Leonardo ​2 1 csillagozás

Stéphane Levallois: Leonardo 2

Planet Earth, engaged in an intergalactic conflict, owes its salvation to the clone of Leonardo da Vinci and to the rebirth of his genius. Author Stéphane Levallois has created the fantastic universes of many of the big Hollywood blockbusters (Alien, King Kong (Skull Island), Harry Potter and many others). The result of two years of elaboration and work, this space opera exemplifies his talent in two areas that he masters to perfection: the universe of science fiction and art. To build his story and compose his boards, Levallois draws from the painted and drawn work of the Renaissance master, selecting a large number of drawings and paintings by Leonardo to represent the characters, vessels or even the architectures in his story. The grand scale result is stupefying as Leonardo’s everlasting visions are successfully projected into a stunning futuristic setting. A visual experience not to be missed.

>!
NBM Publishing, New York, 2020
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781681122649

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Agatha_Emrys>!
Stéphane Levallois: Leonardo 2

Wow… még mindig keresem az államat a padlón. Ez lenyűgöző volt.
Miért nem mondta nekem senki, hogy a Louvre-nak saját képregénysorozata van és az egyik Leonardo da Vinciről szól?!

Stéphane Levallois 2 évig dolgozott ezen a graphic novellen a Louvre két kurátorának segítségével, külön elismerendő, hogy a meglévő Leonardo rajzokat és festményeket úgy illesztette a történetbe, hogy nem használt számítógépes szoftvert, hanem ő maga újrarajzolta mindegyiket.

A történet szerint a távoli jövőben járunk, amikor a Föld túlélői a Reneszánsz nevű űrhajón sodródnak egy földönkívüli faj elől menekülve, akikkel régóta harcban állnak. A Louvre-ból megszerzik a Szent Anna harmadmagával c. festményt, amin fellelhető a mester ujjlenyomata* – ezt felhasználva pedig klónozzák, hogy a zseni feltaláló fegyvert építsen nekik.

Az egész könyv szemet gyönyörködtető, nagyrészt sima fekete-fehér képekkel van tele, pár színesebb kivétel akad csak. Zseniálisan van megoldva a valódi Leonardo alkotások beleillesztése a történetbe pl: a Leonardo 2-t létrehozó egyik tudós, V.A.S.A.R.I. mester az ismert groteszk férfifej, amikor kiált, akkor meg átformálódik az ismert katona arccá a csataképről. De persze feltűnik az ikonikus emberi proporciós kép is „scifiesítve”, egyszerűen zseniális.

Leonardo „szakértő” énem némi kárörömmel gondolt bele, hogy a mester hadmérnöki teljesítményét és személyiségét figyelembe véve én nem lennék olyan biztos, hogy rábíznám az emberiség jövőjét és szuperfegyverek építését, de ez nem vont le a sci-fi érdeméből, csak kötözködök :D

Összességében: IMÁDTAM! Elfogult vagyok Leonardóval kapcsolatban, de aki ránéz a könyv rajzaira elismerheti, hogy lenyűgöző és minőségi munka. Ajánlom, azoknak is akik alapvetően nem sci-fi fanok, mert ez a vonal inkább körítés mintsem mélyenszántón kifejtett.

*Ami igaz, Leonardo az ujjaival is segített a festék eldolgozásában így a valóságban is több festményén láthatók a lenyomatai.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian K. Vaughan: Saga 2. (angol)
Alan Moore: Watchmen (angol)
Neil Gaiman: The Sandman – Overture
Tom Gauld: Mooncop
Brian K. Vaughan: Paper Girls 6.
Brian K. Vaughan: The Private Eye 2.
Joshua Luna: Girls 1. – Conception
Tyler Ellis: Chimera 1. – The Righteous & The Lost
Nnedi Okorafor: LaGuardia
Frank Herbert – Brian Herbert – Kevin J. Anderson: Frank Herbert's Dune: The Graphic Novel 1.