Staud Géza (szerk.) · Székely György (szerk.)

A ​színház világtörténete I-II. 1 csillagozás

Staud Géza (szerk.) – Székely György (szerk.): A színház világtörténete I-II. Staud Géza (szerk.) – Székely György (szerk.): A színház világtörténete I-II. Staud Géza (szerk.) – Székely György (szerk.): A színház világtörténete I-II.

A ​színjátszás minden nép kultúrájának szerves része a társadalmi alakulás legalacsonyabb szintjén éppen úgy, mint a civilizáció legfejlettebb fokán. Ugyanakkor valamennyi művészet közül a színház tükrözi talán legérzékletesebben egy nép és egy kor politikai, társadalmi, gazdasági és művészi törekvéseit, vagy – Shakespeare szavaival –: a színház mutatja fel magának az időnek, a század testének tulajdon alakját és lenyomatát. S mindezt azáltal tudja megtenni, hogy magába olvasztja az irodalom, a képzőművészet, a zene, a tánc, a szokás, a divat kortársi anyagát, s belőle építi fel a maga változó-mulandó művészetét.

A színház világtörténete című kétkötetes munka először kísérelte meg magyar nyelven – s az egész szakirodalomban – a színművészet fejlődésének a földkerekségre kiterjedő összefoglalását a kezdetektől napjainkig olyan formában, hogy ne csak a szakemberek, hanem minden érdeklődő számára megközelíthető és érthető legyen. A könyv tagolása lehetővé teszi, hogy… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1986
1358 oldal · ISBN: 9632816838

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Kovács_Heni
Staud Géza (szerk.) – Székely György (szerk.): A színház világtörténete I-II.

Az úgy történt, hogy volt egy időszak ifjú lányságom hajnalán, amikor azt hittem, egyszer híres színésznő leszek, netalántán dramaturg – és nagy buzgalmamban azonnal nekiláttam színháztörténetet tanulni :) Persze, végül nem lett semmi ezekből az álmokból, de még most is emlékszem rá, hogy mennyire érdekes, mennyire lebilincselő volt ez a könyv, a címe ellenére cseppet sem éreztem száraznak vagy darabosnak. Nyilván szükséges hozzá, hogy az embert érdekelje a színházi világ, de ha ez már megvan, nem nagyon tudok jobb könyvet ajánlani. Hosszú és terjedelmes, de megéri rászánni az időt :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ariane Mnouchkine: A jelen művészete
Vas Gereben: A nemzet napszámosai
Székely György – Alpár Ágnes – Török Margit (szerk.): Magyar színházművészeti lexikon
Bárdos Artur: Az új színpad
Peter Brook: Változó nézőpont
Robert Cohen: A színészmesterség alapjai
Dömötör Tekla: Naptári ünnepek – népi színjátszás
Szenczi Miklós (szerk.): Akárki
Polgár Ernő: Színészek és színésznők bűvöletében
Sirató Ildikó: A magyar színjátszás rövid története