Keserédes ​nyár 164 csillagozás

Starla Huchton: Keserédes nyár

Margaret Walsh hat éven keresztül küzdött azért, hogy elfelejtse a gyerekkorában elszenvedett traumákat. A New England-i tengerparti város gazdag kölykei ugyanis halálra cikizték szegény lányt. Mielőtt Párizsba költözne Margaret, szülei bejelentik, hogy visszatérnek gyermekkora sötét emlékű helyszínére, hogy éttermet nyissanak. A csodás lehetőség Margaret számára azonban nehéz kihívást jelent, mivel tudja, hogy ismét találkozni fog rég nem látott „barátaival”. Szerencsére, az évek nem múltak hiába. Nemcsak ő, de az egykori zaklató, Zach Robinson is alaposan megváltozott. Vajon megérdemel egy második esélyt?

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: LOL-könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
306 oldal · ISBN: 9789634864684 · Fordította: Nagy Andrea
>!
Móra, Budapest, 2019
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634863878 · Fordította: Nagy Andrea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Destiny Plummer · Margaret Walsh · Zach Robinson


Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Ha nem Zach lett volna Zach, jobb is lehetett volna. Kidolgozatlan, egysíkű, érzelemmentes. nagyon nem voltam megbékélve vele.
A történet maga nagyon tetszett, a gyógyulás folyamata, a bizalom, az önbizalom felfedezése. A felnőtté válás folyamata.
Csak Zach … Valahol sajnálom szegény srácot, de semmi erő nem volt benne, talán csak a verekedés pillanatában. Szánalmas volt a srác, remélem, azért összeszedi magát és szert tesz némi gerincre.

GytAnett>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Az írásmód, a fordítás jó volt, ha az embernek van ideje elmerülni egy könyvben, pikkpakk ki lehet olvasni. Ifjúsági könyv, ráadásul LOL, mégis komolyabb témát érint. A bullying manapság szerintem a fiatalok nagy részét érinti, vagy elszenvedője, vagy okozója a zaklatásoknak.
A Keserédes nyár esetén már évek teltek el Margie szenvedései óta, de még mindig nagyon keményen hatással vannak az életére, amikor a szülei úgy döntenek, hogy visszaköltöznek a gyerekkora színhelyére. Értettem a szülőket, de mégis nagyon mérges voltam rájuk. Jó kapcsolatban vannak a lányukkal, így tisztában voltak vele, hogy Margie-t mennyire is traumatizálták az ott átéltek, ennek ellenére elvárták tőle, hogy menjen velük a nyárra. Nem szívesen lettem volna szerencsétlen lány helyében.
A főszereplő Zach, elméletileg minden rossz emlék egyik okozója, igen érdekes srác volt, egyáltalán nem tipikus rosszfiú, az olvasó kíváncsi rá, hogy mégis mi rejtőzik a mélységben. Mert bizony ennek a srácnak vannak mélységei. :)
Sok volt a szenvedés és a kínlódás, néha már egy kicsit megcsapkodtam volna Margie-t, de csak mert biztos voltam benne, hogy happy end lesz a vége, ha már LOL könyvről beszélünk.
Volt néhány érdekes mellékszereplő, legjobban Margie barátnőjét kedveltem.
A maga módján elgondolkodtató könyv, örülök, hogy olvastam, de biztos, hogy nem lesz újraolvasós.

Paulina_Sándorné P>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Nehéz témával foglalkozik ez a könyv. Nem egyszerű gyermekkora volt Margie-nak. Nagyon kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek. Nincs bennük semmi gátlás, ha elindulnak ezen az úton, nem tudnak leállni. Margie-nak szerencséje volt, hogy kikerült ebből a helyzetből, nagyon csúnyán bántak vele, és meg tudott gyógyulni. Szerencséje volt, hogy nem sérült meg komolyabban. Hihetetlenül erős és bátor lány, mert talpra tudott állni, és mindennek ellenére, kedves, aranyos, barátságos lánnyá nőtt fel. Zach-et sajnálom, hogy nem volt senki mellette, aki tudott volna segíteni neki előbb kiszállni. Imádtam, mikor kiderült, hogy spoiler, csak azok a csúnya barátok ne lettek volna. Matt azt kapta, amit megérdemelt. Remélem használni fog neki.

Ani249>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Érdekes történet volt ez. Nem igazán lettek szimpatikusak a szülők azzal, hogy visszaviszik a gyereküket egy olyan helyre, amitől pánikrohamai vannak. Vagyis nem is a helytől, hanem az emberektől, akikkel minden nap találkozik. Érthető volt, hogy elfogadták a lehetőséget, de mégis. Zach komoly fejlődésen ment át a történet alatt. Végre ki mert állni Margie mellett. Ideje volt! Margie meg a rengeteg zaklatásnak „hála” igazán erős, vagány csajjá érett.

rafaelo0824>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Kinek kellenek ellenségek, ha ilyen szülei vannak? Hihetetlenül kiakasztott ez az önző hozzáállásuk, persze a pénzért mindent, kit érdekel, ha a gyerek rosszul érzi magát, felnőtt, majd megoldja… Ezt leszámítva eléggé tetszett, bírtam a főzést, hogy nincsen suli meg bál és még a klisés dolog, de úgy alakult, ahogy vártam. Tetszett, hogy Zach nem tökéletes, eléggé aranyos volt a végére. Könnyed, gyorsan olvasható regény ez, bár lehetett volna komolyabb a bullying szál.

kiruu>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Kétes érzésem van ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Nem tudok elmenni a dolog mellett, hogy pszichológiát tanulok, és tudom, hogy a valóságban nem egészen így megy egy súlyos bullying feldolgozása. Hiányzott a felelősségre vonás a gazdag gyerekek szülei részéről, meg az egész hozzáállás (de sajnos a valóságban sem megy másképp). Szóval kicsit sántít a dolog, DE megértem, mert ez egy tini könyv, nem pedig szakkönyv. És örülök, hogy érint egy ilyen komoly témát.
A történet aranyos, nem a szokványos LOL könyv, annál komolyabbak a szereplőink. Persze vannak benne vicces részek, kellenek is, de mégis más. Jó értelemben.
Zach a hibái ellenére jó srác, szerethető. Kivételesen nem a szokásos rosszfiú szerep az övé, de attól még nagyon hatásos (és megnyerő). A végén meglepett azzal spoiler, kicsit úgy éreztem, hogy az írónő csak akart valami kis csavart rakni a történetbe.
Margie egy sérült lány, ezért könnyű vele együtt érezni. Nem volt vele semmi bajom, semmi különös, de jó karakter. A barátnője hatalmas forma, megérdemelne egy külön könyvet.
A szülőkről már mást gondolok, a legtöbbször a rossz utat választották, velük kapcsolatban maradtak kérdéseim, lezáratlan lett ez a szál.
Ajánlom ezt a könyvet, boldog vagyok, hogy ez ilyen témával foglalkozik, és jót hoz ki belőle.

1 hozzászólás
Detty77 P>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Egy újabb LOL kedvencet avattam♥ Nekem nagyon tetszett! Volt benne mondanivaló, és rengeteg érzelem. Margie számomra egy erős 18 éves lány, aki megküzdött a gyerekkora démonaival, szó szerint. Zach…nem tudott élni az esélyével spoiler nagyon haragudtam rá, ekkor azt hittem, nincs az isten, amiért a lány megbocsásson neki… a répavirágos üzenet, lista zseniális volt♥ Margie szüleit (mivel szülő vagyok én is) nem hibáztatom, sőt, azt hiszem, ez a visszaköltözés kellett ahhoz, hogy leszámoljon a lányuk a múlttal, hogy elkezdhesse a jövőjét. Nagyon tetszett♥

Annemary>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Én inkább keserűnek mint édesnek éreztem ezt a nyarat. Az biztos, hogy már az elején kiakadtam. Ha az én lányomat érte volna ennyi bántás, soha nem kényszeríteném vissza abba a környezetbe, nincs az a pénz!!!
Azért Margie hihetetlen bátor lány. Ennyi trauma után nem csoda, hogy ennyit hisztizik is akár. Nem tudom, hányan bírnák ki ugyanezt a helyében. Küzd az álmaiért, küzd, hogy meg tudjon bocsátani, ami nem könnyű.
Zach életében is történt valami, ami megváltoztatta és már megbánt minden régi gaztettet, és küzd, hogy elnyerhesse Margie bocsánatát és a szívét, amihez a répavirágokkal és répaszívekkel vezet az út :)
Mire véget ér a nyár, helyre kerülnek az érzelmek és irány Párizs :)

Pásztor_Nikoletta>!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Nehéz téma. A gyerekkori zaklatás, nagyon gyakori manapság. Ezt sosem fogom megérteni. Nem ez lett a kedvenc LOL könyvem, de nem is a rossz kategória. Hát őszinte leszek. Én általában szeretni szoktam a LOL fiúkat, de Zach-et egyszerűen nagyon nem tudtam. Marg szülei is kiakasztottak. Tudták mit élt át szegény kislány, és ennek ellenére is erőltettek szegényre mindent. Számomra felháborító volt, hogy senki nem volt szegény Marg mellett kiskorában. Egyetlen barátja sem volt, de amint megváltozik, már rögtön akad egy-kettő.

De a vlge cuki lett, így megkapja a négy csillagot.
Elég vegyes érzésekkel zárom, most ezt a kötetet. Remélem hamarosan olvasok, egy olyan régi fajta LOL könyvet, mint a régebbiek, ahol ott van az az igazi humor és egy jó barát.

martonka77 >!
Starla Huchton: Keserédes nyár

Maximálisan megérdemli az öt csillagot. Szinte letehetetlen volt.
Az eleje szívszaggató, ahogy Margie próbál megküzdeni a múlt árnyaival, a zaklatóival, akiknek többsége semmit nem változott. Egyedül Zach. Persze ezt Margie nem igazán tudja elhinni. Az elején Zach nem volt szimpatikus, aztán kezdtem egyre jobban megszeretni. Nagyon tetszett, amivé vált. A végén a csattanó pedig tényleg nagyon jól sikerült.
Az ilyen könyveket olvasva mindig elgondolkodok, hogy az amerikai gazdag fiataloknak miért a zaklatás a kedvenc sportjuk???? Miért lelik abban örömüket, hogy tönkretehetik más ember életét???


Népszerű idézetek

agi452 P>!

Ha hagyom, hogy másoktól függjön a boldogságom, soha nem leszek boldog

12. oldal

agi452 P>!

Csak akkor hozhatom ki a legtöbbet a jelenből, ha elfogadom a múltat.

12. oldal

Király_Kitty>!

Sokkal könnyebb utálni valakit azért, amilyen korábban volt,mint megtanulni kedvelni őt azért, amilyen most.

BBetti86 >!

Fura, hogy mennyi mindenről hisszük azt az életben, hogy kőbe van vésve, hogy aztán rájöjjünk, mennyire más, mint aminek látszik.

305. oldal

agi452 P>!

Mindenkinek áldozatot kell hoznia, hogy elérje a célját.

16. oldal

agi452 P>!

Bárhogy is küzdöttem ellene, nem tudtam visszatartani a könnyeimet, amikor megláttam a lefejezett babát.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Walsh
agi452 P>!

– Ez csak egy ház, Margie. A múlt már nem lakik itt.
Bólintottam, de nem hittem neki. Lehet, hogy a múlt nem lakott itt az elmúlt hat évben, de abban a pillanatban életre kelt, ahogy visszatértem.
Ez a hely soha nem lesz az otthonom.

20. oldal

agi452 P>!

Én eddig úgy tapasztaltam, ha odafordítod a másik orcádat is, az csak arra jó, hogy az arcod mindkét fele pofonoktól égjen.

62. oldal

BBetti86 >!

Nem lehet mindent megvásárolni, Zach. Van, amiért meg kell dolgoznod.

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zach Robinson
IchbinLeseratte P>!

– Csak hogy tudd, ha Margie-nak bármi baja esik, nincs az a
sebész, aki össze tudná rakni, amit eltörök rajtad.


Hasonló könyvek címkék alapján

Morgan Matson: Páratlan nyár
Jenny Han: Örökkön örökké: Lara Jean
Leiner Laura: Bízz bennem
Joss Stirling: Misty
Anna Banks: Poszeidón
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Maradj velem
Leiner Laura: Bábel
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Anna Todd: After – Miután