A ​fantom (Fabian Risk 1.) 68 csillagozás

Stefan Ahnhem: A fantom

Egy technikatanár saját tantermében lesz brutális gyilkosság áldozata. A gyilkos egy 1980-as évekből származó osztályképet helyez a holttest mellé, amelyen az áldozat arcát fekete tussal áthúzta.
Fabian Risk évekig a stockholmi rendőrség alkalmazásában állt, most pedig családjával hazatér szülővárosába, Helsingborgba. Ám alig érkeznek meg új házukhoz, főnöke máris megjelenik, és bevonja őt a nyomozásba: az áldozat ugyanis Fabian egyik régi osztálytársa. De hamarosan kiviláglik, hogy a technikatanár korántsem az utolsó áldozat, a gyilkosság pedig egy ördögi pontossággal kitervelt gyilkosságsorozat része.

Eredeti mű: Stefan Ahnhem: Offer utan ansikte

>!
Animus, Budapest, 2017
496 oldal · ISBN: 9789633245422 · Fordította: Annus Ildikó
>!
Animus, Budapest, 2017
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245415 · Fordította: Annus Ildikó

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Stefan Ahnhem: A fantom

Hát ez ku.rvajó volt, de annyi baki volt benne, hogy szétröhögtem az agyam. Azt hiszem, A mézeskalács házban van az, hogy harminc év után megismerik egymást az ovistársak az utcán. Na, itt pont az ellenkezője van, hogy húsz év után senki sem emlékszik az egyik osztálytársára. Először mondjuk röhögtem, aztán elővettem egy nyolcadikos osztályképet… És akkor is emlékeztem mindenkire, na. Pedig az pont harminc éve volt. Meg a nyomozó három napig le se sz@rja a gyerekét, és csak SMS-ben értekeznek, ne már. spoiler
Ezektől függetlenül viszont akkor is azt mondom, ez ku.rvajó volt.

5 hozzászólás
>!
mate55 P
Stefan Ahnhem: A fantom

„A fantom” a bosszú brutális, szadista bemutatása. Az agresszió és az empátia hiánya sajnos jelen van a fiatalok világában, így az iskolák, mindennapjaiban is. Jelen esetünkben, azonban nem is feltétlenül beszélhetünk tipikus áldozatról, bár tény, hogy az átlagtól való külső-belső eltérés könnyebben válik szálkává a többiek szemében. Stefan Ahnhem krimije rámutat arra, spoiler Keveredik benne a társadalomkritika a nyomozást középpontba állító brutális gyilkosságokkal, amelynek elengedhetetlen kelléke volt a konok, elszánt nyomozó karaktere. Azonban ami igazán jellemzi ezt az „újhullámos” skandináv krimit, az a hideg, nyers és pőre hangulat, amely olyan, akár egy jófajta korai Entombed vagy Darkthrone lemez. Olyan érzésem volt, miközben olvastam, hogy míg a nyomozók fokozatosan próbálnak rendet tenni a jelek és szimbólumok káoszában, újabb és újabb hullámok érkeztek, amelyek attól voltak olyan rejtelmesek és zavaróak, mert soha nem tudhattam, hogy egy áldozathoz, a nyomozó (mint, osztálytárs) privát életéhez, netán valami teljesen máshoz fognak majd kapcsolódni. Ez a szerkesztésmód sokkal nagyobb éberséget követelt, és ennek a kiélezettségnek lett aztán a következménye az is, hogy sokkal jobban kellett figyelnem az apró információkra. A sztereotípiák mellett, a bűntetteken keresztül társadalmi látleletet is kaphatunk a két országról (Svédország, Dánia) és problémáikról. A szürreális, nyers, depresszív és fagyos légkör kiegészítő elemeként ezen mű esetében is kötelező kellék az adott kor társadalmi, politikai és korrupciós problémáira való reflektálás, és azok beépítése a cselekménybe. Az író ügyesen beleszőtte azokat a komoly szociológiai, társadalmi és politikai vírusokat, amelyek valóságos fertőzésként rágják belülről a két északi országot. Az aktuális belügyi problémák felvonultatása mellett azonban bőven marad idő a két nemzetet jellemző előítéletek meglehetősen magas színvonalú bemutatására is. Ez a kíméletlen „rajz” az, aminek kutató tekintete elől nem lehet menekülni, de amely még egy sorozatgyilkos körül is feltárja azokat a társadalmi körülményeket, amelyek az individuális őrülethez vagy éppen gonoszsághoz vezettek. Ez az, amiben „A fantom” is osztozik a skandináv krimik oly méltán híres hagyományával.

4 hozzászólás
>!
smetalin
Stefan Ahnhem: A fantom

Igazság szerint, csak három és felet adtam volna, de…….első rész, bízom benne, így elnéző vagyok:)
Voltak a sztorinak „gyermekbetegségei”, néha a rendőrök teljesen logikátlanul viselkedtek,voltak még olyan részek is, amik teljesen értelmetlenek voltak, nem lett rendesen kifejtve a miért. A gyilkost sem igazán értettem meg, plusz az osztálytársakat sem. spoilerNémelyik szereplő is teljesen mást csinált, mint amit a cselekmény megkívánt, a vége pedig…….mintha hirtelen más nem jutott volna eszébe, csak ez a megoldás ami abszolúte irracionális. Na ezek a hibák, de természetesen azért ha az egész történetet vesszük, akkor voltak benne nagyon jó részek, szóval kezdésnek nem rossz, ha javít a hibáin akkor ígéretes sorozta lesz. Ja még valami, skandináv hangulatot csak nyomokban tartalmazott, még-még-még-még.

2 hozzászólás
>!
dagikám
Stefan Ahnhem: A fantom

Fantasztikus könyv volt. Tipikusan az a történet,amit sosem hagynék abba. Tele volt különböző halálnemekkel,cselszövésekkel,rengeteg halottal.Tetszett a nyomozás is. Nem tudnék hibát találni benne,az ilyen könyvek miatt imádom a krimiket.

>!
PRicsmond
Stefan Ahnhem: A fantom

Az Animus tavalyi felhozatalából ez volt az egyik olyan könyv amire nagyon kíváncsi voltam. Új szerzőt hoztak el hozzánk, ráadásul ez az első könyve a Fabian Risk sorozat első kötete, szerintem Stefan Ahnhem-re érdemes lesz odafigyelni. Már most várom, az év végét, mert akkor érkezik a következő rész.
Fél csillagot levontam, mert elismerem nagyon jól ír Ahnhem, de egy-két megoldása nekem nagyon hihetetlen volt, és főleg elképzelhetetlennek tartottam, de ettől eltekintve a Fantom egy jól átgondolt történet, amit aprólékosan építettet fel Stefan a végletekig fokozva az izgalmat.
Valóban a Fantom az egyik legjobb ellenség a skandináv krimik világában, mindig egy lépéssel a nyomában lévő rendőrök előtt jár, gyorsan alkalmazkodik, rendkívül leleményes és főleg kegyetlen.
Másik pozitívum amit a szerző mellett leírnék, hogy jól szövögeti a történetszálakat, elég sok csavarral megfűszerezve azt, a gyilkos kilétét pedig nagyon sokáig képes volt homályba tüntetni. Két brutális gyilkossággal indít a történet, mikor mindenki azt hiszi, hogy az általánosban sokat bántalmazott diáknak felnőtt korára elege lesz a sok elszenvedett veréstől és visszavág.
Így indul a nyomozás majd, jönnek a fordulatok, tovább hullanak a volt osztálytársak válogatott módon és még mindig nincs meg a minta, hogy miért gyilkol a Fantom, és főleg, hogy ki is lehet az.
A szereplőkkel is rendben voltak Fabian kedvelhető főhős, mint ahogy a nyomozó csapat többi tagja, dán oldalról pedig ott van Dunja remélem az ő karaktere a következő részekben is feltűnik.
Mindenesetre a Fantom egy nagyon jó kezdet egy sorozatnak, volt benne egy-két hiba, de nem átlagos krimi. Ha tartja ezt a színvonalat újabb sorozattal bővül a kedvenceim listája.

>!
Kovaxka P
Stefan Ahnhem: A fantom

Egyszerűen minden benne volt, amit a skandináv krimikben szeretek. Megkaptam a párkapcsolati és családi problémával küzdő, egyben zseniális nyomozót, aki nem csapatjátékos, de a jól működő rendőrcsapatot is. Erős társadalombírálatot tartalmazott, különös tekintettel a dán–svéd viszonyra. spoiler Volt jó sok brutális és egyben fantáziadús gyilkosság, feszültség és izgalom, amit a remek szerkezet fenntartott. Tényleg rég izgultam ennyit a (fő)szereplőkért, mivel a skandináv szerzők gond nélkül kinyírnak bárkit egy sorozatban is. Nagyon erős kezdés, örülök, hogy megjelent a következő rész!

>!
Judit_Sike P
Stefan Ahnhem: A fantom

Úgy érzem ismét találtam egy skandináv krimi írót, akire érdemes lesz időt fordítani, és olvasgatni a könyveit, szépen sorban.

Meglepően jól sikerült ez a kötet, nagyon izgalmas és morbid volt a gyilkosság, és a halálesetek. A nyomozás is, tipikusan skandinávan borús.
A szereplők közül sajnos nem tudott mindenki közel kerülni hozzám, igazából Fabian-on kívül a többieket kicsit olyan „feleslegesnek” éreztem. Persze nyilván nem, mert így volt kerek, hogy mindenki itt volt, csak nekem valahogy hiányérzetem van velük kapcsolatban, nem tudtam őket igazán megismerni.

És mint negatívum, azért voltak benne eszement dolgok. Az kissé abszurd, hogy nem emlékszik semmire az osztályból. Jó, én sem hiszem, hogy mindenkire és mindenre emlékeznék, és nem is hiszem, hogy felismerném őket 30 év elteltével. Viszont az tuti, hogy pár dologra emlékeznék, történésekre, eseményekre, mittudomén. Mégiscsak általános iskolába jártam nyolc évig, csak van bármi emlékfoszlány.
A másik pedig az, hogy Fabiannak a nyomozáson kívül családi tanácsadóhoz kéne járnia, vagy nem tudom hogy nevezik az ilyet, de a gyerekeivel és a családjával való kapcsolata rettenetes. Ilyen apa nincs, aki így foglalkozik a gyerekkel…

Várom a következőt.

>!
tominho68
Stefan Ahnhem: A fantom

Ha valaki most szeretne megismerkedni a skandináv krimik hangulatával, neki ajánlanám, kezdje ezzel! Ebben a történetben minden megtalálható, ami az északi bűnügyekről szóló könyvek sajátja, ráadásul az író itt nem fukarkodik az áldozatok számával sem. Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy szerencsétlen párák a legváltozatosabb, egytől egyig kellően brutális véget érnek, belátható: aki elolvassa, annak könnyed ujjgyakorlatnak fognak tűnni a skandináv krimik további könyvei.

>!
Dors_Peabody
Stefan Ahnhem: A fantom

Kicsit tanácstalan vagyok az értékelést illetően. A közel ötszáz oldalból az első négyszáz messze megérdemelte volna az öt csillagot, sőt a hatot is. Aztán mintha az író ellőtte volna sorozatlövéssel, géppuskaropogással minden zseniális ötletét és a könyv végére egyszerűen nem maradt ezekből semmi, csupán sablonos, unalmas, elcsépelt lejtmenet.
A borító meg szerintem ritka gusztustalan lett. Életemben másodszor voltam kénytelen egy könyvet bekötni, mert annyira taszított, hogy nem akartam hozzáérni.
Tény, hogy a könyv hat ( na jó, az első 400 oldal), még álmodtam is vele valami mélyen nyomasztót és napközben is vissza-vissza tértek a történethez a gondolataim. Nagyon kár, hogy nem tudta az író ezt a szintet végig fenntartani, netán a feszültséget végsőkig fokozni. Most, hogy épp írom az értékelést, jut eszembe pár elvarratlan szál is, megmagyarázatlan történés. Ezekért is kár.
Továbbá spoiler
Na azt hiszem ideje befejeznem az értékelés írását, mert ha így folytatom, lassan a könyv a négy csillagot se kapja meg, pedig szőrös szívű végképp nem vagyok, ha csillagozásról van szó.
Elment a kedvem a krimitől, olvasok valami nyálasat, hogy helyre billenjen a lelkivilágom.

>!
nyolcadikutas
Stefan Ahnhem: A fantom

Gyakorlatilag letehetetlen.
Műfajában Nesbo, Kepler és Minier szintjén van, beágyazódva közéjük. Ha előbbieknél megemlíthető, itt is kötelező szólni róla, hogy nem lehet ennél tökéletesebb regényt írni.
Ezeknek az észak-európaiaknak bizonyára elgurult a gyógyszerük, hogy ilyen történeteket vetnek papírra. Megjegyzem, itt a halálnemek már-már fűrésziek(!!!).
Az, hogy ez az Ahnheim megvett kilóra, nem kérdés. Az csak egy van: Mikor jelenik meg a következő regénye? Mert Fabian Riskről van már három…


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

A varjú a meztelen testére szállt, és a bőrébe mélyesztette a karmait.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
mate55 P

A gonoszság ott van mindenkiben születésétől fogva, miközben a jóság nem, azt edzeni kell, nevelni és gondozni.

285. oldal

2 hozzászólás
>!
lilaköd P

Egy rendőr nem reménykedik, hanem cselekszik, és módszeresen halad előre, amíg kézre nem keríti a tettest, és annyi bizonyítékot nem gyűjt össze, amennyi elég az ítélethez.

>!
Judit_Sike P

Fabian a könyvespolchoz lépett. Digitális kor ide vagy oda, még mindig a könyvespolcok rejtették a legtöbb családi titkot.

Kapcsolódó szócikkek: könyvespolc
>!
Judit_Sike P

Amikor Fabian Risk hazaérkezett, a költöztetőcég már javában hordta be holmijaikat a házba. A rakodótérbe pillantva megállapíthatta, hogy több mint a fele munkát már elvégezték. Hátravolt még egy egész sornyi doboz, régi állólámpák, hokiütők, a foltos ülőgarnitúra, a dohányzóasztal, a Theodor szobájában lévő régi képcsöves tévé, amelyet nem nézett soha, sílécek, biciklik, még több lámpa, a vitrines szekrény, melynek egyik üvege a jelek szerint betört, és mindenhol színültig töltött fekete szemeteszsákok.
Tényleg csak ezt volt képes összegyűjteni életének eddigi negyvenhárom éve alatt? Néhány elnyűtt fotelt, poros lámpaernyőt? Fabiannak hirtelen kedve támadt leállítani a hurcolkodást, és inkább megkérni a fiúkat, hogy vigyenek mindent a szeméttelepre.

Kapcsolódó szócikkek: költözés
>!
Judit_Sike P

– (…) Gyerekek, a világ nem olyan rossz ám, mint ahogy azt mi innen látjuk – jegyezte meg Lilja.

>!
Judit_Sike P

(…) Sleizner világbajnok volt abban, hogy a legnagyobb marhaságokat is tökéletesen logikusnak és hihetőnek állítsa be. Elvégre ezért is juthatott ilyen magas pozícióba, nem? Hát legalábbis biztosan nem azért, mert olyan átkozottul jó rendőr lett volna.

>!
Judit_Sike P

Laurie Anderson szavaira gondolt, jelesül, hogy a nagyvárosi emberek szerte a világon jobban hasonlítanak a többi nagyvárosi emberre, mint a tulajdon országukban élő vidékiekre, és rájött, hogy ez rá is igaz.

>!
Judit_Sike P

Nincs annál rosszabb, mint amikor a szomszédok mindenbe beleütik az orrukat.

>!
Barbár

Alighanem akkor állt legközelebb bármilyen fegyverhasználathoz, amikor pecázott.

448. oldal


A sorozat következő kötete

Fabian Risk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A tanítvány
Kristina Ohlsson: Vétkesek
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Jo Nesbø: Szomjúság
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Sikíts értem
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Helena Silence: Ezüsthíd