Labirintus (Aliens 7.) 55 csillagozás

Stephani Perry: Labirintus Stephani Perry: Labirintus

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Innominata kutatóállomáson csupán egyetlen gond van: a legénység tagjai sorra meghalnak. Tony Crespi orvos ezredes különleges megbízással érkezik az állomásra, hogy csatlakozzon dr. Church csapatához, és a kutatómunka közben derítsen fényt a rejtélyes halálesetekre. Crespi hamarosan rádöbben, a doktor a tiltásokkal és szigorú szabályokkal mit sem törődve idegen lényeken végez kísérleteket. Azt viszont nem is sejti, hogy mindez csupán a jéghegy csúcsa, és Church titokban egy ördögi terven dolgozik. A tudós teremteni készül: egyesíteni az embert a nem emberrel, hogy a pokoli labirintus mélyén létrejöjjön a lény, aki mindentől IDEGEN.

>!
Szukits, Szeged, 2001
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639344796 · Fordította: Szántai Zsolt
>!
Szukits, Szeged, 1997
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 963902077X · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

xenomorf (alien)


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Robberator>!
Stephani Perry: Labirintus

Egy felkavaró Alien történet a Labirintus. Rendkívül tetszett Stephani Perry írása. Alan Dean Foster minimalizmusa után tökéletes egyensúly volt a szemléletes, hangulatteremtő mód, ahogy a szerzőnő előadta a történetet.
Nekem ez az első regény, amit az eredeti képregény elolvasása után vettem kezembe. A történet 99%-ban egyben maradt, de előnye a könyvnek a szereplők megjelenítése. Míg Crespi az eredetiben a marcona katonaemberen nem nagyon ment túl, itt a belső gondolatai egy szükséges mélységet adtak a szereplőknek. De ugyanúgy jólesett belátni Dr. Church és Mcguiness fejébe is, mindig érdekes adalékot nyújtottak. Összeköti a három kulcsszereplőt a túlélés, és az az iránti bűntudat.
Az alámerülés az Innominata állomás rémálmába itt is nagyon jól sikerült. Borzalmak újabb és újabb szintjére vezet el a történet. Azért is vettem fel annak idején a képregényt, mert beharangozták nekem, hogy majd EZ a történet újra igazán félelmetessé teszi az idegeneket! Ez itt is működik, habár a teljes élmény mégiscsak a képekkel együtt van meg szerintem. Az az eleven pokol, ami a történetben szerepel, csak hatványozódik vizuálisan. Azt is észrevettem, hogy ami a képeken egyértelműen valami mást, nem konvencionális Alien-elemeket ábrázolt, az a regényben sajnos le lett fordítva ismert xeno-fogalmakra. spoiler. Minimális szépséghiba szintén, hogy sajnos elveszti néhány szituáció a kétértelműségét azzal, hogy rejtélyes motivációjú szereplők fejébe látunk. Persze a horror úgy is tud működni, hogy ha tudjuk, valami rossz vár a főszereplőre, de szerintem a történet tudatosan adott minden karakternek hihető motivációt és magyarázatot a cselekedeteire, hogy a homályban hagyjon minket a legvégsőkig.
Viszont, ami minimálisat elveszt az adaptáció, azért kárpótol az élvezetes írás és a szereplők megelevenítése. Bár ha a kettő közt kéne választanom, így is a képregény mellett döntenék. Mindenesetre egy remek történet, amit ebben a formában is nagyon élveztem. Igazi gyöngyszem az Alien könyvek között.

3 hozzászólás
Risus P>!
Stephani Perry: Labirintus

Félve kezdtem bele az olvasásba, mert olvastam az értékeléseket amit egyébként szándékosan mellőzők, hiszen nem túl magas az a 73%.
Számomra az első benyomás nem a borító, hanem a könyv első 10%-a, és ebben az esetben nem túl fényesre sikeredett. Úgyhogy arra jutottam, hogy egy másik könyvet olvasok tovább, de sajnos a kényszerességem és a kíváncsiságom győzött, így hamarosan újra a kezembe vettem. Számomra a történet tetszett, nem volt túl agyalva nem volt túl sok felesleges jelenet, abszolút bele tudtam a karakterek helyzetébe képzelni, egyszóval pozitívan csalódtam. De!, igen mindig van egy de… a történet kerete, vagyis a felvezetés és a vég nekem harmatgyengére sikeredett, ami miatt csak az erős közepe miatt nem vontam le egy teljes csillagot.

Ikarosz>!
Stephani Perry: Labirintus

Régebben olvastam már, de valahogy szinte semmi nem maradt meg belőle. Ezért egészen pozitív csalódás ért. A klisés felállásból (űrállomáson gonosz tudós titkos kísérleteket folytat, és aztán az élien mindenkit megesz) egész érdekes irányba kanyarodott a történet. Voltak azért furcsa részei spoiler, de próbált eredeti lenni. A vége elég összecsapott és nem teljesen logikus, de mindenképpen értékelem, hogy próbált kimozdulni a sablonok közül.

chhaya>!
Stephani Perry: Labirintus

Valami abszolút ismerősre és kiszámíthatóra vágytam, ami leköt, mégsem kell hozzá (túl sokat) gondolkodni… Ezt meg is kaptam. Sőt, mivel nem voltak túl nagy elvárásaim, jobban is tetszett, mint amire számítottam.

Gördülékeny stílus. Kellemes humor. Szimpatikus főszereplők, egy őrült tudós és egy még őrültebb kísérlet. Idegenek. Na meg néhány hulla. A befejezés meglepett, szóval nem is volt annyira kiszámítható. Teljesen jó kikapcsolódásnak. (Már azoknak, akik ismerik és kedvelik az Alien-univerzumot. Első olvasmánynak nem ezt ajánlanám, mert a korábbi könyvek/filmek ismeretét feltételezi.)

Blissenobiarella>!
Stephani Perry: Labirintus

Ejha! Érdekes egy része volt ez a sorozatnak. Eddig amiket olvastam Perry kisasszonytól, finoman szólva nem nyerte el a tetszésemet, és ezúttal sem vagyok elragadtatva.
A könyv nagyon jól kezdődik, azt hittem, végre tényleg egy jó Alien-könyvet olvashatok, de a vége…
Persze ugyanaz a klisés, ponyva scifi ez is, de aki tudja, mit várhat, annak tetszeni fog. Megvan minden, ami kell: szimpatikus, szexi főhős katona, csinos technikus kislány, aki persze némi romantikus szálat hoz a történetbe, na meg a gonosz, őrült, idegenb**i főtudós, aki mindenféle gyanús kísérleteket végez. Ja, meg persze egy nagytucat alien.
Még az engem olyannyira zavaró, a Perry-kre jellemző tök felesleges szex- és trágárság sincs annyira jelen (utóbbi tényleg csak a szellemesség határáig) ebben a kötetben, tényleg jó volt olvasni!
A gondok a könyv háromnegyedénél kezdődnek, amikor is kiderülnek a jó doktor motivációi. Ekkora hülyeséget még nem pipáltam!
Összefoglalván tehát a könyv egy baromság, de úgy ahogy azért még illik az Alien-univerzumba. A végét kifejezetten frappánsnak találtam.
Csak fanatikusoknak ajánlanám. El lehet olvasni, szórakoztató egy szinten, de másoknak merő időpocsékolás lenne.

lilijan>!
Stephani Perry: Labirintus

jó, rendben, ponyva. jó, rendben, nekem meg a kedvenc szörnyeim az alienek (readator can fuck off). és a számomra ellenállhatatlanul vonzó témán kívül ott van még az is, hogy az írónő történetesen jól ír. és egy alien-sztorihoz gy hiszem nem is kell krasznahorszkai írói stílusa és hamvas béla mélyfilozófiája (bár ez utóbbi véleményem szerint máshoz sem kell). így annak, ami akar lenni – egy letehetetlen, érdekes sci-fi – kifejezetten sikerült darab. remélem, ma le tudok lépni mókahelyről annyi időre, hogy antikváriumban beszerezzek még párat az alien-sorozatból…

1 hozzászólás
Nokimaki P>!
Stephani Perry: Labirintus

Egy tipikus „Zs” kategóriás horror. Olvastatja magát, de sajnos semmi újdonság nincs benne a többi Alien sztorihoz képest. Csak és kizárólag fanatikusoknak. Nekem ezzel most a tíz évente kötelező egy Alien regény megvolt.

Carsus>!
Stephani Perry: Labirintus

Nekifuthatnék úgy is az értékelésnek, hogy ez egy egyszerű /ponyva/ könyv volt, ami az Alien univerzum egyik sötét szegletébe kalauzol el, nekifuthatok úgy is, hogy az első Alien sorozat egyik legjobb kötetét tisztelhetjük a Labirintusban.
Az Innominata kutatóállomásnál keresve sem találhatnánk sötétebb és nyomasztóbb díszletet Tony Crespi kalandos nyomozásához. A történet három fő karakter köré épül. Crespi ezredest bízzák meg a kutatóállomáson történő rejtélyes halálesetek kinyomozásával. Segítőtársa McGuiness a tengerészgyalogságnál szolgálatot teljesítő hekker hölgy, aki sokszor talpraesettebben viselkedik mint az ezredes. Dr. Paul Church pedig az idegen lények szakértője, emellett az állomás teljhatalmú ura. A regény lapjain megelevenedik az állomás titkait kideríteni igyekvő páros, és Dr Church harca, aki természetesen szeretné, ha bizarr kísérleteinek híre nem jutna illetéktelen kezekbe; továbbá megismerhetjük mindhármuk motivációját is ( Dr. Church előtörténete kissé megakasztotta a történet lendületét, de a jobb megértéshez szükség volt erre).
A fojtogatóan nyomasztó légkört szerencsére gyakran megtöri egy jó időben elsütött poén, vagy egy groteszkebb jelenet ( mint a temetési beszéd utolsó mondataként elhangzó „Vigyék a testet a hulladékzsilipbe!” felszólítás, vagy a társalgó ablaka előtt ellibbenő hullazsák), így vérmérséklettől függően van lehetőség mosolygásra/kacagásra is.
A befejezés nálam ezt a szimplán jó könyvet tökéletessé tette. Könnyű, kiszámítható zárást vártam, de ennél sokkal többet nyújtott a befejezés. Volt helye diadalmas rikoltásnak, meg padlóról felkapart állnak is. Ötös nálam.

Dorka50 P>!
Stephani Perry: Labirintus

Meglepően jó volt. Mondjuk elfogult vagyok, mivel nagy Alien rajongó vagyok, de tényleg jó volt ez a könyv. A történet a szokásos, de mégis volt benne újdonság a szörnyek vizsgálata során. A szereplőket szerettem (persze nem az őrült tudóst) és drukkoltam nekik. A vége nem semmi. Meglepő volt, abszolút nem erre számítottam.

Zoltán_Balogh_3>!
Stephani Perry: Labirintus

Az egész sorozat eléggé ponyva, de az idegenek és egy-egy eredetibb csavar elviszi a hátán a könyveket. Itt is volt egy-egy kedvelhetőbb karakter, jó volt az alapszituáció, így a jobbak közé sorolom a kötetet.


Népszerű idézetek

Blissenobiarella>!

Az igazat megvallva ebben a pillanatban arra vágyott a legjobban, hogy szétverje az admirális fején a táskáját – bár tartott tőle, hogy ez ilyen rövid ismeretség után udvariatlanságnak tűnne.

25. oldal, 3. fejezet (Szukits, 1997)

Blissenobiarella>!

A szája… olyan büdös volt, akár egy széttaposott bakancs.

10. oldal, 1. fejezet (Szukits, 1997)

Blissenobiarella>!

– A szíve mélyén minden ember arra vágyik, hogy olyan legyen, mint ez a lény… Hihetetlenül erős, mentes a tudat minden béklyójától. Minden ember szeretné, ha a kozmosz fekete szíve adna neki erőt ahhoz, hogy folyamatosan előretörve elpusztítson mindent, amivel találkozik…

103. oldal, 13. fejezet (Szukits, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: xenomorf (alien)
Blissenobiarella>!

Összesűrűsödött sötétség, tompa feketeség, ami még a félhomályban is árnyékot vetett a boly falaira.

(első mondat)

Andrée P>!

Hirtelen erős vágyat érzett, hogy főbe lője magát. Másként úgysem tudja leállítani kínzó gondolatait. Halk, humortalan vakkantást hallatva felnevetett. Egy flakon hajlakkal legyőzte a sárkányt, és most egyszerűen nyírja ki magát a depressziója miatt?

130. oldal

Andrée P>!

Az embereknek szokásuk cserben hagyni egymást. Sokszor azzal próbálják bebizonyítani
létezésüket, hogy önző módon társaik ellen tesznek.

171. oldal

Andrée P>!

Church elmosolyodott. Talán csináltat egy táblát. Milyen jól festene az asztalán!
Doktor Paul Church, ezredes, Kibaszott Elmebeteg Tudós. Sokaknak tetszene.

178. oldal

Blissenobiarella>!

Még a kiképzés során is jobb gépeket használtak, annak pedig már…
Tizenöt éve lett volna? Szentséges Isten! Ha valaki akkor azt mondja neki, hogy tizenöt év elteltével egy ilyen állomáson lesz, hát biztos, hogy a szemébe nevet.
Vagy elsírja magát.

58. oldal, 8. fejezet (Szukits, 1997)

Blissenobiarella>!

Kétség sem férhetett hozzá: Paul Church elméje megbomlott.

132. oldal, 17. fejezet (Szukits, 1997)


A sorozat következő kötete

Aliens sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

David Bischoff: A vadászok bolygója
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Stephen King: A búra alatt
Paul Monette: A Ragadozó
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: Álomcsapda
Stephen King: A rémkoppantók
Nathan Archer: Betondzsungel
Stephen King: Éjszakai műszak