Elnémult, elcsendesült a małagoszczi csatatér. Az utolsó élő katona félig már kihunyt szemének ködén át nézett végig rajta a hajnali derengésben… Aztán elindul ez az ifjú ember, hogy 1863 fagyos februárjában, a cári hadaktól megvert lengyel felkelők sebesült, menekülő katonájaként oltalmat és gyógyulást keressen. Így kezdődik a regény, amely a nagyszerű lengyel prózaírók egyik legjobbjának remeke. Az árulásoktól, félelmektől szétszabdalt, vértől és nyomortól szétzüllött ország a háttér . Nemesek és parasztok egymás elleni kijátszásának, az arisztokrata gőgnek és a paraszti dacnak e kevés szavú, de nagyszerű ábrázolása képezi a tragikus ellentétét ennek a tiszta szerelmi történetnek.
A hű folyó 10 csillagozás

Eredeti cím: Wierna rzeka
Eredeti megjelenés éve: 1912
A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Szerelmes Világirodalom Magyar Könyvklub · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

Különös, izzó hangú írás. Naturalista módon ábrázolja egy sebesült vergődését élet és halál határmezsgyéjén, közben illúziótlanul mutatva be az 1863-as lengyel felkelés kudarcát, a sebesülteket öldöső és kifosztó cári csapatok brutalitását, az uraik ellen lázított parasztok gyanakvását, ellenségességét.*
A rövid regény egy szenvedélyes szerelmi szállal is bővül: ez a romantika hangját vegyíti a műbe. Nekem a naturalista ábrázolás jobban bejött, a romantika Żeromskinak – úgy látom – nem erőssége.
Mivel a jóval befolyásosabb orosz irodalom a lengyeleket vagy nem említi (Tolsztoj) vagy gyanús, sunyi katolikusokként mutatja be őket (Dosztojevszkij), érdemes megismerni a másik oldal nézőpontját is ezekről az időkről. S addig is, amíg Żeromski főműve, a Hamvak (Popioły) végre megjelenik magyarul, ajánlom a Molynép figyelmébe ezt a rövid kis írást, ismerkedésül azzal az íróval, akit a lengyel irodalomtörténet Sienkiewicz-csel és Prus-szal egyenrangú szerzőként tárgyal.
Külön kiemelném a szakács figuráját: a regény talán legeredetibb alakja.
* Amit Wyspiański Menyegző-je és a belőle készült Andrzej Wajda-film is oly plasztikusan ábrázol.