Kristóf ​lakomái 27 csillagozás

Vegán kalandozás a világ körül
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

A ​bohém vándorcigány lét és a hedonista kulinária számomra kéz a kézben járnak. Tekeregve a nagyvilágban, erdőn-mezőn, tengerparton és nagyvárosokban, barátok bérelt apartmanjában és sokcsillagos szállodák ipari konyháiban főzve is abban hiszek, hogy egy aprócska kempinggáztól egy kis elektromos sütőn át egyetlen vágódeszkáig és egy közepesen éles késig bármi alkalmas arra, hogy sokfogásos terülj-terülj asztalkámat rittyentsen, akinek kedve szottyan.
Legújabb szakácskönyvemben olyan lakomák receptjeit osztom meg, amelyek elképesztő sebességgel készülnek el – bárhol, bármikor. Jó étvágyat és jó utat kívánok a mediterrán térség, a balkán, a Közel- és Távol-Kelet mesés ízeivel – ahogy az Kristóf konyhájában lenni szokott: csakis vegán módra, de sosem csak vegánoknak.

„Egy sparhelt, egy minisütő, kétszer két kéz és több mint nyolc zseniális fogás – ez fogadott engem és húgomat Kristóf tel-avivi lakáséttermében. Ő és párja, Nimrod tökéletes példái annak, hogy minimalista… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2017
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155281495

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Beszélgetéseim Kristóffal a konyhában

K: – …és akkor most a kókuszzsírban pirítsd meg az apróra vágott hagymát.
N: – Apróra vágott? Azt mondtad, a mogyoróhagymát negyedeljem!
K: – Igen, de ez a hagyma. Azt apróra kell vágni.
N: – Milyen hagyma? Nem mondtad, hogy kell hagyma!
K: – Jó, hát kimaradt a hozzávalókból, de nyilván mindig van otthon hagyma.
N: – Van.
K: – Na, ugye. Tehát akkor keverj ki egy fél deci olivaolajat füstölt paprikával, sóval meg borssal.
N: – Jó, mennyivel?
K: – Hát… keverd ki.
N: – De mi a cél? Pác lesz belőle?
K: – Majd bedörzsöljük vele a padlizsánt.
N: – …és utána állni hagyjuk pácolódni?
K: – Utána majd megesszük a többivel.
N: – Ne hülyéskedj, Kristóf, fél deci olaj tudod, mennyi fűszert vesz fel, ha pasztának akarom kikeverni?
K: – Hát de ki kell keverni!
N: – Jó, és penetráns só íze legyen, vagy elviselhetetlen paprika? Mert ha ebből pasztát csinálok, akkor annak az íze mindent el fog nyomni. Tudod, mit, mindegy, ennyi füstölt paprikát nem fogok elpazarolni, fűszeres olaj lesz, azt’ majd megkenem a padlizsánt vele. „Keverd ki…” (morog)
K: – Na, és akkor most kínáld meg a fűszerekkel.
N: -…gondolom nem fogod elmondani, hogy a hozzávalókban felsorolt 12 fűszer közül melyikkel és milyen arányban…
K: – Nem!
N: – Sejtettem. Igen? És most?
K: – Most pedig a szószt öntsd vissza a serpenyőbe, rakd a közepébe a padlizsánt, jól locsold meg a szósszal, halmozd rá a pirított go-
N: – Állj! A szósz eddig külön volt, oké, visszaöntöm a serpenyőbe, bele a padlizsán, rendben, de akkor most milyen szósszal locsoljam meg, ha egyszer az már 1.) mind a serpenyőben van, és 2.) amúgy is elmerült benne a padlizsán?
K: – Mondom: „a szószt öntsd vissza a serpenyőbe, rakd a közepébe a padlizsánt, jól locsold meg a szósszal, halmozd rá a pirított gombát, és fejeld meg a karamellizált hagymával„. Mit nem lehet ezen érteni?
N: – (sóhajt) Kristóf, a gombát meg a hagymát egy serpenyőben mondtad, hogy csináljam. Most együtt vannak. Csak ne szedjem szét őket…?
K: – Hát úgy hagyhatod, ha akarod, de akkor nem fog úgy kinézni, mint az enyém.
N: – Az tök mindegy, sosem úgy néz ki semmi, mint a képen.
K: – Jó, de finom, nem?
N: – De, finom. Az igaz.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2017
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155281495
30 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Ötcsillagos vegán foodpornó. Padló, kész. Kristóf konyhaművészete annyit fejlődött a az elmúlt években, hogy szóhoz sem jutok. Na persze ehhez kellett az is, hogy Tel-Aviv-ban él, amely jelenleg a vegán kulinária fellegvára, nyilván olyan inspirációk érik, amelyekre mondjuk itthon (ahol jó néhány éves lemaradással követi a világtrendet a vegán konyha) nem lett volna lehetősége, rengeteg helyre hívják főzni a világban, ezért rá van kényszerítve a folyamatos megújulásra, bohém művészlélekként pedig szeret kreatívkodni a konyhában.

Az első könyvét is megvettem, és tetszett is, de nem sokat forgattam, pedig az egészséges életmód híveként egyáltalán nem vetem meg a vegán konyhát, sőt nagyon is kedvelem. Azonban abból a könyvből hiányzott az a teljes felszabadultság, amely ebben megvan, öröm olvasni az általa írt sorokat, mindegyik recepthez tartozik egy jó sztori, szakácskönyvet én még ilyen lassan nem olvastam el, annyira belefeledkeztem ezekbe az üdítően életízű történetekbe. Mert Kristóf bevallottan hedonista, csak azért, mert vegán, nem mond le semmiről, inkább kikisérletezi a saját változatát, amelyben nemcsak íz és zamat van, hanem szív és lélek is, valamint megosztja velünk kedvenc alkoholtartalmú italainak receptjét is (benne egy igazi macskajajkoktéllal, amelyhez mellékelten jár az a nem éppen hétköznapi bulizás leírása, amely miatt szükség volt rá, olyan viccesen leírva, hogy én antialkoholistaként is betegre nevettem magam rajta). Ebből a szerencsére nem túl vékonyka kötetből süt, hogy a szerzője jól érzi magát a bőrében, olyan szerelmes, mint a nagyágyú (Kristóf amúgy meleg, de ezt az élete természetes részeként kezeli, nem az a lényeg, hogy egy férfival él együtt, hanem az, hogy boldogan, nem csinál ügyet a másságából), és ez a sugárzó életöröm átjön a sorokon, naná, hogy jobban megragadja a fantáziámat egy-egy olyan amúgy rendkívül kreatív, ugyanakkor meglepően egyszerűen elkészíthető étel, mint a jó kis sztorik nélkül. Ez a könyv úgy jó, ahogy van.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/11/24/konyvajanlo_ste…

piratEmus>!
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Végre egy szakácskönyv, amiben használnak olyan szakszavakat, mint az „összekutyulászom”! :)

Morcant>!
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Még mindig nagyon szimpatikus embernek tartom Kristófot, de az biztos, hogy nem az ő könyveiből fogok megtanulni főzni. Ő az „érzésre” elvet követi, én pedig szeretek mániákusan méregetni. A kötet egyébként már jobban tetszett, mint az első, mivel több nekem való receptet találtam, de azért így is elenyésző a számuk. Persze, ha valaki elém rakná egy étteremben, mindet megkóstolnám, de magamtól nem készíteném el, csak egy kis részét. A kiadás maga továbbra is igényes, gyönyörű képekkel van teli, és az előszó is igen olvasmányos. Aki szeretne különleges fogásokat főzni, annak mindenképpen ajánlható, de kezdőknek (szerintem) nem.

Morgiana>!
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Na jó…hogy mondják azt, hogy valaki totál belezsongott egy könyvbe?? Most olvasom nem is tudom hanyadjára, és kb. a könyv háromnegyedét bejelöltem, hogy meg szeretném csinálni:)
Pink drink – csillagos ötös, pipa
szábih szendvics – szintén
narancsszín leves – okés
nyers red velvet – nyammnyamm:)
És akkor még ott van az aubergine au vin, a malabi, a zsíros deszka, a hamis ananász cukkiniből, a zöld lecsó, a mentás zöldborsó és a strata, hogy csak párat soroljak fel a felsorolt receptek közül:)
Amin meglepődtem, hogy szinte majdnem minden beszerezhető egy átlagos szupermarketben (na jó, a tahinit azért keresni kell máshol) és ami jó, annyi kreatív alternatívát kínál, hogy szerintem megtriplázhatod a receptek számát.
A bevezetőt átugrottam, Kristóf egy kicsit még mindig sokat beszél, és nagyon sok mindent elmondott az előző kötetében, szóval nekem annyira nem volt érdekes, de aki most ismerkedik a vegán konyhával, annak nagyon hasznos.
Tényleg mindenkinek ajánlom, nem csak vegánoknak, hanem olyan konyhatündéreknek is, akik szeretnének egyszer-egyszer húsmentesen enni.
Könnyű, olvasható és gyorsan elkészíthető receptek, nagyon szép fényképekkel együtt, megéri átlapozni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vida Kata: Idei, hazai, zöld
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Andrási Nóra: Mindenmentes
Lénárt Gitta: Élő növényi sajtok, tejek
Lénárt Gitta: Élő ételek könyve
Csigó Zita: Csomagolj ebédet!
Lénárt Gitta: Élő édességek II.
Adorján Éva: Egészséges finomságok
Lénárt Gitta: Élő ételek ünnepnapokra
Janits-Szabó Virág: Buddha-tálak