A ​kilencedik (Fabian Risk 2.) 23 csillagozás

Stefan Ahnhem: A kilencedik

Pár héttel karácsony előtt a svéd igazságügyi miniszter egy heves vitát követően a hátsó kijáraton hagyja el a parlamentet, de a rá váró autóhoz sosem érkezik meg. Mintha a föld nyelte volna el. Bár az ügy hivatalosan nem az ő hatáskörükbe tartozik, Fabian Risket megbízza a felettese, hogy titokban folytasson nyomozást. Fabian és kolléganője, Malin gyanúja egy hírhedt svéd sorozatgyilkosra terelődik.

Közben Koppenhágában holtan találják egy népszerű tévés személyiség feleségét. A vizsgálatot vezető Dunja Hougaard úgy véli, egy ismert dán sorozatgyilkos áll az ügy hátterében, a nyomok azonban egyenesen Svédországba vezetik.

Fabian és Dunja ismeretlenül keresztezik egymás útját, miközben egyre jobban belebonyolódnak egy világméretű összeesküvés felderítésébe, és ráébrednek, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint álmodni merték volna.

Eredeti mű: Stefan Ahnhem: Den nionde graven

>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789633245941 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245934 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
mate55 P
Stefan Ahnhem: A kilencedik

Az erőszak sok, de ez a történet erről szól, fel kell készülni rá. Először is tudni kell, hogy ez a könyv az első rész, „A fantom” előzménye. Ajánlatos annak ismerete, mert máskülönben „elhajlik a lábad alatt”. Nagyon északi, nagyon ütős. Egy rémisztő karnevál. Minden elismert jegyet képvisel, amiért annyira odavagyok a skandináv krimikért. De ami tényleg berántott, az a hangulat, a nyomasztóan araszoló nyomozás (a szó pozitív értelmében). A többrétű történetmesélés és a fordulatos cselekmény következtében a regény egyszerű nyomozós krimiből igazi thrillerré alakul, a sötét, borongós, kőkemény dán-svéd valóságban. Ugyanis a nyomozás szálai közé az író ügyesen beleszőtte azokat a komoly szociológiai, társadalmi vírusokat is, amelyek valóságos fertőzésként rágják belülről a két északi országot. Olyan kérdések, amelyek mindannyiunk számára is ismerősek, mivel mindennapi életünk és társadalmi környezetünk részét képezik. És miközben zajlik a nyomozás a háttérben szépen kibomlanak az emberi viszonyok, amelyek élettel töltik meg a rejtélyt. Pontos, precízen kidolgozott félelmetes alkotás, mely rémisztő kérdésekre keresi a választ. Meg is válaszolja őket, ez azonban korántsem jelent kellemes, megnyugtató lezárást.

8 hozzászólás
>!
PRicsmond
Stefan Ahnhem: A kilencedik

Huhh hát ez nagyon ott volt a szeren. Nekem már az első rész is tetszett a logikai hibáival együtt is, de Ahnhem tudott újítani és igazán fordulatos és drámai második részt tudott írni, vagyis kronológiailag elsőt, mert a könyv eseményei a Fantom előtt játszódnak, de mégis második a sorozatban.
Érdekes volt úgy olvasni ezt a könyvet, hogy tudtam mi következik utána, arra voltam legjobban kíváncsi, hogy a két főszereplő Fabian és Dunja ugyebár a Fantomban ismerkednek meg, viszont az itteni nyomozás szálai elkerülhetetlenül egymást keresztezik és hogy sikerült megoldani, hogy még se ismerkedjenek meg, de sikerült ezt is megoldani.
Maga a történet, már a cím sejteti, hogy itt bizony nem egy-két áldozat lesz és nem egy könnyed olvasmány tart kezében az olvasó. Miután a svéd igazságügyi miniszter nyomtalanul eltűnik, Fabiant bízzák meg a nyomozással, míg Dániában egy műsorvezető felesége esik áldozatul a gázmaszkos gyilkosnak amiben pedig Dunja kezd el nyomozni. Mindkét nyomozót félrevezetik mert egy svéd és egy dán sorozatgyilkosra terelődik a gyanú és ezért rossz nyomon indulnak el a főhősök. Látszólag nincs kapcsolat az áldozatok között, de ahogy újabb holtestek kerülnek elő Fabian és az épp ikerbabákat váró társa Malin szörnyű felfedezést tesznek, míg Dunja nyomozati szála a könyv vége felé lezárul addig svéd kollégái rájönnek a gyilkos kilétére és a motivációjára. De a régi sérelem és bosszúvágy mögött a szervkereskedelem világába csöppenünk és a gyilkossal való találkozás is tartogat meglepetéseket.
Én sokkal másfajta végre számítottam, sok más író lefogadom, hogy egy vérgőzös akciódús befejezést írt volna a könyvnek valamilyen happy end-del, de Ahnhem húzott egy merészet, ami után az ember érezhet egyfajta hiányérzetet, nem szolgáltattak mindenkinek igazságot, viszont ezáltal egy olyan befejezést kapunk ami megmutatja, hogy bizonyos határokat, mint az emberölés akár történjék önvédelemből, vagy azért hogy a társainkat megmentsük embert próbáló döntés.
Én minden krimi rajongónak ajánlom ezt a könyvet és nagyon várom a harmadikat, mert az utolsó oldalakon írottak alapján a főhősöknek újabb fenyegetéssel kell szembenézniük.

>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789633245941 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
nyolcadikutas
Stefan Ahnhem: A kilencedik

Ismeri valaki a világ legrövidebb krimijét?
Elmesélem.
A világégés után csak egyetlen ember marad életben a földön. Teng-leng, vegetál, aztán egyszer csak eldördül egy lövés és az utolsó ember a földön meghal.. Az öngyilkosság kizárása mellet a kérdés: ki lőtt? A válasz: Lenin. Mert Lenin élt, Lenin él és Lenin élni fog.
No, de félre a tréfával.
Poe nevéhez fűződik a krimi műfaj megteremtése, akit rengeteg zseniális író követett. Doyle, Christie, Hammett, Gardner, Joe Alex, és a sor folytatható rengeteg néven keresztül napjainkig. Stieg Larsson Millenium trilógiája a csúcs. Szerintem megugorhatatlan. Nesbo egy külön kaszt és mögöttük tolonganak rengetegen. Akik számomra kiemelkedőek: Giorgio Faletti, Dennis Lehane, Bernard Minier, Lars Kepler, Tom Wood, Greg Hurwitz, J. D. Barker, Don Winslow, Geroge P. Pelecanos és most Ahnhem. Top mezőny amiből Pelecanos bizonyos szempontból kilóg, de olyan briliáns hangulat lengi át a történeteit, ami számomra teljesen megkapó.
Ma dívik, hogy sorozatokat írjanak. Nem mondom, hogy trilógiát, mert Harry Hole már legalább tíz kötetben üldözi a pszichopatákat, de, mint írtam korábban, az egy egyedi, külön szint. A sorozat írás részben üzleti fogás, részben meg lustaság. Hisz a már megálmodott karaktereket lehet tovább építgetni, nyesegetni, ugrálni velük előre, hátra az időben.
És akkor Ahnhem. A Kilencedik előzménye a Fantomnak, de minőségben talán még jobb is lett egy kicsit. Annyira egyben van, hogy nem nagyon lehet rajta fogást találni. Ha meg igen, teljesen felesleges hasogatni a szőrt, mert komplex, kerek, néhol beteg és olykor brutális.
Na, még egy író, akit venni fogok. Mint a cukrot!

>!
Barbár
Stefan Ahnhem: A kilencedik

Csak a hatóságok által bevizsgált emberi szerveket vásároljanak! – mondaná a bámulatos Áisa Sáhín. Annyira bámulatos ez a palesztin hölgy, hogy az már túl megy a hihetőség határain. Logika és meglepetések egyensúlyban vannak hosszú ideig, de a végén az utóbbi túlsúlyba kerül. Fabian Risk csak néz, mint a moziban.

>!
Dagan72
Stefan Ahnhem: A kilencedik

Ez nem a következő kötet, hanem az előzmények, így ha valaki A fantomot olvasta először, szerintem kicsit csalódni fog, hiszen az elég sok fordulatot lespoilerez. Ennek ellenére van miért (kiért) izgulni.

>!
Hmaya
Stefan Ahnhem: A kilencedik

Nehezen emésztettem meg az elején, hogy a 2.rész az az előzmény. Most már nem cserélném fel a sorrendet. Nem zavart, hogy már előre tudtam pl, hogy mi fog történni Tomassal és Jarmoval.Így jobban megértettem Dunja viselkedését a Fantomban. Malin karcos karaktere ebben a részben belopta magát a szívembe. Időnként brutális, nagyon véres, meglepő, igazi skandináv krimi. Várom a folytatást.


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

A vasárnapokat többnyire otthon töltötte. Pontosabban a fotelban, lába a zsámolyon, kezében egy jó könyv, az ablakpárkányon egy termosz meleg tea. Imádott olvasni, és csak akkor kelt fel, ha olyan szép idő volt, hogy vétek lett volna nem sétálni egyet.

279. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 P

Csak arra vágyott, hogy összekuporodjon a takaró alatt egy csésze gőzölgő teával, és folytathassa Jussi Adler-Olsen Palackpostáját.

46. oldal

2 hozzászólás
>!
PRicsmond

GPS-e nem volt, ezért vett egy Skånetérképet, néhány csokoládés süteményt és két üveg karácsonyi mustot, amelyről tudta, hogy legalább annyira svéd, mint a rohasztott hering, és minden karácsonykor drasztikusan rontja a Coca-Cola eladási mutatóit az országban.

>!
PRicsmond

– Megtaláltad? – kérdezte Szikla.
– Olyan rohadt türelmetlen vagy, mint az unokám karácsonykor.

>!
mate55 P

Olyan sötét volt, hogy alig látott.

(első mondat)

>!
PRicsmond

És szeretném hangsúlyozni, hogy csak másfél, esetleg két pohár bort ittam.
– És mekkora volt az a pohár?

>!
PRicsmond

Karácsonykor minden leállt.
Kivéve a bűnözőket.

>!
PRicsmond

Most a nyhavni Barock étteremben ültek, és Malin kezdte kapiskálni, miért
a dán gyerekek kezdenek legkésőbb beszélni a világon. Dunja Hougaard már
az első pohár után elhagyta az angol nyelv biztonságos kikötőjét, és dánra
váltott, amelyet az elfogyasztott bor mennyiségével arányosan egyre
nehezebb volt megérteni.

>!
PRicsmond

Hogy Niva Ekenhielm családot alapítson, legalább olyan valószínűtlen volt, mint az élet a Holdon.

>!
PRicsmond

Még a nikotinsárga falakat sem hagyta átfesteni, azzal az ürüggyel, hogy akkor lebukik, hogy megszegi a dohányzási tilalmat.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Kristina Ohlsson: Dávidcsillagok
Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok
Camilla Läckberg: Az idomár
Jens Lapidus: Alfahímek
Erik Axl Sund: Bomlás
Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca