Nyugtalan ​szív 52 csillagozás

Stefan Zweig: Nyugtalan szív Stefan Zweig: Nyugtalan szív Stefan Zweig: Nyugtalan szív Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anthon Hofmiller hadnagyot, a Monarchia közös hadseregének ifjú ulánustisztjét egy isten háta mögötti magyar garnizonba helyezik. A szolgálat egyhangú, a kaszinóban az unalomig ismert arcok veszik körül, szívesen fogadja hát a vidék földbirtokosának, Kékesfalvynak vacsorameghívását. A pazar környezet, a nemes borok, a muzsika mámorossá teszik a fiatal tisztet, aki hajszál híján elmulasztja az udvariasság alapvető kötelességét:táncra kérni a házikisasszonyt. Ám a gáláns gesztus végzetes hibának bizonyul, tragikus következményei egész életére árnyékot vetnek.
Stefan Zweig – Freud lelkes híve – páratlan szuggesztivitással ábrázolja Hofmiller hadnagy „nyugtalan szívének” vergődését szánalom és közöny, nagylelkű szeretet és gyáva megbánás, önfeláldozás és önzés között, háttérként felvillantva egyet a világháború küszöbén álló Monarchia ezer arca közül.

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy siker volt General Press

>!
General Press, Budapest, 2001
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639282405 · Fordította: Kőszegi Imre
>!
Fátum-Ars, Budapest, 1994
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638367164 · Fordította: Kőszegi Imre
>!
Árkádia, Budapest, 1984
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633070252 · Fordította: Kőszegi Imre

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nyctea P>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Csodálatos, érzelemgazdag regény egy olyan témáról, amellyel nem sok olvasmányomban találkoztam ilyen mélységben kifejtve.
Anton Hofmiller hadnagy egy társasági eseményen kínos hibát követ el: felkéri táncolni a házigazda lányát, nem tudván, hogy annak béna a lába. Megriadva a következményektől gyáván elmenekül, de másnap visszatér egy csokor virággal, hogy bocsánatot kérjen. Részvétteljes érzelmeitől vezérelve többször is látogatást tesz a háznál, ahol egyre jobban megkedvelik, a lány pedig, akinek a betegség, a sikertelen kezelési kísérletek és családja túlzó gondoskodása teljesen kimerítik az idegeit, félreérti a közeledését. A hadnagy egyre mélyebben gabalyodik bele egy elvárásokkal terhelt, nem kívánt kapcsolat hálójába.

A regényben nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a lelki folyamatok, a hadnagy őrlődése a részvét, a szánalom, a valódi vágyak, a katonai kötelesség és a bajtársak előtti büszkeség között. Olvasóként elgondolkodhatunk arról, mit jelent az igazi részvét, hogyan lehet értő szívvel fordulni a betegek felé, feladhatja-e egy ember önmagát egy másik ember szenvedésének enyhítéséért.

Lulu88 IP>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Stefan Zweig vitathatatlanul ért az emberekben lezajló lelki folyamatokhoz, és ebben a regényben valami olyat boncolgat, amit ritkán veszünk górcső alá: a részvétet, s az abban meglapuló veszélyeket, ha az ember nem tud bánni vele.
Adott egy eleve kellemetlen alaphelyzet, ahol a testi fogyatékosság, a lábak bénulása leláncol egy fiatal lányt, amitől az elveszti minden életigenlését, zavart, hangulatfüggő és önostorozó lesz, aki se magára, se környezetére nem bír igazán tekintettel lenni, mert saját szerencsétlenségén képtelen úrrá lenni. Egyetlen reménye és vágya egy fiatal hadnagy, aki puszta illemből és bűntudatból kezdi látogatni a lányt, később baráti kötelességtudatból, de vonzalmat nem érez iránta, s nem is akarja átlépni a magának húzott határt. De meddig képes kitartani őszinteségében egy szív, ami odaadja magából az adhatót, de mindent akarnak tőle?! Hiszen a hadnagyra állandó nyomás nehezedik nem csak maga a leány, hanem a lány apja által is, aki csakis a hadnagyban látja gyermekének gyógyulását, így az érzelmi terror legöntudatlanabb, és talán emiatt legalantasabb formáját használja fel: a jószívű részvétet, a könyörületet, hogy egy olyan élethez bilincselje a férfit, amelyet az nem kíván…
Nagyon aprólékosan és árnyaltan vonultatja fel az író egy ilyen kényes helyzetben a kavargó érzések garmadáját, a vívódást, megalázkodást, bűntudatot, beletörődést, és mindent, ami ezekkel jár. Szereplőivel elmegy a legmélyebb lelki bugyrokba. A megoldás az én felfogásomban kétféle lehetőséget rejtett, s mindkettő a maga módján tragikus. Zweig affelé kanyarította, ami talán szükségszerűbben következett.
Remek lett volna, ha mondjuk 100 oldallal kevesebb, és nincsen olykor túlanalizálva, mivel Zweig elképesztően hatásosan és mélyen érintően nyúl egy-egy témához, s ilyen eszközökkel a kevesebb is több lett volna!

>!
Árkádia, Budapest, 1984
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633070252 · Fordította: Kőszegi Imre
Adriaticum>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Megmondom őszintén engem ez a sok lelki vívódás nagyon fáraszt, rendre átlapoztam az érzelmi szóáradatokat, jobban érdekelt az a kép, amit egy monarchia-korabeli fiatal katonatisztről, társadalmi környezetéről, szemléletéről és mindennapjairól megtudhattam. Megrendítő abba belegondolni, hogy mindez a könyv végével, 1914-ben lényegében végérvényesen fel is bomlik, és az addig olyan komolyan vett vonatkoztatási rendszer, egy pillanat alatt semmivé lesz. Ez volt a leginkább mellbevágó a könyvet elolvasva. A zsidó (származású) és nem zsidó társadalom érintkezésébe, egymáshoz való viszonyába is bepillantást nyújtott a könyv ilyen módon nekem tovább árnyalta és megerősítette a Hatvany-féle Urak és emberekből megismert korabeli valóságot.

smaragdvarangy>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

A regény mottója kitűnően összegzi, hogy egyetlen érzés, a részvét áll Zweig vizsgálódásainak középpontjában. Ez a téma önmagában is különleges, hajlamos az ember elsiklani fölötte. Nem gondoltam korábban, hogy ennyire árnyalt lehet a részvét megélése.
Fordulatokban bővelkedik, szerencsére nem csap át aránytalanul az őrület részletezésébe (ez volt ugyanis az előfeltevésem). Remek kerettörténet, és sok szép leíró rész könnyíti a nyugtalan szív és személyiség indítékainak és átélt borzalmainak megértését.

matraimelinda>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Érdekfeszítő romantikus regény, tetszett, jó volt olvasni, tudod, olyan pontosan nekem való könyv!

Szonja_Zemkó>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Nehéz véleményt formálni erről a könyvről, annyira hullámzó érzéseket és benyomásokat kaptam tőle. Alapvetően nagyon izgalmas, ahogy az emberi kapcsolatokat és a lelélekben lezajló folyamatokat boncolgatja. Ez a maga idejében úttörő lehetett, és még a mai, hasonló témájú könyvek között is magasabb színvonalat képvisel. Más szempontból viszont a lélektani fejtegetésekhez hátterül szolgáló történet nálam annyira nem talált telibe. Lépten-nyomon olyan érzésem volt, hogy teljesen abszurd, túlzó és túldramatizált szituációknak, fordulatoknak, párbeszédeknek vagyunk tanúi, valamint a szereplők jellemrajza nagyon csak egyetlenegy mozzanat köré épült és ezért sokszor egyoldalúnak és mesterkéltnek éreztem az olvasottakat. Megint más szempontból szintén egyedi és modern az, ahogy egy fogyatékkal élő ember lélektanát tárja elénk és ezzel egy pluszt rakott bele az amúgy kétoldalúan is precízen bemutatott férfi-nő lelki bonyodalmába. Továbbá tetszett volna a hátterül kiválasztott kadétiskola, a hanyatló monarchia korabeli katonaélet és a kisvárosi világ is, csak ezekből nagyon keveset kaptunk. Szóval egyrészt sok gondolatot ébresztett bennem a könyv és itt-ott nagyon szép művészi leírásokat kapunk, másrészt viszont nem érzem azt, hogy egy nagy, életreszóló olvasmány lett volna, mert valahogy a hiányosságai és a hibái miatt nem tudtam teljesen befogadni.

Biró_Krisztina>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Én a nagyitól őrökölt Athéneum kiadást olvastam,de fantasztikus olvasmány!!!
Minden benne van amit én egy könyben szeretk.
Megható és megindító /nem csak/ szerelmi történet. Arra gondoltam,hogy milyen jó,ugynevezett
koszümös filmet lehetne belőle csinálni,persze csak azért,hogy még többen kedvet kapjanak az
elolvasásához.

EstherSilenthill>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

2012-ben olvastam, háát…mondjuk úgy, hogy nem tizenéves fejjel kellett volna :D. Kicsit nyomott hangvételűnek éreztem akkor.

krlany IP>!
Stefan Zweig: Nyugtalan szív

Ez ilyen vándor könyv volt a kezemben, és míg két moly közt futárszolgálatot teljesítettem, jól el is olvastam, és nem bántam meg.
A következmények, igen, ez az, amibe ritkán gondolunk bele, pedig kéne. És ezzel együtt nem megfutamodni is jó lenne, csak simán elé állni a dolgoknak, még akkor is, ha néha nehéz…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Azsa IP>!

De attól az órától kezdve újból tudom: amíg a lelkiismeret tud róla, addig nem megy feledésbe a bűn.

368. (utolsó) oldal (Árkádia, 1984)

9 hozzászólás
Nandi>!

…mert mindenki elől el lehet menekülni, csak önmagunk elől nem…

1 hozzászólás
Lulu88 IP>!

Félig elvégzett dolgok és félig kimondott célzások mindig bajt okoznak.

107. oldal

krlany IP>!

… a lélek hangulata mindig különös véletlenektől függ, és gyakran éppen a legjelentéktelenebb külsőségek növelik vagy csökkentik bátorságunkat.

102. oldal

Nandi>!

Minden lehetséges, még a lehetetlen is.

Kapcsolódó szócikkek: lehetetlen
Nandi>!

Amikor az ember tudatára ébred, hogy másnak is jelent valamit, csak akkor érzi létének értelmét és fontosságát.

Nandi>!

(…) a bátorság gyakran nem más, mint kificamodott gyengeség.

Kapcsolódó szócikkek: bátorság
Nandi>!

Saját magát erősíti, aki átadja magát másnak, önmagát teszi gazdagabbá, aki testvériesen osztozik minden sorsban, részvéttel megért és enyhít minden fájdalmat.

krlany IP>!

A Bölcsesség Könyve szerint 'akinek van, annak adatik', és az íróember bízvást megerősítheti ezt, ilyen értelemben: 'aki sokat mesélt, annak sokat mesélnek'.

(első mondat)

Nandi>!

A szerencsétlenség sérülékennyé tesz, a szakadatlan szenvedés igazságtalanná.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Joseph Roth: Radetzky-induló
Robert Musil: Törless iskolaévei
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Vaszil Bikov: A halottaknak nem fáj
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Annemarie Selinko: Désirée
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Tornay Judit: Halálunk óráján