Arany ​Pelikán 6 csillagozás

Stefan Chwin: Arany Pelikán

Nyár, ​hőség, a tanév vége. Jakub, a gadanski egyetem oktatója felvételiztetni megy. A nyári szünet, a nyaralás, a pihenés elmúltával el is feledkezne erről a napról, ha az őszi tanévkezdetkor nem jutna a fülébe, hogy az egyik sikertelenül felvételiző lány, aki nála vizsgázott, elkeseredésében öngyilkosságot követett el. Jakubban gyanú támad, hogy a hőségben talán egyetlen végzetes tollvonással ő írta be rosszul a pontjait. Egy óriási lelki földcsuszamlás indul el benne – vajon ő a felelős a történtekért? Mindez azonban pokoljárásának csak a kezdete. Stefan Chwin gdanski történetében a testépítő termek, szupermarketek, kéregető koldusok, gyorsétkezdék számunka is ismerős világában, a mai kelet-európai díszletek között a mélységet megjáró hőssel együtt bolyonghatunk, miközben az író a pénz és a pénztelenség, a részvét és a közönyösség, a rasszista fölény és a kiüresedett irgalmasság közti választás kínos kérdéseit szegezi nekünk.

………

Egy sikertelenül felvételiző lány… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Kalligram, Budapest, 2007
274 oldal · ISBN: 9788071499657

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
kaporszakall
Stefan Chwin: Arany Pelikán

Gdansknak (az egykori Danzignak) két krónikása is van: a német Günther Grass és a lengyel Stefan Chwin. Chwin Grass mellett, nem pedig annak árnyékában ír, és tud újat mondani a témában. A Kalligram kiadó érdeme, hogy ő is megszólalt magyarul.

Ez a regény nem a város sorsát mutatja be elsősorban, hanem az értelmiségi főhős, Jakub bűntudatát, a bűntudat miatti lelki paralizálódását és egzisztenciális lecsúszását. Ám a háttérben ott lüktet a város, átalakuló jelenével és a föld alatt lapuló múltjával.

A könyvben remek jelenetek (pl. Jakub csatorna-járása) keverednek fáradtabb, kissé didaktikus részekkel, egészében véve azonban jó kis regény ez. Kedvet csinált nekem a szerző másik kötetéhez, a Hanemann-hoz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Auster: Láthatatlan
Benedict Wells: Beck utolsó nyara
John Updike: A kentaur
Delphine de Vigan: Semmi nem áll az éjszaka útjába
Julie Lawson Timmer: Öt nap
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Nick Hornby: Hosszú út lefelé
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Kertész Imre: Felszámolás
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó