kötet óta. Vajon mi lehet eredeti nyelven?


Népszerű idézetek

>!
Dórica

Lady Harriot zaklatottan felsóhajtott.
– Milyen szörnyű, ha jó véleményt alakítunk ki valakiről, aztán kiderül, hogy épp az ellenkezője igaz. Szomorú, hogy gyermekkori elképzelésünk, hogy az élet ártatlan és gyönyörű, az évek múlásával megváltozik. Minél többet tudok a világról, annál kevésbé látom szépnek. Kevés olyan ember van, akit igazán szeretek, és még kevesebb, akiről jó véleménnyel vagyok.

335. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Tortúra
John Grisham: Az esőcsináló
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?
Julia Quinn: A herceg és én
Nicole Legian: A tigris ökle
Franck Thilliez: E-szindróma
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Kiera Cass: The One – Az Igazi
Elizabeth Hoyt: Kígyóherceg