Emma ​nyomában (Emma nyomában 1.) 32 csillagozás

Steena Holmes: Emma nyomában

Megan a harmadik születésnapján látta utoljára a legkisebb lányát, Emmát.
Azóta két év telt el, de ő még most is valamennyi szőke kislány arcában a saját lányát véli megpillantani – az élelmiszerboltban, autók ablakában, az orvosnál. Mindenáron meg akarja találni, csakhogy eltökéltsége lassan rögeszmévé válik.
Ugyanabban a kisvárosban él a nyugdíjas Jack, aki bolondul kis unokájáért, Emmie-ért. Ám örömét megzavarja felesége, Dottie viselkedése, titkolózása Emmie-vel és a gyermek édesanyjával, Maryvel kapcsolatosan. Dottie-n az időskori elbutulás egyre jobban elhatalmasodik, és Jack képtelen nem gondolni arra, hogy felesége valami sötét titkot rejteget előle.
Jack és Megan története a kisvárosban évente megrendezett vásár alkalmával fonódik össze, ahol Megan véletlenül lefényképezi a kislányt és a nagyszüleit – és lehet, hogy tette katasztrófához vezet, mindkét család számára.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Magnólia, 2014
266 oldal · ISBN: 9786155442278 · Fordította: Török Krisztina
>!
Magnólia, Budapest, 2014
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155442261 · Fordította: Hodász Eszter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Kókuszka 
Steena Holmes: Emma nyomában

A kanadai írónőnek is 3 lánya van. Regényét azután írta mikor azt hitte, hogy legkisebb lánya eltűnt. Témájánál fogva szívfacsaró, érzelmekre ható történet. Párhuzamosan fut az elrabolt és az azt elkövető bemutatása. Voltak fenntartásaim egyes mozzanatokkal. Számomra legszerethetőbb figura a mama, Megan és a „nagypapa”, Jack volt, az ő végtelen szeretetével.

>!
Alíz_Simon
Steena Holmes: Emma nyomában

Nem is tudom, miért nem tetszett annyira ez a könyv, mint számítottam rá… A témája fontos és szívszorító, rettenetes lehet elviselni azt a fájdalmat, amikor elveszíti az ember a gyermekét! Az írónő egész jól kidolgozta a történet rétegeit és a szereplőket is. Talán az zavart, hogy a könyv harmadától előre lehetett látni minden későbbi mozzanatot, vagy az, hogy néha vontatottan haladtak előre az események. Azt is furának találtam, hogy Jack, bármennyire is a legjobb (nagyapós) karakter volt számomra, elképzelhetetlennek tartom, hogy két éven keresztül fel sem merült benne, hogy valami nem stimmel Emma hozzájuk kerülésével kapcsolatban.

>!
kókuszvirágcukor
Steena Holmes: Emma nyomában

Határozottan nem tetszett, valahogy nem tudott megérinteni sem a történet , sem a szereplők , azonosulni sem tudtam azzal sem akivel kellett volna. A végére még idegesitett is. Vontatottnak találtam az egészet.

>!
EliEmi
Steena Holmes: Emma nyomában

Szerintem méltánytalanul el van hanyagolva ez a történet. Elég mély témát boncolgat, ami igenis el van sikkadva a köztudatban, pedig rengeteg gyermek tűnik el az otthonából, vagy annak környékéről. Sőt, felnőttek ugyanúgy ki vannak téve ennek, csak ők már akár a saját butaságuknak is köszönhetik, ha ilyesmi történik velük. Sajnos nem mindig szép a vége. Magyarországon sem ártana felkarolni ezt a témát kicsit jobban. És még ennél is tovább megyek. Itt miért nincsenek hasonló megmozdulások és tanítások a gyermekek részére? Inkább erre kéne őket tanítani, nem a sok felesleges tantárggyal és tanórával kínozni őket. Mert ugyan a „cukros bácsikra” a droggal felhívják a figyelmet az iskolákban és óvodákban, de vajon az idegenre, aki mondjuk az elcsatangolt gyereknek azt mondja ő rendőr, és majd segít neki, miközben haza rángatja és ki tudja mit meg nem tesz vele, arra nem.
Számomra nagyon tanulságos és elgondolkodtató volt a könyv. Biztosan íródott jobb is ilyen témában, de nekem ez is épp elég volt ahhoz, hogy elgondolkodjak, mit lehetne tenni, és hogy beismerjem, bőven van még hová fejlődnie kicsiny országunknak.

>!
minett
Steena Holmes: Emma nyomában

Emma elvesztésének fájdalmán túl, az a borzasztó és rémisztő, hogy -mint az ilyen esetekben általában – magával hozza azt is, hogy tönkremenjen a szülők kapcsolata, s ezzel valóban mindent elveszítsenek. Nagyon nehéz lehet ebből egymást támogatva felállni, továbbélni.
A fülszövegben jelzett „fénykép” csupán a 200. Oldalon következik be, de jól megoldotta az írónő a talányt.

1 hozzászólás
>!
Utószó_blogger
Steena Holmes: Emma nyomában

A mű témája a gyermekrablás, ami kétségtelenül fontos téma, és fontos róla beszélni, ez a könyv azonban nem tudott magával ragadni. Kezdjük azzal, hogy a történet végig teljesen kiszámítható volt, ami nem kis részben a fülszöveg hibája, hiszen nagyjából az egész könyvet összefoglalja, az ebben megjelenő, ominózus fénykép csak a könyv utolsó oldalain készül el. Bár a kötet nem hosszú, viszont lényegében semmi nem történik benne. Kétségtelenül komoly téma az újrakezdés egy ilyen tragédia után, és Meghan szenvedése sokszor tényleg szívbe markoló volt, viszont nagyon zavart, hogy egyáltalán nem élvezhette a férje támogatását, aki azt akarta, hogy Meghan újra a régi legyen – ami nem tudom, hogy mennyire lehetséges egy ilyen esemény után.
A könyvben megjelenő másik család Dottie, Jack és az unokájuk, Emmie volt. Itt sem értettem teljesen a szereplőkmotivációit és cselekedeteit, hiszen hogy lehetséges, hogy egy apa éveken át nem keresi a lányát, akinek a gyerekét neveli, és nem is kérdezi meg a feleségét a kislány elhozatalának körülményeiről. Mindenesetre Jack fantasztikus nagyapa a könyvben, ő volt az egyetlen szereplő a könyvben – természetesen Emmie-n kívül – akit megkedveltem, Dottie viszont elviselhetetlen, bár ezt talán betudhatjuk a betegségének.
Azonban mielőtt még elásnánk az Emma nyomábant, mindenképpen el kell mondanom, hogy volt néhány pozitív élményem is a könyvvel kapcsolatban. Bár a szereplők nem túl összetettek, Meghan érzései nagyon szépen vannak ábrázolva, és néhány nagyon szívbemarkoló jelenetet is tartalmaz a mű, amik miatt mindenképpen megérte kézbe venni a könyvet. Emellett tetszett az ötlet, hogy Meghan a vele történt szörnyűségek után létrehoz egy programot a gyerekek védelmére: vállalkozó szülők hazakísérik az iskola után a kicsiket, az iskolában pedig felvilágosítják a gyerekeket, hogy mit kell tenniük, ha bajba kerülnek. Ezek a dolgok nagyon fontosak lennének a világon mindenhol, így hazánkban is.
Bővebben: https://utoszo.wordpress.com/2018/08/23/steena-holmes-e…

>!
Bencuska
Steena Holmes: Emma nyomában

Nagyon visszafogottan langyos írás.Bár nem mondom a vége megható volt,de ennyi.

>!
Judyt IP
Steena Holmes: Emma nyomában

Emma története megható. Így, hogy még nincs gyermekem is teljesen átérzem és sokszor összeszorult a szívem, sokszor pedig az öröm könnyei csordultak le az arcomon. El nem tudom képzelni, hogy ha én ennyire át tudtam érezni, akkor azok, akiknek gyermekük van mennyire tudják/tudnák a főszereplők helyébe képzelni magukat. spoiler

>!
Magnólia, Budapest, 2014
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155442261 · Fordította: Hodász Eszter
>!
Naoko
Steena Holmes: Emma nyomában

Érdekes könyv. Ha valakinek gyereke(i) van(nak) valószínűleg jobban együtt is tud érezni Megannel és az őt ért veszteséggel, de a történtek súlya természetesen így is átjön. Véleményem szerint az írónő valósághűen, reálisan festi le, mit tehet egy efféle veszteség egy családdal. A két történetszál közötti kapcsolat (legalábbis számomra) nem volt olyan nagy meglepetés, viszonylag hamar össze lehet rakni a kapcsolatot közöttük. Amire kíváncsi vagyok, hogy miért is van ennek a regénynek még folytatása? A történet itt számomra eléggé lezártnak, kereknek hatott, ezért is érdekelne, mivel is fűzné még tovább az írónő mindezt. Remélhetőleg lesz értelme.

>!
Roziboszi
Steena Holmes: Emma nyomában

Sajnos nagyon aktuális a téma napjainkban is. Szomorú, nehéz történet, mert részben sajnálom a nagypapát is, akinek a szeme fénye lett Emma, sajnálom az anyát, akinek szörnyű lehet nap mint nap együttélni a bizonytalansággal, és nagyon sajnáltam a kislány nővérét, akit a lelkiismeret-furdalás szinte felőrölt. Néha kicsit idealizált képet mutatott pl. a nyomozóval kapcsolatban, de ettől függetlenül érdekesen, feszesen megírt történet, amit érdemes volt elolvasnom, pedig sokszor elmenet a könyv mellett, mire elkezdtem.


Népszerű idézetek

>!
Judyt IP

Ha a növényeinkre ugyanolyan kevés időt fordítanánk, mint a gyerekeinkre, meglepődnénk, micsoda dzsungel venne körül minket.

233. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Hideg nyomon
Greg Iles: Huszonnégy óra
Mary Higgins Clark: Hová tűntek a gyerekek?
Amy Gentry: Ki ez a lány?
Angela Marsons: Egy élet ára
Catherine Coulter: Maradj velem!
Erica Spindler: Lélekölő múlt
Gilly Macmillan: Kilenc nap
Paula Daly: Milyen anya az ilyen?
Linda Green: Aki bújt…