Angyalgyár 31 csillagozás

Stefan Brijs: Angyalgyár

Victor ​Hoppé, a különc viselkedésű, visszahúzódó genetikus egy komor, őszi napon váratlanul érkezik meg szülőfalujába, a belga-holland-német határnál fekvő Wolfheimbe. Nem egyedül jött; magával hozta csecsemőkorú hármasikreit is, akiket féltő gonddal óv a kíváncsi tekintetektől. A falucska lakói nem tudják az orvosról, hogy komoly kutatói életút áll mögötte, gyermekkoráról azonban annál több híresztelés kering falu-szerte. Wolfheim pletykás és igen babonás lakói azt beszélik, hogy a kis Victort születésekor megszállta a Gonosz, ezért anyja ellökte magától, és egynapos korától apácák nevelésére bízta. A pletykák azonban elcsitulnak, amikor Hoppé meggyógyítja a falu papját, s a falubeliek a titokzatos férfiban lassanként inkább csak a szenvedő apát látják: Hoppé doktor egymásra a megtévesztésig hasonlító ikrei ugyanis igencsak rossz bőrben vannak. Nem is csoda, hogy az orvos megszállottan fényképezi őket és dokumentálja fejlődésük minden állomását. Egyedül a nevelő fog gyanút, hogy… (tovább)

Eredeti cím: De engelenmaker

>!
Európa, Budapest, 2008
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786546 · Fordította: Szita Szilvia

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
nyolcadikutas
Stefan Brijs: Angyalgyár

A gondolkodó ember könyve.
Ha nincs az Alexandra akciója, talán sosem olvasom el…
Így utólag, örülök, hogy ráleltem.
Néha a téma előttünk, közöttünk hever, csak le kell hajolni érte…

>!
dianna76 P
Stefan Brijs: Angyalgyár

Személy szerint izgalmas könyvnek találtam. Kicsit hátborzongató volt elképzelni, hogy nézhetnek ki az ikrek. Talán mondani valója is akad. Felhívja a figyelmet, hogy nem biztos, hogy okos dolog beavatkozni a természetbe (itt a klónozásra gondolok). Legalábbis nem kéne visszaélni az orvostudomány fejlődésével!

>!
Holdbéli_nyúl P
Stefan Brijs: Angyalgyár

Nagyon sokat „ingáztam” olvasás közben, mert sose tudtam eldönteni, hogy melyik szereplőnek szurkoljak. Vagy hogy kinek illene szurkolnom egyáltalán.

>!
Csiper
Stefan Brijs: Angyalgyár

Az első rész (kb. 140 oldal) elég vontatottan alakult, de azt követően az események felgyorsultak, és sok mindent megtudhatott az olvasó a doki múltjáról és motivációiról is. Ezek alapján az első részben olvasottak is teljesen más színben tűnnek fel. Nagyon érdekfeszítő volt a bibliai történetek és a főhős története közötti párhuzam is. Az író helyében talán nem eresztettem volna ilyen bő lére az első részt, de ettől eltekintve izgalmas könyv volt. Ajánlom mindenkinek, aki egy őrült zseni és a vallásosság kapcsolatáról akar olvasni.

>!
Kiskosar
Stefan Brijs: Angyalgyár

Nagyon tetszett a sok kapcsolódási pont a kereszténységhez, az idézetek a Bibliából, sokmindenen elgondolkodtatott. Határozottan ajánlanivaló könyv!

>!
Purpur
Stefan Brijs: Angyalgyár

Életem egyik leghátborzongatóbb, ugyanakkor legelgondolkodtatóbb könyve is volt egyben. Remekül példázza a tudomány és a vallás között feszülő ellentéteket, mint ahogy azt is, mekkora galibát tud okozni, ha az utóbbit valaki félre- vagy inkább sajátos módon értelmezi. Nem tudom, mennyien olvashatták már előttem ezt a könyvtári példányt, de mintha a papír is demonstrálni akart volna valamit, darabjaira esett szét a kezemben…

>!
Szén
Stefan Brijs: Angyalgyár

Én is túl soknak, elnyújtottnak találtam az elejét. Nem kellett volna 140 oldal a megalapozáshoz, a későbbi történetrész, ahol fény derült Victor állapotára, a múltjára, az indokaira, a tévképzeteire, az sokkal érdekesebb volt számomra. Sok mindenjbe bele tudnék még kötni, de szőrözni nem akarok mert alapjaiban tetszett a könyv és csak ajánlani tudom azoknak, akiket érdekel a klónozás etikai háttere, esetleg a vallásos szemszögből való megközelítése. : ) Tetszett.

>!
Macskabéka_Nicole
Stefan Brijs: Angyalgyár

Számomra ez egy nagyon érdekes regény volt, eléggé megdöbbentő, és valamelyest hátborzongató, de mégis alig tudtam letenni. Rettentően érdekfeszítő volt, ahogy olvasás közben fény derült arra, hogy tulajdonképpen vallási meggyőződések is mélyen közrejátszottak abban, hogy a főszereplő ilyen lépésekre szánta el magát. Bármennyire emlegetik, hogy a vallás és a tudomány mennyire távol áll egymástól, itt egyáltalán nem éreztem a kettő között az űrt. És bár nem tartom magamat vallásos, főként nem keresztény embernek, mégis át tudtam érezni azt a révületet, ami a doktort átjárja.

A fiúk sorsát tekintve tényleg nem lehet tudni, kinek is szurkoljon az ember. A nők szempontjából, akiken „kísérletezik” a doktor, megint más nézőpontot láthatunk. Bár őszintén szólva azt, hogy ezt a könyvet a tavalyi könyves kihívásban valaki abba a kategóriába sorolta, hogy „egy könyv, aminek szereplői nem emberek”, én erős túlzásnak tartom, azért mégiscsak emberekről van szó…

>!
szal_ka_H70
Stefan Brijs: Angyalgyár

Hááááát…. nem egy könnyed, nyári olvasmány. Olyanoknak ajánlom, akik látni is szeretnének, nem csak nézni. És kezdem azt hinni, hogy rohadtul aktuális…

>!
peet844
Stefan Brijs: Angyalgyár

Hát elég silány, unalmas kis történet volt. Nem is tudom miért kapott három csillagot.


Népszerű idézetek

>!
Purpur

Sok szülő vár el a gyermekétől olyasmit, amit ő maga nem tudott megvalósítani.

78. oldal

>!
Purpur

Aki gyermeket hoz a világra, annak gondoskodnia is kell róla.

310. oldal

>!
Purpur

A férfiak félnek a szomorúságtól. Elhessegetik maguktól az érzést, és – a könnyebbik utat választva – úgy tesznek, mintha mindig minden a legnagyobb rendben volna.

75. oldal

>!
Purpur

Tudja, Florent, attól, hogy valaki nem jár templomba, még lehet hívő ember.

90. oldal

>!
Purpur

– Azzal, hogy Őt túlbecsüljük, magunkat alábecsüljük – elmélkedett tovább Victor Hoppe. – Nem egy ember elköveti ezt a hibát. Határokat szab magának. Előre eldönti, mi lehetséges és mi nem. Aztán amit lehetetlennek ítél, azzal meg sem próbálkozik. Ám ami lehetetlennek tűnik, az néha egyszerűen csak nehéz. S a többi már csupán akarat és kitartás kérdése.

217. oldal

>!
Purpur

Ami lehetetlennek tűnik, az néha egyszerűen csak nehéz.

285. oldal

>!
Purpur

Minden emberben lakoznak akaratát és értelmét meghaladó erők. Bármennyi jót is tesz az ember, elkövetett gonoszságaiért végül vezekelnie kell. Jót cselekedni kevés. A Gonoszt is le kell győzni.

310. oldal

>!
Purpur

A gyermekek nem meghalni jönnek a világra. Sem balesetben, sem betegségben.

395. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerbrand Bakker: Az iker
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Harry Mulisch: A merénylet
Arnon Grunberg: Uborkaszezon
Anna Woltz: Black Box
Cees Nooteboom: Mindenszentek
Kader Abdolah: A mecset ura
Bernlef: Agyrémek
Harry Mulisch: Siegfried – Fekete idill
Peter Buwalda: Bonita Avenue