Kristóf ​konyhája 83 csillagozás

Mesés menük (nem csak) vegánoknak
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

„Steiner ​Kristóf főzte nekem életem egyik legjobb vacsoráját. A hihetetlen választéknál már csak az volt nagyszerűbb, hogy minden fergetegesen jóízű volt. Úgy igazán, lenyűgözően finom. Kiderült, hogy Kristóf őrületesen jó, rutinos és rendkívül kreatív szakács.
Ezt a könyvet a beletett rengeteg munka, energia, mondanivaló, szeretet és a legalább kétkötetnyi szuper recept teszik kiemelkedővé. A vegán étrend világszerte az egyik legnépszerűbb, mégis kevés olyan szakácskönyv akad, amely ennyire kedvet tud csinálni hozzá, és ilyen természetességgel, könnyedséggel, személyességgel, mégis profin mutatja be. Imádom Kristóf humorát, hippiségét, hitelességét, ragyogó tehetségét, életfilozófiáját, az ételekhez és táplálkozáshoz való harmonikus viszonyát és hogy mindezt a kiváló írói kvalitásainak köszönhetően át is tudja nekünk adni a receptjein keresztül.
Ez a könyv a hazai szakácskönyvpiac egyik leginspirálóbb kötete, igazi alapdarab, alig várom, hogy utolsó betűig kiolvassam,… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2015
208 oldal · ISBN: 9786155281341

Enciklopédia 3


Kedvencelte 14

Most olvassa 11

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Nem vagyok vegán, de még vegetáriánus sem. De egyre többet gondolok arra, hogy vajon menne-e.

Alapjában véve nem eszünk sok húst, egy héten egyszer, maximum kétszer kerül húsos étel az asztalra, de azért ott vannak a felvágottak, a virsli, egy kis bacon, egy kis ez-az. Mindenesetre szívesen próbálom ki a vegetáriánus és vegán recepteket, nem csak a húsmentesség miatt, hanem a változatosságuk, könnyebb emészthetőségük miatt is.

Steiner Kristóf könyve nem csupán egy szakácskönyv, nem csak ételeket találunk benne, hanem Kristóf személyiségét, történeteit. Minden recepthez tartozik egy sztori, hol találkozott az étellel először, vagy milyen emlékek fűzik hozzá, milyen körülmények között készítette el először, másodszor, vagy csak úgy általában. Mindeközben pedig olyan humorral írja le recepteket is, hogy már csak olvasni is élvezet volt. Kristóf egy végtelenül kedves és toleráns ember.

Külsőre is nagyon szép könyv, gyönyörű fotókkal, csodálatos receptekkel.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/02/steiner-kristof-l…

Beatrix_Farkas>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Szuper! Nem csak a receptek, a történetek is! Kristóf csuda fej, a receptjei leírása meg nekem való: nem 125 gramm, hanem két marék, egy öklömnyi, egy löttyintés :) így szeretek főzni. :)
S nem tálalja a vegán életmódot egyetlen útként: leírja, hogy ő miért választotta, s hogy mi a jó benne, de nem ítélkezik, ha valaki nem akar/tud lemondani a húsróp, tojásról, hanem állatbarát verziókat ajánl (mint a boldog csirke)
Ha csak egy vegán receptet próbálsz ki életed során, akkor a közel-keleti világbéke karfiol legyen az!

csucsorka IP>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Steiner Kristóf szakácskönyvét főzés közben kezdtem el olvasni. A rántott csirkecombok fortyogtak a forró olajban, én pedig megfordításuk és cserélődéseik között ráérősen hagytam, hogy ez a csoda beszippantson.
Szóval, nem, nem lettem vega. De egész évre elegendő receptet tartalmaz ez a kincsestár, még ha szentségtörők vagyunk és az ételek húsos verzióját készítjük is.

És … én még sosem olvastam szakácskönyvet! Minden szavát szerettem. Így kell írni, így kell főzni, így kell élni! Nagyon jó élmény volt. Persze, közben ömlött a nyálam rendesen, és szerettem volna kikerülni az általa szült időcsapdából. Miszerint minden ételt egyszerre kívántam és hát minimum három hónapra volna szükségem, hogy az összeset megfőzzem.

És még valami! Ha a vega/vegán konyha nem is tudott átállítani a világos oldalra, egy TÖKÉLETES zsidó szakácskönyvet viszont MUSZÁJ beszereznem. Addig is könnyezve, sóvárogva emlékszem vissza arra a kegyre, amit a nászutunkon élhettem át – nevezetesen, hogy A Nagymama elkészítette a 12 órán át fővő varázs-sóletet. Ezt akkor is reprodukálnom kell a könyv után, ha sosem lesz ahhoz fogható.

Főzzetek és egyetek, népek! A konyha király hely!

5 hozzászólás
csannsz>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Kristóf megmentette az életemet. Ez azért fura, mert amíg el nem olvastam a könyvet, nem is tudtam, hogy életveszélyben vagyok. És igen, azt a kifejezést használtam, hogy „elolvastam”. Ez a könyv, nem egy szimpla receptes füzet. Tele van sztorikkal, tanácsokkal, és már maguk a receptek is annyira jók, hogy élvezet elolvasni a hozzávalókat és az elkészítési módot. Úgy érzem, hogy „okosabb” lettem Kristóf által, és eddig csak 90%-ban ettem vegán módon, most azonban az ő hatására közel 100%-os vegán leszek :) :)

zsofigirl>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Illene azzal kezdenem, hogy én nem szeretem a szakácskönyveket. És akkor jöhetne a DE. De az az igazság, hogy ez így nem lenne teljesen igaz, mert valójában elég ambivalens érzéseim vannak a szakácskönyvekkel kapcsolatban: egyrészt imádom nézegetni, lapozgatni őket, olvasgatni a bevezetőt és a receptek közötti rövid személyes szösszeneteket, szeretem, ha tele vannak olyan képekkel, amiken nem is az elkészült ételek szerepelnek, hanem minden más. Csak az a baj, hogy a végén mindig azzal az érzéssel csukom be őket, hogy 'hű, ez nagyon jó', csak épp két-három recepten kívül – és azok is kivétel nélkül az édességek közül kerülnek ki – semmit sem szeretnék kipróbálni, mert túl bonyolult, túl sok az extra hozzávaló, egyáltalán, túl sok a hozzávaló, egyszerűen nem tetszik, vagy (és ez a leginkább jellemző) nem hiszem, hogy ízlene, ha elkészülne. Nagyon szeretek főzni és új recepteket kipróbálni, de ennek ellenére én elég 'hús-pityóka' ember vagyok (jó, hát hús már nem, de értitek), és ha választani kellene a fine dining és a comfort food között, ide a rozsdás bökőt, ha az előbbit választanám.

És akkor jön egy szakácskönyv, amelyik nem elég, hogy a fent említett összes kritériumnak megfelel (jófej szerző, érdekes történetek, random képek, jópofa stílusban leírt receptek), de (és itt jön a DE!) telis-tele van olyan receptekkel, amelyek annyira tetszenek, hogy majdnem csorog a nyálam, nem tűnik túl bonyolultnak az elkészítésük, és igazából nem is kell semmi extra az elkészítésükhöz. Nem mondom, hogy mindegyiket ki szeretném próbálni, de azért más szakácskönyvekhez képest jelentősen többet. Az édességek pedig! Nyamm..

mrsp>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Steiner Kristóf neve számomra még a Viva Tv-s korszakból ismerős, és nem volt éppen jó véleményem róla akkoriban. Viszont nemrégiben rátaláltam a receptjeire a Vegan in Hungary Facebook csoportban, és abszolút megváltozott a véleményem. Lassan, de biztosan kezdek átállni a vegán életmódra, de mindig bajban vagyok a vegán szakácskönyvekkel, mert olyan hozzávalókat „követelnek”, amiket nem hogy boltban nem láttam még, de nem is hallottam róluk. Így kicsit félve kezdtem ennek a könyvnek az olvasásába, de szerencsére pozitívan csalódtam.

Először is: a recepteket megelőzi egy rövid bevezető, általános értekezés a főzésről, evésről, vegánságról, állatvédelemről, etikáról, és a társadalom véleményéről. Ez nagyon tetszett, itt már egyből beszippantott a könyv, és tudtam, hogy imádni fogom. Kristóf a hírneve ellenére abszolút szimpatikus embernek tűnik, akiről már az írása alapján is lerí, hogy imád főzni, tényleg szenvedéllyel és szeretettel csinálja, nem pedig azért, mert muszáj. Ez nagyon inspiráló volt számomra, mert én is így vagyok ezzel. Tetszett a vegánsággal kapcsolatos története is – nem állítja be úgy magát, mint aki még soha nem érintkezett semmi állati eredetűvel, elmeséli, hogy ő is predán volt, és hogy jutott el idáig. Ezekben a sorokban abszolút magamra találtam.

A receptek is nagyon tetszettek – oké, itt is vannak flancos hozzávalók, de ír arról is, hogy lehet helyettesíteni, vagy éppen beszerezni őket, és szerencsére nem ez a vonal dominál – vannak olyan receptek bőven, amiket egy sima piacos vagy kisboltos bevásárlás után is meg lehet főzni egy átlag embernek is. A legjobban a receptek közül a Keftedes tetszett, mivel imádom a répát, és a zöldségfasírtokat is. Ezt ki is próbálom hamarosan. :)

Ami még nagyon tetszett, hogy az érzésből főzést szorgalmazza, nem használ olyan mértékeket, hogy 345 gramm, és társai – alternatív mérőeszközöket használhatunk, és bátran kísérletezhetünk az arányokkal a legtöbb receptnél.

A másik pedig, amivel megnyert magának, hogy ez a könyv tökéletes nem vegánoknak is – hiszen attól, hogy nem vagy vegán, még ehetsz zöldséget, nem? :)

BakosJuci>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Teljes szerelembe estem ezzel a könyvvel.
Kristófot már régebb óta követem instán, de csak úgy távolról, a munkásságáról nem sokat tudtam, csak hogy mennyire szimpatikus ez a szőke herceg. :)
A vegán könyha eddig nagoyn távol állt tőlem… azt tudom, hogy sokkal-sokkal kevesebb húst kellene ennünk ahhoz, hogy fenntartható maradjon a bolygónk, de vegán ismerőseim oly harcos amazonok, akikkel inkább nem szeretnék közösséget vállalni.
Viszont Kristóf könyve olyan zseniális, hogy azonnal kedved támad megtámadni a zöldségespultot és összesvásárolni mindent onnan. No meg kesudiót is. :)
Humoros, kedves, izgalmas… és telis tele jobbnál-jobb receptekkel, amikhez tényleg csak egy kicsi nyitotság kell.

8 hozzászólás
Coralie>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Nagyon-nagyon jó ez a könyv! Igényes, szép kivitelezés, értékes tartalom!
Elolvastam az „olvasós” részeket, és nagyon sok mindenben egyezik a véleményem Kristóféval, mintha csak magam írtam volna azokat a gondolatokat. Igaz, még csak sima vegetáriánus lettem (húst nem eszem), de igyekszem csökkenteni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Döntésemben (ami nem volt nehéz, mert amúgy sem igazán szerettem/ettem a húsféléket) főleg két indok motivált: elegem van a nagyüzemi mészárlásból / állatkínzásból, és az egészséges táplálkozás. Azóta megvagyok antibiotikumozott húsok nélkül is. Helyette teljesen oda vagyok például a falafelért! :) A receptekért hálás köszönet jár, mindegyiket ki fogom próbálni!! Nagyon tetszenek az ízek és alapanyagok így leírás alapján. :) Egyet már a könyv előtt is ismertem és többször is készült itthon (francia almatorta fejjel lefelé / finom és egyszerű). No meg persze a görög saláta, minden mennyiségben. Örülök, hogy a könyvben a hangsúly az élvezetes, laza főzésre került. Nem kell vadul méricskélni, órákig előkészülni, bármikor össze lehet dobni gyorsan ezeket a fogásokat, ha van otthon alapanyag. Húsevőknek is ajánlom, biztos lesz benne egy-két új kedvenc! Egyébként meg (mint magánvélemény) jó lenne, ha a fejlett világ rájönne, hogy milyen iszonyúan pazarlóan és pusztítóan étkezik. Nyilván nem a falusi disznóvágásra gondolok, hanem a hipermarketes húsokra, tojásokra, amiért nagyon sok állat szenved. :( Meggyőzni senkit sem akarok, csak érdemes egy kicsit jobban belegondolni a dolgokba. Örülök a vegáknak/vegánoknak! :)

Katan>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Már fennakadtak a szemeim-kb. éjjel 2 volt- de nem bírtam letenni a könyvet. A fogása is nagyon jó, a mérete, a borító hangulata, és persze Kristóf stílusa…humoros, szórakoztató, végtelenül kedves, toleráns és emberséges. Minden szinten élmény a könyv! (És mindenképpen hiánypótló)

vadooc>!
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Nem vagyok vegán. Húst nem eszem, és itthon sem használok már állati eredetű tejet, tejtermékeket és tojást sem. Ennek ellenére, ha elmegyek a barátaimmal kávézni, akkor azt a kávét iszom, amiben állati eredetű tej vagy tejszín van, vagy éppenséggel megeszünk egy-egy sütit, amiben szintúgy van tej és tojás. Szóval nem mondom magamat vegánnak, mert nem vagyok az, de legalább az itthoni étkezésemet egészségesebbé teszem.
Húst viszont egyáltalán nem eszem sem itthon, sem étteremben, sem vendégségben.

Nagyon jó kezdésnek ez a könyv. Több receptet is kipróbáltam már belőle. Volt olyan, hogy két ételt összekombináltam (vegán fasírt és paradicsomos tészta, az amerikai húsgolyós-paradicsomos-tésztás étel mintájára), és isteni lett.
A fűszereimet kellett felújítani (bármily furcsán hangzik is, de szerecsendiót és kurkumát soha nem használtam eddig), és néhány alapanyagot beiktatnom (pl tofu) az étkezésembe.

Amióta megvan ez a könyv, még a zab- és kókusztejet is magam csinálom. A piskótát és palacsintát is el tudom készíteni állati eredetű tej és tojás nélkül. Szóval nem csak a könyvben lévő recepteket hasznosítom, hanem utánanézek a neten a vegán verziójának azoknak az ételeknek is, amiket szeretnék elkészíteni.

Egy új korszak kezdődött az életemben. :) Bár nem mondhatom magam vegánnak (ld fenti okok), de legalább jóval kevesebb állati eredetű ételt juttatok be a szervezetembe. És igen, így is finom az étel!


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

…a magyar köztudatban valahogy még mindig az él, hogy vegetáriánusként főzni bonyolult, vegánná válni pedig egyenesen extrém. Akkor is, ha az ételeink sokkal hamarabb elkészülnek, könnyebben emészhetők, kimeríthetetlenül változatosak.

12. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

shadowhunter1975 P>!

Mielőtt vega lettem volna, én voltam a világ egyik legnagyobb húsevője: félkilós argentin steakeket tüntettem el, és rajongtam a dupla sajtburgerért. 2009-ben lettem vegán, egy egyszerű döntés után, amely már hosszú évek óta érlelődött bennem.
A világ akkor kezdett megfordulni velem, amikor egy nap kedvenc éttermemben egy libacombot falatoztam óriási élvezettel, miközben Özge, a kínai meztelenkutyám az ölemben szuszogott. Nem tudtam nem észrevenni, hogy az előttem heverő combocska szinte hajszálpontosan ugyanolyan formájú, méretű, mint Özge virgácsa.
Felmerült bennem a kérdés: mégis miben különbözik a tányéromon lévő élőlény az ölemben lévőtől?

15. oldal, Az én történetem (Kulcslyuk, 2015)

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

shadowhunter1975 P>!

Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus volna.
Sir Paul McCartney

30. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Katan>!

Akárcsak más szokásainkat, úgy étkezésünket is társadalmi normák és tanult értékek alakítják, ezeket pedig érdemes időről-időre alaposan átgondolni.

29. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Katan>!

Tudom, hogy sokaknak nehéz, sőt, akár fájdalmas belegondolni, hogy a minden lénynek kijáró boldogság érdekében személyes áldozatot kell hoznunk hétköznapi választásaink során, ám az az igazság, hogy a nehézségek, a szokatlan erőfeszítések mind-mind új leckéket tanítanak nekünk, amelyeket megértve és megtanulva nemcsak a világot, de a saját életünket is jobbá tehetjük.

28. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

anikof>!

Az igény szülje a kínálatot – és ne fordítva.

16. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

girl_with_the_albatross>!

– így lesznek 1 percen belül aranybarnák és kissé ropogósak. Szűrőkanállal kipakolom őket egy tányérra, de nem eszem meg egyetlen falatot sem.

87. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

4 hozzászólás
mrsp>!

Csak azért, mert húsevő társadalomba születtünk, nem kell készpénznek vennünk, hogy ez az egyetlen „helyes út”.

22. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

mrsp>!

„Te vega vagy? És akkor mit eszel?”
– kapják meg a bölcs kérdést a vegetáriánusok átlagosan napi háromszor. Ha pedig valaki vegán életmódot folytat, azaz hús mellett tejterméket, tojást, sőt mézet sem eszik, arról már egészen biztosan az lesz a közvélekedés, hogy elmeháborodott.

29. oldal

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Baraby P>!

A mállósra főtt tésztánál már csak az elrontott tetoválások tragikusabbak: nincs visszaút.

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Kapcsolódó szócikkek: tészta

Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárt Gitta: Lúgosítás élő ételekkel
Lénárt Gitta: Szivárvány szakácskönyv
Lénárt Gitta: Élő italok könyve
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Mireille Guiliano: A francia nők nem számolnak kalóriát
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
Stőhr Gréta: Gréta kedvencei
Mezei Elmira: Paleolit finomságok gyerekeknek