Életem ​a labdarúgás 4 csillagozás

Stanley Matthews: Életem a labdarúgás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Sport, Budapest, 1964
334 oldal · Fordította: Vitray Tamás

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Stanley Matthews: Életem a labdarúgás

Ez egy futball-tündérmese!
Egy rég eltűnt világ krónikája, egy szerény úriember, és mellesleg futball-zseni szemszögéből.
Akkor, amikor a legnagyobb játékosok ugyanannyit kerestek, mint egy cipész, vagy egy borbély. Akkor, amikor még a klubhűség nem csak üres frázis volt, amikor még a nemzeti csapatban való szereplés valóban a legnagyobb dolog volt, amit egy sportoló elérhet, amikor még a pályán nem kitenyésztett, laboratóriumi körülmények között nevelt szupersztárok hadakoztak, amikor még Anglia nem közösködött holmi kontinensről jött kóklerekkel, amikor még azt hitték, hogy az angol foci a legjobb a világon, és mindörökké az is lesz, hisz ők találták ki ezt a játékot, amikor még… minden más volt.
Sir Stanley a Stoke-nál kezdett, annál a csapatnál, amelyik ma is az angol élvonal legfelsőbb osztályában szerepel, és amelyik csapat az elmúlt cirka 150 (!) esztendőben az égadta világon nem nyert semmi fontosat. De ez nem is igazán lényeges, azt hiszem a szurkolóik így is nagyon jól elénekelgetnek minden meccsükön, jól érzik magukat, fair játék legyen, meg kőkemény, férfias küzdelem, aztán majd csak lesz valahogy…
Na, ezért az angol foci a legjobb a világon!

3 hozzászólás
SteelCurtain>!
Stanley Matthews: Életem a labdarúgás

Nem tudom a mai fiataloknak mit mond Stanley Matthews neve. Gyermekkoromban – mielőtt végleg átpártoltam a tojáslabdához – imádtam a focit. Stanley Matthews, pontosabban sir Stanley Matthews – hiszen ő az egyik legelső, ha nem éppen a legelső labdarúgó volt, aki kiérdemelte a lovagi címet – akkortájt játszhatta hosszú pályafutása utolsó bajnoki mérkőzését, amikor én először rúgtam labdába. Hihetetlen pályafutása volt, s nem véletlenül nevezték őt Labdarúgó Matuzsálemnek, hiszen utolsó tétmérkőzéseit ötvenéves korában játszotta. Nem lehetne találóbb a könyv címe, hiszen neki aztán valóban az élete volt a labdarúgás. Ebben a könyvben nemcsak a focipályák és öltözők világába pillanthatunk be, hanem egy kimagaslóan sportszerű labdarúgó magánéletébe is. Megismerhetjük az ifjú stoke-i jobbszélsőt, akinek minden vágya a válogatottság volt, és átélhetjük azokat a fájdalmas élményeket, melyek hatására az immáron Blackpool-ban játszó sokszoros válogatott Matthews számára már nem a nemzeti színek képviselete jelentette a legfőbb célt a labdarúgásban, hanem a kupagyőzelem. És itt azért említsük meg azt is, amit a szerző szokásos szerénységével elhallgat, a minden évben Európa legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát legelső alkalommal Stanley Matthews érdemelte ki.


Hasonló könyvek címkék alapján

David Beckham: David Beckham
Luca Caioli: Cristiano Ronaldo
Detlev Claussen: Guttmann Béla
Fekete Pál: Csikar
Vándor Kálmán: Üllői úti kapufák
David Bolchover: A legnagyobb visszatérés
Fűrész Attila – Privacsek András: Lipcsei
Hoppe László – Hoppe Pál: A labdarúgó-világbajnokságok csillagai
Hajós Alfréd: Így lettem olimpiai bajnok
Bocsák Miklós: Kocsis és Czibor