Tudományos-fantasztikus ​irodalom és futurológia 8 csillagozás

Stanisław Lem: Tudományos-fantasztikus irodalom és futurológia

Kevés ​olyan téma van, amely az utóbbi időben nagyobb figyelmet vívott volna ki magának, mint a jövőkutatás, a futurológia.
Stanislaw Lem nevét jól ismerik a magyar olvasók. Tudományos-fantasztikus művei, köztük a KIBERIÁDA, a SOLARIS nagy könyvsikerek voltak, az utóbbi alapján készült filmet pedig nálunk is bemutatták. Elméleti íróként és gondolkodóként sem most mutatkozik be először, néhány éve jelent meg a modern technikai kérdésein elmélkedő SUMMA TECHNOLOGIAE című könyve.
E könyvében a jövőt kutató tudományos-fantasztikus irodalom, a sci-fi fölmérésére vállalkozott a lengyel író. Voltaképpen arra keres választ, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom hogyan, milyen hitelességgel és milyen elképzelések jegyében ábrázolja a modern civilizációt és problémáit. Eközben magát a sci-fi is bonckés alá veszi esztétikai, szociológiai, természettudományos, filozófiai szempontokat alkalmazva.
Imponáló terjedelmű anyag – több száz tudományos-fantasztikus mű – alapján… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1970

Gondolat, Budapest, 1974
508 oldal · ISBN: 9632800397 · Fordította: Fejér Irén, Murányi Beatrix

Bla IP>!
Stanisław Lem: Tudományos-fantasztikus irodalom és futurológia

Lem áttekintése az 1960-ig kiadott Sci-Fi irodalomról. Valahogy Lem regényeit jobb olvasni. Értékelése szerint alig születtek jó és hibátlan fantasztikus regények. Érdekes, hogy leszólta a kortársakat…S azért a ’60-as évek előtt keletkezett fantasztikusok közül nem lett mindegyik klasszikus, így többségüket – jó 50 év múltán – már nem is nagyon vesszük kézbe, hisz egyszerűen elavultak, a világ fejlődése más irányba ment. Sajnos ebből az okból Lem e műve is elavult. Maradok az ő klasszikusainál, melyeket igen tudok élvezni, mint az Éden, A legyőzhetetlen, Pirx és a Visszatérés, vagy a Szénanátha.

Arokisz P>!
Stanisław Lem: Tudományos-fantasztikus irodalom és futurológia

Lem Tudományos-fantasztikus irodalom és futurológia-című könyvét ajánlom mindazoknak, akik nem csak sci-fi témájú regényeket és novellákat szeretnek olvasni, hanem még mélyebbre szeretnének ásni a témában és érdeklődnek a sci-fi-irodalom háttértörténete és a könyvelemzések iránt. Mire is gondolok? Ez egy nagyon száraz irodalomtörténeti könyv (mondjuk én személy szerint szeretem az ilyen jellegű írásokat olvasni). Rendkívül inspiratív könyv, olvasás közben rengeteg gondolat született meg bennem. Egyébként jogos a bírálat, miszerint idejétmúlt (hiszen az eredeti megjelenés éve 1970, ráadásul az azóta eltelt 50 év alatt még számos újabb ikonikus sci-fi-történet született), de azért sok hasznos információhoz juthatunk. Azelőtt nem igazán rajongtam a robotos történetek iránt, de Lem annyi, számomra új szemponttal ismertetett meg, hogy ezáltal nagyobb rálátást kaptam a robotok világára is (csak robotokkal kapcsolatos tudományos-fantasztikus irodalmi témára vagy húsz-harminc lehetőséget felsorol a lehetséges kombinációkkal és variációkkal együtt). Erős kritikai éllel illeti más írók műveit, például többek között Philp K. Dick – Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal-című írását is; itt nem mindennel értek egyet, de mindenképpen egy olyan aspektusból világít rá a műre, amelyre nem gondoltam volna azelőtt. Lem ebben a könyvében leírja azt is, milyen különbségek találhatóak a fantasztikus témájú szépirodalmi művek és a tudományos-fantasztikus irodalmi művek között. Tény, hogy az előbbi mindig komolyabb megbecsülést élvezett irodalmi berkekben, és a sci-fi-témájú írások megítélésében rendkívül sok hátrányt okozó tényező lehet, de ezeket a szempontokat is végig veszi. Összehasonlító elemzéseket is olvashatunk. Tulajdonképpen arról is képet kaphatunk, hogy ha valaki sci-fi írásra adná a fejét, milyen szempontokat kellene figyelembe vennie ahhoz, hogy egy egész világot építhessen a választott alaptéma köré. Fontos momentum, hogy a sci-fi író plagizálja-e a történetét, vagy tud hozni olyan eredeti ötletet, amely esetleg formabontó lehet irodalomtörténetileg is. Mindenesetre nagy élmény volt okosodni a könyvből, de annyira sok szakkifejezést használ, hogy jóformán végig idegen szavak szótárát kellene forgatni az olvasás mellé, hogy folyamatos legyen a megértés. Lemtől eddig a Solaris-t olvastam, de alig várom, hogy elkezdhessem a Pirx pilótát és a Kiberiádát.

zsuzsasz>!
Stanisław Lem: Tudományos-fantasztikus irodalom és futurológia

Nem vagyok egy sci-fi rajongó, de Lem azt az intelligens vonalat képviseli, ami mondani is akar valamit a sok technológiai maszlang mellett.
Ez a könyve nem egy egyszerű olvasmány (még sci-fi rajongóknak sem!). De ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek az irodalomelmélet, műelemzések, szerzői műhelytitkok, stb. iránt. Én is ezért olvastam el, és nem bántam meg, jó volt belelátni egy művelt elme nézeteibe, a fantasztikus irodalmon túlmutatóan is.

Dominik_Blasir>!

Csakhogy míg a dolgok normális folyamatának megfelelően a tizenkét éves fiúk kinőnek May Károlyból – s ha később véletlenül belelapoznak a könyvbe, ami valamikor a lelkesedés lángját szította fel bennük, csupán furcsa zavart éreznek –, addig a science fiction rajongóinak és dipszomániásainak soha nem nő be a fejük lágya.

93. oldal, A sci-fi szociológiája

Kapcsolódó szócikkek: Karl May (May Károly)
Dominik_Blasir>!

A fantasztikus irodalom az irodalom egészén belül sajátos, zárt enkláve jellegű.

87. oldal, A sci-fi szociológiája

Dominik_Blasir>!

Annak kvalitásai ugyanis, amit a képzelet „tiszta” játékainak neveztünk, valóban sosem formálisak deduktív értelemben. Hiszen az ilyen szövegek kalandokat beszélnek el! Az izgalom és a regényesség örökletes ballasztjával terhelt régióban születnek – és már ezért is el lehet ítélni őket. De a kritikus munkája abban áll, hogy megkeresse az értékeket ott is, ahol vagy kevés van belőlük, vagy csupán az apollóni és dionüszoszi értékek szegényebb rokonai. A kritika nem állhat passzív várakozásból a legendás vadra, amelyet remekműnek hívnak, mert aki arra vár, azzal megeshet, hogy egész életében csak várakozik.

286. oldal, A kozmosz és a tudományos fantasztikus irodalom - A kozmikus történet és az elbeszélés struktúrái

Dominik_Blasir>!

De előfordul, hogy egyes, az SF paradigmájából átvett részek nem illenek egymáshoz, ötvözetük faktografikus, több tényezős, valamint logikai ellentmondásokat tartalmazó, heterogén elemekből álló mozaiknak bizonyul. Ez a helyzet P. K. Dicknek – különben az ambiciózusabb könyvek sorába tartozó – Androidok, álmodjatok az elektromos juhokról című regényével. Találunk ugyan benne eredeti ötleteket, de mit ér az egész, ha nem állnak össze egésszé.
[…] Az elemzett műhöz hasonló művek tanulságosabbak, mint az értéktelen fércmunkák, mert azt bizonyítják, hogy az írók – a narratív sztereotípiák rabságába kerülve – elherdálják néha egészen kiváló ötleteiket is, amelyek más kontextus-egészekben eredeti, problémákkal terhes és egyúttal művészileg értékes alkotás kiindulópontjai lehettek volna.

503-505. oldal, A szerző jegyzetei

Dominik_Blasir>!

Ha leírnám itt Kurt von Vonnegut A Titán szirénjei című regényének cselekményét, majd a hasonló sztorit feldolgozó A. Bester-regényét, a Tigris, tigris…-ét, bizonyára azt állapítanánk meg, hogy mindkettő legföljebb ha középszerű. Pedig Bester regénye – annak ellenére, hogy szintén az űroperettek csoportjába tartozik, és ebben rokona A Titán szirénjeinek – elbűvölő könyv, míg A Titán szirénjei meglehetősen unalmas szócséplés.

109. oldal, A sci-fi szociológiája

Dominik_Blasir>!

A „rendes irodalom” berkeiben a kiadó kapitalista voltát holmi etikett-mecénási látszat csökkenti; a tudományos-fantasztikus regényt azonban úgy árulják, mint a zsömlét, vagy a harisnyakötőt; így is adják ki és így is reklámozzák. Ezeket a reklámokat szinte az SF-kiadók autodiagnózisának is tekinthetjük. A reklámszövegek ugyanis tipikusan csalétek-szövegeket hirdetnek: „Itt a Kozmosz-Tojás!!!” – „Az Új Elektromos Vírus Szörnnyé változtatta az Embereket!!!” – „Elfogták az Idegen Planétáról származó Pusztító Lényt, aki hatalmába akarta keríteni a világot!!!” – „Megérkezett a Földre az első Kozmosz-lakó!!! Hogyan jár és mit akar?!! Hogyan tápláljuk, hogyan köszöntjük, és miként értetjük meg magunkat Vele?!!!”

113. oldal, A sci-fi szociológiája