Macskabölcsesség 44 csillagozás

Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Ki látott már stresszes macskát? Aki hajlandó megtenni valamit, amihez nem fűlik a foga? Esetleg pont ellenkezőleg: akinek meg lehet tiltani azt, amihez éppen kedve van?
A francia Stéphane Garnier hosszan tanulmányozta saját négylábú kedvencét, és az írót lenyűgözte a macskájából áradó elegancia és szabadságvágy. Ziggy, a lassan 15 éves macskaúrfi ihlette a Macskabölcsességet, az életmódtanácsokat tartalmazó, könnyed, humoros, de lényegre törő olvasmányt, amely támpontokat ad ahhoz, hogyan éljünk teljes, örömteli, önálló és szabad életet, akár egy macska.

Eredeti cím: Penser et agir comme un chat!

>!
Partvonal, Budapest, 2019
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783234 · Fordította: Schnedarek Réka
>!
Partvonal, Budapest, 2018
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783234 · Fordította: Schnedarek Réka

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Pffff… Sicc!
Nem szedem szét annyira apró darabokra a könyvet, mint ahogy terveztem az olvasása közben. Egyszerűen azért nem, mert nem érdemes erre az egészre még több időt vesztegetni, mint amennyit az olvasására elszúrtam.
Lehet, hogy azért nem tetszett, mert a végén szereplő teszt szerint én már macska vagyok.
De nem. Alap, hogy nálam az ilyen önismereti baromságok -5 csillagról indulnak. Kivételt képeznek azok a könyvek, amik az előítéletről szólnak, azok -10-ről.
Szóval nem és nem és nem. Ezt az egy csillagocskát is az idézeteknek köszönheti (amit nem saját kútfőjéből szerzett az író) és annak, hogy legalább nem akar ártani. De én – mint macskabolond – azt javallom, hogy ezt ne olvassátok. Felesleges. Arra remek példa, hogy manapság már mindenki író lehet 5 percre.

3 hozzászólás
melcsicsusz P>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Akinek van macskája érteni fogja, akinek nincs vagy még nem volt macskája, vagy esetleg utálja őket kicsit jobban megérthetik a macskák felé tanúsított imádatot. :)

Impalagirl>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Fülszöveg alapján egyáltalán nem ilyen könyvre számítottam. Azt hittem, kapok egy cicáról szóló könyvet, vagy legalább az ő szemével íródott sztorit, ehelyett egy gyengébb önsegítő, „szeresdmagadéséljboldogan” massza került elém. Nem vagyok a téma nagy szakértője, de elég sok klisét bedobott a szerző, amelyekkel nem feltétlenül tudok egyetérteni. Abban a tekintetben, hogyan lehetnénk olyanok, mint a macskák, és hogy milyenek is valójában a macskák.
Tetszett viszont, hogy minden fejezet egy frappáns, macskákkal kapcsolatos idézettel kezdődött, maga a könyv stílusa könnyed és gyorsan olvasható volt, és néhány infót mégis csak megtudtunk a könyvet ihlető Ziggyről. Illetve a végén tartalmazott egy tesztet, amelyből az olvasó megtudhatja, hogy jelenlegi élethelyzetében mennyire olyan, mint egy macska. Noha nekem nem adott semmi pluszt (mondom ezt macskaszerető és -tartó emberként), ártani sem ártott.

Elena_Deveraux P>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Igen cuki könyv, macska imádóknak kötelező darab. :D Igazából olyan mint egy önmegvalósító könyv, amit macskák ihlettek. :D Tényleg érdemes lenne pár dologban példát vennünk róluk, talán nem lennénk ennyire leharcoltak a mindennapokban. ;)
Szóval hajrá, legyen mindenki macska! XD

Juca P>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Valóban rengeteg bölcsességet tartalmaz a könyv, amiket a macskák életéből merít. Minden fejezet mondanivalóját megpróbálja néhány mondatban összefoglalni.

A szerző saját macskájáról nem sok szó esett a könyv feléig. Aztán kiderült, hogy Ziggy cica jobb mellső lába hiányzik, azonban ő ehhez remekül alkalmazkodott. Megható volt olvasni ezeket a sorokat.

Éppen ez előtt a könyv előtt olvastam a tudatosságról, és azt kell mondanom, ebben is megjelenik, egy kis buddhizmussal karöltve.

Nincs mese, el kell ismerni, a macskák valójában buddhista bölcsek. :D

Zseti>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Mondjuk azt nem erre számítottam…. Az írónő, hogy mondjam nem kicsit beszél ellentmondásokban, sőt halmozza azt. spoiler Az idézetek tetszettek. Volt dolog viszont amivel egyet tudok érteni, hogy ne kapkodjuk meg hasonlók…de ezt bármelyik önfejlesztő könyvben már 1000szer megfogalmazták, úgy érzem ez a könyv is csak azért íródott, hogy a cicás társadalmat valahogy betudja vonzani. Nagyon szeretem a macskákat de valahogy ez a könyv nem adta át az érzést. Lehet a könyv bánatára de pont előtte olvastam egy önfejlesztő könyvet…

Leah P>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Az eleje tetszett még, de a könyv felénél már csak mosolyogni tudtam. (Kínomban)
Annyira isteníti a macskát..

Néha olyan butaságokat írt hogy a macska nem stresszel, és nem fél sose. Ez alapvetően badarság. A szerző biztos nem találkozott még félős macskával.

Zoltán_Bálint>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

A könyv borítója és benne lévő egy-két rajz tetszett, de maga a könyv tartalma nem. Sajnos eléggé sablonosnak éreztem, miközben olvastam. A fejezetek kifejezetten rövidek voltak, általános problémák merültek fel, semmit mondó tanácsokkal. Sokszor úgy éreztem, hogy egy-egy problémát csak kivetít a macskára, miközben annak sok köze nincs is ahhoz. spoiler

kateesz>!
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Nem lett a kedvenc macskás könyvem,de nem volt rossz. Sok aranyos,vagy elgondolkodtató idézet volt benne,amik tetszettek. Az író macskája szemszögéből íródott részek is aranyosak voltak.


Népszerű idézetek

Leilaa>!

Túl rövid az élet ahhoz, hogy hülyékkel osszuk meg.

75. oldal

Black_Venus>!

Az emberi faj az egyetlen, amely nehezen fogadja el magát olyannak, amilyen. A macskában semmi feszültséget nem okoz a tény, hogy ő egy macska. Ez ilyen egyszerű. A macskáknak nincsenek komplexusaik, nincsenek önellentmondásaik, nincsenek konfliktusban magukkal, és egyáltalán nem akarnak inkább kutyák lenni. Abraham Maslow

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
Juca P>!

Ha azt akarjuk, hogy szeressenek minket, először önmagunkat kell elfogadnunk és szeretnünk.

35. oldal

Juca P>!

Ahhoz, hogy erőteljes és sugárzó legyen a jelenlétünk, és karizmatikus az egyéniségünk, legyünk őszinték, diszkrétek, egyszerűek és igazak!

16. oldal

Juca P>!

Úgy akartok élni, mint egy macska? Éljetek olyan szabadon, mint a levegő, és csak olyan dolgokat csináljatok, amiket magatok választottatok!

13. oldal

Black_Venus>!

A macskákban, a nőkben és a komoly bűnözőkben az a közös, hogy egy elérhetetlen ideált személyesítenek meg, és olyan fokú önszeretetre képesek, amely igen vonzónak láttatja őket számunkra. Sigmund Freud

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska · nők
Kasztór_Polüdeukész >!

A macska
Szabad ,nyugodt,
kíváncsi, Szemlélődő,
Jóhiszemű, állhatatos,
óvatos, Elegáns,
Csendes, karizmatikus,
büszke és Független…

Hátsó borító

paradise>!

Hazudni nagyon fárasztó. Főleg úgy hazudni, hogy ne bukjunk le. Egyébként előbb vagy utóbb minden hazudozó lebukik, hiszen minél mélyebben mennek bele a játékba, annál nehezebb megtartani és követni a hazugságjátékot, minden egyre kuszább, bonyolultabb lesz.

117. oldal - A macska mindig őszinte (Partvonal Könyvkiadó, 2019)

>!

A macska olyan, mint egy szűkszavú pszichológus, aki szemlélődő karakterével leginkább egy Buddhához, egy idős bölcshöz hasonlít.

26. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
David Michie: A négy lábon járó spiritualizmus
Palásthy Ágnes: Mi lesz veled, cica?
Homonnay Gergely: Az elnökasszony
Homonnay Gergely: Erzsi bölcsességei
Darabos Györgyi: Macsbook
Bruce Fogle: 101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna
Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák
Peter Gethers: Egy macska Párizsban